Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .
Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018  .
~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ  !



 
2 Ιανουαρίου
Προεόρτια των Φώτων. Σιλβέστρου πάπα Ρώμης (†335) και Κοσμά Α` αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, του θαυματουργού (1075-1081). Ιερομάρτυρος Θεαγένους, επισκόπου Παρίου (†320).Μαρτύρων Βασιλείου του εξ Αγκύρας (1), Θεοπέμπτου, Θεοπίστου, Σεργίου. Νεομάρτυρος Γεωργίου του Ίβηρος, του εν Μυτιλήνη (†1770), Σεραφείμ οσίου εν Σαρώφ (†1833). Οσίων Θεοδότης (μητρός αγ. Αναργύρων), Μάρκου του κωφού και Νείλου.
Καταγόταν από την Άγκυρα της Μ. Ασίας και έδρασε στους χρόνους του ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη. Για τη μεγάλη του δράση στο δημόσιο κήρυγμα συνελήφθη και παρουσιάστηκε στον ηγεμόνα Σατορνίλο όπου με θαυμαστή παρρησία ομολόγησε τον Χριστό. Για την ομολογία του αυτή μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου υπέστη φρικτά βασανιστήρια αλλά εξήλθε σώος. Οδηγήθηκε και πάλι δέσμιος στην Καισαρεία όπου καταδικάστηκε από τον άρχοντα σε θηριομαχία, κατά τη διάρκεια ειδωλολατρικής εορτής. Τον φόνευσε λέαινα και έτσι έλαβε τον στέφανο της άθλησης. Τα ιερά λείψανα του κηδεύτηκαν με την πρέπουσα τιμή σε επίσημο τόπο όπου και ανηγέρθη ναός στο όνομά του.
~ 2 Ιανουαρίου: Εορτή του Αγίου Σιλβέστρου του Πάπα Ρώμης ~ Τη μνήμη του Αγίου Σιλβέστρου του Πάπα Ρώμης τιμά σήμερα, 2 Ιανουαρίου, η Εκκλησία μας. Με τη Δυτική Εκκλησία έχουμε αρκετούς κοινούς Αγίους, μέχρι το χωρισμό της από την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία.
*  Ένας απ’αυτούς είναι και ο Σίλβεστρος. Ο Άγιος Σίλβεστρος ήταν γιος του Ρουφίνου, και γεννήθηκε στη Ρώμη. Από μικρή ηλικία μπήκε στους κόλπους της Εκκλησίας. Σε ηλικία τριάντα ετών χειροτονήθηκε από τον Πάπα Μαρκελίνο.
Έγινε Πάπας το 314 και διαδέχτηκε τον Άγιο Μελχιάδη ή Μιλτιάδη. Ενδιαφέρθηκε και πολέμησε πολύ την αίρεση του Αρείου και θέσπισε τους λειτουργικούς κανόνες για τον καθαγιασμό του μύρου του Αγίου χρίσματος. Ένα από τα καλύτερα και μεγαλύτερα έργα του πάπα Σιλβέστρου, είναι το έργο της μέριμνας για τη βιοτική συντήρηση των φτωχότερων κληρικών και των μοναχών γυναικών, ώστε οι άνθρωποι αυτοί της πνευματικής διακονίας και προσευχής να μην αποσπώνται από το κυρίως έργο τους.
Ο Άγιος Σίλβεστρος έκανε επίσης πολλά Θαύματα με αποτέλεσμα να πιστέψουν στο Χριστό πολλοί άνθρωποι μεταξύ των οποίων και ο Μέγας Κωνσταντίνος τον οποίο χειραγώγησε στην πίστη και εν συνεχεία τον βάπτισε. Ο Άγιος Σίλβεστρος παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο σε βαθιά γεράματα, στις 31 Δεκεμβρίου του 335 μ.Χ. Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!
Ανάλυση ονόματος:
ΣΙΛΒΕΣΤΡΟΣ: (εκ του λατινικού silvester = δασώδης, ορεινός) = ο άνθρωπος των δασών και των ορέων, ο ερημίτης. Απολυτίκιο: Στολήν ενδυσάμενος, ιεραρχίας πιστώς, άμέμπτως ιέρευσας, τω επί πάντων Θεώ, Πατήρ ημών Σίλβεστρε, έχων γάρ πολιτεία, συνεκλάμποντα λόγον, θαύμασιν εβεβαίους, ευσεβείας την δόξαν, δι’ ης ουρανίου δόξης, ώφθης συμμέτοχος.
Απολυτίκιο:
Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Στολήν ενδυσάμενος, ιεραρχίας πιστώς, αμέμπτως ιέρευσας, τω επί πάντων Θεώ, Πατήρ ημών Σίλβεστρε· έχων γαρ πολιτεία, συνεκλάμποντα λόγον, θαύμασιν εβεβαίους, ευσεβείας την δόξαν, δι’ ης ουρανίου δόξης, ώφθης συμμέτοχος.
 ~* Απολυτίκιο Αγ. Σιλβέστρου - 2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ : https://youtu.be/iLR8yXNyFsw  .-
 ~
Πετάξτε από πάνω σας την ψευτιά
 ~ του Φώτη Κόντογλου
Τι μεγαλομανία σ᾿ έχει πιάσει, αδελφέ μου, και δεν βρίσκεις ησυχία και χτίζεις πατώματα απάνω στα πατώματα, κι᾿ έχεις δυό τρία αυτοκίνητα και κότερα και κάθε λογής μάταια πράγματα!
* Γύρισε και κύτταξε και τον αδελφό σου, να δροσισθεί η ψυχή σου με την ευλογημένη καλωσύνη, που την ξεράνανε τα τσιμέντα, οι ψεύτικες κουβέντες, οι συμφεροντολογικές παρέες, οι συνοφρυωμένες αξιοπρέπειες.
Αν δεν μπορείς να κάνεις θυσίες, τουλάχιστον να συχαθείς την αδικία. Μην αδικείς. Η αδικία είναι σιχαμερή στρίγγλα, χωρίστρα των ανθρώπων, ανθρωποκτονία σαν τον πατέρα τον σατανά.
Τι θα δίνανε πολλοί απ᾿ αυτούς, που κερδίσανε τον κόσμο και χάσανε την ψυχή τους, για να νοιώσουνε ο,τι νοιώθουνε οι άλλοι που δεν χάσανε την ψυχή τους! Αν τύχει να ξεκόψει κανένας τέτοιος από ψεύτικη παρέα του και βρεθεί στη συντροφιά των απλών, των αχάλαστων, νοιώθει πως ζεί αληθινά και σαν απογευθεί τα αγνά αισθήματα ύστερα από τη ψευτιά, καταλαβαίνει τέτοια χαρά, που κάνει σαν τον άνθρωπο που ξαναγεννήθηκε, σαν τυφλός που είδε το φως του.
Κάτι τέτοιοι δεν ξεκολλάνε πιά οι κακόμοιροι από τη συντροφιά των απλών, των γκαρδιακών ανθρώπων. Αλλά για να ξεμακρύνει από τα ψεύτικα πρέπει νάχει λίγη ψυχή. Αλλοιώς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς ψευτιά. Ο άμμος της Σαχάρας, όση βροχή κι᾿ αν πέσει απάνω του, δεν φυτρώνει τίποτα.
Αν πείς πάλι σε έναν από τους άλλους, τους φτωχούς, να περάσει μισή ώρα με την παρέα των κοσμικών, καλύτερα έχει να το βάλεις στο μπουντρούμι, παρά να βλέπει και ν᾿ ακούγει εκείνα τα ψεύτικα κομπλιμέντα, τις ανάλατες συζητήσεις, τα κρύα χωρατά. Στη συναναστροφή που κάνουνε αυτοί οι ψευτισμένοι, θαρρείς πως τους χωρίζει ένας τοίχος τον έναν από τον άλλον. Ενώ οι άλλοι, που ζούνε μακρυά από τον κόσμο, νοιώθουνε πως οι καρδιές τους γίνονται ένα, πως ακουμπά ο ένας απάνω στον άλλον και ξεκουράζεται.
 ~ Αγαπά και αγαπιέται, χαίρεται και δίνει χαρά. Από πάνω από τη συντροφιά των σαρκικών ανθρώπων στέκεται ο διάβολος και τους κάνει να μιλάνε ολοένα για λεφτά και για τα όμοια, για να μη γροικήσουνε ούτε το φαγί που τρώνε. Από πάνω από τη συντροφιά των ταπεινών στέκεται ο Θεός, κι᾿ όλα είνε ευλογημένα.
Πετάξετε από πάνω σας την ψευτιά. Ανοίξετε τα πανιά, να τα φουσκώσει ο καθαρός αγέρας του πελάγου. Να δροσισθεί η ψυχή σας, να νοιώσετε πως ζητά αληθινά κι᾿ όχι ψεύτικα.

 ***  Δοξολογία για το νέο έτος στη Μητρόπολη Αθηνών (ΦΩΤΟ)










































~ Παρουσία της πολιτικής ηγεσίας και χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου τελέστηκε η Δοξολογία για το νέο έτος στη Μητρόπολη Αθηνών.
~  Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, οι Πρόεδροι της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης και Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης οι υπουργοί Δημήτρης Βίτσας, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Ελενα Κουντουρά (εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ) οι πρ. Πρόεδροι της Βουλής Δημ. Σιούφας και Απόστολος Κακλαμάνης ο πρ, Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης η στρατιωτική ηγεσία , η ηγεσία της ΕΛΑΣ, Λιμενικού, Πυροσβεστικής καθώς και οι αντιπεριφερειάρχης Αττικής και η αντιδήμαρχος Αθηναίων Εύα Κοντοσταθάκου.
~ Μετά τη Δοξολογία ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε «ο νέος χρόνος να είναι δημιουργικός, ειρηνικός και ωφέλιμος.
Τελετάρχης στην Δοξολογία ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης.
Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο και ευχήθηκε στον κ. Παυλόπουλο για την νέα χρονιά.
Ευχές του Αρχιεπισκόπου για την νέα χρονιά μέσω του 89,5
«Ο νέος χρόνος να είναι ευλογημένος, δημιουργικός και ειρηνικός« ευχήθηκε μέσω του 89,5 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Ο Αρχιεπίσκοπος μετά την Δοξολογία που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών για την έναρξη της νέας ημερολογιακής χρονιάς μιλώντας στον 89,5 και στον Μάκη Αδαμόπουλο ευχήθηκε ενδιαφέρον για τους Έλληνες που υποφέρουν από την φτώχεια, την πείνα, τα διάφορα προβλήματα.
«Να ευχηθούμε ο Θεός με ευλογία να μας σκεπάσει και αυτόν τον χρόνο» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος.
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi

*** Αγόρι το πρώτο μωρό της Μεσσηνίας (βίντεο) 
Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι ήρθε στον κόσμο το πρώτο μωρό της Μεσσηνίας και είναι ένα αγόρι που γεννήθηκε 3,5 κιλά στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας.
Οι γονείς δήλωσαν ότι είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να τους φέρει ο Άγιος Βασίλης για την Πρωτοχρονιά. 

***   300 ευρώ η κάθε ελιά 
Σε τριακόσια ευρώ αποτιμά το ελληνικό Δημόσιο την καταστροφή ενός ελαιοδένδρου. Αυτό είναι το ποσό που εγκρίθηκε ως αποζημίωση σε ιδιώτη στη Μεσσηνία για την καταστροφή ελαιοδένδρων του στο πλαίσιο κατασκευής δημόσιου έργου στη Μάνη.
Πληροφοριακά να αναφέρουμε ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχει εγκεκριμένος προϋπολογισμός 50.000 ευρώ από το πρόγραμμα ΚΑΠ για κοπή ελαιοδέντρων, ενώ η αντίστοιχη πίστωση για το 2016 είναι 30.000 ευρώ.  Β.Β.

*** ΘΡΗΝΟΣ στη  Μεσσηνία! Έκαψε ζωντανό τον πατριό του

~  Το έγκλημα έγινε στον Άγιο Νικόλαο της Δυτικής Μάνης. Ένας 34χρονος άνδρας έβαλε φωτιά και έκαψε ζωντανό τον πατριό του, που ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι και φυσικά ανήμπορος να αντιδράσει.
άλιστα, στη συνέχεια προσπάθησε να κάνει το ίδιο και με έναν άλλον συγχωριανό του, αλλά δεν τα κατάφερε.
Σύμφωνα με το messinialive, ο άτυχος πατριός του και η μητέρα του δράστη, έψηναν λόγω της ημέρας στο barbeque και είχαν καλέσει και τον ίδιο. Όταν εμφανίστηκε ο 34χρονος, είχε στο μηχανάκι του ένα μπιτόνι με μείγμα βενζίνης και πετρελαίου, το οποίο το έφερε μαζί του, το άδειασε σε έναν κουβά σφουγγαρίσματος και τους περιέλουσε -πατριό και τη μητέρα του- αιφνιδιάζοντάς τους.
Η μητέρα του πρόλαβε και μπήκε στο σπίτι και κλειδώθηκε, ενώ ο άτυχος 65χρονος που ήταν καθηλωμένος στο καροτσάκι δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Ο 34χρονος του έβαλε φωτιά και στη συνέχεια έφυγε.
Σε κατάσταση αμόκ ο 34χρονος, αμέσως πήγε μέσα στο χωριό, στον Άγιο Νικόλαο, στο σπίτι συγχωριανού του, με τον οποίο είχε προστριβές, άναψε φωτιά στο πατάκι στην πόρτα του, αφήνοντας το μπιτόνι εκεί. Ο συγχωριανός του βγήκε στην πόρτα να δει τι συμβαίνει και κλώτσησε με το πόδι του το μπιτόνι με την βενζίνη, με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά στο παντελόνι του και να υποστεί εγκαύματα στα πόδια. Μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Καλαμάτας.
Όσο για τον 34χρονο, πήγε στην Αστυνομία και παραδόθηκε. Η τοπική κοινωνία είναι σοκαρισμένη από τα όσα έγιναν.
Οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν για ένα ένδρα που είχε δική του επιχείρηση ντελίβερι στη Σελίνιτσα και τον γνώριζαν όλοι. Ο 34χρονος, σύμφωνα με μαρτυρίες είχε ψυχολογικά προβλήματα, έπαιρνε φαρμακευτική αγωγή και είχε πρόσφατα νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική.
Σύμφωνα με ανθρώπους που τον είδαν νωρίτερα το πρωί δεν φαινόταν να τον απασχολεί κάτι, μάλιστα είχε πάει για καφέ το πρωί και ευχήθηκε λόγω της ημέρας στους συντοπίτες του. Απ’ ότι συζητείται στο χωριό, υπήρχαν προστριβές με τον πατριό του, αλλά τίποτε δεν έδειχνε ότι τα πράγματα θα είχαν αυτή την φρικτή κατάληξη.
Μάλιστα, λόγω των τεταμένων σχέσεων με τον πατριό του, ο 34χρονος ζούσε σε τροχόσπιτο και φρόντιζε αδέσποτα ζωάκια.
Στο σπίτι της τραγωδίας έχει σπεύσει ιατροδικαστής και αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να εξακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη. Aπό την πρώτη στιγμή στο σημείο έσπευσαν οι εθελοντές της “Γαία” με το πυροσβεστικό τους όχημα και ασθενοφόρο, ωστόσο ήταν αργά καθώς ο 65χρονος είχε ήδη απανθρακωθεί…  Πηγή: messinialive, eleftheriaonline newsit.gr

*** Πρωτοχρονιάτικος σεισμός ταρακούνησε νησί μας

~  Ο σεισμός έγινε στις 15:56 μετά το μεσημέρι...
Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός ήταν 3,4 ρίχτερ και το επίκεντρό του ήταν στη θάλασσα, 36 χιλιόμετρα από την Κέρκυρα. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 5 χιλιόμετρα…  newsit.gr

*** "Βάφτιζαν" ελαιόλαδο το σπορέλαιο στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας
Σε εξέλιξη Ένορκη Διοικητική Εξέταση, υπάλληλος αποπέμφθηκε από την αρμόδια υπηρεσία και μετατέθηκε σε άλλη
   Στην αρχή κυκλοφορούσαν μόνο κάποιες αόριστες φήμες. Στη συνέχεια το πρόβλημα ξέφυγε και πλέον το πρόβλημα με την αγορά σπορέλαιου σε τιμή ελαιολάδου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, είναι ένα μείζον θέμα που απασχολεί τις υπηρεσίες του.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, υπάρχει σε εξέλιξη και Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) προκειμένου να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες υπάρχουν στο σύνολό τους. Προς το παρόν, το…μάρμαρο των ευθυνών το πλήρωσε μόνο η αρμόδια υπάλληλος του Νοσοκομείου Καλαμάτας, με μετάθεση από την υπηρεσία που ήταν μέχρι πρότινος.
Για την απόφαση αυτή υπήρξε αντίδραση από το Σωματείο Εργαζομένων, αφού θεωρήθηκε ότι δεν είναι δυνατό ένας υπάλληλος να ευθύνεται για ένα τόσο σημαντικό γεγονός.
Τις προηγούμενες ημέρες το "Θάρρος επικοινώνησε με τον πρόεδρο του συνδικαλιστικού οργάνου Δημήτρη Τσιλίκα, ο οποίος, όμως, δεν θέλησε να μας επιβεβαιώσει το γεγονός, αρνούμενος καν την ύπαρξή του! Το ίδιο έγινε και με τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργο Μπέζο, ο οποίος αρκέστηκε να μας ευχηθεί…καλή πρωτοχρονιά.
Σε κάθε περίπτωση το γεγονός υφίσταται και ο έλεγχος γίνεται, πλέον, και για να διαπιστωθεί η χρονική διάρκεια που "βάφτιζαν" ορισμένοι το ελαιόλαδο σε σπορέλαιο και να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες.
Βέβαια, το γεγονός δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από τους εσωτερικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς του Νοσοκομείου, αφού το παραπάνω συμβάν προκαλεί σειρά αναπάντητων - μέχρι σήμερα- ερωτημάτων. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί μια τέτοια ιστορία να δημιουργήθηκε μόνο από έναν υπάλληλο. Α.Π.  

*** Ισχυρή σεισμική δόνηση "ξύπνησε" τη Βόρεια Ελλάδα  
Σεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 06:24 στο Κιλκίς, σύμφωνα με τους σεισμογράφους του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε 30 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης του Κιλκίς.Η δόνηση έγινε αισθητή σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας και τη Θεσσαλονίκη.
Τη νύχτα στην ίδια περιοχή καταγράφηκαν περισσότερες από δέκα σεισμικές δονήσεις, μικρού μεγέθους, μία εκ των οποίων σημειώθηκε στις 00:13 με μέγεθος 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε απόσταση 28 χιλιομέτρων βόρεια-βορειοδυτικά του Κιλκίς,
Θεωρώ ότι οι σεισμοί θα παραμείνουν σ΄αυτό περίπου το επίπεδο, δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθ. Λέκκας
«Είμαστε σε ετοιμότητα -τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας- αλλά θεωρώ ότι οι σεισμοί θα μείνουν σ' αυτό περίπου το επίπεδο και δεν θα έχουμε περαιτέρω προβλήματα», δήλωσε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Χρειάζεται κάποια προσοχή, να μην μπαίνουμε σε σπίτια παλιά, αλλά θεωρώ πως δεν πρέπει να υπάρχει έντονη ανησυχία στον κόσμο» ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο κ. Λέκκας.
«Από τις 00:13 έχουμε την αλλεπάλληλη εκδήλωση σεισμικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ της Δοϊράνης και της Κερκίνης. Είναι φαινόμενα που δεν ξεπερνούν τους 5 βαθμούς. Κυμαίνονται γύρω στο 4 και το κορυφαίο ήταν 4,8. Είναι φαινόμενα που γίνονται αντιληπτά και στην περιοχή της Κερκίνης και της Δοϊράνης αλλά και της Θεσσαλονίκης γιατί έχουμε μια ανώμαλη κατανομή των εντάσεων κι έτσι ο κόσμος θεωρώ πως δικαιολογημένα έχει ανησυχήσει από το φαινόμενο», σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
«Έχουμε να κάνουμε με ρήγματα κυρίως Ανατολής-Δύσης, ρήγματα που οριοθετούν το όρος Μπέλες προς τα νότια, ρήγματα τα οποία ενεργοποιούνται και μας δίνουν αυτούς τους μικρούς σεισμούς. Θεωρώ ότι όλο αυτό το φαινόμενο θα συνεχιστεί 1-2 μέρες τουλάχιστον διότι, αν κοιτάξουμε πίσω μας και δούμε το σεισμικό ιστορικό της περιοχής, θα διαπιστώσουμε πως έχουμε να κάνουμε με μια περιοχή που δίνει τέτοιους σεισμούς, τέτοιες ακολουθίες και υποθέτουμε πως και τώρα έτσι θα εξελιχθεί η κατάσταση», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.
*Τη συνέντευξη πήρε ο Σωτήρης Κυριακίδης  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** "Μαύρα μαντάτα" από Ε.Ε. για τους ελαιοπαραγωγούς 
Τα κοινοτικά μέτρα για την αειφόρα διαχείριση των πόρων και το μέτρο για τους Νέους Γεωργούς αλλά και για τη μεταφορά γνώσεων ή τις επενδύσεις σε υλικά του ενεργητικού, μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά τους παραγωγούς ελαιολάδου και ελιάς, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κοινοτικός επίτροπος Φιλ Χόγκαν, απαντώντας σ΄ερώτηση του αντιπροέδρου της Ευρωβουλής κι επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Ο κ. Παπαδημούλης ζήτησε να πληροφορηθεί για τα μέτρα προστασίας της παραγωγής του ελαιολάδου καθώς ειδικά οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, παράγουν  περί το 70%-75% της συνολικής παραγωγής ελαιολάδου της Ευρώπης και το 1/3 περίπου της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς.
 Αναφερόμενος στην καλλιέργεια της ελιάς σημείωσε πως παρατηρείται μείωση της παραγωγής τα τελευταία χρόνια, η οποία οφείλεται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες και κλιματικές αλλαγές, με μεγάλες περιόδους ξηρασίας και αύξηση της θερμοκρασίας.
Ο κ. Χόγκαν, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην "Ύπαιθρο Χώρα", το οποίο υπογράφει η Άννα Στεργίου, απέφυγε να πάρει θέση αλλά μίλησε για τα μέτρα, που είναι διαθέσιμα  στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), για τη στήριξη του ελαιοκομικού τομέα και των νεαρών γεωργών. Ειδικότερα ανέφερε τα εξής:
Όσον αφορά τη στήριξη στον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο πλαίσιο τριετών προγραμμάτων εργασίας, οι ελληνικές, ιταλικές και γαλλικές οργανώσεις παραγωγών, ενώσεις οργανώσεων παραγωγών και διεπαγγελματικές οργανώσεις μπορούν να περιλαμβάνουν στα προγράμματά τους μέτρα με στόχο τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ελαιοκαλλιέργειας, της ανταγωνιστικότητάς της διά του εκσυγχρονισμού και/ή της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών.
Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) προβλέπει στήριξη για μια σειρά δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη των πόρων την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και της ικανότητάς τους, στην περίπτωση των παραγωγών ελαιολάδου, να προσαρμόζονται στην κλιματική αλλαγή και να προάγουν την ισόρροπη εδαφική ανάπτυξη.
Σε γενικές γραμμές, οι νεαροί γεωργοί έχουν πρόσβαση σε εργαλεία που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο και των δύο πυλώνων. Όσον αφορά τον πρώτο πυλώνα στο πλαίσιο του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης (ΚΒΕ), οι νεαροί γεωργοί και/ή οι γεωργοί που ξεκινούν τη γεωργική τους δραστηριότητα μπορούν να λαμβάνουν ετήσια συμπληρωματική ενίσχυση (ενίσχυση για τους νεαρούς γεωργούς) για μέγιστη περίοδο 5 ετών. Μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση κατά προτεραιότητα στην κατανομή από το εθνικό ή περιφερειακό απόθεμα.
Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας για την περίοδο 2014-2020, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΓΤΑΑ, παρέχει στήριξη για την εγκατάσταση νεαρών γεωργών, η οποία μπορεί να συνδυαστεί με άλλα μέτρα, όπως για παράδειγμα τη μεταφορά γνώσεων ή τις επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού.

*** Δήμος Τριφυλίας: Ζητήματα δημοκρατίας και νομιμότητας προκαλούν σοβαρά ερωτηματικά 
Η χρονιά που φεύγει, στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, ήταν γεμάτη με αντεγκλήσεις μεταξύ Συμπολίτευσης και Αντιπολίτευσης, με τη δεύτερη να θέτει διαρκώς και μετ’ επιτάσεως μείζονος σημασίας ζητήματα δημοκρατίας και νομιμότητας, όπως έπραξαν όλες οι δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας και στη 19η τακτική συνεδρίαση του Σώματος. Για πολλοστή φορά εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση με μομφές σε βάρος του προέδρου, του δημάρχου και της δημοτικής Αρχής Τριφυλίας καταγγέλλοντας ευτελισμό του Σώματος, παραβίαση του Κανονισμού Λειτουργίας, παραποίηση πρακτικών και, ουσιαστικά, παράβαση καθήκοντος. Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, πάντως, τόνισε με έμφαση ότι «αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο απ’ όλες τις πλευρές είναι απ’ τα καλύτερα που υπάρχουνε στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης…», ενώ ο πρόεδρος του Σώματος, Γιάννης Καλκαβούρας, αναφέρθηκε κατ’ επανάληψη στον Κανονισμό Λειτουργίας του Δ.Σ. Τριφυλίας. Σημειώνεται πως, κατά τη διάρκεια των τριών ετών της θητείας της σημερινής δημοτικής Αρχής Κατσίβελα, δημοτικοί σύμβουλοι σύσσωμης της Αντιπολίτευσης έχουν αφήσει αιχμές και μομφές για στρεβλή λειτουργία του δήμου και προβληματική λειτουργία του ίδιου του Δημοτικού Συμβουλίου με βολές ακόμα και για παραβίαση του Κανονισμού Λειτουργίας του Σώματος καθώς επίσης και με δημόσιες καταγγελίες πως άλλα συζητούν, άλλα καταγράφονται στο ηχητικό αρχείο των συνεδριάσεων, άλλα αποφασίζουν και άλλα εγγράφονται ως αποφάσεις ή στις αποφάσεις του Σώματος στο απόσπασμα των πρακτικών που αναρτάται στη Δι@υγεια για κάθε απόφαση! Ένα πολύ σοβαρό θέμα και ζήτημα που έχει ανακύψει με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, έχει να κάνει με την απόφαση με αριθμό 277/2017 με θέμα “Παραχώρηση χρήσης αίθουσας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γαργαλιάνων στον Μορφωτικό Σύλλογο Γυναικών Γαργαλιάνων(Έγκρ .της αριθ.3α/2017 Απόφασης της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Τριφυλίας)” όπως είναι ανηρτημένη στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: 7ΞΣ4ΩΗΕ-Κ0Ι και είναι διαθέσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο στο link https://diavgeia.gov.gr/doc/7%CE%9E%CE%A34%CE%A9%CE%97%CE%95-%CE%9A0%CE%.... Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας λειτουργεί με βάση τον Κανονισμό Λειτουργίας που έχει ψηφιστεί από το 2011. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας κ. Ιωάννης Καλκαβούρας, σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση, αναφέρει ότι τηρεί τον Κανονισμό και τις διατάξεις του. Από την πλευρά της, σύσσωμη η Αντιπολίτευση έχει καταγγείλει την απαξίωση  του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι άλλα λένε και αποφασίζουν κι άλλα αντί άλλων γράφονται στο απόσπασμα του πρακτικού των συνεδριάσεων γι’ αυτές τις αποφάσεις και ότι αυτά συνιστούν παραβίαση του Κανονισμού Λειτουργίας και, ουσιαστικά, παράβαση καθήκοντος του κ. Προέδρου, όπως έγινε και στη 19η τακτική συνεδρίαση του Σώματος. Κανονισμός Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας – Άρθρο 10, Υποχρεώσεις και δικαιώματα δημοτικών συμβούλων, Παράγραφος 6: «Δημοτικός σύμβουλος δεν μπορεί να μετάσχει στη συζήτηση ενός θέματος ή στην κατάρτιση αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου ή να συμμετάσχει σε γνωμοδοτικά συλλογικά όργανα, τα οποία γνωμοδοτούν για θέμα που θα εισαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, εφόσον ο ίδιος, ο/η σύζυγός του ή συγγενής του έως το δεύτερο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας ή πρόσωπο προς το οποίο διατηρεί στενό δεσμό, έχει υλικό ή ηθικό συμφέρον. Ο δημοτικός σύμβουλος στην περίπτωση αυτή έχει υποχρέωση να ενημερώσει το σώμα για το κώλυμα αυτό και να απέχει τόσο κατά τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος όσο και κατά τη λήψη της απόφασης. Σε διαφορετική περίπτωση η απόφαση είναι άκυρη. Ο σύμβουλος που έλαβε μέρος στη συνεδρίαση διαπράττει σοβαρή παράβαση καθήκοντος και τιμωρείται με την ποινή της αργίας, σύμφωνα με τα άρθρο 233 και 234 του Ν. 3852/2010». Ο Κανονισμός Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας για κάθε ενδιαφερόμενο στο link https://diavgeia.gov.gr/doc/4%CE%91%CE%9C%CE%A9%CE%A9%CE%97%CE%95-71%CE%.... Στη με αριθμό 277/2017 Απόφαση με θέμα “Παραχώρηση χρήσης αίθουσας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γαργαλιάνων στον Μορφωτικό Σύλλογο Γυναικών Γαργαλιάνων(Έγκρ .της αριθ.3α/2017 Απόφασης της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Τριφυλίας)” και συγκεκριμένα στο Απόσπασμα από το πρακτικό της με αριθ.16/20-09-2017 τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, που έχει αναρτηθεί στη Δι@υγεια, αναφέρεται: “Ο Πρόεδρος εισάγοντας το 1ο  θέμα ΕΚΤΟΣ της ημερήσιας διάταξης ζήτησε από το Σώμα την έγκριση της συζήτησής του ως του κατεπείγοντος, για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου. Το Συμβούλιο ΟΜΟΦΩΝΑ ενέκρινε τη συζήτησή του και ο Πρόεδρος έδωσε τον λόγο στον κ. Αναστάσιο Πούλο Αντιδήμαρχο…”. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας είναι ο κ. Ιωάννης Καλκαβούρας και στο Απόσπασμα του πρακτικού για την απόφαση του θέματος αναφέρεται ότι ο κ. Πρόεδρος εισήγαγε το 1ο θέμα ΕΚΤΟΣ της ημερήσιας διάταξης και ο κ. Πρόεδρος έδωσε το λόγο στον κ. Αντιδήμαρχο. Στο ίδιο το Απόσπασμα του πρακτικού της απόφασης που είναι ανηρτημένο στη Δι@υγεια αναφέρεται ότι «Η συζήτηση και οι τοποθετήσεις των δημοτικών  συμβούλων καταγράφηκαν σε ηχητικό αρχείο», άρα πολύ εύκολα αποδεικνύεται τι ακριβώς είπε και ποιος κατά τη συζήτηση του εν λόγω θέματος στη συνεδρίαση του Σώματος. Ο κ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας εισήγαγε το 1ο θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, ανέγνωσε στο Σώμα τον τίτλο του θέματος, μετείχε στη συζήτηση του θέματος και στην κατάρτιση της απόφασης και ψήφισε στην ψηφοφορία, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη με αριθμό 277/2017 απόφαση που είναι ανηρτημένη στη Δι@υγεια. Πρόεδρος στο Μορφωτικό Σύλλογο Γυναικών Γαργαλιάνων όταν έγινε η αίτηση παραχώρησης χρήσης αίθουσας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γαργαλιάνων στο Μορφωτικό Σύλλογο Γυναικών Γαργαλιάνων ήταν η σύζυγος του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας κ. Ιωάννη Καλκαβούρα. Πρόεδρος στο Μορφωτικό Σύλλογο Γυναικών Γαργαλιάνων όταν διεξήχθη η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, στις 20 Σεπτεμβρίου, με θέμα την παραχώρησης χρήσης αίθουσας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γαργαλιάνων στο Μορφωτικό Σύλλογο Γυναικών Γαργαλιάνων ήταν η σύζυγος του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας κ. Ιωάννη Καλκαβούρα. Η Παράγραφος 6 του Άρθρου 10 του Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας αναφέρει:  «Δημοτικός σύμβουλος δεν μπορεί να μετάσχει στη συζήτηση ενός θέματος ή στην κατάρτιση αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου ή να συμμετάσχει σε γνωμοδοτικά συλλογικά όργανα, τα οποία γνωμοδοτούν για θέμα που θα εισαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, εφόσον ο ίδιος, ο/η σύζυγός του ή συγγενής του έως το δεύτερο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας ή πρόσωπο προς το οποίο διατηρεί στενό δεσμό, έχει υλικό ή ηθικό συμφέρον. Ο δημοτικός σύμβουλος στην περίπτωση αυτή έχει υποχρέωση να ενημερώσει το σώμα για το κώλυμα αυτό και να απέχει τόσο κατά τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος όσο και κατά τη λήψη της απόφασης. Σε διαφορετική περίπτωση η απόφαση είναι άκυρη. Ο σύμβουλος που έλαβε μέρος στη συνεδρίαση διαπράττει σοβαρή παράβαση καθήκοντος και τιμωρείται με την ποινή της αργίας, σύμφωνα με τα άρθρο 233 και 234 του Ν. 3852/2010». Tα ερωτήματα που “εύλογα” προκαλούνται και (κυρίως) αφήνονται να “αιωρούνται” από μέρους της Αντιπολίτευσης αλλά και μερίδα της Συμπολίτευσης – χωρίς κανείς ωστόσο να τολμά ευθέως και δημόσια να τα θέσει και αυτό προκαλεί άλλα και διαφορετικής υφής ερωτήματα  – είναι τα εξής (σ.σ. δίχως βεβαίως να θεωρούμε και υιοθετούμε – σε καμία περίπτωση – ως θέσφατη την όποια απάντηση μπορεί να δίνει καθένας): 1) Είναι άκυρη η απόφαση με αριθμό 277/2017 αφού συμμετείχε στη συζήτηση και τη λήψη της απόφασης ο κ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας η σύζυγος του οποίου ήταν εκείνη τη μέρα Πρόεδρος στο Μορφωτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων;;; 2) Διέπραξε σοβαρή παράβαση καθήκοντος που τιμωρείται με την ποινή της αργίας, σύμφωνα με το Άρθρο 233 και 234 του Ν. 3852/2010, ο κ. Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας επειδή Πρόεδρος στο Μορφωτικό Σύλλογο Γυναικών Γαργαλιάνων ήταν εκείνη τη μέρα η σύζυγός του και ο ίδιος συμμετείχε στη συζήτηση και τη λήψη απόφασης ψηφίζοντας στην ψηφοφορία για το θέμα “Παραχώρηση χρήσης αίθουσας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γαργαλιάνων στον Μορφωτικό Σύλλογο Γυναικών Γαργαλιάνων(Έγκρ .της αριθ.3α/2017 Απόφασης της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Τριφυλίας)”;;; Εικάζουμε ότι, πιθανότατα δεν τρέχει τίποτα, ίσως όμως και να υπάρχει κάτι. Ασφαλώς και υπάρχουν ειδικότεροι και με εξειδικευμένες γνώσεις που θα μπορούν να απαντήσουν για να μην υπάρχει σε κανέναν ουδεμία αμφιβολία και κυρίως παρερμηνεία της ισχύουσας νομοθεσίας και του Κανονισμού Λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας.  *Φωτογραφίες αρχείου από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας στις 20 Σεπτεμβρίου όπου ελήφθη η με αριθμό 277/2017 Απόφαση.  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Το ονειρικό πετρόχτιστο του Νίκου Καζαντζάκη στη Μάνη
Ήταν 1912 όταν ο τότε Δήμαρχος Καρδαμύλης, Κώστας Πατριαρχέας, δήλωνε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας την ύπαρξη λιγνιτωρυχείου στην θέση Πραστοβά, στη Στούπα της Μεσσηνιακής Μάνης, ζητώντας την επίσημη άδεια εκμετάλλευσης.
Τελικά και αφού μεσολάβησε ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, η άδεια δόθηκε σε μια εταιρία από τον Πειραιά, στους «Λάγκα και Χατζόπουλο», στους Νικατσό, Φτωχούλη, Ισιδωρίδη, Κανέτσο, στον λογιστή Βερνίκο αλλά και σε δύο νέους δικηγόρους, έναν Φαραντάτο και στον 29χρονο Νίκο Καζαντζάκη.
Πολλά έχουν γραφτεί για το πέρασμα του νεαρού -τότε- Καζαντζάκη από τη Μάνη, του σημαντικότερου ίσως σύγχρονου Έλληνα λογοτέχνη και του περισσότερο μεταφρασμένου παγκοσμίως, καθώς μέσω της ενασχόλησης του με τα ορυχεία συνεργάστηκε με τον Γιώργο Ζορμπά (και όχι Αλέξη όπως τον ονόμασε τελικά), τον ήρωα του βιβλίου του «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».
Ο Καζαντζάκης φτάνοντας στην Στούπα, την Καλόγρια και την Πραστοβά το Φθινόπωρο του 1916 θαμπώθηκε από τη γαλήνη και τη φυσική ομορφιά του τοπίου και έζησε εκεί απερίσπαστος, ως το καλοκαίρι του 1918, πολύ δημιουργικές στιγμές, προστατευμένος από το μακελειό του πολέμου και την πείνα που έφερε ο αποκλεισμός.
Στην Καλόγρια δέχτηκε την φιλοξενία φτωχών και πρόσχαρων ανθρώπων. Εκεί «έδεσε» η φιλία του με τον Ζορμπά, τον οποίο είχε γνωρίσει στο Άγιο Όρος ως εμπειρότατο δουλευταρά μεταλλωρύχο και τον έστειλε να κάνει έναρξη εργασιών του μεταλλείου τον Φεβρουάριο του 1916.
Ο Καζαντζάκης νοίκιασε για να μείνει το μικρό σπιτάκι του Ανδρέα Εξαρχουλέα που βρίσκεται ακόμα δίπλα στην πηγή του Πρίγκιπα, στην παραλία της Καλόγριας. Αργότερα, έβαλε εργάτες να φτιάξουν μια μικρή παράγκα από ξύλα, δίπλα στο κύμα.
Μέσα, έβαλε μόνο ένα ράντζο εκστρατείας, μια καρέκλα με ένα τραπέζι και ένα τρίγλωσσο λυχνάρι για να γράφει και να διαβάζει. Μόνο την πρωτοκόρη του Ζορμπά, Ανδρονίκη άφηνε να του συγυρίζει το χώρο και να του πηγαίνει τρόφιμα.
Ο Ζορμπάς είχε χηρέψει όταν ήρθε στην Στούπα και έφερε μαζί του τα 5 από τα 8 παιδιά του καθώς και την οικογένεια της κουνιάδας του. Όλοι μαζί έμεναν στο σπίτι του Ανδρέα Εξαρχουλέα. Έφυγε από την περιοχή το καλοκαίρι του 1918 και δεν ξαναγύρισε ποτέ. Η κόρη του Ανδρονίκη κράτησε μέχρι τέλους ισχυρό δεσμό με την οικογένεια Εξαρχουλέα και επισκεπτόταν συχνά την περιοχή. Έκανε κουμπάρο και φίλο τον Μανιάτη Γιάννη Γουδέλη στα χέρια του οποίου βρέθηκε όλο το αρχείο Ζορμπά.
Τα γραφεία της εταιρίας και η αποθήκη στεγάζονταν στο σπίτι του Ελπιδοφόρου Χιουρέα, που ήταν στη θέση του ορυχείου, στην Πραστοβά, ένα χιλιόμετρο από την παραλία της Καλόγριας.
 Πολλοί από τους εργάτες έμεναν στις γύρω σπηλιές, οι οποίες μάλιστα υπάρχουν ακόμη μέχρι σήμερα. Αυτό ακριβώς το ιστορικό πέτρινο διώροφο των γραφείων του ορυχείου, που στέκει ακόμα σαν αγέρωχος πύργος πάνω από τη Στούπα, ανακαινίσθηκε πολύ πρόσφατα και πλέον διατίθεται προς πώληση από το μεσιτικό γραφείο της Sotheby’s International Realty αντί του ποσού των 550.000 ευρώ.
Πρόκειται για ένα πανέμορφο παραδοσιακό οίκημα δύο επιπέδων, συνολικής επιφανείας 250 τετραγωνικών μέτρων, σε οικόπεδο 2 στρεμμάτων, στην κυριολεξία μέσα στην οργιώδη βλάστηση της περιοχής, με εντυπωσιακά κυπαρίσσια να το ζώνουν από παντού και με απερίσπαστη θέα προς τη θάλασσα, η οποία απέχει ελάχιστα λεπτά με το αυτοκίνητο ενώ είναι εύκολα προσβάσιμη και με τα πόδια. Οι αρχιτέκτονες και οι διακοσμητές, για τους οποίους δυστυχώς δεν βρήκαμε καμία πληροφορία, έχουν κάνει εκπληκτική δουλειά, κυρίως στο εσωτερικό της οικίας, η οποία περιλαμβάνει δύο κρεβατοκάμαρες, μία σε κάθε επίπεδο και σε αυστηρά παραδοσιακό -λιτό- στυλ που είναι αδύνατον να μη συνεπάρει και να μην ταξιδεύσει στο παρελθόν τους 5 φιλοξενούμενους τους.
Όλοι οι χώροι είναι επενδυμένοι με ξύλινα δάπεδα και δοκάρια στις οροφές, αντίκες, πολυθρόνες και πανέμορφοι καναπέδες διακοσμούν όλα τα μέρη της οικίας, ενώ ξεχωριστή μνεία θα πρέπει να γίνει για την πανέμορφη εσωτερική αυλή του διώροφου, για το μικρό παραδοσιακό μπαλκονάκι της πρόσοψης που βλέπει στο Αιγαίο όπως και τη μικρή βεράντα-καθιστικό του δεύτερου επιπέδου, η οποία επικοινωνεί με την κουκλίστικη κουζίνα.
Το «Zorbas Memories», όπως ονομάζει τον πέτρινο πύργο της Στούπας το Sotheby’s, μπορεί να μην είναι μια luxurious κατοικία πλούτου και χλιδής αλλά είναι πραγματικά ένα αρχιτεκτονικό στολίδι της περιοχής, προσφέρεται για χαλαρωτικές και ήσυχες διακοπές, έχει μια λιτή, μανιάτικη γοητεία που συναρπάζει και βρίσκεται σε μία από τις ομορφότερες γωνιές της Πελοποννήσου και γενικότερα της Ελλάδας.

*** Τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις 
Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις.
Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου έως και τις 28 Φεβρουαρίου το αγοραστικό κοινό θα μπορεί να αγοράζει πανελλαδικά με τις χειμερινές εκπτώσεις. Μάλιστα, θα υπάρξουν και Κυριακές που τα καταστήματα θα είναι ανοικτά για να μπορέσουν να κάνουν τις αγορές τους οι καταναλωτές.
Την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων δηλαδή στις 14 Ιανουαρίου τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά σε όλη την επικράτεια από τις 11:00 έως και τις 20:00. Πηγή: iefimerida.gr

*** Με μια υπέρ-Σελήνη και τους διάττοντες Τεταρτίδες ξεκινά το 2018 
Δύο φορές θα υπάρξει υπέρ-Σελήνη το 2018 και η πρώτη θα είναι με το «καλημέρα» του νέου έτους, λίγο πριν τα χαράματα της Τρίτης, 2 Ιανουαρίου. Θα είναι το πιο μεγάλο και φωτεινό φεγγάρι όλου του 2018. Λίγο μετά, το βράδυ της Τετάρτης 3 Ιανουαρίου θα κορυφωθεί και η πρώτη βροχή διαττόντων του έτους, οι Τεταρτίδες, αλλά το δυνατό φεγγάρι σχεδόν θα τις «σβήσει».
Η σούπερ-Σελήνη (ή υπέρ-Σελήνη) θα συμβεί στις 04:24 ώρα Ελλάδας, όταν θα υπάρξει πανσέληνος, ενώ λίγο νωρίτερα, περίπου στις 11 το βράδυ της 1ης Ιανουαρίου, το φεγγάρι θα έχει βρεθεί στην κοντινότερη απόστασή του από τη Γη (περίπου στα 356.600 χιλιόμετρα). Κάτι ανάλογο θα συμβεί μόνο άλλη μια φορά μέσα στο 2018, στις 30 Ιανουαρίου, ενώ είχε προηγηθεί η υπερ-σελήνη της 3ης Δεκεμβρίου.
Ο Ιανουάριος θα έχει και μια δεύτερη πανσέληνο. Μάλιστα η επόμενη πανσέληνος της 31ης Ιανουαρίου θα συνδυασθεί με μια ολική έκλειψη της Σελήνης. Θα έχει προηγηθεί στις 30 Ιανουαρίου, περίπου στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, άλλη μια σούπερ-Σελήνη, με το φεγγάρι σε απόσταση 359.000 χιλιομέτρων από τη Γη.
Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Έτσι, τόσο το κοντινότερο σημείο της (περίγειο), όσο και το πιο μακρινό (απόγειο), εμφανίζουν αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης (περίπου 383.000 χιλιόμετρα σύμφωνα με τη NASA) αυξάνεται κατά περίπου 5% στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.
Ο όρος υπέρ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη, που σημαίνει ότι η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο, δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιουργήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε. Έχει υιοθετηθεί επίσης από μερικούς ο όρος μικρο-Σελήνη ή μίνι-Σελήνη, όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το απόγειο. Για να υπάρχει σούπερ-Σελήνη, το φεγγάρι πρέπει να απέχει λιγότερα από 360.000 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.
Τεταρτίδες
 Όπως κάθε χρονιά, το νέο αστρονομικό έτος ξεκινά με μια βροχή διαττόντων αστέρων, τις Τεταρτίδες (Quadrantids), που διαρκούν από τις 22 Δεκεμβρίου έως τις 17 Ιανουαρίου και φέτος θα κορυφωθούν νωρίς το βράδυ της Τετάρτης 3 Ιανουαρίου (περί τις 23:00 ώρα Ελλάδας) έως τα χαράματα της Πέμπτης. Όμως η πανσέληνος -και μάλιστα υπέρ-Σελήνη- που θα έχει προηγηθεί, θα «σβήσει» με τη λάμψη της τα περισσότερα μετέωρα από τον νυχτερινό ουρανό.
Οι Τεταρτίδες είναι καλύτερα ορατές στα πιο βόρεια γεωγραφικά πλάτη, ιδίως σε κατεύθυνση βορειανατολική στον ουρανό. Εμφανίζουν στο αποκορύφωμά τους έως 40 μετέωρα την ώρα, που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα άνω των 40 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, ενώ έχουν αναφερθεί έως και 120 μετέωρα κάποιες χρονιές. Λόγω της υπέρ-Σελήνης στις αρχές Ιανουαρίου, τα ορατά μετέωρα αναμένεται να μην ξεπεράσουν τα δέκα έως 25 ανά ώρα και αυτό μόνο σε περιοχές με σκοτεινό ουρανό χωρίς αστική φωτορύπανση.
Είναι μια βροχή διαττόντων λιγότερο γνωστή από άλλες όπως των Λεοντιδών, των Ωριωνιδών και των Διδυμίδων, καθώς τα μετέωρά της είναι πιο αχνά, αλλά συχνά φωτίζουν τον ουρανό με ασυνήθιστα γιγάντιες «ουρές».  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Μια σύντομη θεώρηση του ελληνικού δράματος
 Το πέρασμα από τον ένα χρόνο στον άλλον προσφέρεται για απολογισμό της κατάστασης, αλλά και γενναίες αποφάσεις για το μέλλον.
Στη χώρα μας, έπειτα από 8 χρόνια καθολικής κρίσης, πολιτικής, κοινωνικής, θεσμικής, οικονομικής και πολιτιστικής, ο απολογισμός είναι απελπιστικός. Ενώ όλες οι χώρες που βρεθήκαν στη θέση μας βρήκαν τη δύναμη και το θάρρος να διορθώσουν θεσμικές αδυναμίες, να εφαρμόσουν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να απογειωθούν, η Ελλάδα αποτελεί τη θλιβερή εξαίρεση. Έχοντας επιτύχει την απόλυτη αποσάθρωση της οικονομίας και πλήρη φτωχοποίηση του παραγωγικού της δυναμικού, πανηγυρίζει επειδή στο «φύλαρχο» επιτράπηκε να μοιράσει ένα απειροελάχιστο από δανεικά, που όμως αποστερεί από την πραγματική οικονομία. Η αιτία κυνικά απλούστατη: αυτοί που έχουν εξαθλιωθεί απείρως περισσότεροι από όσους παράγουν κάτι, και η ανομολόγητη ελπίδα ότι στις εκλογές οι ευεργετηθέντες θα τον θυμηθούν. Ένα ετερόκλητο συνονθύλευμα λαϊκιστών, οι περισσότεροι από τους οποίους ειδικεύονταν αποκλειστικά στις καταλήψεις και ως μόνο επάγγελμα άσκησαν τη διαμαρτυρία, έκτισαν αδίστακτα καριέρα σπρώχνοντας τη χώρα στο χείλος της αβύσσου με μόνο στόχο την πτώση της Βαστίλης. Δημιούργησαν με συνοδοιπόρο τον όχλο «κινήματα δεν πληρώνω, δε χρωστάμε σε κανένα, σεισάχθεια», και όλο το βαρύ πυροβολικό του λαϊκισμού ελεεινής μορφής. Ας θυμηθούμε τους τραμπουκισμούς σε βάρος του τότε Πρόεδρου της Δημοκρατίας, το λιντσάρισμα αντιπάλων πολιτικών εν μέση οδό υπό τους αλαλαγμούς του όχλου, κατάληψη της πλατείας Συντάγματος, για την οποία ακόμη υπερηφανεύονται, και τόσα άλλα, ανακόπτοντας τότε την έξοδο της χώρας από την κρίση με την κυβέρνηση Σαμαρά. Έτσι, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες μάλιστα στην ίδια κατάσταση με τη δική μας έτρεχαν εμπρός, εδώ, αντί η κρίση να οδηγήσει σε απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και εξάλειψη των αδυναμιών, βυθιζόμαστε σε ένα τέλμα πρωτόγονου λαϊκισμού που δε μας αξίζει. Χωρίς να έχει εκπληρωθεί ούτε μία από τις απίστευτες προεκλογικές υποσχέσεις, το σύστημα «καθάρισε» ψελλίζοντας κάτι περί αυταπάτης και ρίχνοντας στην αγορά νέα συνθήματα, όπως να κρατήσει την κοινωνία όρθια, το δίκαιο στην κατανομή κοινωνικής ελεημοσύνης, λυσσαλέες επιθέσεις κατά πολιτικών αντιπάλων και γενικά συμπεριφορές που παραπέμπουν σε «οδηγούς δράσης» καθεστώτων που ελπίζαμε ότι έχουμε οριστικά αφήσει στο παρελθόν.
Η ζοφερή αυτή εικόνα, που συγκροτεί δυστυχώς την καθημερινότητα του μέσου πολίτη, ασφαλώς και δε μας αξίζει. Μπορούμε καλύτερα. Με στόχο την απαλλαγή από τα λάθη του παρελθόντος και την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων και δεξιοτήτων του λαού μας, ας πούμε επιτέλους όχι στο λαϊκισμό και ας επαναφέρουμε την Ελλάδα σαν φυσικό ηγέτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά. Το ρόλο αυτό διαδραματίσαμε με επιτυχία την πρώτη δεκαετία του αιώνα μας. Προσωπικά, είχα την ευκαιρία από θέση ευθύνης να συμβάλω ως πρέσβης της χώρας μας στο Βελιγράδι (2005-2009) και πιστεύω ότι ο ηγετικός ρόλος μας στην ευρύτερη περιοχή μας μπορεί να αποτελέσει τη νέα, ρεαλιστική μεγάλη ιδέα του Έθνους και να του προσδώσει σε όρους οικονομίας το απαραίτητο βάθος μιας αγοράς 100 εκ. κατοίκων σε κοινωνίες που αναπτύσσονται και εν δυνάμει είναι παραγωγοί πλούτου.
Εύχομαι υγεία και κάθε καλό σε όλες και όλους για να οικοδομήσομε τη Μεσσηνία που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας!
  Του Χρίστου Παναγόπουλου,
π. πρέσβη της Ελλάδος σε Κύπρο, Σερβία και ΗΠΑ
 FB: CPanagopoulos
Twitter: @C_Panagopoulos

*** "ΤΡΕΜΕΙ" Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ! Για μεγάλο ΣΕΙΣΜΟ προειδοποιούν οι επιστήμονες...

~ Ανησυχία υπάρχει τις τελευταίες ώρες στη Μακεδονία, καθώς από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας μέχρι το πρωί της Τρίτης έχουν σημειωθεί στην περιοχή του Κικλκίς πάνω από 10 σεισμικές δονήσεις με αποτέλεσμα οι πολίτες να έχουν βγάλει το βράδυ έξω από τα σπίτια τους.
Η ισχυρότερη δόνηση σημειώθηκε στις 4.24 π.μ. σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η οποία ήταν μεγέθους 4,7 της κλίμακος ρίχτερ.
Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 00:13 και ήταν μεγέθους 4 ρίχτερ, 8 χλμ. βορειοανατολικά του Δροσάτου. Ακολούθησε τρία λεπτά αργότερα μία δεύτερη δόνηση, 3,8 ρίχτερ και στις 00:19 τρίτος σεισμός, 3,3 ρίχτερ.
Το ανησυχητικό, όμως, είναι ότι σύμφωνα με τους σεισμολόγους είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν σύντομα μεγαλύτεροι σεισμοί των 4,7 ρίχτερ. «Από την εμπειρία μας διαπιστώνουμε ότι οι σεισμοί δεν θα σταματήσουν αμέσως. Θα υπάρξει εξέλιξη της δραστηριότητας. Είμαστε επιφυλακτικοί τις πρώτες ώρες» είπε χαρακτηριστικά ο Ευθύμιος Λέκκας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ και συμβούλεψε όσους μένουν σε παλιά σπίτια να μην παραμείνουν εντός αυτών για μερικές ώρες.
Επιπλέον, ο καθηγητής Γεωφυσικής, Κωνσταντίνος Παπαζάχος, είπε από την πλευρά του στον ΑΝΤ1 πως «Υπάρχει το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού και να πρόκειται για ακολουθία με προσεισμικό χαρακτήρα, αν και πιο πιθανό είναι να ''σβήσει'' φυσιολογικά».

*** ΕΠΙΜΕΝΕΙ η κυβέρνηση στην ΕΦΕΣΗ για τη χορήγηση ΑΣΥΛΟΥ σε Τούρκο αξιωματικό...

~ Στην προσπάθεια αιτιολόγησης της απόφασης της κυβέρνησης να ασκήσει έφεση στην χορήγηση ασύλου ενός από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας, επικεντρώθηκε εμφανιζόμενος στην ΕΡΤ το πρωί της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, επιμένοντας ουσιαστικά στην θέση πως οι Τούρκοι αξιωματικοί είναι ανεπιθύμητοι στη χώρα μας.
Ο κύριος Τζανακόπουλος, μένοντας πιστός στην θέση που εξέφρασε η κυβέρνηση χθες μέσω ανακοινώσεων, ότι δηλαδή βάσει της απόφασης του Αρείου Πάγου δεν υπάρχει ζήτημα έκδοσής τους στην Τουρκία, δήλωσε ότι η κυβέρνηση όφειλε να προσβάλει την απόφαση ενός διοικητικού οργάνου, όπως είναι η δευτεροβάθμια επιτροπή ασύλου, και να την παραπέμψει στη Δικαιοσύνη, ώστε όπως είπε χαρακτηριστικά, η όποια απόφαση «να έχει την περιωπή της Δικαιοσύνης».
Δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει ότι «υπάρχει ένα θέμα σχετικά με την προσφυγική προστασία, για την οποία η Συνθήκη της Γενεύης λέει ότι απαγορεύεται η χορήγησή της σε όποιους υπάρχουν υπόνοιες ότι συμμετείχαν σε πραξικόπημα. Ποιος θα κρίνει αν για τον συγκεκριμένο (σ.σ. που εγκρίθηκε η χορήγηση ασύλου του από την δευτεροβάθμια επιτροπή) υπάρχουν υπόνοιες; Ο Ερντογάν ή η ελληνική κυβέρνηση; Θα το κρίνει η Δικαιοσύνη».
«Εχουν ακουστεί πάρα πολλές ανακρίβειες, έχουν γίνει ανοίκειες συγκρίσεις», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ΕΡΤ και συνέχισε αναφερόμενος στους οκτώ Τούρκους που βρίσκονται στη χώρα μας από το περασμένο καλοκαίρι: «'Εχουν καταθέσει αίτηση ασύλου ως πρόσφυγες και το αίτημά τους κρίνεται στις αρμόδιες επιτροπές, οι αποφάσεις των οποίων δεν είναι ακριβώς αποφάσεις της δικαιοσύνης».
«Το άσυλο είναι διαφορετική υπόθεση και πρέπει να είμαστε πολύ ακριβείς ως προς την απόφαση αυτή. Η δευτεροβάθμια επιτροπή αποφάσισε αντίθετα με την πρωτοβάθμια, να δώσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ. Η κυβέρνηση εκτίμησε ότι με δεδομένο ότι πρόκειται για απόφαση διοικητικής αρχής, εξαιτίας των λεπτών νομικών ζητημάτων που αφορά, να φτάσει μέχρι τον τελευταίο βαθμό, δηλαδή να κριθεί από την Δικαιοσύνη, το διοικητικό εφετείο», συμπλήρωσε.
Ο κύριος Τζανακόπουλος μάλιστα ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να είναι κρυφό ή σκοτεινό, αλλά ένας πολιτικός και νομικός χειρισμός, που θα δώσει στην όποια απόφαση υπάρχει την περιωπή της Δικαιοσύνης».
Σχολιάζοντας τέλος την δήλωση Τσαβούσογλου ότι μπορεί να μην υπάρχει χώρα, είπε: «Ηταν ολίγον παραλληρηματική η συγκεκριμένη δήλωση Τσαβούσογλου, δεν νομίζω ότι εκφράζει την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας. Υπάρχει ένας αγώνας για το ποιος θα κάνει την πιο εθνικιστική δήλωση και νομίζω ότι αφορά τα εσωτερικά της Τουρκίας. Η δική μας στάση απέναντι στην Τουρκία είναι σαφής, λέμε ότι θα είναι καλύτερο και επωφελέστερο αν οι γείτονές μας ακολουθήσουν πολιτική σεβασμού του κράτους δικαίου».
«Κατανοώ ότι η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση εξαιτίας του γεγονότος ότι θεωρούν ότι αυτός που πήρε άσυλο συμμετείχε στο πραξικόπημα, αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό δεν θα το κρίνει ούτε ο Ερντογάν, ούτε ο Τσίπρας, αλλά η Δικαιοσύνη, όπως συμβαίνει σε ένα κράτος δικαίου, αυτό πρέπει να το καταλάβουν στην Τουρκία», συμπλήρωσε.

***  ΟΧΕΤΟΣ Πολάκη κατά του Μητροπολίτου Αμβροσίου: «Άει κρύψου, φασισταριό»...

~ Με σκληρότατους χαρακτηρισμούς και απολύτως επιθετικό ύφος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης απάντησε στο κείμενο του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου, όπου ο ιεράρχης αναφέρεται στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως «αντίχριστο» και «άθεο».
Με ανάρτησή του στο προφίλ του στο facebook, ο κύριος Πολάκης χαρακτηρίζει τον Αμβρόσιο «ταγματάρχη της χωροφυλακής της χούντας», «υμνητή των βασανιστών» και «θαυμαστή της "γλυκιάς ελπίδας" των χρυσαυγιτών».
«Αει κρύψου φασισταριό», γράφει ο υπουργός απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη και καταλήγει: «Αντίχριστος είναι ο βίος και η πολιτεία σου όταν λιβάνιζες τον Ντερτιλή τον εκτελεστή του Μυρογιάννη, ΟΧΙ αυτή η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός».
Ολόκληρη η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη, όπως ανέβηκε στο προφίλ του στο facebook:

 protothema.gr

*** Γερμανικά ΜΜΕ: "Ιδιαίτερα ΕΠΩΔΥΝΑ τα τελευταία μέτρα για τους Έλληνες"...

~ Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) γράφει ότι "ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξελέγη το 2015 ως μαχητής κατά της λιτότητας οδηγώντας στη συνέχεια την Ευρωζώνη στα πρόθυρα της κατάρρευσης ενδέχεται να είναι εκείνος που θα οδηγήσει τη χώρα του και εντέλει το σύνολο της νομισματικής ένωσης εκτός οικονομικής κρίσης".
Όπως γράφει το dpa, για την Ελλάδα το τέλος της οικονομικής κρίσης δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά: "Η οικονομία αναπτύσσεται, το έλλειμμα μειώνεται, το ίδιο και η ανεργία. Το 2015 αναμένεται ανάπτυξη της τάξης του 2,5%. Η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει στα τέλη του 2018 στο 20%. Πριν από δυο χρόνια βρίσκονταν ακόμη στο 25%". Το πρακτορείο αναφέρεται στο τρίτο πακέτο στήριξης που αποφασίστηκε το καλοκαίρι του 2015 όταν σε αντάλλαγμα ο Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε να υλοποιήσει μια μακρά λίστα περικοπών και μεταρρυθμίσεων. "Ο Τσίπρας, ο οποίος εξελέγη τον Ιανουάριο του 2015 με την υπόσχεση να αντιταχθεί στις επιταγές λιτότητες, καταβάλει στο μεταξύ σθεναρές προσπάθειες να υλοποιήσει τάχιστα όλα τα προαπαιτούμενα".
Εντούτοις, όπως σημειώνεται, "οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα είναι ιδιαίτερα επώδυνες. Οι τράπεζες πρέπει να αφοσιωθούν (στο να χειριστούν) τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το χρέος της Αθήνας εξακολουθεί να κυμαίνεται στο 180% επί του ΑΕΠ. Η αύξηση της φορολογίας, οι περικοπές των συντάξεων, η μερική απασχόληση, η έλλειψη προοπτικής και η μετανάστευση είναι η πραγματικότητα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα τελευταία τέσσερα χρόνια εγκατέλειψαν τη χώρα περίπου 400-500 χιλιάδες νέοι και μορφωμένοι Έλληνες. Τα δύο τρίτα σχεδόν των Ελλήνων εργαζομένων δεν έχουν θέση πλήρους απασχόλησης. Κυρίως νέοι άνθρωποι εργάζονται για λιγότερα από 400 ευρώ μηνιαίως. Γι' αυτό και πολλοί ζουν στα όρια της φτώχειας και εξαρτώνται από τη στήριξη της οικογένειάς τους".
Άλλες χώρες της κρίσης, επισημαίνει το dpa, όπως η Κύπρος, έχουν ξεπεράσει στο μεταξύ τον κίνδυνο. Εντούτοις στη Μεγαλόνησο, "με μόλις 10 δισεκ. ευρώ και σαφώς λιγότερους όρους, το πρόγραμμα βοήθειας δεν ήταν συγκρίσιμο με αυτό της Ελλάδας".
Τέσσερα χρόνια μετά την έξοδο από τα μνημόνια και η Ισπανία φαίνεται να έχει ορθοποδήσει, παρά την ανησυχία που προκαλεί το ζήτημα της Καταλονίας. "Η ανεργία μειώθηκε τελευταία στο 16,4%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών".
 Ανησυχία προκαλεί η Ιταλία
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανάπτυξη συνεχίζει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ενέσεις δισεκατομμυρίων της ΕΚΤ. Μολονότι οι προοπτικές για το σύνολο της Ευρωζώνης είναι εκ πρώτης όψης θετικές για το 2018 με τους μεγαλύτερους εν γένει ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας 10ετίας, αλλά και μείωση του γενικού επιπέδου του χρέους, η ανάκαμψη δεν φαίνεται να στηρίζεται ακόμη σε γερά θεμέλια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ενέσεις δισεκ. ευρώ του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας παραμένει όμως η Ιταλία με το χρέος να κυμαίνεται στο δυσθεώρητο 130% του ΑΕΠ και τα κόκκινα δάνεια να ρίχνουν μαύρες σκιές στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Σε περίπτωση που κινδυνεύσει όντως η ιταλική οικονομία, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα βρεθεί αίφνης στα όρια των αντοχών και δυνατοτήτων του.
Σε αυτά τα συμφραζόμενα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης που αναμένεται να ξεκινήσει επί της ουσίας μετά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Βερολίνο.  ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** ΟΡΓΗ! Αυτά είναι τα 10 μέτρα του 2018 που θα ΠΛΗΞΟΥΝ τους μικρομεσαίους...

~ Του Κωστή Πλάντζου
 Νέες μεθόδους, με στόχο την αφαίμαξη των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων, θέτει σε εφαρμογή από 1/1/2018 η κυβέρνηση. Πρόκειται κυρίως για νέους άμεσους και έμμεσους φόρους, αλλά και περικοπές συνολικού ύψους 1,9 δισ. ευρώ που θα πλήξουν ιδιαίτερα τα πιο χαμηλά εισοδήματα.
Με τα νέα μέτρα, εκατοντάδες χιλιάδες μισθοσυντήρητοι θα χάσουν πάνω από 500 ευρώ τον χρόνο. Για να καταλάβουν τι και από πού τους έρχεται, οι εργαζόμενοι θα χρειαστούν χαρτί και καλαμάρι για να καταγράψουν όλες τις νέες επιβαρύνσεις ή τις απώλειες από περικοπές που τους περιμένουν το νέο έτος. Στα βασικότερα εννέα νέα μέτρα, με τα οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι από την Πρωτοχρονιά κιόλας, προστίθεται και το σχέδιο δράσης του υπουργείου Οικονομικών για να επιβάλει φόρους 48 εκατ. ευρώ μέσα στο 2018 σε όσους εκμισθώνουν κατοικίες σε τουρίστες μέσω Ιντερνετ (ρεπορτάζ σελ. 12). Αναλυτικά τα νέα μέτρα:
 1.Αύξηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις
Από τη μισθοδοσία Ιανουαρίου καταργείται η έκπτωση 1,5% που ίσχυε στην παρακράτηση φόρου που γίνεται κάθε μήνα ως προκαταβολή του φόρου εισοδήματος. Τι σημαίνει αυτό; Λιγότερα λεφτά στην τσέπη κάθε μήνα για τους μισθοσυντήρητους. Το Δημόσιο θα κερδίσει έτσι φέτος 68 εκατ. ευρώ. Οι απώλειες ξεκινούν και από τα 650 ευρώ μεικτά, αλλά κλιμακώνονται με βάση το ύψος των ετήσιων αποδοχών. Για τους περισσότερους, πάντως, αντιστοιχούν σε περίπου 5-8 ευρώ τον μήνα (60-100 ευρώ τον χρόνο), ενώ για τα υψηλότερα εισοδήματα ξεπερνούν τα 30 ή και 40 ευρώ τον μήνα.
 2.Αυξήσεις 45%-50% στον ΦΠΑ
Aπό το 2018 καταργούνται όλες οι εκπτώσεις που ίσχυαν και επιβάλλεται ΦΠΑ 24% σε ολόκληρη τη χώρα. Για κάθε απόδειξη που κόβεται από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι κάτοικοι 27 νησιών της άγονης γραμμής του Αιγαίου θα πληρώνουν ΦΠΑ 6%, 13% και 24%, αντί 4%, 9% και 17% αντίστοιχα που πλήρωναν μέχρι το 2017. Από την 1η Ιουλίου θα έρθει αύξηση του ΦΠΑ και σε Λέσβο, Λέρο, Χίο, Σάμο και Κω. Και στα τελευταία νησιά, πάντως, από 1ης Ιανουαρίου δεν ισχύει η έκπτωση ΦΠΑ 30% στα τσιγάρα, στον καπνό και τα αυτοκίνητα. Για κάθε 10.000 ευρώ τον χρόνο που δαπανά ένα νοικοκυριό που ζει στα νησιά του Αιγαίου θα χάσει δηλαδή περίπου 5% ή 500 ευρώ τον χρόνο.
 3.Καταργούνται οι εκπτώσεις φόρου για ιατρικές δαπάνες
Mέχρι και το 2017, το 10% της δαπάνης για γιατρούς, νοσοκομεία και φάρμακα αφαιρούνταν -υπό προϋποθέσεις- από τον φόρο που έδειχναν τα ετήσια εκκαθαριστικά. Πέρυσι 2.040.410 φορολογούμενοι είχαν ελάφρυνση 155.399.005 ευρώ. Από το 2018 και μετά όμως δεν θα ισχύει κάτι τέτοιο, αφού οι ιατρικές αποδείξεις θα λογίζονται πλέον μόνο για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Το Δημόσιο θα εξοικονομήσει αυτά τα 155 εκατ. ευρώ, καθώς οι πάνω από 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι (κυρίως ηλικιωμένοι συνταξιούχοι) θα χάσουν το όφελος των 76 ευρώ κατά μέσο όρο για τον καθέναν κατά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος.
 4.Κρατήσεις και σε εργαζομένους με απόδειξη δαπάνης
Στο εξής και οι ευκαιριακά εργαζόμενοι που αμείβονται με «τίτλο κτήσης» (ή απόδειξη δαπάνης, όπως ήταν ευρύτερα γνωστό τα προηγούμενα χρόνια) θα πληρώνουν κράτηση φόρου 20% και ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ 26,95%. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για κάθε 100 ευρώ (και από το πρώτο ευρώ) τα οποία εισπράττουν στο χέρι θα παίρνουν μόνον τα 58, ενώ τα άλλα 42 θα τα παρακρατά ο εργοδότης τους για να τα αποδίδει στο κράτος.
 5.Αυξάνονται οι εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους
Oι ελεύθεροι επαγγελματίες θα βρεθούν αντιμέτωποι με αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών. Από 1ης Ιανουαρίου 2018 οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του προηγούμενου έτους κάθε επιχείρησης-επαγγελματία, προσαυξημένου με τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του 2017. Το 2018 θα είναι μεταβατικό στάδιο, καθώς αντί για το 100% των ασφαλιστικών εισφορών του 2017, θα προστεθεί στα καθαρά φορολογητέα εισοδήματα το 80%. Από 1.1.2019 η έκπτωση της τάξεως του 20% καταργείται.
Πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν το 2018 περικοπή στο ΕΚΑΣ, ενώ προτού τελειώσει η χρονιά θα έχει διακοπεί τελείως. Το ΕΚΑΣ θα είναι φέτος για όλους μόνο 35 ευρώ, αλλά μέχρι τον Νοέμβριο, αφού τον Δεκέμβριο, όταν οι δικαιούχοι θα πληρώνονταν κανονικά το επίδομα για τον Ιανουάριο, θα καταργηθεί οριστικά για όλους. Σε σχέση με το 2017, οι χαμηλοσυνταξιούχοι χάνουν άλλα 28,75-31,25 ευρώ ο καθένας ή περίπου 350 ευρώ τον χρόνο.
 6.Φόροι στις πλαστικές σακούλες
Από την 1η Ιανουαρίου κάθε πλαστική σακούλα στα σούπερ μάρκετ ή σε άλλα εμπορικά καταστήματα θα κοστίζει 4 λεπτά του ευρώ (περιβαλλοντικό τέλος 3 λεπτά + 24% ΦΠΑ). Κατά μέσο όρο, οι Ελληνες καταναλωτές είναι πρώτοι στην Ευρώπη σήμερα, χρησιμοποιώντας περίπου 400 σακούλες ετησίως. Αν δεν βρουν τρόπους να κόψουν τη συνήθεια αυτή, θα πρέπει να πληρώνουν 16 ευρώ για πλαστικές σακούλες ή 35 ευρώ από 1.1.2019, που η τιμή τους θα σκαρφαλώσει στα 9 λεπτά ανά σακούλα (περιβαλλοντικό τέλος 7 λεπτά + 24% ΦΠΑ).
 7.Νέα κριτήρια για τρίτεκνους -πολύτεκνους
Αντιμέτωπες με δυσάρεστες εκπλήξεις θα βρεθούν από το νέο έτος 250.000 οικογένειες τρίτεκνων και πολύτεκνων λόγω των αλλαγών που φέρνει η κυβέρνηση στα οικογενειακά επιδόματα. Πολλοί εξ αυτών θα σταματήσουν να παίρνουν το επίδομα των 500 ευρώ για κάθε παιδί ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα το πάρουν αισθητά ψαλιδισμένο.
 8.Φόροι στα ξενοδοχεία
Από την Πρωτοχρονιά επιβάλλεται φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα. Για 5 διανυκτερεύσεις η επιβάρυνση θα φτάνει έως τα 15 ή και τα 20 ευρώ. Συγκεκριμένα, ο φόρος διαμονής που επιβάλλεται άμεσα θα ανέρχεται σε:
-0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων
-1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων
-3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων
-4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων
-0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.
 9.Κόβονται έξτρα παροχές στο Δημόσιο
Δωρεάν εισιτήρια, κάρτες απεριορίστων διαδρομών και άλλες μη μισθολογικές παροχές σε Δημόσιο, δήμους και ΔΕΚΟ αναστέλλονται μαζικά. Στο εξής το υπουργείο Οικονομικών θα συναποφασίζει αν θα χορηγούνται παροχές σε είδος που ξεπερνούν σε αξία τα 5.000 ευρώ και άνω τον χρόνο.
 Κι άλλα µέτρα
Μέσα στο 2018 προωθούνται και άλλα µέτρα όπως:
-Αντικίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση και σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας για εξοικονόµηση 73 εκατ. ευρώ.
-Κατάργηση αφορολόγητου 25% σε δικαστικούς και βουλευτές για εξοικονόµηση 44 εκατ. ευρώ.
-Μείωση ή κατάργηση προνοιακών επιδοµάτων για εξοικονόµηση 10 εκατ. ευρώ.
-Αλλαγές στα ειδικά µισθολόγια για εξοικονόµηση 99 εκατ. ευρώ.
-Μειώσεις στις νέες συντάξεις χηρείας για εξοικονόµηση 196 εκατ. ευρώ.
-Μείωση 50% του επιδόµατος θέρµανσης για εξοικονόµηση 58 εκατ. ευρώ.
-Μη τιµαριθµική αναπροσαρµογή συντάξεων για εξοικονόµηση 245 εκατ. ευρώ.  protothema.gr

***  ΟΜΟΡΦΑ ΛΟΓΙΑ ΑΓΑΠΗΣ  για όλους μας  :
ΜΑΝΝΑ ΓΛΥΚΗΤΑΤΗ :
---------------------------------
Άλλοι σε κράζουν "Έλεος ","Ελπίδα" , ο θλυμμένος¨"Βασίλισσα της Εκκλησίας " σε κράζει η καμπάνα , "Ελεημοσύνη" οι φτωχοί , "νερό" ο διψασμένος, μα η καρδιά μου Δέσποινα , αυτή σε φωνάζει Μάννα .- !
Μητέρα που κρατάς το πεπρομένο του παιδιού .-
Στα χείλη του γίνσγίνεσαι εσύ το όνομα του Θεού .-
Ότι έγινα μητέρα μου σε σένα το χρεωστώ .
Μπροστά σου δεν αξίζουμε , δάσκαλοι εκατό .-
Τίποτα πιο Αγαπητό μητέρα από σένα .-
Απ΄ όλα πιο γλυκύτερο της μάννας μου το βλέμμα .-
Οι μάννες ήρθαν στη ζωή , πάντα να συγχωρνάνε .-
Της μάννας μου οι προσευχές πάντα όρθιο με κρατάνε .-
Άγκυρα είναι στη ζωή , της μάννας τα παιδιά .-
ΤΗ ΜΑΝΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΆΤΙΑ ΣΑΣ φυλάχτετα γερά .- !!!!!!!!!!!!!!!!

Η δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται , διότι κατεχράσθει το δικαίωμα της Ελευθερίας και της Ισότητας .- Διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα την παρανομία ως Ελευθερία .- Την αναίδεια του λόγου ως Ισότητα ,. Την αναρχία ως ευδαιμονία και την Αθεϊα ως απελευθέρωση από τον Ορθόδοξο τρόπο Ζωής .-

~ *
Μια γυναίκα λέει στον Τσόρτσιλ ,  Αν σε είχα άντρα  μου θα σου έδινα δηλητήριο , και εγώ αν σε είχα γυναίκα θα το έπινα{Τσόρτσιλ) .-
~*
Ο γλυκομίλητος μπορεί να  θηλάσει  και μια Ιενα .-
~*
Ποίο καλά κερδίζουμε κάτι με το χαμόγελο ,παρά με το σπαθί .-
~*
Το σπαθί κότει τα πάντα  , ,δεν λέει τίποτα , το χαμόγελο είναι μια μικρή καμπύλη , διορθώνει  , .όμως χιλιάδες στραβά πράγματα .-
~*
Άμα χαμογελάσεις σε έναν ταραγμένο άνθρωπο , του παίρνεις την ταραχή και τον βάζεις μέσα στον παράδεισο .-
~*
Θέλεις να γίνεις πτωχός και εσύ και εγώ Θησαύριζε .-
~*
Θέλεις να γίνεις ζητιάνος  αποθήκευε ,.-
~*
Θέλεις να πεθάνεις από τη πίνα , κλείσε τα μάτια σου και τα αφτιά σου  στην ανθρώπινη και συνανθρώπινη  δυστυχία .-

~*Ου πάντα τοις πάσι ρητά.
μτφρ: δεν μπορούν να ειπωθούν όλα σε όλους
Πυθαγόραςο Σάμιος. Εκ των σημαντικότερων Ελλήνων φιλοσόφων

 Τίποτα δεν είναι δικό μου , όταν είναι μόνο για τον εαυτό μου .-
~*
Τα ανθρώπινα δεν έχουν απολυτότητα .-
~*
Τα λάθη των γιατρών τα σκεπάζει το χώμα .-
~*
Τα χέρια του κουλού είναι  πιο πολύ-πολύ  καλύτερα από τα χέρια του τσιγκούνη .-
~*

*** Πιο κρύο το 2017 από το 2016 - 43.2 η μέγιστη θερμοκρασία και 0.7 η ελάχιστη στην Καλαμάτα 
Μετεωρολογικά στοιχεία για το έτος που μας άφησε, σύμφωνα με τις καταγραφές του μετεωρολογικού σταθμού Καλαμάτα Κέντρο δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο ερασιτέχνης μετεωρολόγος Κώστας Μενούνος . Σύμφωνα με αυτά το 2017 έφυγε με μέσο όρο θερμοκρασίας 0.4c ψυχρότερο από το 2016  (19.3c), αντίθετα ο Δεκέμβριος του '17 ήταν κατά 1.4c θερμότερος από πέρυσι. Η μέγιστη θερμοκρασία στην πόλη της Καλαμάτας  ήταν 43.2c και η ελάχιστη 0.7c. Ο υετός πλησίασε αλλά δεν έφτασε το μέσο όρο των 1000.0 mm (948.5 mm), με 94 ημέρες βροχής και μέγιστη ραγδαιότητα 261.8 mm/hr. Η μέγιστη ριπή ανέμου ήταν 59.5 km

***   Ο ελληνικής καταγωγής Φίλιππος το πρώτο μωρό του ‘18 στο Βερολίνο 
Οι γονείς του παντρεύτηκαν στην Καλαμάτα το καλοκαίρι του ‘16
Ο ελληνικής καταγωγής Φίλιππος είναι το πρώτο μωρό που γεννήθηκε το 2018 στο Βερολίνο, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa). Το αγοράκι γεννήθηκε στις 0.08 στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Charité, στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας.
Οι ευτυχείς γονείς, η τραπεζική υπάλληλος Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου και ο σύζυγός της, Βύρων, γιατρός, γιόρτασαν τη γέννηση του μικρού Φίλιππου, όπως είπαν, παρακολουθώντας από τον 8ο όροφο του νοσοκομείου τα βεγγαλικά για την αλλαγή της χρονιάς στην γειτονική Αλεξάντερ Πλατς.  Ο μικρός Φίλιππος είναι το πρώτο παιδί της οικογένειας. Οι γονείς του παντρεύτηκαν το Καλοκαίρι του 2016 στην Καλαμάτα, λόγω της αγάπης του για την περιοχής μας. Ευχόμαστε ο μικρός Φίλιππος να είναι καλότυχος και το 2018 να έχει μόνο ανάλογες χαρούμενες στιγμές, όπως ξεκίνησε, για τους γονείς του.

*** Άστατος ο καιρός αύριο Τετάρτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τετάρτη 3/1/2018 προβλέπεται αρχικά άστατος.
Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις. Αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης μπόρας σύντομης διάρκειας (όμβρου) ή καταιγίδας. Τις πρώτες πρωινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Από τις πρωινές έως και τις μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Από τις πρώτες απογευματινές έως και τις πρώτες βραδινές ώρες ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Τις βραδινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώσουν προς το τέλος της ημέρας.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-90%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

***  Το χρήμα παραμένει στα νησιά Κέϊμαν…
 Στου καιρού το ρέμα... 
Είναι το τελευταίο σημείωμα του έτους που ετοιμάζεται να καταχωρηθεί στην Ιστορία ως ένας μίζερος χρόνος, ειδικά για τους μη έχοντες. Με την ευκαιρία, κάποιοι από αυτούς τους  ‘μη έχοντες’, εισέπραξαν μικρό  βοήθημα το οποίο διαφήμισαν υπερβολικά τα φιλοκυβερνητικά Μέσα. Κανένα πρόβλημα, όμως τα ίδια μπαμπέσικα Μέσα θα έκαναν πολύ καλύτερα την δουλειά τους, αν έβαζαν σε αυτή την  είδηση μερικούς  σημαντικούς αστερίσκους.
  Για παράδειγμα, το βοήθημα – τρικ, δόθηκε κατά 75% σε ημέτερη ένδεια και κατά 25% σε αλλοδαπούς, οι οποίοι προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα κάτω από απίστευτη ΒΙΑ. Ποια είναι αυτή η  βία; Μα η ΠΕΙΝΑ. Η μικρή προσφορά του κράτους στους άστεγους αλλοδαπούς (λευκούς, μαύρους ή κίτρινους δεν έχει καμία σημασία), ήταν σωστή και επιβεβλημένη.
  Εντούτοις, την ίδια ώρα, η αήττητη γραφειοκρατία και το περίεργο μυαλό του νομοθέτη, απέκλεισε του βοηθήματος, όσους νέους ή νέες δεν μπορούν να βρουν εργασία με το αιτιολογικό ότι φιλοξενούνται από τους δικούς τους! Μιλάμε για συγκλονιστικό σκεπτικό. Οσο για την ουσία του θέματος, ότι  δηλαδή ήταν το χαράτσι της αλληλεγγύης που πληρώνει η μεσαία τάξη (η διαλυμένη μεσαία τάξη…) προκειμένου να συγκεντρωθεί το κεφάλαιο του έκτακτου βοηθήματος, ούτε λέξη.
  Και επειδή πάντα πρέπει να έχουμε κατά νου την ΟΥΤΟΠΙΑ, αξίζει να επισημανθεί το εξής:
  Άραγε πέρασε έστω φευγαλέα από την σκέψη αυτών που κολυμπάνε στα πλούτη να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να ενισχύσουν για λίγο τους ‘Αθλιους’ αυτού του τόπου; Πιθανώς δεν θα είχαν μετρητά, και δεν προλάβαιναν, από λογιστική άποψη, να φέρουν φρέσκο χρήμα από τις νήσους Κέϊμαν κλπ. Τελικά, αμφιβάλω αν έχουν διαβάσει τους ‘Άθλιους’ του Ουγκώ. Αν το είχαν κάνει, θα θυμούνταν την φράση με την οποία ολοκληρώνεται το λογοτεχνικό ‘έπος των φτωχών’: «Τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη αξία από την αγάπη στον πλησίον σου»!
  Κατά τα άλλα, από αύριο μπαίνουμε σε νέα ‘τάξη πραγμάτων’, με την αβεβαιότητα έτοιμη να χτυπήσει την τσέπη μας, καθώς οι αυξήσεις των φόρων (βλέπε ‘κόφτης’) καραδοκούν και ο κύριος Στουρνάρας θεωρεί πως μόνο αυτός λέει στον λαό (!) την αλήθεια. Η κυβέρνηση, φανερά αγχωμένη πάνω στο ζήτημα στέρησης των εσόδων, έδωσε ήδη παράταση στην εξόφληση των τελών κυκλοφορίας ΙΧ, διαφημίζοντας , μάλιστα, ότι δεν υπήρξαν αλλαγές στο ύψος του ποσού κλπ. Μα αυτό είναι το ζητούμενο; Η ταπεινότητά μου, αγόρασε πριν από κάποια χρόνια αυτοκίνητο αξίας 15.000 ευρώ. Κάθε χρόνο τα τέλη άγγιζαν τα 265-270 ευρώ. Το έτος αγοράς, η αξία μεταπώλησης ήταν 14.000 ευρώ. Σήμερα, μετά από σχεδόν μια δεκαετία, η αξία έχει κατρακυλήσει (με βάση τα σαϊνια της αγοράς και τους ασφαλιστές…) στα οκτώ χιλιάρικα, βαριά βαριά. Ερωτώ: αφού η αξία του αυτοκινήτου έχει μειωθεί στο μισό, τότε γιατί τα τέλη παραμένουν ίδια;     Απλή η απάντηση: Διότι ο μεγαλύτερος ‘κλέφτης’ στην Ελλάδα είναι το ΚΡΑΤΟΣ! Αυτό που έχει μειώσει εννιά φορές τις συντάξεις. Και κατά πάσα βεβαιότητα, κάτι (θα) έχει στο μυαλό του για το άμεσο μέλλον!
Γιώργος Αρκουλής

*** Στο ΧΑΟΣ οδηγεί την Τουρκία ο Ερντογάν! ΕΞΟΠΛΙΖΕΙ πολίτες εν όψει εκλογών;...

~ Απίστευτες καταγγελίες έκανε στην Τουρκία η ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Meral Aksener, η οποία υποστηρίζει ότι πολίτες οπαδοί του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν εξοπλίζονται για την περίπτωση που στις εκλογές του ερχόμενου καλοκαιριού τα αποτελέσματα δεν είναι θετικά για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).
Σύμφωνα με την ίδια «Έχουμε ακούσει για αυτά τα στρατόπεδα εκπαίδευσης σε Tokat και Konya. Πρέπει να διερευνηθούν και τα αποτελέσματα να μοιραστούν μαζί μας».
Σύμφωνα με την Aksener ο Ερντογάν γνωρίζει ότι η δημοτικότητά του πέφτει κατακόρυφα και θα κάνει τις εθνικές εκλογές μαζί με τις τοπικές οι οποίες πρέπει να γίνουν το καλοκαίρι του 2018.
Πολλοί φοβούνται ότι η ισλαμιστική παρακρατική «φρουρά» SADAΤ του Ερντογάν μαζί με εξοπλισμένους πολίτες θα δημιουργήσουν χάος σε όλη τη χώρα εάν ο Τούρκος πρόεδρος χάσει την εξουσία με την οποία είναι τόσο ψυχωμένος.
Εάν οι καταγγελίες είναι πραγματικές, τότε το χάος για την Τουρκία είναι πάρα πολύ κοντά, και ίσως και η πραγματοποίηση των προφητειών...

***  ΣΟΒΑΡΕΥΟΥΝ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ!  Αναλαμβάνουν ΔΡΑΣΗ οι ΕΠΙΛΕΚΤΕΣ ομάδες...

~ Φαίνεται ότι το καθεστώς του Ιράν δεν είναι διατεθειμένο για πολύ ακόμη να ανεχθεί τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και έτσι θα επιστρατεύσει την επίλεκτη ομάδα των «Φρουρών της Επανάστασης» οι οποίοι έπαιξαν μείζονα ρόλο και στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Ρουχανί εδώ και μέρες έχει ενημερώσει ότι πράκτορες των ξένων δυνάμεων (εννοώντας των ΗΠΑ και του Ισραήλ) έχουν ξεσηκώσει τον Ιρανικό λαό που ζει στη φτώχεια και έχει στείλει το μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί πλέον αυτή την κατάσταση.
Εάν λοιπόν δεν σταματήσουν την υπόγεια δράση οι ξένες δυνάμεις, πολύ πιθανό να δούμε σφοδρές συγκρούσεις σε όλη τη χώρα. Εμείς, φυσικά, το απευχόμαστε...
 Δείτε ΕΔΩ ένα συγκλονιστικό βίντεο από τις σημερινές πορείες

*** Ο Αλέξης Τσίπρας ΜΙΛΗΣΕ... και ΔΕΝ είπε ΤΙΠΟΤΑ...

~ Συνέντευξη πριν από λίγη ώρα έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm και στον Βασίλη Σκουρή.
Ο κος Τσίπρας μπορεί να μίλησε αλλά... δεν είπε απολύτως τίποτα.
Όλη του η 7λεπτη συνέντευξη ήταν ένας «προεκλογικός απολογισμός» με γενικευμένα ευχολόγια, όπου χωρίς να δίνει το παραμικρό στοιχείο παρουσίαζε τα πάντα εκπληκτικά. Ότι δηλαδή «βγαίνουμε από τα μνημόνια με τις μικρότερες δυνατές απώλειες» όπως ο ίδιος είπε και είδε θετική εξέλιξη... στην ανεργία.
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για την ονομασία των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε συγκεκριμένη πληροφορία και απλώς σημείωσε ότι είναι αισιόδοξος για την επίλυση του ζητήματος.
Τέλος, για την Τουρκία ο κος Τσίπρας απλώς επιβεβαίωσε ότι παρά τις «διαφορές που υπάρχουν» ο Ρ. Τ. Ερντογάν θα έρθει, όπως είναι προγραμματισμένο, στην Θεσσαλονίκη μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2018.

***  Οι «ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ» και ο Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ θα μιλήσουν για ΟΛΑ και για ΟΛΟΥΣ...

~  Στην εκπομπή "Αταίριαστοι" θα εμφανιστεί το μεσημέρι της Πέμπτης, 4/1/2018, ο Κ .Βελόπουλος.
Ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, θα σχολιάσει την τρέχουσα επικαιρότητα και θα αναφερθεί σε θέματα που πρέπει κάθε Έλληνας να γνωρίζει, σε μια συζήτηση εφ'όλης της ύλης.
Συντονιστείτε στο κανάλι ΣΚΑΙ, την Πέμπτη 4/1.

***  Ο πρώτος ΠΡΟΔΟΤΗΣ εκτός ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που θα ψηφίσει «Δημοκρατία της Μακεδονίας»! Όλα για την καρέκλα...

~ Την πρόθεσή του να υπερψηφίσει την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» έκανε γνωστή ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια ευκαιρία να λυθεί η διαμάχη.
Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ο κ. Δανέλλης σχολίασε: «Σε λίγο κλείνουμε 30 χρόνια από τότε που προέκυψε το ζήτημα. Ελάχιστες χώρες δεν έχουν αναγνωρίσει τη FYROM ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Για σχεδόν 30 χρόνια θεωρούμε ότι κινδυνεύει η Μακεδονία από κάποιους Σλαβομακεδόνες οι οποίοι έτσι ήξερα ότι λέγονται κι έτσι διεκδίκησαν  αμέσως μετα τη διάλυση της Γιουγκοσλαβία.
«Δημιουργήσαμε ένα θέμα, με μεγάλο κόστος, χωρίς κανένα όφελος εκεί που δεν υπήρχε» είπε ο βουλευτής του Ποταμιού.
Σχολιάζοντας τη νέα γενιά της FYROM, ο βουλευτής του Ποταμιού ανέφερε ότι μεγάλωσαν μέσα σε έναν αλυτρωτισμό ο οποίος τους έλεγε ότι η χώρα τους κινδυνεύει από ένα γείτονα που αμφισβητούσε την ύπαρξη και το δικαίωμά τους να υπάρχουν ως μια ανεξάρτητη χώρα. Σύμφωνα με τον κ. Δανέλλη ο αλυτρωτισμός αυτός, της νέας γενιάς οφείλεται «στη λανθασμένη πολιτική την οποία εμείς ακολουθήσαμε, ενώ ουσιαστικά ήταν ένα κομμάτι της ενδοχώρας μας, οικονομικά».
Επικαλούμενος το Λεωνίδα Κύρκο, που είχε ιδρύσει το μέτωπο λογικής, ο κ. Δανέλλης επαναλαμβάνει το ρητό της εποχής, ότι δηλαδή «η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική» καθώς όπως ανέφερε, υπήρχαν κατά το Βυζάντιο και σλαβικές περιοχές της Μακεδονίας.
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι με την πρόταση «Δημοκρατία της Μακεδονίας», η κυβέρνηση μπορεί να χάσει τη δεδηλωμένη, αφής στιγμής ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν θα ψηφίσει, ο κ. Δανέλλης τόνισε ότι θα ψηφίσει υπέρ μιας τέτοιας ονομασίας, διότι τα εθνικά θέματα μπαίνουν πάνω από όλα.  Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο εσωτερική σύγκρουσης με τα στελέχη του πατριωτικού κομματιού του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Δανέλλης είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί μία χρυσή τομή που να βασίζεται στη λογική.  newpost.gr

*** ΣΟΚ! Η Τουρκία ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ το ΓΑΜΟ και την ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ για κορίτσια 9 ετών;...

~ Το κορυφαίο κρατικό θρησκευτικό ίδρυμα της Τουρκίας έχει εκδώσει μία νέα fatwa για το γάμο, ανακοινώνοντας ότι τα κορίτσια μπορούν να παντρευτούν και να μείνουν έγκυες από μόλις 9 ετών.
Το Diyanet είναι ένας επίσημος κρατικός θεσμός, ο ρόλος του οποίου είναι "να εκτελέσει καθήκοντα που αφορούν τις πεποιθήσεις, τη λατρεία και την ηθική του Ισλάμ, να διαφωτίσει το κοινό για τη θρησκεία του και να διαχειριστεί τους ιερούς χώρους λατρείας. "
Η σχετική fatwa ανακοινώνει ότι τα κορίτσια μπορούν να «παντρευτούν και να μείνουν έγκυες ήδη από το 9» προκαλώντας μεγάλο σοκ ακόμη και σε συντηρητικούς μουσουλμανικούς κύκλους.
Αυτούς θέλουν κάποιοι στην Ελλάδα να βάλουν μέσα στην Ευρώπη....

*** Θρασύτατη μεγαλοψυχία των σφετεριστών της ελληνικής ιστορίας...

~    Θρασύτατη μεγαλοψυχία των σφετεριστών της ελληνικής ιστορίας
 Πληροφορηθήκαμε από πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος αξιότιμου κ. Νίκου Κοτζιά, προβλέπεται σύντομα συνάντηση του κ. Νίμιτς με τους Διαπραγματευτές για την επίλυση του προβλήματος μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων, σχετικά με την ονομασία αυτού.
            Επειδή οι μέχρι σήμερα προσπάθειές σας, για τα εθνικά μας θέματα, κατά γενική ομολογία δεν  είναι κατακριτέες, θα ήθελα στην φάση αυτή να επισημάνω, ορισμένα κρίσιμα θέματα και βασικά για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
            ΠΡΩΤΟΝ: Ο κ. Νίμιτς είναι ένας έντιμος κατά τα άλλα,
Δημόσιος Υπάλληλος του Ο.Η.Ε. που δυστυχώς δεν έχει καμία δυνατότητα επεμβάσεως και επιλύσεων διεθνών αδικιών (όρα, κατάληψη και κατοχή της Κύπρου από ξένες Στρατιωτικές Δυνάμεις, παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ο.Η.Ε.). Στην παρούσα περίπτωση είναι εντολοδόχος ξένων προς τα εθνικά μας θέματα συμφερόντων και προσπαθεί αποκλειστικά να υποκλέψει την υπογραφή Ελληνικής Κυβέρνησης και τίποτε άλλο. Διότι ουδέποτε η Χώρα αυτή θα ονομασθεί Μακεδονία, εάν δεν υπάρχει Ελληνική Υπογραφή.
            - Επί μίαν 15ετίαν συνεχίζεται ως ατέρμον κοχλίας κύκλος συνομιλιών μεταξύ των εκπροσώπων Ελλάδος-Σκοπίων υπό του κ. Νίμιτς. Η πλευρά των Σκοπίων όπως πάντα θα προσκομίσει πακέτο προτάσεων, που θα αφορούν αποκλειστικά διαδικασία ανάπτυξης μέτρων εμπιστοσύνης, χωρίς ν’ αγγίζουν ποτέ, το βασικό θέμα του ονόματος και το μοναδικό στις διαφορές μας.
            ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Εκείνο που προκαλεί θλίψη, οργή, θυμό και απελπισία κάθε σκεπτόμενο Έλληνα, που γνωρίζει την ιστορία της Μακεδονίας και των Σκοπίων είναι:
            α. Η θέση του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, στο θέμα των Σκοπίων (9-12-17 Βελιγράδι), δεν θέλω να πιστεύω ότι, είναι Αλήθεια ˙ δηλ. «…το 2018 θα μπορούσαμε να έχουμε μια θετική εξέλιξη σ’ ένα χρόνιο πρόβλημα, αν η νέα Κυβέρνηση των Σκοπίων αποφασίσει να κάμει ουσιαστικά βήματα προς τα εμπρός, δηλ. αν σταματήσει την ρητορική, ότι αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους των Μακεδόνων και του Μ. Αλεξάνδρου, αν σταματήσει την αλυτρωτική πολιτική και αποδεχθεί λύση, αμοιβαία αποδεκτή με τους γείτονες…» και!
            β. Εκείνο που σε προκαλεί, η θέση του κ. Ζάεφ (23-12-17), «… Εγώ εκ μέρους της Κυβερνήσεως παραιτούμαι από το να θεωρώ την Μακεδονία (Σκόπια) τον μοναδικό κληρονόμο του Μ. Αλεξάνδρου. Η ιστορία ανήκει σ’ εμάς, πιθανόν ένα κομμάτι αυτής της Ιστορίας ανήκει στην Ελλάδα, μέρος της στην Βουλγαρία και σε άλλες χώρες…». Δηλ. να ευχαριστήσουμε τον κ. Ζάεφ που επί τέλους μας έδωσε κι εμάς ένα μικρό μέρος της Ιστορίας της Μακεδονίας. Ή! είμαστε τρελοί ή παριστάνουμε τους τρελούς. Αυτοί αγαπητοί μου είναι σκόπιμα ανιστόρητοι, εμείς όμως έχουμε πάθει αμνησία; Πού ήταν; Τα Κράτη αυτά όταν οι Έλληνες (Πελοπόννησος, Θεσσαλία, Μακεδονία κ.λπ. αντιμετώπιζαν τις ορδές από την Ασία και δεν τις επέτρεψαν να κυριεύσουν την Ευρώπη;
            Η περιοχή των Σκοπίων μέχρι το 1944, δεν είχε καμία σχέση με την Μακεδονία, την δε εποχή του Φιλίππου, του Μ. Αλεξάνδρου και μετέπειτα ήτο με αυτήν σε εμπόλεμο κατάσταση και ονομάζετο Μισσία, Δαρδανία και τελευταία Βαρτάρσκα. Το 1944 ο Τίτο επί παντοδυναμίας του την ονόμασε Μακεδονία, με απώτερο σκοπό να κατέβει στο Αιγαίο, τα γνωστά. Μάλιστα υπήρξε τότε μεγάλη αντίδραση του Υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α. Στρετίνιους.
            Είναι χιλιάδες τα ιστορικά γεγονότα που αναφέρονται από σύγχρονους Ιστορικούς Παγκόσμιας εμβέλειας, πως η χώρα αυτή δεν έχει καμία σχέση με την Ελληνικότατη Μακεδονία. Και! μόνο το ιστορικό γεγονός που παρακάτω αναφέρω, απαντά τι! ήταν η Μακεδονία από αρχαιοτάτων χρόνων:
            Ο Μέγας Αλέξανδρος, μετά την νικηφόρα μάχη του Γρανικού, εναντίον των Περσών, απέστειλε στην θεά ΑΘΗΝΑ, τριακόσιες περσικές πανοπλίες ως ανάθημα στην πολιούχο της πόλεως των Αθηνών, με το εξής συνοδευτικό επίγραμμα: «Αλέξανδρος Φιλίππου και Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων από των Βαρβάρων των εις την Ασία κατοικούντων».
            Έχουν λεχθεί πάρα πολλά για την Μακεδονία μας και τα Σκόπια από αξιόλογους και επιφανείς Έλληνες και ξένους, οι οποίοι τεκμηριωμένα δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
            Σήμερα είναι ντροπή, είναι αίσχος, είναι θράσος, να βγαίνει μεγαλοψύχως ο κ. Ζάεφ και να μας δίδει και εμάς ένα μικρό μέρος από την κληρονομιά του Μ. Αλεξάνδρου. Είναι δυνατόν με αυτούς τους θρασύτατους σφετεριστές της Ιστορίας μας να υπάρξει συνεννόηση;
            Επειδή δεχόμεθα μεγάλες και εκβιαστικές πιέσεις από Κέντρα αποφάσεως και επειδή εμείς δεν θέλουμε όνομα που να περιέχει την λέξη «Μακεδονία» Βόρεια ή Νότια κλπ., διότι αυτό είναι προδοσία και ξεπούλημα της Μακεδονίας και της Ιστορίας μας, ας κάνουν οι μεγάλοι ότι θέλουν, να τους βάλλουν στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε. αλλά! όχι προς Θεού με υπογραφή Ελληνικής Κυβέρνησης.
            «Αλλοίμονο στους λαούς που λησμόνησαν την Ιστορία των, χάθηκαν από το πρόσωπο της γης».   Ιωάννης Μ. Ασλανίδης  Αντγος ε.α. Επίτιμος Δκτής της Σ.Σ.Ε.

***  ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ οι Ιταλοί με τους "ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ"! Δεν τους δέχονται στα σπίτια τους... (ΒΙΝΤΕΟ)

~   Οργισμένοι είναι οι Ιταλοί με τους λαθροεισβολείς, οι οποίοι σκορπίζουν τον τρόπο στους δρόμους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι πολίτες να βγουν το βράδυ.
Δείτε το παρακάτω βίντεο, στο οποίο οι Ιταλοί φωνάζουν πως δεν θα δεχτούν τους λαθρομετανάστες ούτε στα σπίτια τους αλλά και ούτε στις περιοχές τους.  Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

***  Η Ισραηλινή Πρεσβεία κρατάει αποστάσεις από το "ΚΡΑΞΙΜΟ" Ραβίνου προς τον Ρουβίκωνα... (ΒΙΝΤΕΟ)

~ Ακραίες χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Ραβίνου Μορντεχάι Φριζή, σχετικά με την επίθεση του Ρουβίκωνα, η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, κάνοντας παράλληλα λόγο για προσωπική άποψη του Ραβίνου, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την επίσημη θέση της πρεσβείας.
Ειδικότερα η ανακοίνωση της πρεσβείας αναφέρει: «Ο Ραβίνος Μορντεχάι Φριζής (Mordechai Frizis), ο οποίος διαμένει στο Ισραήλ, ανάρτησε πρόσφατα ακραίες δηλώσεις στο youtube σχετικά με την επίθεση με μπογιές εναντίον της Πρεσβείας του Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα για την οποία η οργάνωση Ρουβίκωνας ανέλαβε την πλήρη ευθύνη.
Η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα αποδοκιμάζει την ακραία ανακοίνωση του Ραβίνου Φριζή και δηλώνει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για την δική του προσωπική άποψη η οποία ουδεμία σχέση έχει με την επίσημη θέση της Πρεσβείας».
Σημειώνεται ότι ο ραβίνος είχε εξαπολύσει μέσω YouTube σφοδρή επίθεση με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά των μελών της ομάδας του Ρουβίκωνα.
Με αφορμή την επίθεση με μπογιές του Ρουβίκωνα στην πρεσβεία του Ισραήλ, ο ραββίνος τους χαρακτήρισε «αναρχοάπλυτους, θρασύδειλους, βρωμερούς τυπάκους και τύπισσες» και τους απείλησε ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ τους έχουν ήδη φακελωμένους.
«Αναρχοκουμούνια, σας φτύνουμε και τον Μαρξ, τον προδότη τον Εβραίο αντισημίτη, σας φτύνουμε και τον Μπακούνιν» αναφέρει μεταξύ άλλων στο «διάγγελμά» του ο Ραββίνος.
 Η ανάρτηση του Ραβίνου  iefimerida.gr

*** Αυτοί είναι οι "ΦΙΛΟΙ" Ουκρανοί των ΗΠΑ!  Νεο-ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ πορεία στο Κίεβο... (ΒΙΝΤΕΟ)

~ Χιλιάδες συμμετείχαν σε μια νεοναζιστική πομπή στο Κίεβο τη Δευτέρα το βράδυ προς τιμήν της 109ης επετείου από τη γέννηση του ηγέτη της Οργάνωσης των Ουκρανικών εθνικιστών (OUN) Stepan Bandera.
Αυτοί είναι, λοιπόν, οι Ουκρανοί που στηρίζουν εδώ και αρκετά χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες.  Δείτε βίντεο από την πορεία:

***  Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλεί ΙΣΛΑΜΟΦΟΒΙΚΟΥΣ όσους κατηγορούν το ΚΟΡΑΝΙ... (ΒΙΝΤΕΟ)

~ Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι γνωστός για τις απόψεις του. Είναι οπαδός της παγκοσμιοποιήσεως και το δείχνει με κάθε τρόπο.
Όμως έχει κάνει και μια άλλη δήλωση η οποία αποκρύφτηκε πλήρως από τα Δυτικά ΜΜΕ σχετικά με το Ισλάμ.
Μπορεί η Ευρώπη να έχει βιώσει το Ισλαμικό μίσος κατά των «απίστων» και της τζιχάντ, όμως ο Πάπας βλέπει το Κοράνι ως ένα... βιβλίο ειρήνης κι όχι βίας.
Μάλιστα, όσοι διαφωνούν με την άποψη αυτή είναι... ισλαμοφοβικοί, σύμφωνα με τον Πάπα.
Δεν το πιστεύετε; Ακούστε το από τον ίδιο:

***  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ στις Αμερικανικές Αρχές για την ΑΣΦΑΛΕΙΑ του Τραμπ! Σηκώθηκαν δύο F-16...

~ Δύο Αμερικανικά F-16 προσέγγισαν ένα μικρό ιδιωτικό αεροπλάνο, το οποίο είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο που είχε κλείσει για την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα.
Το περιστατικό συνέβη στις 4:24 μ.μ. (τοπική ώρα) την Κυριακή, περίπου 46 χιλιόμετρα βόρεια της κατοικίας Mar-a-Lago του Τραμπ, σύμφωνα με την NORAD.
Τα αεροσκάφη F-16 συνόδευσαν το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο General Air Aviation του North Palm Beach, όπου ο πιλότος δήλωσε ότι δεν γνώριζε τους περιορισμούς.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας θα καθορίσει τώρα αν θα επιβληθεί πρόστιμο στον άνθρωπο για την παραβίαση του προεδρικού εναέριου χώρου.  Με πληροφορίες από RT

***


*** Αθλητική ενημέρωση :
     ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  !    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  !
 
***  Κολοσσός Ρόδου - Παναθηναϊκός  72-71 .-
Τα δεκάλεπτα: 12-19, 29-33, 56-54, 71-72
Κολοσσός Ρόδου (Λυκογιάννης): Γκρίφιν 20 (2), Χάρις 12 (2), Σχίζας 8 (1), Μπρέι, Ράιτ 6 , Τζόουνς 2, Γεωργαλλής 6 (2), Μπιλλής, Σταμάτης 2, Παπαδάκης, Τσαλμπούρης 2, Ουέαρ 12 (3).
Παναθηναϊκός (Πασκουάλ): Ρίβερς 9 (1), Ντένμον 2, Βουγιούκας 3, Λεκαβίτσιους 6, Σίνγκλετον 13 (1), Γκιστ 14, Λοτζέσκι 12 (2), Καλάθης 6, Αντετοκούνμπο 7 (1), Μήτογλου.

***  «Έφυγε» από τη ζωή ο Ευγένιος Γκέραρντ 
Φτωχότερο είναι από σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο που θρηνεί την απώλεια του Ευγένιου Γκέραρντ. Ο Ολλανδός τεχνικός, ο οποίος έγινε... συνώνυμο με την ομάδα του ΟΦΗ, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 77 ετών. Ο Γκέραρντ ήρθε στην χώρα μας το 1985 για... χατήρι του ΟΦΗ, και έμεινε στο πάγκο του μέχρι το 2000, κέρδιζοντας έτσι το τίτλο του μακροβιότερου ξένου προπονητή σε ελληνικό σύλλογο. Στην διάρκεια της θητείας του στην κρητική ομάδα, ο Γκέραρντ οδήγησε τον ΟΦΗ στην κατάκτηση του κυπέλλου το 1987 στα πέναλτι απέναντι στον Ηρακλή, ενώ το 1993 οι Κρήτες προκρίθηκαν στους «16» του κυπέλλου κυπελλούχων, αποκλείοντας την Ατλέτικο Μαδρίτης.
Το 2000 εργάστηκε ως τεχνικός σύμβουλος στην ΑΕΚ, ενώ το 2001 κάθησε στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ. Το 2002 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Ηρακλή, ενώ ο τελευταίος «σταθμός» στην προπονητική καριέρα του ήταν η Παναχαϊκή, για δύο μήνες το 2010. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Φιλανθρωπικός αγώνας μπάσκετ την Παρασκευή μεταξύ των Δικηγόρων και των Μηχανικών της Καλαμάτας 
 
"Οι ομάδες καλαθοσφαίρισης του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Μεσσηνίας θα αναμετρηθούν την Παρασκευή ,05/01/2018 και ώρα 20.00 στο Κλειστό Γήπεδο της Παραλίας σε φιλικό αγώνα μπάσκετ στο πλαίσιο των κοινωνικών δράσεων μέσω και του αθλητισμού που προωθούν οι δύο επιστημονικοί Σύλλογοι.
Φέτος, τα έσοδα από το συμβολικό αντίτιμο των εισιτηρίων θα διατεθούν υπέρ του Αθλητικού Συλλόγου Α.μεα "Διαφοροζώ".
Ο αγώνας διοργανώνεται από το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας και από το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Μεσσηνίας , τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και του Αθλητικού Φορέα ενώ υποστηρίζεται και από τους φορείς : Ευ-τόπος , Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μεσσηνίας , Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Καλαμάτας , A.O. Kαλαμάτα 80 , Καλαμάτα B.C.
Να σημειωθεί πως  οι δύο Σύλλογοι έχουν αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες κοινωνικού χαρακτήρα και στο παρελθόν (2016,2017) με τα έσοδα τότε να διατίθενται υπέρ των πλημμυροπαθών συμπολιτών μας και υπέρ του Ειδικού Σχολείου Καλαμάτας αντίστοιχα."

***

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 01  Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  .....
~  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  σε όλους μας  !!
: http://snsarfara.blogspot.com/2017/12/arfara-news-01-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  02 Δεκεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....  από το  2008 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-02-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008  .... ~ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Χριστουγέννων .... !!! από το Αρφαρά Καλαμάτας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-03-2017.html .-
 ~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 23 και 24  Δεκεμβρίου 2017 :Μια  αθλητική επισκόπησης της εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/12/23-24-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το 2008 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-27-2017.html .-
~* 
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΦΡΑΣΕΙΣ .. ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ- ΒΙΝΤΕΟ .. : Δ ΄ ΜΕΡΟΣ  .. .. Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017  :  Πελοποννησιακό και Aρφαραίϊκο λαϊκό γλωσσάρι  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/12/blog-post.html .-
~***  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 28  Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το ..2008  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-28-2017.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το 2008: http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/12/news-29-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-30-2017.html .-
~* 

***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2018 :
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018  : ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-01-2018.html .-  ~*
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018  . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~*


*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5950   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3799   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3805  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 574   βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ ~


~
~**  ΑΠΟ ΤΟ 2017 στο 2018 :
Ι~* δανικό μέλλον: Αν το 2018 εχεις υγεία, δουλειά, οι υποθέσεις σου πάνε καλά, οι φίλοι σου παραμείνουν σταθεροί, τότε η ευτυχία σου είναι εξασφαλισμένη...!!!

~   Τρώει αβέρτα,=Δεν σταματάει  ,.. τρώει πολύ !
 ~     Σλιβερίσι=συναλλαγή!
 ~   Αλιβερίσι=συναλλαγή !
 ~   Χόβολη=στάχτη. , και θράκα
 ~ Δε φελάει=δεν αξίζει.
 ~  Φαρα=σοι
 ~  Φερντασω=κουτσομπόλα.
 ~  Φτούνος=εκείνος.
 ~Φτουράει
 ~ Φτουράει=κάτι που τελειώνει γρήγορα!Μωρέ σου φτουράει η δουλειά !
 ~ Φουρφούκιασα =γέμισα.
 ~   Χαχόλικο= μπόλικο, μεγάλο.
 ~   Να σε πατησω χαμου να βγαλεις μπρουστουρα. 
  * Πολύ καλή δουλειά..πολλα Συγχαρητήρια.
~   Δημήτρη συγχαρητήρια σε όλους! Ο πίνακας θα συμπληρωθεί με τις λέξεις του 2016 και με τις αντίστοιχες επεξηγήσεις! Η Ρόη Σακκά θα δημοσιεύσει άμεσα όλες τις παροιμίες και εκφράσεις που έχουν διατυπωθεί μέχρι τώρα! Η ενημέρωση του πίνακα θα είναι συνεχής!!
~ Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους σας.
Η γιαγιά μου Κυριακούλα Λαφαζάνου - Καμαρινού έλεγε:
"τι θα φάμε αποσπερού Κωστούλα;"
  ΑΓΚΟΥΣΑ=ζέστη ~ Αγκωνή = γωνιά ψωμιού~  Κακοντέλης = κακομοίρης
~ Ξάντισε = φανερώθηκε
Ξεϊγγλωτος = ατιμέλητος
~  Ότσιος = αραχτός
Πεταγούδι = κρύο
Πηλάλα = γρήγορα
~ Σαρμάκο = προσοχή, ακίνητος
~ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ! Υπέροχη δουλειά ! Πάντα με συμμετοχικότητα , εργατικότητα και πολύ δυναμικότητα !
~ Τσοτσούρωσα = έγινα καλά
~   Τσουτσουπυπλί = μούσκεψα
~   Τσούκι = χαζός
~   Τσότρα = κεφάλα. Δεν ακούει η τσότρα σου!
~   Πέτσωσα = χόρτασα
Περδουκλώνω = μπερδεύω
Παστρέψου = σκουπίσου
 ~ Ντεβεκέλης = φιλότιμο
  Νταμαχιάρης = αχόρταγος. Τα θελει όλα
Νόμπαρυ χόμ = επιπόλαιος , τρελλός ,παλαβός
Ντουγρού = ίσια , κατευθείαν
~   Ντερμπεντέρης = έξυπνος,τετραπέρατος
~ Σαρωματίνα = σκούπα
Σγατζούφω = αγριεμένη,ιδιότροπη
Σεκλέτι = στεναχώρια
~ Μπουρμπούτσαλα = ψέματα
Μπερντάχι = έφαγε ξύλο
~Μουιζντέδες = αστεία
Μούργος = βρώμικος
~Μοσκιός = θυμωμένος
~Μπράβο παιδιά, πολύ ωραία δουλειά, αλλά μην ξεχνάτε, δεν τελειώνει εύκολα, συνεχίστε να το εμπλουτίζετε.
~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου