Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 13  Φεβρουαρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ......

~Αν ο Θεός δεν δοξάση τον άνθρωπο, η δόξα των ανθρώπων είναι ένα τίποτε (Αββάς Σισόης). 
Γεροντικόν

Ζεμενό Κορινθίας  19008  
                                       ΖΕΜΕΝΟ Κορινθίας  1913
VIDEO  :
Έλληνας με κοράνι ...ντροπή  !  2017:

  https://youtu.be/C4pPQ4bQs00  .-  



 
Ζεμενό Κορινθίας  1913  
ΖΕΜΕΝΟ Κορινθίας 1903

13 Φεβρουαρίου
Ακύλλα και Πρισκίλλης (1) των αποστόλων. Ευλογίου αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας (†607). Οσίων Αβραάμη, Μαρτινιανού (2) (†ε΄αι.), και Συμεώνος, κτίτορος της εν Άθω σεβασμιωτάτης μονής του «Χιλανδαρίου».
(1)Οι άγιοι Απόστολοι Ακύλας και Πρίσκιλλα ήταν ζευγάρι Ιουδαίων που κατοικούσαν στην Κόρινθο και εξασκούσαν το επάγγελμα του σκηνοποιού. Ήσαν δε άνθρωποι ενάρετοι και ευσεβείς. Όταν ο απόστολος Παύλος, επισκέφθηκε την Κόρινθο, για να διδάξει την ορθόδοξη πίστη, το ζεύγος του προσέφερε θερμή φιλοξενία καθώς είχε εντυπωσιαστεί με το κήρυγμά του. Τόσο τούς άγγιξε ο φλογερός και σωτήριος λόγος του απόστολου, ώστε αφού κατηχήθηκαν και βαπτίσθηκαν από αυτόν, αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν στις περιοδείες του ως βοηθοί του. O απόστολος εντυπωσιάσθηκε τόσο από τις αρετές και τη χριστιανική τους δράση ώστε τούς μνημονεύει στις επιστολές του γράφοντας ότι για τις προσφερθείσες υπηρεσίες τους και το θάρρος είναι ευγνώμων όχι μόνον εκείνος, αλλά και όλες οι εκκλησίες των εθνών. Αργότερα οι διώκτες του χριστιανισμού τούς συνέλαβαν και αποκεφάλισαν τους αγίους χαρίζοντάς τους μαζί με τον τίτλο των Αποστόλων και τον τίτλο των Μαρτύρων.
(2) O άγιος Μαρτινιανός καταγόταν από την Καισάρεια της Παλαιστίνης και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Μικρού. Από μικρός ποθούσε τον βίο της άσκησης και της αφοσίωσης. Σε νεαρή ηλικία έστησε τη σκήτη του στο όρια του όρους Κιβωτού, όπου περνούσε τη ζωή του με θερμή προσευχή, άσκηση και μελέτη του λόγου του Θεού. Η φήμη του, εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη τη γύρω περιοχή, με αποτέλεσμα να συρρέουν στο κελί του πλήθος κόσμου, πού ζητούσε παρηγοριά και τις συμβουλές του. Εκοιμήθη σε βαθιά γεράματα στο ερημητήριό του. ~
Σήμερα 13/02/2017 εορτάζουν:
Όσιος Μαρτινιανός, Άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα οι Απόστολοι, Άγιος Ευλόγιος Αρχιεπίσκοπος Αλεξάνδρειας
~    Ἦχος δ’.
~    Τήν φλόγα τῶν πειρασμῶν, δακρύων τοῖς ὀχετοῖς, ἐναπέσβεσας Μακάριε, καί τῆς θαλάσσης τά κύματα, καί τῶν θηρῶν τά ὁρμήματα, χαλινώσας ἐκραύγαζες· Δεδοξασμένος εἶ Παντοδύναμε, πυρός καί ζάλης ὁ σώσας με.
~*  Απολυτίκιο Αγ. Μαρτινιανού - 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  : https://youtu.be/mls8FL8mP60  .-


Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας

Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας
 
Άγιος Νικηφόρος

Άγιος Νικηφόρος
 
Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου

Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου
 
Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας εξ Αλικιανού της Κυδωνίας Κρήτης

Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας εξ Αλικιανο....
 
Αγία Αγάθη

Αγία Αγάθη
 
Τελώνου και Φαρισαίου (Αρχή Τριωδίου)

Τελώνου και Φαρισαίου (Αρχή Τριωδίου)
 
Δίκαιος Συμεών ο Θεοδόχος και Άννα η Προφήτιδα

Δίκαιος Συμεών ο Θεοδόχος και Άννα η Προ....
 
Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφοι και ο συνοδίτης αυτών Νικόλαος οι Νεομάρτυρες εκ Σπετσών

Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφο....
 
Υπαπαντή του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού

Υπαπαντή του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος....
 
Άγιοι Τρεις Ιεράρχες

Άγιοι Τρεις Ιεράρχες
***  Ο καιρός αύριο Τρίτη στην Καλαμάτα 
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τρίτη 14/2/2017 προβλέπεται αίθριος, στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Τις πρωινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες σταδιακά θα διαλυθούν. Από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί από 5 έως 12 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 35-70%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** Ναρκοπέδιο οι δασικοί χάρτες στη Μεσσηνία 
Πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι διαμαρτυρίες κατοίκων στη Μεσσηνία για τα λάθη στους Δασικούς Χάρτες που αναρτήθηκαν στη Μεσσηνία καθώς φαίνεται να έχουν χαρακτηριστεί ως «δασικές», περιοχές κατοικημένες ή αγροτικές. Επιπλέον, σοβαρό ζήτημα έχουν προκύψει με τα χρήματα που πρέπει να καταβάλει όποιος εγείρει ενστάσεις επειδή το κτήμα, η καλλιεργήσιμη έκταση, το σπίτι ή το οικόπεδό του εμφανίζεται στους χάρτες ως δασική έκταση. Μια εικόνα των αντιδράσεων ήταν η προχθεσινή συγκέντρωση των κατοίκων της Δυτικής Μάνης στις Δασικές Υπηρεσίες της Καλαμάτας.
  Τι απαντά το υπουργείο 
Η σύμβουλος των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και περιφερειακή σύμβουλος Πελοποννήσου Δήμητρα Λυμπεροπούλου, μιλώντας πρόσφατα στην ΕΡΤ Καλαμάτας, διευκρίνισε πως ο χαρακτηρισμός μιας έκτασης ως δασικής, συνταγματικά προβλέπεται να γίνει με τη χρήση των πιο πρόσφατων αεροφωτογραφιών του ’45 και του ’60 και πως οι δασικοί χάρτες αποτυπώνουν τη φυτοκάλυψη κάθε περιοχής και όχι ιδιοκτησιακό καθεστώς. Υπογράμμισε πως δασικοί χάρτες, όπως δασολόγιο και κτηματολόγιο, έπρεπε να είχαν καταρτιστεί εδώ και 50 χρόνια και πως τα οφέλη από τους δασικούς χάρτες είναι καταλυτικά και για το περιβάλλον και για τους πολίτες και για τις περιοχές που αφορούν και για τη χώρα μας.
Για το περιβάλλον, γιατί θωρακίζεται το δάσος και οι δασικές εκτάσεις από τις αυθαίρετες επεμβάσεις και την άναρχη δόμηση. Για τους πολίτες, γιατί διευκολύνεται η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, διασφαλίζοντας την ιδιωτική αλλά και τη δημόσια περιουσία. Από μια κατάσταση άναρχη προσδιορίζεται με οριστικό και αμετάκλητο τρόπο τι είναι δάσος και τι όχι. Δε θα χρειάζονται πλέον πράξεις χαρακτηρισμού για να γνωρίζει κάποιος τι είναι η έκταση στην οποία θέλει να δομήσει, να επενδύσει, να κατέχει απλά. «Τέρμα οι ασάφειες, οι καθυστερήσεις, η ταλαιπωρία, η συναλλαγή», τόνισε η κ. Λυμπεροπούλου.
Πρόσφατα, ο Σωκράτης Φάμελλος, Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ότι "θεωρώ ότι δεν πρέπει να γίνεται πολιτική εκμετάλλευση, ιδιαίτερα από αυτούς που έχουν την ευθύνη για την καθυστέρηση της χώρας στο επίπεδο των δασικών χαρτών αλλά και του κτηματολογίου αφού σε όλους μας είναι γνωστό ότι η καθυστέρηση αυτή στηρίχθηκε σε ένα μεγάλο βαθμό στο καθεστώς ανισοτιμίας και πελατειακών σχέσεων που είχαν διαμορφώσει οι ίδιοι στο παρελθόν.
 Πρώτιστος σκοπός μας είναι να μην υπάρχει επίπτωση στον αγροτικό κόσμο και να υπάρχει δυνατότητα απόκτησης των γαιών που έχουν εκχερσωθεί, γι΄ αυτό και θα κάνουμε χρήση του θεσμικού πλαισίου".
Τη βεβαιότητα ότι οι αγρότες που κάνουν δηλώσεις ΟΔΣΕ και είναι κάτοχοι δικαιωμάτων, δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ακόμα και αν κάποιες εκτάσεις κριθούν αρχικά δασικές, εξέφρασε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης.
Γνωρίζοντας εκ των έσω το θέμα –μια και είχε ασχοληθεί επί της θητείας του ως αναπληρωτής ΥΠΕΚΑ–, ο αν. υπουργός σημείωσε ότι «κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί, διότι επιτέλους και στη χώρα μας θα λήξει μια ομηρία δεκαετιών». Και πρόσθεσε: «Επρόκειτο ουσιαστικά για μια παρανομία, η οποία έπρεπε να λήξει. Πρέπει με απλά λόγια να γνωρίζουμε τι είναι δάσος και τι δεν είναι. Αυτή την στιγμή, κάνουμε μια σημαντική μεταρρύθμιση, αναρτώντας τους χάρτες αυτούς. Προφανώς όμως και θα υπάρξουν διαφωνίες, το περιμέναμε αυτό».
Ειδικότερα, αναφορικά με τους αγρότες, ο κ. Τσιρώνης ξεκαθάρισε στην «ΥΧ» ότι «όποιος έχει δικαιώματα δεν έχει να φοβάται τίποτα. Είμαστε μια ευνομούμενη πολιτεία και αν κάποιος έχει δίκιο, θα το βρει. Εκεί που δεν μπορούσε να βρει άκρη, ήταν ουσιαστικά όλα τα προηγούμενα χρόνια, όντας όμηρος του δασαρχείου».
Απαντώντας σε ερώτησή μας αν με το νέο ΟΣΔΕ θα υπάρχουν προβλήματα με τους αγρότες που πρέπει να δηλώσουν τις εκτάσεις τους, συμπλήρωσε: «Αυτό θα το ρυθμίσουμε. Να μην ανησυχεί κανένας. Το πολύ – πολύ θα γίνει μια ρύθμιση μέχρι να τελεσιδικίσει το θέμα. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε σε όλους ότι αν δεν τελεσιδικίσουν οι πράξεις, κανείς δεν έχει πρόβλημα. Η τελεσιδικία αφορά την αντίρρηση που μπορεί να καταθέσει κάποιος επί των αναρτήσεων των δασικών χαρτών. Ακόμα και αν τελικά δεν δικαιωθεί από την αρμόδια επιτροπή, μπορεί να απευθυνθεί στα ελληνικά δικαστήρια. Δεν αλλάζει κάτι λοιπόν σε σχέση με το παρελθόν, απλώς η διαδικασία αυτή αφορά μια συλλογική πράξη χαρακτηρισμού. Επίσης, αν μια έκταση κριθεί δασική τελεσίδικα, εμείς μπορούμε αυτομάτως να κάνουμε δασολόγιο και να την παραχωρήσουμε στους κτηνοτρόφους μας καθαρή. Όταν έχεις τη σιγουριά σχετικά με το τι είναι και τι δεν είναι δάσος, μπορείς να προχωρήσεις στις κατάλληλες ενέργειες».
  ΣΥΑΔΧ «Υπερβολικές οι αντιδράσεις»
Ο υπεύθυνος του Σημείου Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη, δασολόγος Παναγιώτης Αγγελόπουλος, σε πρόσφατες δηλώσεις του στο "Θάρρος" σημείωσε ότι κακώς έχει δημιουργηθεί τόσος θόρυβος και ανησυχία στον κόσμο, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις της υπηρεσίας να υφαρπάξει περιουσίες πολιτών.
«Τα στατιστικά στοιχεία από την ανάλυση των δασικών χαρτών συνηγορούν ότι τα προβλήματα σε καμία περίπτωση δεν αγγίζουν αυτό το θόρυβο και τη φασαρία που έχει ξεσηκωθεί. Η πρώτη πιστοποιημένη εθνική απογραφή δασών που έγινε το 1992 από το υπουργείο Γεωργίας αναφέρει για το Νομό Μεσσηνίας ότι το σύνολο της έκτασής του είναι περίπου 3 εκατομμύρια στρέμματα. Τα υψηλά δάση της Μεσσηνίας καταλάμβαναν έκταση συνολικά 1.115.000 στρεμμάτων, οι βοσκότοποι 105.000 στρέμματα και οι γεωργικές καλλιέργειες  1.500.000 στρέμματα. Συνολικά οι μη δασικές εκτάσεις το 1992 στη Μεσσηνία ήταν 1.540.000 στρέμματα. Η αναλογία, δηλαδή, ήταν περίπου 50- 50.  Με τα στοιχεία του αναρτημένου χάρτη τώρα, συν τους χάρτες των περιοχών που έχουμε κυρώσει από το 2011, οι μη δασικές εκτάσεις στο νομό είναι τώρα 1.400.000 στρέμματα. Δηλαδή, έχουμε μια διαφορά, από το 1992, 140.000 στρεμμάτων, που είναι απολύτως φυσιολογική, με δεδομένο ότι από τα 400 μέτρα και πάνω η Ελλάδα έχει εγκαταλειφθεί. Έχουν εγκαταλειφθεί πολλά πρώην γεωργικά εδάφη».
Ο κ. Αγγελόπουλος πρόσθεσε ότι στη χαμηλή ζώνη που δραστηριοποιείται η μεγαλύτερη μάζα του αγροτικού δυναμικού του νομού, στην ουσία μεταβολή δεν έχει γίνει. «Εξάλλου, και οι εκχερσώσεις που έχουν γίνει από το 1945 μέχρι σήμερα που παρουσιάζονται με τον κωδικό ΔΑ, είναι στα 93.000 στρέμματα. Εκεί μέσα, όμως, περιλαμβάνονται και οι νόμιμες εκχερσώσεις», πρόσθεσε.
 «Ότι υπάρχουν κάπου ζητήματα δεν το αμφισβητούμε. Και στατιστικά σε μια έκταση 3 εκατομμυρίων στρεμμάτων είναι προφανές ότι θα έχουν γίνει και κάποια λάθη, αλλά όχι για την έκταση που παρουσιάζεται. Κι αυτά που θα κυρωθούν ως δασικές εκτάσεις (ΑΔ – ΔΑ) και αυτά με διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν, μπορούν να τακτοποιηθούν, εφόσον πληρούν κάποιες προϋποθέσεις», τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος.
Σύστησε, δε, στον κόσμο να ενημερωθεί σωστά, να εντοπίσει χωρικά την έκτασή του, κάτι που μερικές φορές είναι αρκετά δύσκολο και μπορεί να χρειασθεί βοήθεια, κάνοντας ένα τοπογραφικό διάγραμμα ή γεωγραφικό εντοπισμό θέσης με GPS.
Για το ότι λαμβάνονται ως βάση οι αεροφωτογραφίες του 1945, ο κ. Αγγελόπουλος, τόνισε πως πρόκειται για συνταγματική επιταγή: «Αν ήταν ζήτημα επιλογής του επιστήμονα, θα παίρναμε τις αεροφωτογραφίες του 1960, που είναι καλύτερες και πιο κοντά στη σύγχρονη εποχή, αλλά είναι συνταγματική επιταγή να χρησιμοποιούνται του 1945».
   Τι υποστηρίζουν Δήμοι και Δημοτικά Συμβούλια
Την ίδια ώρα ιδιοκτήτες, δημοτικά συμβούλια και οι δήμαρχοι του νομού ζητούν να ανασταλεί η διαδικασία και να διορθωθούν τα λάθη και οι αδικίες χωρίς το κόστος να επιβαρύνει τους πολίτες.
Να ανασταλεί η όλη διαδικασία με τους δασικούς χάρτες και να αποσυρθούν οι συγκεκριμένοι, ζητεί το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας. Ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας μιλώντας στην ΕΡΤ Καλαμάτας, επεσήμανε τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται σε πληθώρα ιδιοκτητών, σημειώνοντας παράλληλα ότι έρχεται με προχειρότητα και εισπρακτικό χαρακτήρα σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για όλους. Ζήτησε δε την συμπαράσταση όλων των φορέων για ένα μεγάλο συλλαλητήριο, ενώ χαρακτήρισε την όλη διαδικασία άδικη, επικίνδυνη και ένοχη την οποία δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.
Αναταραχή υπάρχει και στο Δήμο Δυτικής Μάνης, με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην δήμαρχο, Δημήτρη Γιαννημάρα να καταθέτει πρόταση για έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου. «Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι τεράστιο και δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Καταστρέφονται ιδιοκτησίες και πρέπει να αντιδράσουμε», επισημαίνει.
  Παρέμβαση Τατούλη
Στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στους υπουργούς Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου, απευθύνεται με επιστολή του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης. Με την παρέμβασή του, ο κ. Τατούλης ζητάει την πραγματοποίηση σύσκεψης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα «τεράστια προβλήματα» που δημιουργούνται από τους δασικούς χάρτες της Μεσσηνίας, αλλά δε ζητάει ωστόσο την απόσυρση των δασικών χαρτών αλλά την αντιμετώπιση των «μεγάλων αδυναμιών» τους που -όπως σημειώνει- θα προκαλέσουν «εκρηκτικές συνέπειες» για τους πολίτες και «απώλεια εκατομμυρίων ευρώ κοινοτικών ενισχύσεων για τον αγροτικό τομέα».
Ζητείται άμεση λύση στο αλαλούμ
Ένα απίστευτο αλαλούμ, το οποίο μέρα με τη μέρα διογκώνεται και δημιουργεί πλήθος προβλημάτων στον πρωτογενή τομέα, προκαλεί η δημοσιοποίηση –ανά περιοχές– των δασικών χαρτών.
Με δεδομένο ότι όλοι αυτοί οι χάρτες στηρίζονται σε αεροφωτογραφίες του 1945, γίνεται σαφές ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα όχι μόνο του σήμερα, αλλά και όλων των προηγούμενων δεκαετιών!
 Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το 1945 η χώρα μόλις είχε βγει από τη ναζιστική κατοχή και βρισκόταν στο έλεος ενός εμφυλίου πολέμου, με αποτέλεσμα η καλλιέργεια της γης να ήταν το τελευταίο πράγμα που θα κοιτούσε ο χειμαζόμενος λαός και βέβαια πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις να έχουν μετατραπεί σε χέρσες γαίες.
Πέρα απ’ αυτό, όμως, η δημοσιοποίηση χαρτών σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας δείχνει τις σοβαρότατες διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στην καλλιεργήσιμη γη και σε αυτή που οι χάρτες χαρακτηρίζουν δασική. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα οι αγρότες να βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, αφού «κάποιοι» αποφάσισαν ότι η γη που καλλιεργούν οι ίδιοι και καλλιεργούσαν και οι πρόγονοί τους είναι… δάσος και στην καλύτερη περίπτωση πρέπει να κηρυχτεί αναδασωτέα.
Έτσι, υποχρεώνονται να καταθέσουν ενστάσεις σε διάστημα δύο μηνών από τη δημοσιοποίηση των δασικών χαρτών, προσκομίζοντας όσα αποδεικτικά στοιχεία έχουν αλλά και όσα… δεν έχουν, προκειμένου να σώσουν τις περιουσίες που τους επιτρέπουν να επιβιώνουν!
Το ίδιο ακριβώς ζήτημα εγείρεται και για τα βοσκοτόπια, αφού τώρα κτηνοτρόφοι βρίσκονται προ του ενδεχομένου να έχουν ζώα αλλά να μην μπορούν να τα βοσκήσουν σε εκτάσεις που το έπρατταν επί δεκαετίες ολόκληρες.
Η χαριστική βολή, βέβαια, για τους πάσης φύσεως αγρότες, έρχεται και από το γεγονός ότι μόλις οι δασικοί χάρτες οριστικοποιηθούν, θα υποβληθούν στις Διευθύνσεις Διαχείρισης Γης και στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε περίπτωση, λοιπόν, καταπάτησης δασικής έκτασης, από την στιγμή που θα κοινοποιηθεί και θα ελεγχθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν θα μπορεί αυτή να χρησιμοποιηθεί ως αγροτική, με αποτέλεσμα να χαθούν δεκάδες –αν όχι εκατοντάδες– εκατομμύρια επιδοτήσεων!
Στον αντίποδα βέβαια βρίσκεται η ορθή βούληση της πολιτείας να περιφρουρήσει τα ελληνικά δάση, τα οποία διαρκώς φθίνουν, με όλες τις συνέπειες που αυτό έχει για τη ζωή των κατοίκων ολόκληρης της χώρας. Όλα, όμως, δείχνουν ότι δεν έχει βρεθεί η ασφαλιστική δικλείδα που θα διαχωρίσει τις καλλιεργήσιμες από τις δασικές γαίες και δεν θα οδηγήσει στην καταστροφή τον αγροτικό κόσμο της χώρας.
Ενδεικτικό της νευρικότητας που επικρατεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι το γεγονός πως κύκλοι του ανέφεραν στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» ότι όπου έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες δείχνουν προβλήματα, αφού καλλιεργητικές εκτάσεις ή βοσκοτόπια φαίνονται ως δασικές εκτάσεις.    Επιμέλεια: Αντώνης Πετρογιάννης

***  Η Πελοπόννησος κερδίζει συνέχεια φίλους… 
Αύξηση τουρισμούς, αύξηση στην κατασκευή νέων ξενοχοδείων 
 Το επενδυτικό ενδιαφέρον στον χώρο του τουρισμού έχει στραφεί στη δημιουργία πολυτελών ξενοδοχείων. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα που εξάγεται από τη μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, η οποία ακτινογραφεί τα χαρακτηριστικά του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας και παρουσιάστηκε, προχθές, κατά τη διάρκεια της 6ης γενικής συνέλευσης των μελών του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Τα περισσότερα νέα ξενοδοχεία δημιουργήθηκαν στο νότιο Αιγαίο (ποσοστό 23%), στην Κρήτη (ποσοστό 14%) και στην Πελοπόννησο (ποσοστό 12%). Κατά το 2016 υπήρξε σχετική ισορροπία μεταξύ του αριθμού λειτουργίας νέων ξενοδοχείων και των μονάδων που έβαλαν λουκέτο σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του Ινστιτούτου για το ξενοδοχειακό δυναμικό.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 1990 τα ξενοδοχεία 5 αστέρων αποτελούσαν μόλις το 5% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού σε όρους δωματίων, ενώ σε όρους μονάδων αποτελούσαν λιγότερο από το 1%.
Το 2016 το ποσοστό των 5 αστέρων ξενοδοχείων σε όρους δωματίων είχε υπερτριπλασιαστεί φθάνοντας στο 16,6% του συνολικού δυναμικού. Παράλληλα, μειώθηκε και το ποσοστό των ξενοδοχείων που ανήκουν στη χαμηλότερη κατηγορία (1 αστέρι), αφού από 10,6% που ήταν το 1990 έπεσε στο 6,7% το 2016.
Η έρευνα έδειξε, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην εφημερίδα "Καθημερινή" ότι το προφίλ της ελληνικής ξενοδοχίας ανανεώνεται συνεχώς, δεδομένου ότι την περίοδο 2008-2016 άνοιξαν 1.428 νέα ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 46.594 δωματίων. Το ίδιο διάστημα διέκοψαν τη λειτουργία τους 1.001 μονάδες συνολικής δυναμικότητας 28.666 δωματίων. Το 77% των μονάδων που άνοιξαν εντάχθηκε στις 3 υψηλότερες κατηγορίες ξενοδοχείων (82% σε όρους δωματίων), ενώ από τις μονάδες που διέκοψαν τη λειτουργία τους, περίπου το 28% προερχόταν από τις 3 υψηλότερες κατηγορίες (52% σε όρους δωματίων).
Ειδικότερα, πέρυσι, άνοιξαν 79 νέα ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 2.844 δωματίων. Ως προς τη δυναμικότητα των νέων ξενοδοχείων (δωμάτια), το 72% υπάχθηκε στις δύο ανώτερες κατηγορίες. Παράλληλα, διέκοψαν τη λειτουργία τους 74 ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 2.604 δωματίων. Η πλειονότητα των μονάδων που διέκοψε τη λειτουργία της ανήκει στις 3 χαμηλότερες κατηγορίες (75% της δυναμικότητας).
Πάντως, ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Γιώργος Τσακίρης, μετέφερε τον προβληματισμό του για το επιχειρηματικό περιβάλλον όπως διαμορφώνεται τώρα στον χώρο του τουρισμού. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακίρης, «από τη μια η αύξηση του ΦΠΑ και των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ και η αδυναμία μέχρι σήμερα της πολιτείας να θεσμοθετήσει ένα νομοθετικό περιβάλλον για μια ανάλογη των αδειοδοτημένων φορολογική αντιμετώπιση των βραχυχρόνια ενοικιαζόμενων κατοικιών και από την άλλη, η προγραμματισμένη για το 2018 εφαρμογή του Τέλους Διανυκτέρευσης δημιουργούν ένα περιβάλλον αντιαναπτυξιακό για τον τουρισμό και ιδιαίτερα προβληματικό για τη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων».
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, η μελέτη του ΙΤΕΠ έδειξε ότι τόσο τον Μάιο όσο και τον Αύγουστο η πλειονότητα των ξενοδοχείων διαθέτει τα δωμάτια από 41 έως 60 ευρώ. Τον Μάιο η μέση τιμή διάθεσης των δωματίων διαμορφώνεται κάτω από τα 80 ευρώ για το 80%-81% των ξενοδοχείων. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον Αύγουστο κυμαίνεται περίπου στο 75%. Α.Π.

***  Η Μεσσηνία στο…ποτήρι καταναλωτών και εμπόρων 
 Εταιρείες μας θα παρελάσουν στο φεστιβάλ οινοπαραγωγών Πελοποννήσου στο HILTON
    Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που δείχνει η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ), το Peloponnese Wine Festival θα φέρει τους Πελοποννήσιους οινοπαραγωγούς κοντά σε καταναλωτές, εμπόρους και επαγγελματίες του κλάδου, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, στο ξενοδοχείο Hilton, με ρεκόρ συμμετοχών: 47 οινοποιεία από όλους τους νομούς και περισσότερα από 300 κρασιά – από Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο, Ροδίτη, Μαυροδάφνη, Μοσχάτο, Κυδωνίτσα, Μαύρο Καλαβρυτινό, Σιδερίτη, Ρομπόλα αλλά και Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot και πολλές ακόμα ποικιλίες.
Όσο για το επόμενο ραντεβού των παραγωγών της Πελοποννήσου; Θα είναι στη Γερμανία. Η εκδήλωση θα ανοίξει τις πόρτες της στις 11.00 για τους επαγγελματίες και στις 14.00 για το κοινό. Για περισσότερες πληροφορίες στο www.peloponnesewinefestival.com. Να σημειώσουμε ότι από τη Μεσσηνία συμμετέχουν στην έκθεση τα κρασιά Παναγιωτόπουλου και το οινοποιείο "Νέστωρ"
  Κρασιά Παναγιωτόπουλου
 Ο Δημήτρης Παναγιωτόπουλος το 1982 μαζί με το πατέρα του, παλιό αμπελουργό, αποφάσισε να υλοποιήσει το όνειρό του. Δημιούργησε μια ομάδα συνεργατών στην οποία καθένας κατέθεσε τις γνώσεις και τις εμπειρίες του για τον στόχο που ήταν πλέον κοινός.
Λίγο πριν τον τρύγο του 2005, ολοκληρώθηκε το οινοποιείο, μέσα στο κτήμα, και άνοιξε τις πόρτες του, για να υποδεχτεί τα πρώτα σταφύλια και τους πρώτους επισκέπτες. Η πορεία ήταν πλέον χαραγμένη...
 Τα πρώτα κλήματα φυτεύτηκαν το 1982 και ήταν από την ποικιλία Cabernetauvignon. Η συγκεκριμένη ποικιλία έδειχνε ήδη πολύ καλή προσαρμοστικότητα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά, όπως πίστευε ο Δημήτρης, όχι και όλες τις αρετές της. Στη συνέχεια, μετά και από μελέτη του δυναμικού του κτήματος, ακολούθησε η προσθήκη τριών άλλων διεθνών ποικιλιών: Chardonnay, Merlot και Syrah, γνωστών επίσης, για τα ποιοτικά κρασιά, που μπορούν να δώσουν.
Λίγο αργότερα, ξεκίνησε μια δεύτερη φάση φύτευσης, όπου όμως το βάρος ήταν πλέον σε χαρισματικές Ελληνικές ποικιλίες. Η φινετσάτη Μαλαγουζιά, το ατίθασο Ασύρτικο και το βελούδινο Αγιωργίτικο προστέθηκαν και αυτά στη φαρέτρα του οινοποιού. Σήμερα ο αμπελώνας καταλαμβάνει έκταση 150 στρεμμάτων (15 εκταρίων) και καλλιεργείται αποκλειστικά με βιολογικό τρόπο.
  Νέστωρ
 Το οινοποιείο «Νέστωρ» βρίσκεται στον Πύργο Τριφυλίας και περιβάλλεται από αμπελώνες και ελαιώνες, βόρεια του Κόλπου του Ναβαρίνου.
Η Ιστορία της «Νέστωρ Οινοποιητική Α.Ε.» είναι μόλις λίγων ετών. Ιδρύθηκε το 2015 και αποτελεί τον καρπό μιας πρωτοποριακής σύμπραξης μεταξύ του «Αγροτικού / Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας ο Νέστωρ» και του Οινολόγου και οινοποιού Σπύρου Λαφαζάνη, ιδιοκτήτη του οινοποιείου «Lafazanis Winery» στην Νεμέα.
Η εταιρεία αυτή έχει ως στόχο να αναβιώσει τη μεγάλη συνεισφορά του Αγροτικού / Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας, στα ελληνικά οινικά δρώμενα καθώς και να βοηθήσει στην επανασύσταση του μεσσηνιακού αμπελώνα, με καινούργια φιλοσοφία.
Τα πλεονεκτήματα της περιοχής και ο ιδιαίτερος αμπελώνας της Μεσσηνίας ενέπνευσαν το Σπύρο Λαφαζάνη να θέσει ψηλά τον πήχη για το μέλλον του Νέστορα. Η εικόνα άλλαξε και πλέον οι τόσο μεγάλες, σχεδόν βιομηχανικές παραγωγές, έχουν δώσει τη θέση τους στην επιλεκτική οινοποίηση. Την παραγωγή πλέον εποπτεύει μια έμπειρη ομάδα οινολόγων και ειδικών που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση, με συνεχείς πειραματισμούς και μελέτες, οδηγώντας το «Νέστωρ» στη νέα εποχή.
Ο «Νέστωρ» αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες οινοποιητικές μονάδες της χώρας, οι στεγασμένοι χώροι που διαθέτει καλύπτουν 10.000 τμ, ενώ 3.000 τμ είναι τα υπόγεια κελάρια. Η χωρητικότητα του οινοποιείου ανέρχεται στα 10.000.000 λίτρα, ενώ το ημερήσιο ρεκόρ παραλαβής του είναι 680 τόνοι.
Ο Σπύρος Λαφαζάνης μετέφερε την πολυετή εμπειρία του στην παραγωγή αποσταγμάτων και στο «Νεστωρ», σχεδιάζοντας ένα υπερσύγχρονο αποσταγματοποιείο, στο οποίο παράγεται το τσίπουρο «Avarino»
 Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Θεσσαλονικιός έφτιαξε εφαρμογή-καφετζού για τα κινητά 
Τώρα μπορείτε να έχετε την προσωπική σας πρόβλεψη στην οθόνη του κινητού σας, κατεβάζοντας την εφαρμογή (application) στο "έξυπνο" κινητό σας. Η εφαρμογή, ιδέα του Κώστα Κούκουλη, υπεύθυνου καταστημάτων εστίασης (καφέ) στη Θεσσαλονίκη έχει ήδη 9.580 downloads, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 6.000 αντιστοιχούν σε ενεργούς χρήστες, όπως λέει ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η διάθεση της εφαρμογής στο Play Store (σ.σ. προς το παρόν διατίθεται μόνο για android και σύντομα και για iphone) έγινε τον περασμένο Ιούλιο και το app διατίθεται, πέρα από τα ελληνικά, σε αγγλικά, τουρκικά και αραβικά.
Η εφαρμογή- τόνισε ο κ. Κούκουλης- έχει χρήστες στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Αυστραλία και την Κύπρο.   Σε αντίθεση με τα έμφυλα στερεότυπα και προκαταλήψεις, οι άντρες -είτε από την Ελλάδα είτε από χώρες του εξωτερικού- συνιστούν πολύ μεγάλο ποσοστό των χρηστών της εφαρμογής. Θέματα κυρίως οικονομικής φύσεως είναι αυτά που απασχολούν τον αντρικό πληθυσμό που "κατέβασε" την εφαρμογή. Η ανεργία, η οικονομική κρίση, η ανασφάλεια και η κατάρρευση του προτύπου του άντρα του κουβαλητή είναι -κατά τον κ.Κούκουλη- οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν τους άντρες να θέλουν να μάθουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. 
Η διαδικασία είναι απλή. Μόλις ο χρήστης "κατεβάσει" και ανοίξει την εφαρμογή και την συνδέσει με το προφίλ του στο Facebook, λαμβάνει δώρο 30 μονάδες. Επειτα -όπως εξηγεί ο κ. Κούκουλης- διαλέγει μία από τις δέκα καφετζούδες, η οποία ανάλογα με τη πείρα της "χρεώνει" διαφορετικές μονάδες. Οι φωτογραφίες του φλιτζανιού εξετάζονται σύμφωνα με χιλιάδες σύμβολα και σχηματισμούς βάσει της εμπειρίας των καφετζούδων. Οι προβλέψεις βγαίνουν ειδικά για τους χρήστες(ανάλογα με τις προσωπικές πληροφορίες που παρέχουν). Μόλις οι δωρεάν μονάδες εξαντληθούν, ο χρήστης μπορεί να τις ανανεώσει μέσω της εφαρμογής και της Google.
Άνθρωποι όλων των ηλικιών, που επιλέγουν την "κλασική οδό" και πηγαίνουν στα καταστήματα για να τους...διαβάσουν το φλιτζάνι πληρώνοντας 2,5 ευρώ, αναζητούν απαντήσεις για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. Βέβαια, δεν λείπουν κι εκείνοι που αποζητούν "έναν καλό λόγο, μία μορφή υποστήριξης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν" λέει ο κ. Κούκουλης αναφερόμενος σε παραδείγματα πελατών που επισκέπτονται σχεδόν καθημερινά τα καταστήματα, λέγοντας στο προσωπικό πως "είναι η φθηνότερη ψυχανάλυση που θα μπορούσαμε να έχουμε".   Με μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο, ο χρήστης εντοπίζει εφαρμογές για "διάβασμα" του φλιτζανιού, ιστοσελίδες και λεξικά καφεμαντείας, οδηγίες για το πώς μπορεί κάποιος να διαβάσει το δικό του φλιτζάνι, αλλά και παρόμοιες πρακτικές: Αυγομαντεία, κηρομαντεία, ενόραση φωτογραφίας και άλλες πρακτικές. Ορισμένες απ' αυτές τις "υπηρεσίες" έχουν υψηλότερο κόστος (20-40 ευρώ), σε σχέση με το "διάβασμα" του φλιτζανιού. Το βέβαιο είναι πως όσο η ανθρώπινη "περιπέτεια" πάνω στη γη συνεχίζεται, τόσο και οι άνθρωποι θα αναζητούν απαντήσεις για το μέλλον.  Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ 

*** Και με απόφαση του Αρείου Πάγου χωρίς δράστη η δολοφονία του Αρχιμανδρίτη 
Απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης για τον Γεωργιανό
 Ανεξιχνίαστη μένει πλέον, βάση των δικαστικών αποφάσεων, η ανατριχιαστική δολοφονία του 54χρονου Αρχιμανδρίτη Φωτίου Ζαχαρόπουλου, στη Χώρα του Δήμου  Πύλου Νέστορος, το Φεβρουάριο του 2014.
Και εκεί που αρχικά, φαινόταν ότι η επίλυση της υπόθεσης εξελισσόταν ομαλά, καθώς γρήγορα η Αστυνομία είχε στα χέρια της δύο δράστες, με τον έναν μάλιστα να ομολογεί την παρουσία του στο σημείο της δολοφονίας ακόμα και κατά την εκδίκαση των υποθέσεων, η δικαστική εξέλιξη ανέτρεψε τα πάντα, με αθώωση και των δύο κατηγορουμένων. Ο μεν πρώτος, ο 25χρονος Γεωργιανός αθωώθηκε ομόφωνα από το πρωτόδικο δικαστήριο και ο δε ανήλικος Έλληνας στο δεύτερο βαθμό, αφού στο πρώτο δικαστήριο είχε κριθεί ένοχος.
Μάλιστα, ο ανήλικος υποδείκνυε ως κύριο δράστη τον Γεωργιανό, μετά την αθώωση του οποίου, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε επίσημα από το αρμόδιο Συμβούλιο Αεροπαγιτών, την αναίρεση αυτής της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Καλαμάτας.
Όμως το Συμβούλιο των Αεροπαγιτών πρόσφατα απέρριψε την αίτηση και κατακύρωσε την αθωωτική απόφαση του Αρείου Πάγου. Έτσι, η άγρια δολοφονία του Αρχιμανδρίτη και επίσημα πλέον δεν έχει δράστη και η όλη υπόθεση αφήνει ανοικτά πολλά ερωτηματικά, καθώς κατά την εκδίκαση της υπόθεσης για τον Γεωργιανό, υπήρξαν σοβαρές αιχμές από το δικαστήριο για την Αστυνομία.
  Αθωώσεις
Μετά την αποκάλυψη της άγριας δολοφονίας του Αρχιμανδρίτη ακριβώς πριν από 3 χρόνια, η Ασφάλεια συνέλαβε ως δράστες έναν 17χρονο Έλληνα με μειωμένο καταλογισμό και έναν 25χρονο Γεωργιανό. Μάλιστα, τότε σύμφωνα και με τα στοιχεία της δικογραφίας που συντάχθηκε και οι δύο ομολόγησαν την πράξη τους. Ωστόσο, ο ανήλικος συνέχισε να περιγράφει τα ίδια ακόμα και στα δύο δικαστήρια που ακολούθησαν, ενώ ο Γεωργιανός άλλαξε στάση δηλώνοντας αθώος και κατηγορώντας αστυνομικούς ότι του απέσπασαν ομολογία και πως η υπογραφή δεν είναι δική του.
Σε δίκη οδηγείται πρώτος ο 17χρονος, ο οποίος με αναγνώριση μειωμένου καταλογισμού, καταδικάζεται από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Κυπαρισσίας σε 15 χρόνια και 1 μήνα φυλάκιση, καθώς κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και σε ληστεία τελεσθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα εναντίον προσώπου. Στην καθαρογραμμένη αυτή απόφαση το δικαστήριο της Κυπαρισσίας αναγνωρίζει ως κύριο δράστη τον Γεωργιανό.
Ακολούθησε το δικαστήριο για τον 25χρονο Γεωργιανό, ο οποίος αρνήθηκε τα πάντα και παρά την πρόταση του Εισαγγελέα έδρας να κριθεί ένοχος ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας, κηρύσσεται ομόφωνα αθώος.
Η απόφαση αυτή προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις, καθώς μετά από αυτή τη δικαστική εξέλιξη, η υπόθεση μένει χωρίς βασικό δράστη και με έναν ανήλικο συνεργό αγνώστου.
Η υπόθεση κινεί το ενδιαφέρον του Αρείου Πάγου, ο οποίος ζητά τη δικογραφία και το αιτιολογικό της αθωωτικής απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Καλαμάτας για τον 25χρονο Γεωργιανό. Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ζητά την αναίρεση της απόφασης με πρότασή της στο Συμβούλιο Αεροπαγιτών και επανάληψη της δίκης για τον 25χρονο.
  Ποιος είναι ο δολοφόνος;
Στο μεταξύ, εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό στο Τριμελές Εφετείο Ανηλίκων, η υπόθεση για τον ανήλικο Έλληνα, ο οποίος επιμένει σε όσα λέει από την αρχή. Δεν αρνείται ότι βρισκόταν στο σπίτι του Αρχιμανδρίτη, το βράδυ της δολοφονίας, υποδεικνύοντας όμως ως φυσικό αυτουργό τον 25χρονο Γεωργιανό, ο οποίος όμως πλέον έχει αθωωθεί.
Ο 19χρονος υποστηρίζει και πάλι ότι συναντήθηκε με τον Γεωργιανό στην πλατεία του χωριού και ο αλλοδαπός του πρότεινε να πάνε στην Καλαμάτα να δουν αγώνες καρτ, αφού πρώτα επισκεφθούν τον Αρχιμανδρίτη για να εξασφαλίσουν χρήματα για καύσιμα. Από τις καταθέσεις και τη διαδικασία και στα τρία δικαστήρια που έγιναν, προέκυψε ότι ο Αρχιμανδρίτης είχε ιδιαίτερες σεξουαλικές προτιμήσεις και διάφορα άτομα εξασφάλιζαν χρήματα από αυτόν.
Ο ανήλικος είπε ότι πήγαν στο σπίτι του Αρχιμανδρίτη εκείνο το βράδυ με τον Γεωργιανό, αλλά αυτός έμεινε στο διάδρομο του σπιτιού γιατί φοβόταν. Περιέγραψε ότι το θύμα μαζί με το Γεωργιανό πήγαν στην κρεβατοκάμαρα και μετά από 10 λεπτά ακούσθηκαν φωνές και ο Αρχιμανδρίτης βγήκε στο διάδρομο γυμνός. Ταυτόχρονα βγήκε και ο Γεωργιανός και άρχισε να τον χτυπά με σιδηρογροθιά στο κεφάλι. Ο ίδιος όπως είπε είχε τρομοκρατηθεί και από φόβο υπάκουσε, όταν του είπε ο Γεωργιανός να πιάσει τα πόδια του Αρχιμανδρίτη για να τον βοηθήσει να σύρουν το σώμα. Είχε περιγράψει ακόμα ότι ο Γεωργιανός πήρε το πουκάμισο και το τύλιξε στο λαιμό του θύματος και το έσφιξε. Το δικαστήριο στην απόφαση του αθωώνει τον ανήλικο.
Πρόσφατα το Συμβούλιο του Αρείου Πάφου, εξέδωσε την απόφασή του και απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την αθώωση του Γεωργιανού, θέτοντας δικαστικά την υπόθεση στο αρχείο.
Και ενώ η υπόθεση δικαστικά έκλεισε, δεν ισχύει το ίδιο για την αστυνομία, η οποία μένει με μια από τις σοβαρότερες δολοφονίες, ανεξιχνίαστη
Ποιος τελικά σκότωσε με τόση αγριότητα τον Αρχιμανδρίτη;
  Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Το πρόγραμμα του Νίκου Παππά στην Καλαμάτα 
Όπως έχει ανακοινώσει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία στην πόλη μας θα βρεθεί την Τετάρτη ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:
09.30:  Επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας.
10.30:  Επίσκεψη στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας.
12.00:  Σύσκεψη με την Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας  και τους δημάρχους των δήμων του νομού για τα θέματα που απασχολούν την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας  και τους Δήμους.
13.30:  Συνέντευξη τύπου στα μέσα ενημέρωσης στα γραφεία της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας (οδός Ψάλτη 6).
 20.00:  Ομιλία στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος  Κουμουνδούρος» του διοικητηρίου.

*** Συνεχίζει να «ξεβράζει» χασίς η θάλασσα, αυτή τη φορά στην Κορώνη (φωτογραφία) 
Το τελευταίο διάστημα όλο και πιο έντονο είναι το φαινόμενο στις ακτές κυρίως του Ιονίου να φτάνουν συσκευασίες με χασίς.
Στις περισσότερες φορές αυτές είναι των 3 κιλών σε διάφανη συσκευασία, στη Μεσσηνία είναι η δεύτερη φορά που βρίσκεται κάτι τέτοιο αυτή τη φορά σε παραλία της Κορώνης.
Όπως όλα δείχνουν κάποιοι επιχείρησαν να ξεφορτώσουν μεγάλη ποσότητα χασίς μέσα από σκάφος.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της αστυνομίας
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την ταυτοποίηση των κατόχων τους
Στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, εντοπίστηκε σε τοπική κοινότητα του Δήμου Πύλου- Νέστορος Μεσσηνίας, μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, πραγματοποιήθηκε χθες (11.2.2017) το μεσημέρι, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας και του Αστυνομικού Τμήματος Κορώνης, έρευνα σε παραθαλάσσια περιοχή τοπικής κοινότητας του Δήμου Πύλου- Νέστορος Μεσσηνίας, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους -3.353- γραμμαρίων.
Το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, ενώ οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των κατόχων των ναρκωτικών ουσιών.

*** Συνελήφθησαν δύο άτομα για ναρκωτικά στην Καλαμάτα (φωτογραφία) 
  Συνελήφθησαν, σήμερα το πρωί, στην Καλαμάτα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, δύο ημεδαποί, ηλικίας 37 και 44 ετών, αντίστοιχα, για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.
  Ειδικότερα, σήμερα το πρωί, στην Καλαμάτα ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων και μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του 37χρονου, όπου βρήκαν συνολικά και κατέσχεσαν:
·      Ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους -3.407,3- γραμμαρίων,
·      δύο ζυγαριές ακριβείας και
·      κινητό τηλέφωνο, ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
  Επιπλέον, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 44χρονου, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα κάνναβης και ένα κινητό τηλέφωνο, ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
  Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.
  Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.

***  Νέα Δημοκρατία & ΟΝΝΕΔ Τριφυλίας: «Να φύγει τώρα η καταστροφική συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου» 
 
 
 
Η επιτακτική ανάγκη «να φύγει τώρα η καταστροφική συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου», διατρανώθηκε προχθές το απόγευμα στην κομματική εκδήλωση της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ Τριφυλίας για την κοπή της Αγιοβασιλόπιτας του νέου έτους με κεντρική ομιλήτρια την Τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της ΝΔ, Βουλευτή Β’ Αθηνών, Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου. Στην εκδήλωση τιμήθηκαν διατελέσαντες γενικοί γραμματείς και πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ Κυπαρισσίας. Κάθε μέρα που περνά ζημιώνει τη χώρα και φέρνει σε ακόμα δυσκολότερη θέση τους πολίτες, σημείωσαν τα στελέχη της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως όποτε και να γίνουν εκλογές, η ΝΔ θα εκλεγεί κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός, ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία, οι Έλληνες τη χαμένη τους αξιοπρέπεια και το κράτος να υπηρετεί το λαό και όχι τα «ροζέ» συμφέροντα και τα παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ που βολεύονται στο δημόσιο και την κρατική μηχανή από τα παράθυρα.
 Τις δύο πίτες, της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ, ευλόγησαν οι ιερείς Παναγιώτης Σταθόπουλος και Δημήτριος Καραΐσκος. Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα του στελέχους της ΝΔ, Άγγελου Γεωργόπουλου και ακολούθως μίλησε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Τριφυλίας και Τομεάρχης Αθλητισμού της ΟΝΝΕΔ, Άκης Τρουπάκης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε τη δυναμική της γαλάζιας γενιάς στην Τριφυλία που είναι πάντα παρούσα μαχητικά στους αγώνες του κόμματος για την Ελλάδα και τόνισε πως πρέπει να γίνει άμεσα αλλαγή στην κυβέρνηση με εκλογές. Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. ΝΔ Τριφυλίας, Γιώργος Φωτεινός, εξήρε το έργο της κυβέρνησης Σαμαρά, σημειώνοντας ότι  ήταν πραγματικός ηγέτης, που δικαιώνεται στις επιλογές και την πολιτική του και ότι με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ και την εκλογή του ως πρωθυπουργού θα ξαναγυρίσει το χαμόγελο στα χείλη του κόσμου και η Ελλάδα θα ξαναβρεί την κανονικότητα. Ο ίδιος είπε ότι η συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είναι ανίκανη και άσχετη και ότι ειδικά για τη Μεσσηνία και την Τριφυλία φέρεται εκδικητικά, αναφέροντας πως έργα που ήταν έτοιμα να προχωρήσουν, όπως ο δρόμος Καλό Νερό – Τσακώνα και το Φιλιατρινό φράγμα έχουν παγώσει και δεν υπάρχει καμία εξέλιξη και προσθέτοντας το μεγάλο πλήγμα που υφίσταται η περιοχή με το λουκέτο των αστυνομικών τμημάτων.  Ακολούθως, χαιρετισμούς απηύθυναν η πρόεδρος της ΝΟΔΕ ΝΔ Μεσσηνίας, Νατάσσα Κυριακοπούλου, σημειώνοντας πως «πρέπει να είμαστε περήφανοι που ανήκουμε σ’ αυτή τη μεγάλη παράταξη. Νεοδημοκράτισσες, νεοδημοκράτες, είναι φανερό ότι το 2017 θα πρέπει να δώσουμε πολλές μάχες μαζί και δίπλα στον αρχηγό μας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη…», και ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, επισημαίνοντας ότι, η ΝΔ είναι το κόμμα της προσφοράς και της αλήθειας, αλλά και πως πρέπει να αποβάλλει το ενοχικό σύνδρομο και συναίσθημα και να μιλά καθαρά ιδεολογικά.
Η Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της ΝΔ, Βουλευτή Β’ Αθηνών, Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, αναφέρθηκε επί μακρόν στα επιτεύγματα της κυβέρνησης Σαμαρά και την κατάσταση στη χώρα στα τέλη του 2014 και τη συνέκρινε με τη σημερινή κατάσταση, μιλώντας για οπισθοδρόμηση. Για, δε, τις υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις της συγκυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, είπε ότι λένε ναι σε όλα, ότι υπογράφουν ότι τους λένε, ότι είναι οι πλέον υποτακτικοί αδιαφορώντας για την κοινωνία και τη χώρα, αφού μόνος σκοπός του είναι η διατήρηση της εξουσίας. Επίσης, αναφέρθηκε στα προεκλογικά ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα και σημείωσε πως, ό,τι παρουσιάζει ότι δίνει στον κόσμο ως επίδομα και – τάχα μου – 13η σύνταξη, τα παίρνει πίσω και με το παραπάνω από τις αυξήσεις των φόρων που επιβάλλει εξουθενώνοντας την Ελληνική κοινωνία. Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την άλωση του κράτους με τους διορισμούς δικών τους παιδιών, ενώ καυτηρίασε την ιδεοληψία τους που κάνει ζημιά στη χώρα. Όποτε και να γίνουν εκλογές η ΝΔ θα γίνει κυβέρνηση, σημείωσε, προσθέτοντας ότι ένας είναι και πρέπει να είναι ο στόχος: Να φύγουν τώρα, το συντομότερο.
 Ακολούθως, τιμήθηκαν οι διατελέσαντες γενικοί γραμματείας και πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ Κυπαρισσίας, Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, Σπύρος Χηνόπουλος, Γιώργος Αλεξόπουλος, Ηλίας Γιαννόπουλος, Γιώργος Φωτεινός, Γιάννης Γεωργακόπουλος και Γιάννης. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, οι Αντιπεριφερειάρχες, Περικλής Μαντάς και Ελένη Αλειφέρη, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, ο πρώην δήμαρχος Κυπαρισσίας, Ηλίας Τσίγγανος, ο πρόεδρος της Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας, Παναγιώτης Στρατικόπουλος, ο πρώην βουλευτής, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο πολιτευτής της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομάλλης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Τριφυλίας, Στάθης Ανδρινόπουλος κ.α. Χαιρετισμούς απέστειλαν ο γραμματέας της Π.Ε. της ΝΔ, ο γραμματέας Οργανωτικού της ΝΔ και ο πρώην υπουργός ,Γιάννης Λαμπρόπουλος.

***  Εντυπωσιακή φωτογραφία του αεροπλανοφόρου «USS George H.W. Bush» από την Κορώνη 
Όσοι βρίσκονταν στο γήπεδο της Κορώνης, αντίκρισαν ένα ξεχωριστό θέαμα όταν ανοιχτά του Μεσσηνιακού κόλπου πέρασε το «USS George H.W. Bush» με το ψευδώνυμο "Εκδικητής" πριν το αγκυροβόλιό του στη Σούδα, τη λήψη έκανε ο Δημήτρης Λευτάκης.
Το «USS George H.W. Bush» με το ψευδώνυμο «Εκδικητής»
Το «USS George H.W. Bush» με το ψευδώνυμο «Εκδικητής» ναυπηγήθηκε το 2009 και η πρώτη του αποστολή έγινε το 2011.
Πρόκειται για μια πλωτή πόλη, με μόνιμο πλήρωμα 3.500 άτομα, ενώ περίπου 2.500 είναι τα άτομα που βρίσκονται στο πλοίο ως μέλη των ομάδων υποστήριξης και πληρώματα αεροσκαφών.
Με μήκος σχεδόν 333 μέτρα, είναι από τα μεγαλύτερα αεροπλανοφόρα παγκοσμίως, ενώ η ανώτατη ταχύτητά του υπερβαίνει τους 30 κόμβους και έχει εκτόπισμα που υπερβαίνει τους 100.000 τόνους.
Το πλοίο φιλοξενεί περισσότερα από 85 μαχητικά F/A-18C Ηοrnet, F/A-18E/F Super Hornet, ηλεκτρονικού Πολέμου EA-18G Growler, ιπτάμενα ραντάρ Ε-2C Hawkeye και ελικόπτερα ΗΗ-60Η.
Έχει πάρει το όνομά του προς τιμήν του 41ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους, οπως διαβάζουμε στο veteranos.gr.

***  Ρύθμιση οφειλών 55χρονου και προστασία δυνητικής κατοικίας 
Από μεγάλο μέρος των οφειλών του θα απαλλαγεί 55χρονος μετά τη ρύθμιση που έκανε δεκτή για τα χρέη του το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας.
Το Δικαστήριο προστάτεψε με την απόφασή του και δυνητική κατοικία του οφειλέτη.
  Οφειλές
Ο 55χρονος εργάζεται σε δημόσια υπηρεσία και το μηναίο εισόδημά του ανέρχεται στο ποσό των  1.315,22 ευρώ, με το οποίο βοηθάει και συγγενικό του πρόσωπο που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και λαμβάνει σύνταξη 380 ευρώ. Και οι δύο μαζί διαμένουν σε μισθωμένο διαμέρισμα, καταβάλλοντας ενοίκιο 270 ευρώ. Για τη διαβίωση και των δύο, το δικαστήριο έκρινε ότι οι δαπάνες που απαιτούνται ανέρχονται στο ποσό των 1.395,22 ευρώ.
Ο 55χρονος από διάφορα προϊόντα τραπεζών, οφείλει συνολικά το ποσό των 57.186,04 ευρώ.
Το Ειρηνοδικείο, επισημαίνει στη απόφασή του, ότι το εισόδημα του 55χρονου λόγω της οικονομικής κρίσης δεν πρόκειται να αυξηθεί, ενώ αντίθετα έχει αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια το κόστος ζωής.
  Ρύθμιση
Έτσι, το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι από το 2012 έχει περιέλθει σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία να πληρώσει τις τραπεζικές του υποχρεώσεις
Ο 55χρονος έχει στην κατοχή του το 25% μιας οικίας 80 τ.μ., με αντικειμενική αξία 6.463,80 ευρώ και το δικαστήριο την αναγνωρίζει ως δυνητική κατοικία. Επίσης, το 25% ενός αγροκτήματος, αξίας 1.500 ευρώ και άλλα δύο αγροκτήματα από 1 στρέμμα το καθένα και αξία 750 ευρώ έκαστο. Το δικαστήριο τα εξαιρεί όλα από την εκποίηση.
Προχωρώντας σε ρύθμιση το δικαστήριο, αποφάσισε ότι για τα επόμενα 5 χρόνια, ο 55χρονος θα καταβάλλει κάθε μήνα το ποσό των 300 ευρώ. Με την ολοκλήρωση της ρύθμισης θα έχει πληρώσει συνολικά το ποσό των 13.029,97 ευρώ. Μετά την 5ετία θα ξεκινήσει να πληρώνει ένα ποσό για τη διάσωση της οικίας που το δικαστήριο αναγνώρισε ως κύρια κατοικία. Ειδικότερα, για διάρκεια άλλων 5 ετών θα καταβάλλει κάθε μήνα το ποσό των 86,18 ευρώ. Με την ολοκλήρωση και αυτής της ρύθμισης, ο 55χρονος θα απαλλαγεί από τις υπόλοιπες οφειλές. Της Βίκυς Βετουλάκη  

*** Επίτιμος διδάκτορας της Φιλολογίας Καλαμάτας ο Θανάσης Βαλτινός 
Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας Καλαμάτας θα αναγορευθεί ο συγγραφέας και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός, την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου. Η τελετή θα λάβει χώρα στις 7.00 το απόγευμα στο αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Καλαμάτας (κτήρια Παλιού Στρατοπέδου).
Την εκδήλωση διοργανώνει το Εργαστήριο Διαχρονικής Μελέτης της Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας «Νίκος Καρούζος» του Τμήματος Φιλολογίας Καλαμάτα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Ο Θανάσης Βαλτινός θεωρείται ο σημαντικότερος Έλληνας πεζογράφος. H τελευταία του συλλογή διηγημάτων έχει τίτλο Επείγουσα ανάγκη ελέου. Η νέα του ιδιότητα ως προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών έρχεται να επισφραγίσει μια σημαντική πορεία στον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών.
Σε μία συνέντευξή του αναφερόμενος στην εποχή που ζουν οι Έλληνες, σχολίασε: "Η κρίση δεν είναι μία, αλλά πολλές. Είναι οικονομική, κοινωνική και πολιτική. Ο ελληνισμός μαστιζόταν πάντοτε από μια κρίση διανοητικού χαρακτήρα και πνευματικού επιπέδου. Είχαμε μια τριακονταετία όπου όλα ήταν εύκολα και ζούσαμε με δανεικά χρήματα. Μέχρι που ο ελληνικός λαός εξαχρειώθηκε. Το ζήτημα είναι ότι δεν του είπαν ποτέ πως υπάρχουν και άλλα πράγματα, πιο σοβαρά και πιο σπουδαία, για να κάνει ή να ασχοληθεί. Ας πάρουμε, για παράδειγμα, τα λεφτά που ήρθαν για τις αλλαγές των καλλιεργειών. Κανείς δεν είπε στους αγρότες ότι έπρεπε να γίνουν αυτές οι αλλαγές, με αποτέλεσμα αυτά τα λεφτά να καταλήξουν σε Mercedes και σε σκυλάδικα. Αυτά βέβαια λειτούργησαν σωρευτικά. Δυστυχώς, ο πολιτικός κόσμος πάντοτε ενδιαφερόταν για την επανεκλογή του και τη διαχείριση της «κουτάλας». Είναι ελάχιστες οι εξαιρέσεις σύνεσης που συναντάμε στην Ιστορία, και αυτές τελικά καταπνίγηκαν από την πλειονότητα. Ο λαός παραπλανήθηκε, εξαπατήθηκε και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου παρακολουθούμε την κορύφωση όλων των προηγούμενων. Με προσχήματα δήθεν ανανέωσης και αριστερής διακυβέρνησης καταντήσαμε την Ελλάδα ξανά στο επίπεδο της Ψωροκώσταινας καθώς και στο να ντρέπεσαι να λες ότι είσαι Έλληνας. Είναι εξοργιστικό να παρακολουθείς ηγέτες με το χέρι τεντωμένο να παρακαλούν και αυτή την ύψιστη ταπείνωση να την πουλούν στη χώρα ως υπερήφανη στάση".  Α.Π.

***  «Βιολογικό Πετιμέζι»: Το μεσσηνιακό “superfood” που κατακτά τις αγορές του κόσμου… 
 
 
 
Ο χημικός – οινολόγος, Γιώργος Καραγγελής, έφερε «πίσω» στα πιάτα μας το παραδοσιακό προϊόν, αναδεικνύοντας τα πλούσια θρεπτικά του στοιχεία…
   Οι παλιοί προτιμούσαν το πετιμέζι στις κουταλίδες και στους λουκουμάδες τους, στα χωριά, δε, το χρησιμοποιούσαν ως υποκατάστατο της ζάχαρης… Η αλήθεια είναι ότι μεγάλωσε γενιές και γενιές…
Τα τελευταία χρόνια, όμως, είχε εξαφανιστεί από τις διατροφικές μας συνήθειες. Αυτό το «κενό» διαπίστωσε πριν από λίγα χρόνια και ο χημικός – οινολόγος, Γιώργος Καραγγελής, από τη Μεσσήνη, ο οποίος αποφάσισε να επαναφέρει στη διατροφή μας το «πατροπαράδοτο» μεσσηνιακό προϊόν, γνωρίζοντας και ως… «ειδικός» τις πλούσιες θρεπτικές του ιδιότητες.
  Η ιδέα και το νέο προϊόν…
P (3).jpg
Το «στοίχημα» που έβαλε πριν από περίπου 6 χρόνια ο Γιώργος Καραγγελής ήταν η δημιουργία ενός προϊόντος που θα διατηρούσε όλα τα θρεπτικά του συστατικά, αντικαθιστώντας την παλιά παραδοσιακή συνταγή στο πετιμέζι, που είχε το ελάττωμα, λόγω της υπερβολικής θερμικής επεξεργασίας, να χάνει τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του…
Ξεκίνησε τα «πειράματα» το 2011 και περίπου δύο χρόνια αργότερα κατάφερε να δημιουργήσει το «Βιολογικό Άθερμο Πετιμέζι». Το προϊόν του έχει διαφορά σε σχέση με το πώς γνωρίζαμε το «πετιμέζι» τα παλαιότερα χρόνια... Το πιο ανοιχτό του χρώμα αποδεικνύει ότι δεν είναι «καμένο» και ότι δημιουργήθηκε υπό τις ιδανικότερες συνθήκες. Διατηρεί όλες τις θρεπτικές ιδιότητες των σταφυλιών, όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, φυτικές ίνες κ.ά. Επίσης, το «Βιολογικό Άθερμο Πετιμέζι» είναι πλούσιο σε σίδηρο και ασβέστιο, δεν περιέχει ούτε ζάχαρη ούτε συντηρητικά.
  «Κόλλησε» αμέσως στη μεσσηνιακή γαστρονομία…
P (7).jpg
Το «πετιμέζι» του Γιώργου Καραγγελή «βγήκε» στις αγορές το 2013… Η ανταπόκριση που βρήκε ήταν μεγάλη, ξεπερνώντας ακόμα και τις προσδοκίες του «δημιουργού». Οι σεφ των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής μας το ενέταξαν αμέσως στα «γκουρμέ» πιάτα τους. Σήμερα το «Βιολογικό άθερμο πετιμέζι» κατέχει «δεσπόζουσα» θέση στο… «μεσσηνιακό πρωινό», στις σαλάτες, στο «μαρινάρισμα» κρεάτων, ακόμα και στη ζαχαροπλαστική, ως γλυκαντική ουσία που «αντικαθιστά» τη ζάχαρη…
Ήδη αρκετά εστιατόρια της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής το χρησιμοποιούν «κατά κόρον» στα πιάτα τους.
  Από τη Μεσσήνη…στις αγορές όλου του κόσμου
P (1).jpg
 Σήμερα η ανταπόκριση που βρίσκει το προϊόν είναι 50%-50% σε Ελλάδα και εξωτερικό… Ξεκινώντας από το εργαστήριο της Μεσσήνης… το πετιμέζι φθάνει στα αγγλικά πρωινά… στα γυμναστήρια της Γερμανίας, όπου το «πίνουν» σε «σφηνάκι» αυτούσιο ως υπερτροφή που τους δίνει ενέργεια… Βρίσκεται στην Αμερική, στον Καναδά και πρόσφατα έφθασε στη Μέση Ανατολή, στο Ντουμπάι, αλλά και στο Μπαχρέιν…
Το «μυστικό» μιας εταιρείας με έδρα την πόλη της Μεσσήνης που καταφέρνει να «βάλει» το προϊόν της στις αγορές όλου του κόσμου, είναι η εξωστρέφεια, μας δηλώνει ο Γιώργος Καραγγελής… Η εξωστρέφεια αυτή επιτυγχάνεται με την ορθή χρήση της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με τη συμμετοχή σε μεγάλες εκθέσεις τροφίμων ανά τον κόσμο, αλλά κυρίως με τη βάση ενός ποιοτικού προϊόντος, ως προϋπόθεση σε όλα τα παραπάνω, έτσι ώστε να μπορεί να «ανταγωνιστεί» και να «σταθεί» σε παγκόσμιο επίπεδο.
  Το μέλλον…βρίσκεται στον πρωτογενή τομέα
P (6).jpg
 Αναφορικά με τα μελλοντικά σχέδια του χημικού εργαστηρίου του Γιώργου Καραγγελή, αυτό που προέχει είναι η διατήρηση, για την ώρα, της ποιότητας στο «Βιολογικό Πετιμέζι», έτσι ώστε να εδραιωθεί, αλλά και να αυξηθεί η ζήτηση που έδειξε η «αγορά». Παράλληλα, επεξεργάζεται νέους «κωδικούς προϊόντων», πάντα με τη φιλοσοφία της βιολογικής επεξεργασίας και τη διατήρηση των θρεπτικών στοιχείων των προϊόντων… «Η μεσσηνιακή γη είναι ένας ανεκμετάλλευτος “θησαυρός”, που η ανάδειξή του βρίσκεται μόνο στην αρχή» τονίζει ο κ. Καραγγελής… «Η μεσσηνιακή γαστρονομία, η ανάδειξη τοπικών προϊόντων, η “επιστροφή” στην εύφορη μεσσηνιακή γη, αποτελούν πρόκληση για όλους τους νέους» συμπληρώνει στην κουβέντα μας…
 Το εργαστήριο
P (2).jpg

Το υπερσύγχρονο εργαστήριο του χημικού – οινολόγου Γιώργου Καραγγελή δραστηριοποιείται για περισσότερα από 20 χρόνια στην πόλη της Μεσσήνης… Ξεκίνησε με αναλύσεις κρασιών, στηρίζοντας ιδιαιτέρως ερασιτέχνες οινοπαραγωγούς, καθώς και επαγγελματίες, μιας και συντελείται, ειδικά στο χώρο του κρασιού, μια «επανάσταση» τα τελευταία χρόνια. Επίσης, το υπερσύγχρονο χημείο πραγματοποιεί ποιοτικούς ελέγχους σε λάδια, ενώ παρέχει και εδαφολογικές αναλύσεις, καθώς και αναλύσεις σε πόσιμο νερό και άρδευσης.
Τέλος, στο χώρο του θα βρει κανείς ό,τι προϊόντα χρειάζεται για εμφιάλωση ένας οινοπαραγωγός, βαρέλια κ.ο.κ…
 Πού θα βρείτε το «Πετιμέζι»
P (5).jpg
Το «βιολογικό πετιμέζι» του Γιώργου Καραγγελή, βρίσκεται σε μεγάλες αλυσίδες τοπικών, και όχι μόνο, σουπερ μάρκετ, καθώς και σε τροφοπωλεία, καταστήματα «Delicatessen» και παραδοσιακών προϊόντων.
Το κατάστημα – εργαστήριο του κ. Καραγγελή βρίσκεται στην οδό Εθν. Μακαρίου 3 στη Μεσσήνη, τηλ. 27220 24929.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.karagelis.gr
 *Αναλυτικά τα σημεία πώλησης:
Σημεία πώλησης ΜΕΣΣΗΝΙΑ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΜΟΥΡΓΗΣ, ΛΑΜΠΟΣ, ΦΑΡΜΑ ΚΑΤΣΙΡΑ, ΤΡΟΦΟΠΩΛΕΙΟ 51, ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ, ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ, ΕΥΜΑΡΙΑ, ΔΙΑΚΟΥΜΗΣ, ΕΛΛΗΝΟΠΩΛΕΙΟΝ, ΔΙΚΟΥΜΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, KOUSKO, MANAM, LIQUID STORE,  EAΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.
ΜΕΣΣΗΝΗ : ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΑΡΗ
ΠΕΤΑΛΙΔΙ : ΚΑΡΑΓΓΕΛΗΣ
ΚΟΡΩΝΗ: ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
 Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

***  Φώτα στον περιμετρικό 
Θα επανέλθουμε διότι είναι αρκετά επικίνδυνο το σημείο. Το τμήμα της περιμετρικής, από τα φανάρια στη Βασ. Γεωργίου έως τα φανάρια για την οδό Λακωνικής, είναι μέσα στα σκοτάδια από τότε που παραδόθηκε στην κυκλοφορία.
Ούτε μια λάμπα δεν ανάβει και πραγματικά δεν βλέπεις τίποτα. Τόσο δύσκολο είναι να τεθούν σε λειτουργία;  Β.Β.

*** Δύο προγράμματα από τον ΟΑΕΔ για 15.000 άνεργους 
Δραματικές διαστάσεις προσλαμβάνει η ανεργία των ατόμων ηλικίας 55-64 ετών, καθώς το ποσοστό των ατόμων που βρέθηκε εκτός αγοράς εργασίας μέσα σε ένα χρόνο και ανήκει στην ηλικιακή ομάδα που βρίσκεται κοντά στη συνταξιοδότηση, σκαρφάλωσε τον περασμένο Νοέμβριο στο 19,3% από 17,3% τον ίδιο μήνα του 2015.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το ίδιο διάστημα, το γενικό ποσοστό ανεργίας σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ μειώθηκε κατά 1,5 μονάδα καθώς διαμορφώθηκε στο 23%, έναντι 24,5% τον Νοέμβριο του 2015.
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν επίσης την ανάσχεση της καθοδικής τάσης, καθώς το ποσοστό ανεργίας Νοεμβρίου παρέμεινε αμετάβλητο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2016.
Το πρόβλημα αναγνωρίζεται και από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ ενέκρινε την κατάρτιση δύο προγραμμάτων απασχόλησης, εκ των οποίων το πρώτο απευθύνεται σε επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό άνω 20 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, για την πρόσληψη 5.000 ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτική και ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, ηλικίας άνω των 50 ετών, και το δεύτερο σε επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό έως είκοσι 20 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών.
Το πρώτο αφορά σε επιχορήγηση επιχειρήσεων με προσωπικό άνω των 20 θέσεων πλήρους απασχόλησης, για την πρόσληψη 5.000 ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτική και ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, ηλικίας άνω των 50. Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., Κοι.Σ.Π.Ε.και γενικά εργοδότες που απασχολούν προσωπικό άνω των 20 ατόμων με πλήρη απασχόληση.
 Για να υπαχθεί η επιχείρηση στο πρόγραμμα, θα πρέπει η δημιουργούμενη θέση να αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της σε σχέση με τον μέσο όρο των 12 τελευταίων μηνών, που προηγούνται του μήνα υποβολής αίτησης. Η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει καθ΄όλη τη διάρκεια του προγράμματος το προσωπικό για το οποίο έχει δεσμευτεί.
Ωφελούμενοι είναι άνεργοι άνω των 50 ετών, που βρίσκονται σε μειονεκτική και ιδιαίτερα μειονεκτική θέση. Ως άτομα σε μειονεκτική θέση νοούνται οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα άνω των 6 μηνών. Ως άτομα σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση νοούνται οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο για χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών.
Το ποσό της επιχορήγησης ορίζεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ μηνιαίως. Διάρκεια επιχορήγησης:
• Για την πρόσληψη ανέργων που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση (μακροχρόνια άνεργοι) η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για 9 μήνες. Σε περίπτωση επέκτασης, η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό της για 3 μήνες.
• Για την πρόσληψη ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση (ανεργία 6-12 μήνες) η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 9 μήνες χωρίς δυνατότητα επέκτασης. Οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό τους για 3 μήνες ακόμα.
Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά επιχειρήσεις με προσωπικό έως 20 θέσεων πλήρους απασχόλησης, για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιχείρησης σε αυτό το πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης. Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι ηλικίας άνω των 50, εγγεγραμμένοι στο μητρώο για χρονικό διάστημα άνω των 3 μηνών.
Το ποσό της επιχορήγησης είναι ίδιο με το προηγούμενο πρόγραμμα και η διάρκεια είναι 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για 9 μήνες για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων (εγγεγραμμένοι στο μητρώο πάνω από 12 μήνες). Σε περίπτωση επέκτασης, η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό της για 3 μήνες ακόμα. Αντίθετα, για την πρόσληψη ανέργων εγγεγραμμένων στα μητρώα για χρονικό διάστημα 3-12 μηνών, η επιχορήγηση διαρκεί 9 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 9 μήνες. Σε περίπτωση επέκτασης του προγράμματος, η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό της για 6 μήνες ακόμα. Σε αντίθετη περίπτωση, η επιχείρηση δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό για άλλους 3 μήνες.

*** Είδηση ΤΡΟΜΟΣ! Ορδή μεταναστών ΕΡΧΕΤΑΙ στην ΕΛΛΑΔΑ...

~   Mαζικές απελάσεις Πακιστανών πραγματοποιεί η Σαουδική Αραβία. Όπως γνωστοποιήθηκε εδώ και 4 μήνες, ένα πλήθος περίπου 40,000 ανθρώπων έχει απελαθεί καθώς θεωρήθηκαν ύποπτοι για τρομοκρατία.
Με απόφαση της κυβέρνηση της χώρας ακυρώθηκε η βίζα παραμονής σε όσους μετανάστες θεωρήθηκαν ύποπτοι για τρομοκρατία, με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας να κάνουν λόγο για πιθανό χτύπημα.
Όπως ανέφερε το αρμόδιο υπουργείο, οι Πακιστανοί συνδέονταν με την ISIS ενώ άλλοι απελάθηκαν ως διακινητές ή για αδικήματα όπως κλοπές και διαρρήξεις.

*** ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ! Εμετική ΠΡΟΚΛΗΣΗ των ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ...

~  Μόνο ως πρόκληση, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τη δήλωση του Πρωθυπουργού του ψευδοκράτους της Κύπρου, Χουσείν Οζγκιουρκούν, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Κυπριακής Βουλής για καθιέρωση της επετείου του δημοψηφίσματος του 1950, ως Εθνικής Εορτής (το 96% των Κυπρίων είχε ταχθεί υπέρ της Ένωσης) είπε τα εξής:
Σε γραπτή του δήλωση, ο Οζγκιουργκούν χαρακτήρισε την απόφαση της κυπριακής Βουλής ως «το πιο σοβαρό πλήγμα» στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Ταυτόχρονα έκανε λόγο για την «πιο ξεκάθαρη απόδειξη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει όλο το νησί δικό της».
«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία άλλη εξήγηση για την έγκριση του κοινοβουλίου μιας πρότασης που έγινε από τρεις βουλευτές, οι οποίοι εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία να εκφράσουν το μίσος τους προς τους Τούρκους, μια ρατσιστική μειονότητα στην κυπριακή Βουλή», είπε.
Ο "Πρωθυπουργός" του ψευδοκράτους τόνισε ότι αν οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν χωρίς αυτή η απόφαση να αναιρεθεί, δεν θα ήταν μόνο χάσιμο χρόνου αλλά και ένδειξη ασέβειας σε όλα τα κόμματα που συμβάλουν θετικά στη διαδικασία.
Θυμίζουμε πως την περασμένη Παρασκευή η κυπριακή Βουλή υπερψήφισε την πρόταση του ΕΛΑΜ να καθιερωθεί εθνική εορτή η επέτειος από το δημοψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου 1950 και να αναφέρεται στα σχολικά βιβλία.


***  ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΣΛΑΜ! Βρίσκονται στην Ευρώπη και οι Αριστεροί μας το κρύβουν...

~  Οι μουσουλμάνοι, σε μεγάλο ποσοστό, μεγαλώνουν σε κοινωνίες που τους εμποτίζουν με την πεποίθηση πως οι γυναίκες είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Θυμίζουμε πως, σύμφωνα με το νόμο της Σαρία η μαρτυρία ενός άντρα σε δικαστήριο ισοδυναμεί με δύο μαρτυρίες γυναικών.
Είναι επίσης γνωστό πως οι γυναίκες πέφτουν θύματα βίας συχνότατα. Για το δε θέμα του βιασμού δε χρειάζεται να το συζητήσουμε. Άλλωστε οι μουσουλμάνοι, στην πλειοψηφία τους, δε θεωρούν το βιασμό, βιασμό καθώς δε μπορείς να βιάσεις ένα ‘σκεύος ηδονής’.
Το κακό όμως είναι πως οι άνθρωποι αυτοί κουβαλούν τις πεποιθήσεις τους και στις χώρες που τους υποδέχονται είτε ως πρόσφυγες, είτε στις χώρες που πηγαίνουν ως μετανάστες-λαθρομετανάστες. Επιπρόσθετα επιθυμούν να επιβάλουν αλλαγή του status quo στις χώρες φιλοξενίας, αντί οι ίδιοι να αλλάξουν τρόπο συμπεριφοράς.
Το βίντεο που θα δείτε είναι η απόδειξη των όσων λέμε και απευθύνεται σε αριστερούς ιδεολόγους, που αποκρύπτουν τα γεγονότα και σε λογικούς ανθρώπους που επιθυμούν να έχουν επιχειρήματα κατά των ιδεοληπτικών.
VIDEO: ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΥΛΟ , https://youtu.be/OnZ6QLMZbUg  .-

***  Θα το κάνει κι αυτό ΓΑΡΓΑΡΑ ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ! ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ή ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ...

~ Με προκλητικά ανθελληνικές δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, του Λαικού Κόμματος της χώρας (αδελφού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας) εκνευρίζει όλους τους Έλληνες και παραποιεί την Ιστορία.

Όπως αναφέρεται σε είδηση του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο Κουρτς που βρίσκεται στα Σκόπια και πρόκειται τη Δευτέρα να μεταβεί στο Βελιγράδι για επίσκεψη στη Σερβία,εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους 20 Αυστριακούς αστυνομικούς που από τον περασμένο χρόνο υποστηρίζουν την Αστυνομία της ΠΓΔΜ στην προστασία των συνόρων, σημειώνοντας πως «είναι σημαντικό να είμαστε αλληλέγγυοι, γιατί η «Μακεδονία» μας υποστήριξε ουσιαστικά, σε μία εποχή που για εμάς ήταν πολύ δύσκολη».
Μάλιστα λίγο πιο νωρίς ο κος Κουρτς επαίνεσε το κλείσιμο της λεγόμενης Διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων για τους πρόσφυγες, που είχε δρομολογηθεί πριν από ένα χρόνο κυρίως με πρωτοβουλία της Βιέννης και με τον δικό του συντονισμό, προκαλώντας τότε έντονη κριτική.
Το κλείσιμο της Διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων αποδεικνύει πως κανείς μπορεί να επηρεάσει ενεργά τις μεταναστευτικές ροές διατεινόταν ο Σεμπάστιαν Κουρτς, του Λαικού Κόμματος, σε δηλώσεις του, προσθέτοντας πως μπορεί μεν να συνεχίζουν να καταφθάνουν καθημερινά πρόσφυγες στην ΠΓΔΜ, ωστόσο έχει τερματιστεί η περαιτέρω προώθησή τους προς την Κεντρική Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αριθμοί μιλούν μία σαφή γλώσσα, καθώς ο αριθμός των αφίξεων στους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2016 μειώθηκε κατά 98 ο/ο σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2015.
Ο κος Μητσοτάκης θα κάνει κάποια δήλωση κατά της ανθελληνικής στάσης του αδελφού κόμματος της Αυστρίας. Θα πει κάτι, έστω να ψελλίσει κάτι ή θα το κάνει κι αυτό γαργάρα όπως πολλά άλλα στο πρόσφατο παρελθόν.

*** ΝΕΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ! Ραγδαία ΕΞΕΛΙΞΗ!Δείτε φωτογραφίες...

~  Ακούμε συνέχεια για τις νέες ταυτότητες. Ακούμε συνέχεια για αλλαγές, για βιομετρικά στοιχεία για, για, για. Φαίνεται όμως πως τελικά μπήκε το νερό στο αυλάκι και όλα θα προχωρήσουν.
Δυο διαφορετικές ομάδες ειδικών εργάστηκαν πάνω στο ζήτημα των νέων ταυτοτήτων. Η μια απασχολήθηκε με τα τεχνικά χαρακτηριστικά και η δεύτερη με το νέο νομοθετικό καθεστώς.

Και οι δύο επιτροπές ολοκλήρωσαν το έργο τους το περασμένο καλοκαίρι, όμως το κόστος (80 εκατ ευρώ) κόλλησε τα πάντα.
Το σχέδιο προβλέπει σημαντική συμμετοχή του κράτους στο κόστος κατασκευής με στόχο, τουλάχιστον σε επίπεδο παραβόλων αυτό να μην ξεπερνάει τα 10 ευρώ κατ' άτομο.

Οι νέες ταυτότητες οι οποίες θα έχουν στοιχεία ανάλογα με εκείνα του διαβατηρίου έχουν και το “ok” των Αμερικανών. Μάλιστα ειδικό κλιμάκιο της αρμόδιας υπηρεσίας των ΗΠΑ επισκέφτηκε τη χώρα μας στο πλαίσιο των ελέγχων της παράνομης μετανάστευσης και φαίνεται ότι τα στελέχη του έμειναν ικανοποιημένα από τις δικλείδες ασφαλείας των νέων ταυτοτήτων και έτσι δεν θα υπάρξει και πρόβλημα με τη visa.
Αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2019 θα έχουμε όλοι τις νέες ταυτότητες, εκτός φυσικά κι αν προκύψουν νέες καθυστερήσεις.

***  250.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ τη ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ!Αλλάζουν ΟΛΑ...

~  Αλλάζουν όλα στη ζωή μας. Η τεχνολογία αλλάζει τα εργασιακά και φυσικό επακόλουθο είναι πως θα έχουμε ανατροπή στις ζωές των ανθρώπων. Δείτε πως 250,000 εργαζόμενοι αναμένεται να χάσουν τη δουλειά τους.
VIDEO: "250.000 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ… ΛΟΓΩ ΡΟΜΠΟΤ…" , https://youtu.be/xPQMPH5f0lY  .-

***  Δεκτή η αίτηση ανάκλησης για τα μέσα του ΔΟΛ    Ξεμπλοκάρει ο λογαριασμός
Δεκτή έκανε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την αίτηση μεταρρύθμισης των εργαζομένων στον ΔΟΛ, με την οποία ζητείτο η ανάκληση της πρόσφατης προσωρινής διαταγής, ώστε να είναι εφικτή η καταβολή μέρους των δεδουλευμένων των εργαζομένων και η εξασφάλιση χαρτιού.
Με την απόφαση αυτή, παγώνουν τα ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία είχαν ζητήσει οι τράπεζες και έτσι αποδεσμεύεται ένας λογαριασμός, απ’ όπου θα πληρώνονται οι δαπάνες για την έκδοση των εφημερίδων και των ιστοσελίδων του Οργανισμού.
Κατά συνέπεια, την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου θα κυκλοφορήσουν κανονικά Τα Νέα, ενώ Το Βήμα θα είναι και πάλι δίπλα στο κοινό του την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου.

Newsroom ΔΟΛ

***   Πρόβλεψη της Κομισιόν για ανάπτυξη 0,3% της ελληνικής οικονομίας το 2016  
Βελτιωμένες προβλέψεις
Σε ανάπτυξη 0,3% προβλέπει η Κομισιόν τη μεβολή του ελληνικού ΑΕΠ το 2016, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα. Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας που δίνει σήμερα η Επιτροπή είναι βελτιωμένη σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της, οπότε για το 2016 προέβλεπε ύφεση 0,3% του ΑΕΠ. Το 2017, η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,7% και το 2018 στο 3,1%.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο -1,1% του ΑΕΠ το 2016 επίσης βελτιωμένο σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής (-2,5%), να παραμείνει σταθερό το 2017 και να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 0,7% το 2018.
Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 179,7% του ΑΕΠ το 2016 (181,6% στις φθινοπωρινές προβλέψεις), το 2017 στο 177,2% και το 2018 στο 170,6%.
Παράλληλα, η ανεργία συνεχίζει την πτωτική της τάση, καθώς από 23,4% το 2016 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 22% το 2017 και στο 20,3% το 2018.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι μηδενικός το 2016, 1,3% το 2017 και 1% το 2018.
Τέλος, οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά το 2017 (12%), και το 2018 (14,2%) από 4% το 2016.  Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***   Στην Αθήνα την Τετάρτη ο Πιερ Μοσκοβισί    Βοήθεια για να κλείσει η αξιολόγηση
Με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο θα συναντηθεί την Τετάρτη ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί 
~* Στην Αθήνα, όπου και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, μεταβαίνει την Τετάρτη ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί.
Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο επίτροπος τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες, στόχος είναι να βοηθήσει να κλείσει η αξιολόγηση από τους δανειστές της ευρωζώνης.
Την Παρασκευή, ο επίτροπος είχε επισημάνει στους Financial Times ότι εάν όλοι εταίροι κάνουν τώρα ένα βήμα για να συγκλίνουν μεταξύ τους, μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και τελικά να γυρίσουμε σελίδα σε ένα δύσκολο κεφάλαιο.
«Είμαστε σε σταυροδρόμι: Μπορούμε επιλέξουμε να κτίσουμε στην πρόοδο που έχει γίνει ή να την θέσουμε σε κίνδυνο» είχε τονίσει ο επίτροπος.
Παρουσιάζοντας τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2016-2018, ο Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε για την Ελλάδα ότι «το 2015 και το 2016 η απόδοση των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας ήταν πολύ καλύτεροι από αυτό που αναμενόταν στην αρχή του προγράμματος».
Σημείωσε ακόμη ότι μετά την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2016 (0,3% του ΑΕΠ), που ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να αναπτυχθεί καλύτερα το 2017 και η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,7% του ΑΕΠ και στο 3,1% του ΑΕΠ το 2018.
Επισήμανε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας υπερκαλύφθηκαν το 2016 με το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνεται στο 2% ΑΕΠ, έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ, τονίζοντας ότι για το μέλλον, οι επιδόσεις θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή του προγράμματος. «Εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και το κάνουμε αυτό στη βάση των σωστών στοιχείων» πρόσθεσε ο γάλλος επίτροπος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

***  Συναγερμός στην Καλιφόρνια από την υπερχείλιση φράγματος   Εκκένωση-μαμούθ
Εικόνα από το φράγμα του Όροβιλ
~  Τουλάχιστον 180 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στη βόρεια Καλιφόρνια, καθώς το υψηλότερο φράγμα στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα με τον όγκο νερού.
Η Καλιφόρνια που επί χρόνια μαστίζεται από ξηρασία, ξαφνικά βρέθηκε αντιμέτωπη με καταρρακτώδεις βροχές και χιόνια.  

Δεδομένα χάρτη
©2017 Δεδομένα χάρτη Google
Δεδομένα χάρτη©2017 Δεδομένα χάρτη Google
©2017 Δεδομένα χάρτη Google
Χάρτης
Δορυφόρος

 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση Είναι η πρώτη φορά στα 50 χρόνια ιστορίας του φράγματος που σημειώνεται ένα τέτοιο επικίνδυνο γεγονός, όπως επισημαίνει το BBC.
Οι αρμόδιες αρχές στην Καλιφόρνια ανακοίνωσαν ότι «απελευθερώνουν» τουλάχιστον 2.
830 κυβικά μέρτα νερού το δευτερόλεπτο από τη βασική υποδομή που χρησιμοποιείται για τις περιπτώσεις υπερχείλισης.
Ο σερίφης της περιοχής με μήνυμά του στο Twitter κάλεσε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για άσκηση.
Στην πόλη Όροβιλ ζουν 16.000 άνθρωποι. Η πλειονότητα κατευθύνεται βόρεια.  Newsroom ΔΟΛ

***  Bανδαλισμός της εντυπωσιακής «κουκουβάγιας» της Αθήνας   
Ροζ σπρέι στο γκράφιτι του Μεταξουργείου
*  Mε ροζ σπρέι βάφτηκε η κουκουβάγια της συμβολής των οδών Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και Σάμου, στο Μεταξουργείο
~  Τη βία της έλλειψης σεβασμού στην έκφραση υπέστη ένα από τα πιο γνωστά και εντυπωσιακά γκράφιτι της Αθήνας. Με ροζ σπρέι «τραυματίστηκε» η χαρακτηριστική κουκουβάγια της συμβολής των οδών Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και Σάμου, στο Μεταξουργείο, που είχε συγκεντρώσει τα βλέμματα του ελληνικού και ξένου Τύπου.
Η τοιχογραφία δημιουργήθηκε πριν από μερικούς μήνες στο πλαίσιο του φεστιβάλ Το μικρό Παρίσι των Αθηνών προσδίδοντας αέρα ανανέωσης σε ένα ξεχασμένο κτίριο, σε μια παραμελημένη γωνία.
~ «Σήμερα η Ελλάδα, και όχι μόνο, βιώνει μια πραγματικά σκοτεινή φάση και νομίζω ότι είναι καιρός να θυμηθούμε όλοι τη σοφία αυτού του πλάσματος», είχε δηλώσει το Νοέμβριο στο in.gr ο δημιουργός της κουκουβάγιας, WD (Wild Drawing), μιλώντας μέσα από τη δική του αλληγορία για το ρόλο της σοφίας σε σκοτεινές περιόδους. Τραγική ειρωνεία που λίγους μήνες μετά το σκοτάδι στο οποίο αναφέρθηκε, ο βανδαλισμός επιχείρησε να επισκιάσει τη δημιουργία του.
Η δράση του WD στο δρόμο ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια, το 2000. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ ανά τον κόσμο, σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ έργα του έχουν συμπεριληφθεί σε διεθνείς εκδόσεις για τη street art. Γεννήθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας, αλλά τον απορρόφησε το «παράξενο χάος» της Αθήνας.
«Η κουκουβάγια είναι σύμβολο της σοφίας και σύμβολο της θεάς Αθηνάς που έδωσε και το όνομά της στην Αθήνα. Από την άλλη πλευρά, η κουκουβάγια είναι διάσημη για την εξαιρετικά καλή μακρινή της όραση ιδιαίτερα στο βαθύ σκοτάδι», είχε δηλώσει ο καλλιτέχνης που επιλέγει να μην στέκεται αδιάφορος απέναντι στα θύματα μιας κοινωνίας του μνημονίου. Μέσα από τοιχογραφίες που προβληματίζουν, έχει δώσει φωνή σε ευπαθείς ομάδες.
Η Αθήνα για τον WD είναι μια ιδιαίτερη πόλη. Και είναι ιδιαίτερη γιατί «τα πράγματα είναι ακόμη αυθόρμητα και ζωντανά, με μια δυναμική street art σκηνή. Βγαίνεις στο δρόμο κι από τους τοίχους μπορείς να νιώσεις λίγο-πολύ τι συμβαίνει. Οι ευρωπαϊκές πόλεις αντίθετα, είναι αποστειρωμένες από street art κι αυτό που συναντάς πια είναι μεγάλες εντυπωσιακές κατά παραγγελία τοιχογραφίες ή ένα - δυο σημεία που μπορείς να βάψεις. Για παράδειγμα, έχει συμβεί στο Βερολίνο να βάφουμε, κι άλλοι καλλιτέχνες να μας περιμένουν να τελειώσουμε για να βάψουν κι αυτοί τον ίδιο τοίχο. Εννοείται πως το κομμάτι αυτό δεν πρόλαβε να το δει κανείς, ευτυχώς όμως το έχω κρατήσει σε φωτογραφία».
Κατεστραμμένα ή εγκαταλελειμμένα σημεία επιλέγει ο WD για να εκφραστεί. Σε όσους υιοθετούν καταγγελτικό λόγο ή δεν σέβονται την ανάγκη εξωτερίκευσης συναισθημάτων μέσω γκράφιτι, ο καλλιτέχνης έχει ήδη απαντήσει:
«Παντού στον κόσμο η τέχνη του δρόμου είναι παράνομη. Από κει και πέρα, οι απλοί άνθρωποι είναι χαρούμενοι όταν ένα τέτοιο έργο βρεθεί στη γειτονιά τους».  Ελισάβετ Σταμοπούλου   Newsroom ΔΟΛ

***  42χρονος πήγε να κλέψει κατάστημα στη Μεσσήνη, αλλά κατέληξε στην Αστυνομία 
Συνελήφθη χθες το μεσημέρι, στη Μεσσήνη, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας 42χρονος ημεδαπός, γιατί προχθές και πρώτες πρωινές ώρες, στη Μεσσήνη Μεσσηνίας, αποπειράθηκε να διαρρήξει κατάστημα ημεδαπού, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει.
Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης.

***  Επέκταση της ανακύκλωσης στις Δημόσιες Υπηρεσίες στο Δήμο Καλαμάτας 
Ευχαριστίες για την παροχή κάδων εσωτερικού χώρου για την ανακύκλωση στο Περιφερειακό Υποκατάστημα Μισθωτών Μεσσηνίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης απευθύνει η Διευθύντριά του Βαγιούλα Αγαδάκου, με έγγραφό της προς το Δήμο Καλαμάτας.
 Η Διευθύντρια ευχαριστεί το δήμαρχο, τη Διεύθυνση Καθαριότητας και ιδιαίτερα το στέλεχός της Κοκκωνία Γιαννοπούλου, τονίζοντας ότι «η συμβολή τους με την παροχή αυτή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την κατεύθυνση των φορέων αυτών για μια πόλη πολιτισμού, εκπαιδεύοντας τον πολίτη – υπάλληλο στη διαχείριση του καθημερινού ανακυκλώσιμου υλικού της Υπηρεσίας του».

***  «Στα φτερά του Έρωτα» οι Μουσικές του Κόσμου στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας 
Η Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις» και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών των Σχολών της «Φάρις», στο πλαίσιο του Κύκλου «Μουσικές του Κόσμου», διοργανώνουν συναυλία μεθαύριο Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017, στις 21:00, στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, όπου το κοινό θα πετάξει με τα φτερά του Έρωτα.
Η Κατερίνα Παλαιολόγου (σοπράνο), ο Ηλίας Αναγνωσταράς (κλαρινέτο) και ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος (πιάνο) θα συντροφεύσουν τους μουσικόφιλους με τραγούδια και μουσική για τον Έρωτα στην τρυφερή, στην τραγική, στην ποιητική αλλά και στην ....κωμική του πλευρά .
Θα παρουσιαστούν έργα των G. Giordani, G. Caccini, M.A. Cesti, Fr. Schubert, C. Debussy, G. Faure, E. Grieg, R. Schumann, F. Obradors, Μ. Χατζιδάκι και Σ. Γυφτάκη.

***  Ωδή Ταϋγέτου: Έχεις κι εσύ την ίδια θεϊκή πνοή…
Εν τέλει, τα όρη… θαυμάζονται, δεν προσφέρονται για εφήμερη κατάκτηση… θέλουν σχέση σοβαρή
 Ωρίμασε ο πόθος ο παλιός, ανάμνηση χαμένη στα νεανικά χρόνια η επιθυμία. Να δω από κοντά τον Ταλετό, θρονιασμένο γερά στο δωρικό Ταΰγετο, άρρενα παρά την ονοματοδότρια Πλειάδα κόρη.
Σαν από ένστικτο, αγνόησα ή απέφυγα πολλές φορές να προσεγγίσω την ορθή αυτή άκρη της Πελοποννήσου, μια διαχρονική διάθεση να έχω το χρόνο όλο δικό μου να αποφασίσω, μία πλανεύτρα ψευδαίσθηση.
Ταίριαξε ο πόθος με την απόφαση και το κάλεσμα του χιονισμένου όρους, εν μέσω μηνός Ελευσινίου.
Τύχη και τελικώς αναγκαιότητα να διαπιστώσω τη φιλοξενία του μεσσηνιακού Ορειβατικού Συλλόγου, παρότι σύνηθες να θάλπουν τον ημέτερο ξένο οι δίκαιοι, ενώ προσήλθα αυτοδικαίως στην τράπεζά των.
Εν τέλει, τα όρη αποφασίζουν, δε συμβαίνει λογικά, αλλά περιέργως εκδηλώνουν ψυχή και αντίληψη αδικαιολόγητη στον ανθρώπινο νου. Τα όρη θαυμάζονται, δεν προσφέρονται για εφήμερη κατάκτηση, δε συμπαθούν τη γρήγορη κι αδιάφορη γνωριμία. Θέλουν σχέση σοβαρή! Να χαρείς το βράχο, τη σπαργή της ανοιξιάτικης χλόης, τ’ ανθισμένο μελισσοπόθο, την αντηλιά του θέρους.
Ω Ταΰγετε!  Έχεις κι εσύ την ίδια θεϊκή πνοή!
  Για τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας: Κωνσταντίνος Τσιακμάκης

*** Οι αγρότες που έχαναν το δίκιο τους 
Όταν θίγεται το δίκιο σου, αγρότη, όταν δεν εκτιμάται ο κόπος σου, πρέπει να αγωνιστείς. Να διεκδικήσεις αυτά που σου στερούν ή να αρνηθείς όσα σου επιβάλλουν άδικα. Να το κάνεις, όμως, με το σωστό τρόπο. Πλήττοντας αυτούς που νιώθεις πως θέτουν  το μέλλον σου σε κίνδυνο. Όχι ταλαιπωρώντας τρίτους, που ενώ θα μπορούσαν να σταθούν δίπλα σου, εσύ ο ίδιος τους βάζεις απέναντι με τη συμπεριφορά σου.
Κάθε χρόνο τα ίδια. Μπλόκα, κλεισμένοι δρόμοι, τρακτέρ ανεβασμένα σε πλατείες, τρόφιμα χυμένα στην άσφαλτο. Μόνο που δεν είναι κάθε χρόνος ίδιος με τον προηγούμενο. Πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που οι πολιτικοί κατέβαιναν στα μπλόκα και μοίραζαν αφειδώς παροχές. Αν ωφελούνται κάποιοι από τις σημερινές κινητοποιήσεις, σίγουρα δεν είναι οι απλοί μικροκτηματίες αγρότες.
Κανένας λογικός άνθρωπος δεν αμφισβητεί τα εν πολλοίς δίκαια αιτήματα των αγροτών. Δε συμφωνεί, όμως, σε καμία περίπτωση με τα μέσα που τα διεκδικούν. Ποιος δεν αναγνωρίζει πως η υψηλή φορολογία, το ασφαλιστικό που τείνει να γίνει ταφόπλακα, το υψηλό κόστος παραγωγής, είναι «αγκάθια»; Ποιος δεν καταλαβαίνει ότι οι δασικοί χάρτες αποτελούν μια κρατική αυθαιρεσία; Η συντριπτική πλειοψηφία συμφωνεί σε αυτό, γιατί πολύ απλά πλήττεται και η ίδια.
Όταν, όμως, αγρότη, κλείνεις για ώρες τους δρόμους ταλαιπωρώντας τους συμπολίτες σου, όταν ανεβαίνεις πάνω στην πλατεία με τα τρακτέρ, όταν χύνεις τρόφιμα στην άσφαλτο, τα οποία πολλά νοικοκυριά στερούνται σε περίοδο κρίσης, όταν γράφεις συνθήματα μίσους πάνω στο δέρμα αθώων ζώων που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου όπως εσύ, δεν πείθεις έναν άνθρωπο, ο οποίος υποφέρει εξίσου, να σου συμπαρασταθεί. Αντίθετα, τον απομακρύνεις και τον εκνευρίζεις με την αλαζονική σου συμπεριφορά.
Αγρότη, δεν είσαι ο μόνος που βασανίζεται. Κατάλαβέ το πριν μείνεις ολομόναχος και στοχοποιημένος.  Του Ηλία Γεωργουλάκου

***  Ο κατ' επάγγελμα, κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή βιασμός της κοινωνίας  
Σήμερα οι αγρότες, αύριο οι λιμενεργάτες, μεθαύριο κάποια άλλη κοινωνική ομάδα καταλαμβάνουν δρόμους, λιμάνια, τελωνεία κ.τ.λ. Αφού, λοιπόν, κάθε λίγο επαναλαμβάνεται σχεδιασμένα από κάποια ομάδα μια διαδήλωση/κατάληψη, τότε με βεβαιότητα μπορεί να γίνει λόγος για κατ’ επάγγελμα, κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή βιασμό της κοινωνίας.
Αυτή τη φορά, ο βιασμός γίνεται από τους αγρότες. Ξανά και ξανά το ίδιο έργο. Εδώ και δύο-τρεις δεκαετίες κάμποσοι αγρότες, κάθε χρόνο, οργανώνουν διαδηλώσεις και καταλήψεις δρόμων.
Ειλικρινά, δε γνωρίζω αν οι αγρότες έχουν δίκιο. Αλλά κι αν έχουν, δε χρειάζεται να βιάζουν την κοινωνία. Γιατί, όταν κλείνουν τους δρόμους, περί βιασμού πρόκειται.
Βέβαια, το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι ησύχως και αόπλως. Ουδείς ψέγει τους αγρότες, ή άλλη κοινωνική ομάδα, όταν διαδηλώνουν διεκδικώντας τα δίκια τους. Η κατηγορία εναντίον τους αρχίζει από τότε που αποφασίζουν καταλήψεις δρόμων και, κατ’ επέκταση, παρεμπόδιση της κυκλοφορίας των οχημάτων.
Αν θυμόμαστε καλά, αυτός ο καινούργιος φασισμός-διότι περί φασισμού πρόκειται- άρχισε από το ΠΑΣΟΚ. Τότε, βουλευτές, δήμαρχοι και κομματικοί ιμπρεσάριοι, ανεβασμένοι στα αγροτικά τρακτέρ, ανέμιζαν σημαίες του ΠΑΣΟΚ. Οι κινητοποιήσεις και καταλήψεις των δρόμων συνεχίστηκαν και όταν ο λαός ανέβηκε στην εξουσία. Φαίνεται πως ο λαός, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτών, δεν κατάλαβε ότι ανέβηκε στην εξουσία.  
Τα χρόνια πέρασαν. Από το 2010 η χώρα βρίσκεται υπό χρεοκοπία. Και κάποιοι μυαλό δεν έβαλαν. Συνεχίζουν το ίδιο βιολί. Το ίδιο βιολί συνεχίζουν και οι κάθε είδους καταληψίες δρόμων, κτηρίων κ.τ.λ.
Ποιος ξεσηκώνει τους αγρότες; Τα κόμματα για να υπηρετήσουν τους κομματικούς σκοπούς τους. Ασφαλώς, τα αριστερά κόμματα, διότι δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ένα δεξιό κόμμα να σιγοντάρει καταλήψεις. Γι’ αυτό και η δικαιολογία των αγροτών, ότι αυτές τις καταλήψεις των δρόμων τις στηρίζουν τα κόμματα, μόνο θυμηδία προκαλεί.
Ακόμα πιο τραγικό είναι ότι τα ψευτο-αριστερά κόμματα έμαθαν τους εργαζόμενους-και τους αγρότες- να θεωρούν δικαίωμά τους την κατάληψη των δρόμων, των κτηρίων κ.τ.λ. Δηλαδή, δικαίωμά τους να παρανομούν. Και βέβαια η πραγματική αριστερά δε βιάζει, αλλά υπηρετεί την κοινωνία.
Επιπλέον, οι αγρότες είναι μια μεγάλη κοινωνική ομάδα. Είναι μεγάλοι άνθρωποι, άρα υπεύθυνοι για τις πράξεις και παραλείψεις τους. Επομένως, υποχρεούνται να εφαρμόζουν τους νόμους του κράτους και να μην παρανομούν. Διότι η κατάληψη των δρόμων και η παρεμπόδιση της κυκλοφορίας αποτελεί καραμπινάτη παρανομία, αποτελεί αξιόποινη πράξη, που προβλέπεται από τον ποινικό κώδικα.
Οι αγρότες, όπως και κάθε άλλη κοινωνική ομάδα, έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν 365 ημέρες το χρόνο, αλλά δεν έχουν δικαίωμα να καταλαμβάνουν τους δρόμους και να εμποδίζουν την κυκλοφορία.
Ευτυχώς, η κυβέρνηση έδωσε οδηγίες στην Αστυνομία να μην κλείσουν τα σύνορα με τη Βουλγαρία, γιατί αυτό θα είχε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Άλλωστε, η Βουλγαρία δήλωσε ότι θα αντιδρούσε- ορθώς, ορθότατα- αν έκλειναν τα σύνορα οι αγρότες.
Όμως, ταυτόχρονα, η Αστυνομία έχει οδηγίες να μη χρησιμοποιεί βία. Έτσι, οι αγρότες, μη υπολογίζοντας την Αστυνομία και χρησιμοποιώντας βία, πέτυχαν τον σκοπό τους, δηλαδή απέκλεισαν κάποια τελωνεία στα βόρεια σύνορα. Και βέβαια, όπως όλες οι άλλες κοινωνικές ομάδες, έτσι και οι αγρότες έχουν μάθει να ρίχνουν την ευθύνη στην Αστυνομία, γιατί δεν τους επιτρέπει να παρανομούν, δηλαδή να κάνουν καταλήψεις των δρόμων.
Ίσως χρειάζεται να θυμηθούμε ότι εδώ και κάμποσα χρόνια έχουμε και το φρούτο της «συμβολικής» κατάληψης! Δηλαδή, οι καταληψίες ανακοινώνουν ότι θα γίνει «συμβολική» κατάληψη για 2-3-5 ώρες π.χ. του δρόμου. Όμως, δεν πρόκειται για «συμβολική» αλλά για «πραγματική» κατάληψη του δρόμου. Συμβολική θα ήταν, όταν, περνώντας το δρόμο, οι καταληψίες θα σταματούσαν για 1-2-3 λεπτά και θα έφευγαν, δηλαδή, όταν η κατάληψη δε θα είχε επιπτώσεις σε άλλους (π.χ. στην κίνηση αυτοκινήτων). Γι’ αυτό, όταν καταλαμβάνεται ο δρόμος για 2-3-5 ώρες, δεν πρόκειται για «συμβολική», αλλά για πραγματική κατάληψη.
Αυτά για να μη ζουρλαθούμε και σε λίγο λέμε «τη νύχτα, μέρα» και «τη σκλαβιά, ελευθερία».
Επίσης, να θυμηθούμε ότι, αν οι αγρότες βιάζουν άπαξ του έτους την κοινωνία, υπάρχουν κάποιες άλλες ομαδούλες, συνήθως ψευτο-αριστερής σήμανσης, που τη βιάζουν σχεδόν κάθε μέρα.
Εν κατακλείδι, χρόνια τώρα υπάρχει ένας διαρκής βιασμός της κοινωνίας. Ένας βιασμός κατ’ επάγγελμα, κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή. Μέχρι πότε η κοινωνία θα ανέχεται να την βιάζουν;
  Παύλος Μάραντος   marantosp@gmail.com

*** Αθλητική ενημέρωση :

***  Κυριακή 12-02-2017  Super League:
~*  Κέρκυρα-Λεβαδειακός  1-0  , (1-0) .- ^
Τα  γκολ :34' ΓΚΟΛ η Κέρκυρα, 1-0 ο Γκομέζ ,
Διαιτητής: Γεώργιος Κομίνης. Βοηθοί: Γεώργιος Καλφόγλου, Παναγιώτης Μεσσήνης 4ος Διαιτητής: Αριστομένης Κουτσιαύτης
Κέρκυρα (Μιχάλης Γρηγορίου): Κουτζαβασίλης, Γκομέζ, Ντιμιτρόφσκι, Ζορμπάς, Σπίνουλας, Νίκιτς, Σιόντης, Ιωάννου, Επστάιν, Ντιόγκο, Τουράμ
Λεβαδειακός (Γιάννης Χριστόπουλος): Ναμάσκο, Μουλόπουλος, Ουόν, Νιασέ, Μεντί, Κουλιμπαλί, Καλτσάς, Γιουσούφ, Τόνι Σίλβα, Καραμπουέ, Μάντζιος
Στον πάγκο των γηπεδούχων: Αραμπατζής, Γεωργίου, Κόντος, ΚεΪτά, Ζαραδούκας, Γεωργακόπουλος και Μοϊζε
Στον πάγκο των φιλοξενούμενων: Μοσχονάς, Μαχαίρας, Λάτσι, Βούρος, Γιακουμάκης, Ζεζίνιο και Σουμπίνιο
~Σοβαρός τραυματισμός για τον Μουλόπουλο που έπεσε άτσαλα στο έδαφος, ύστερα από διεκδίκηση της μπάλας με τον Ντένις Επστάιν, Δύσκολη στιγμή για τον Θανάση Μουλόπουλο , Θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπως φαίνεται, καθώς του έχει βγει ο αγκώνας ,
~*14' Κίτρινη στον Νιάσε για σκληρό φάουλ στον Τουράμ , 54' Κίτρινη στον Λεβαδειακό, την είδε Καραμπουέ , 66' Κίτρινη στον Μέντι ,
~**68' Σουμπίνιο αντί Κουλιμπαλί στο ματς για τον Λεβαδειακό , 71' Κόντος αντί Επστάιν για την Κέρκυρα, 79' Γιακουμάκης αντί Τόνι Σίλβα στο ματς ,
VIDEO :
~**ΚΕΡΚΥΡΑ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ  1ο  γκολ  1-0  12/02/2017:
https://youtu.be/qYBj03us0R4 .-
~**ΚΕΡΚΥΡΑ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ  1-0   δηλώσεις γκολ 12/02/2017: https://youtu.be/aVgTzWXXq_o .-

~*  Ξάνθη-ΠΑΟΚ 0-0   ,(0-0) .- ^
Τα  γκολ : -
Το ματς θα διευθύνει ο Γιώργος Κύζας από τη Δράμα, που επέστρεψε στους ορισμούς μετά από τρεις βδομάδες.Βοηθοί του, οι Β. Καμπούρης (Ευβοίας) και Ι. Καραγκιζόπουλος (Ημαθίας).
 Διαιτητής: Γιώργος Κύζας (Δράμας)
Κίτρινες κάρτες: Σολτάνι, Μπαξεβανίδης, Φλίσκας, Μεχία / Δεληγιαννίδης, Τσίμιροτ, Μπίσεσβαρ
 Ξάνθη (Ραζβάν Λουτσέσκου): Ζίφκοβιτς, Μπαξεβανίδης (80΄ Μεχία), Γιουνές, Ντε Λούκας, Τριάδης (69΄ Λάζιτς), Φλίσκας, Σολτάνι (63΄ Πιτσέλι), Βασιλακάκης, Λισγάρας, Σιλά, Καμαρά.
ΠΑΟΚ (Βλάνταν Ίβιτς): Γλύκος, Μαλεζάς, Κρέσπο, Βαρέλα, Τσίμιροτ, Χαρίσης, Μπίσεσβαρ, Κάμπος (76΄ Μυστακίδης), Κίτσιου, Δεληγιαννίδης (57΄ Λέοβατς), Αθανασιάδης (62΄ Πρίγιοβιτς).
 Στον πάγκο των γηπεδούχων κάθονται οι: Ζαρόπουλος, Παπαγεωργίου, Καρασαλίδης, Μεχία, Ράνος, Λάζιτς, Πιτσέλι.
Και σε εκείνον των «ασπρόμαυρων» οι: Μπρκιτς, Λέοβατς, Ουάρντα, Πρίγιοβιτς, Μυστακίδης, Σάκχοφ, Πούγγουρας.

~* Πλατανιάς - ΠΑΣ Γιάννινα  3-3  , (2-2) .-
Τα  γκολ : Μοιράστηκαν βαθμούς κι εντυπώσεις Πλατανιάς και ΠΑΣ Γιάννινα, που αναδείχθηκαν ισόπαλοι στα Χανιά με το «αγγλικό» 3-3 (32΄ Γ. Γιακουμάκης, 40΄ Κάργας, 51΄ Σίγκνεβιτς - 9΄, 58΄ Κόντε, 11΄ Τζημόπουλος), στο πλαίσιο της 20ής αγωνιστικής στη Super League.
Διαιτητής του αγώνα είναι ο Αλέξανδρος Τσαμούρης με βοηθούς τους Χρυσούλα Κουρομπύλια, Δημήτριο Ζησιμόπουλο και 4ο τον Ευάγγελο Κορδολαίμη
 ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Αλέξανδρος Τσαμούρης
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Μπανανά, Μουνάφο, Γ. Γιακουμάκης - Βιντάλ, Κούτρης, Κοζορώνης
 ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Γιώργος Παράσχος): Σωτηρίου, Πριντέτα, Μπανανά, Κάργας, Βάντερσον, Στάθης, Μουνάφο, Μενδρινός (72΄ Μαραγκός), Μανούσος, Γιακουμάκης (86΄ Γουνδουλάκης), Σίγκνεβιτς (81΄ Γιορέντε).
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Γιάννης Πετράκης): Πασχαλάκης, Ζάιρο, Βιντάλ (62΄ Γιάκος), Κόντε, Τζημόπουλος, Κοζορώνης (57΄ Μαμπουλού), Κούτρης, Μιχαήλ, Καρανίκας, Μπέριος, Ακόστα (86΄ Κοροβέσης).
Στον πάγκο για τους γηπεδούχους: Κοκκαλάς, Στανισάβλιεβιτς, Μαραγκός, Αποστολόπουλος, Γιορέντε, Γουνδουλάκης, Ντεβέσα
Στον πάγκο για τους φιλοξενούμενους: Περιστερίδης, Ναδάλες, Σκόνδρας, Γιάκος, Κοροβέσης, Μαμπουλού, Γαρουφαλιάς
VIDEO :
~* Πλατανιάς-Γιάννινα  3-3  τα γκολ  12/2/2017 :
 https://youtu.be/RaL9-fMvsbs  .-
~*Πλατανιά- Γιάννινα  ισοφαριση  2-2  12/2/2017:
https://youtu.be/9NqyRqM_zcY .,
~*Πλατανιάς-Γιάννινα   τα 2 δύο  γκολ ΠΑΣ 0-2 12 2 2017:
 https://youtu.be/Dj5qeIMrwDA .,-
~* ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ-ΓΙΑΝΝΙΝΑ  3-3   ΣΤΟ 3-2  12/2/2017:
https://youtu.be/7kG8EZgJ0YU .- ^ 
~*ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ-ΓΙΑΝΝΙΝΑ  3-3  3ο γκολ ισοφ  12/2/2017:
https://youtu.be/Zkf-izqeaTo  .-
~* Πλατανιάς-Γιάννινα στο  1-2 μειώνει  12/2/2017:
 https://youtu.be/Meq5fHJsfOI  .-
~*ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ-ΓΙΑΝΝΙΝΑ  Α΄ ημίχρονο  2-2  τα γκολ 12/2/2017:
https://youtu.be/-8tyGdpNrQM  .-

~* Παναθηναϊκός-Παναιτωλικός  4-0  , (0-0) .- ^

Τα  γκολ :  66΄  ο Μπέργκ 80΄ ο Μπέργκ , 89 ΄ ο Λούντ  , 92΄ ο Μπέργκ .-
Διαιτητής: Σελίμος (Λακωνίας)
Κίτρινες: Κυριακίδης
Οι συνθέσεις των ομάδων
 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Οδ. Βλαχοδήμος, Κουτρουμπής, Ρέις (37΄λ.τρ. Κουρμπέλης), Μπεργκ, Ζέκα, Κλωναρίδης (46΄ λ.τρ. Π.Βλαχοδήμος), Βιγιαφάνιες, Χουλτ, Μολέδο, Εμποκού (78΄ Λουντ), Κουλιμπαλί
 ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Μάκης Χάβος): Κυριακίδης, Κούσας, Κλέσιο (73΄ Μουνιός), Μάκος, Μαρκόφσκι, Πάουλο, Τσοκάνης, Μύγας, Ρότσα (79΄ Παπαδόπουλος), Λόπες, Χαντάκιας (66΄ Κουτρομάνος)
VIDEO :
~*ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ  4-0  δηλώσεις γκολ σχόλια  12/2/2017: https://youtu.be/7PFteB-RVpI .-
~*ΠΑΟ-Παναιτωλικός  4-0 1ο  γκολ  12/2/2017:
https://youtu.be/QtyJjUszpHs .-
~* ΠΑΟ-Παναιτωλικός  4-0  2ο  γκολ  12/2/2017:
 https://youtu.be/FB7Xv8wOyhA .-
~*ΠΑΟ-Παναιτωλικός 4-0  το 3ο  γκολ  12/2/2017:
https://youtu.be/cy9i_Fe8EuU .-
~* ΠΑΟ-Παναιτωλικός  4-0  το 4ο  γκολ  12/2/2017:
 https://youtu.be/rqiE4cIj7kE .-
~** ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ  0-0  Α΄ ημίχρονο  12/2/2017: https://youtu.be/ubRI53cFFt8  .-
***Στις αναμετρήσεις της 20ής αγωνιστικής στη Super League σημειώθηκαν τα αποτελέσματα:Βέροια-Πανιώνιος 0-1
Αστέρας Τρίπολης-Ατρόμητος 0-1
Ολυμπιακός-ΑΕΛ 2-0
Κέρκυρα-Λεβαδειακός 1-0
Πλατανιάς-ΠΑΣ Γιάννινα 3-3
Ξάνθη-ΠΑΟΚ 0-0
Παναθηναϊκός-Παναιτωλικός 4-0


~**  Δευτέρα 13-02-2017 :

Ηρακλής-ΑΕΚ     2-2 (1-1) .-
 
 
 Τα γκολ :19' ΓΚΟΟΟΛ 0-1 Η ΑΕΚ! ο Βάργκας., 39' ΓΚΟΟΟΛ 1-1 Ο ΗΡΑΚΛΗΣ! ο Περόνε , 64' ΓΚΟΟΛ 2-1 Ο ΗΡΑΚΛΗΣ!ο Μοντέιρο  , 76' ΓΚΟΟΟΛ 2-2 Η ΑΕΚ! ο Χριστοδουλόπουλος.
Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο Γιώργος Φουκάκης
Ηρακλής (Σάββας Παντελίδης): Χουάντερσον, Δώνης, Στάμου, Κούρος, Αργυρόπουλος, Τζανετόπουλος, Ιντζόγλου, Σαραμαντάς, Μοντέιρο, Λεοζίνιο, Περόνε .
Στον πάγκο: Γιαννίκογλου, Καραγκούνης, Πασάς, Ρούσσος, Αγγελόπουλος, Γροντής, Μπαστακός
ΑEK (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Γκάλο, Βράνιες, Λαμπρόπουλος, Ντίντακ, Σιμόες, Γιόχανσον, Μάνταλος, Χριστοδουλόπουλος, Βάργκας, Πέκχαρτ
Στον πάγκο: Ανέστης, Βινίσιους, Κολοβέτσιος, Μπακάκης, Αϊντάρεβιτς, Μπακασέτας, Αραούχο
~*15' Κίτρινη κάρτα στον Στάμου για σκληρό μαρκάρισμα στον Βάργκας ,43' Κίτρινη κάρτα στον Βάργκας για σκαριά στον Ιντζόγλου. Σωστή , 52' Κίτρινη κάρτα στον Λεοζίνιο για φάουλ στον Σιμόες. Σωστή. , 62' Κίτρινη κάρτα στον Κούρο για σκληρό μαρκάρισμα στον Αραούχο. Πήρε κίτρινη και ο Μπακάκης που "έπεσε" πάνω στον Φουκάκη για να διαμαρτυρηθεί. , 80' Κίτρινη κάρτα στον Ιντζόγλου για φάουλ στον Αϊντάρεβιτς. ,82' Με δέκα η ΑΕΚ. Πήρε δεύτερη κίτρινη για θέατρο ο Μπακάκης!,  87' Κίτρινη κάρτα στον Χουάντερσον. 90'+1' Κίτρινη κάρτα στον Πασά για θέατρο. Σωστή, πέφτει μόνος του ο παίκτης του Ηρακλή. .-
~**32' Αναγκαστική αλλαγή για την ΑΕΚ. Στη θέση του Γκάλο, που δεν μπορεί να συνεχίσει, μπήκε ο Μπακάκης. , 60' Αλλαγή για την ΑΕΚ. Ο Αραούχο αντί του Βάργκας.,70' Αλλαγή για την ΑΕΚ. Ο Αϊντάρεβιτς αντί του Γιόχανσον.  ,79' Αλλαγή για τον Ηρακλή. Στη θέση του Δώνη, που αντιμετωπίζει και πρόβλημα τραυματισμού, πέρασε ο Πασάς. ,85' Αλλαγή για τον Ηρακλή. Αγγελόπουλος αντί Μοντέιρο.,86' Αλλαγή για τον Ηρακλή. Γροντής αντί Κούρου.-


***  Για τη Β΄ Εθνική ....1η αγωνιστική στην  Football League :

Σάββατο  11-02-2017 :
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ -ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ  4-0  .- ^
(12’ Γκότοβος, 17’,34’ Γκέσιος, 72’ Φελίπε)
ΣΠΑΡΤΗ-ΟΦΗ  1-0  .- ^ (81’ Ηλιόπουλος)
ΧΑΝΙΑ-ΤΡΙΚΑΛΑ  1-0  .- ^  (10’ Βακενβάι)

Κυριακή  12-02-2017 :
ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ -ΚΑΛΛΟΝΗ  2-0 .- ^
ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης-ΑΡΗΣ   2-2  .- ^
ΚΑΛΛΙΘΕΑ - ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ   0-0 .- ^
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Καρδίτσας -ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΣ  2-0 .- ^
ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ  0-0  .- ^
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ-ΛΑΜΙΑ 0-3  α.α. .- ^

*** Γ’ Εθνική-3ος Όμιλος 
Παναρκαδικός-Αιολικός 1-1 .-^
 Τσικλητήρας-Φωστήρας  1-2 .-^
ΠΑΟ Βάρδας-Δόξα Μεγαλόπολης   1-0 .-^
Χαλκίδα-Θήβα  1-1 -^
Παναχαϊκη-Ζευγολατιό  5-0 .- ^
Λουτράκι-Αχαϊκή   2-1 .-^
Παναργειακός-Αστέρας Αμαλιάδας/Πανόπουλου 0-3 .- ^
Ρεπό :  η ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ .-

***  Α΄ ΤΟΠΙΚΗ  19η αγωνιστική Σάββατο 11-02-2017 :
ΑΟ Διαβολιτσίου – Απόλλων Καλ. 2-2
ΑΟ Φαραί – ΑΟ Κυπαρισσίας 2-0
Κυριακή 12-02-2017 :
Π.Σ.ΚΑΛΑΜΑΤΑ -Α.Ε. ΑΒΙΑΣ  2-0  .-^
ΠΑΜΙΣΟΣ Μεσσήνης -Τέλος ΑΓΡΑΣ  3-0 .- ^
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Παραλίας -Α.Σ. ΑΝΜΔΡΟΥΣΑΣ  3-1  .- ^
Α.Ο.ΜΥΛΤΙΑΔΗΣ- Α.Π.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ  1-1 .- ^
ΑΣΤΕΡΑΣ Αρφαρών -ΕΘΝΙΚΟΣ Μελιγαλά 0-3 α.α. .-^
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλαμάτας -ΕΡΑΝΗ Φιλιατρών  4-1  .- ^

Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  18η αγωνιστική
Σάββατο 11-02-2017
Χανδριναϊκός – Ανάληψης 1-1
Χώρα – Πεταλίδι 3-2
Νέος Άρις – Ηρακλής Καλ. 1-2
Μεσσηνιακός – Σπερχογεία 0-3
ΑΟ Ασπροχώματος – Δώριο 5-3
Κυριακή  12-02-2017 :
ΑΚΡΙΤΑΣ Κορώνης-ΑΣΤΕΡΑΣ Μικρομάνης  1-2 .- ^
ΑΙΑΝΤΑΣ Καλαμάτας-Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ   -

Β΄ ΤΟΠΙΚΗ  1ος όμιλος 17η  αγων. και 2ος όμιλος 15η  αγωνιστική
Σάββατο  11-02-2017
ΑΕ Μάνης – ΑΕ Γαργαλιάνων 1-0
Πλατύ – Κοπανάκι 0-0
Πράσινα Π. – ΑΟ Φυτειάς 0-4
Πανιώνιος – Θύελλα Χαρ. 1-1
ΑΟ Μεθώνης – ΑΟ Στενωσιάς 5-0
Ακαδημία Πάμισος – ΑΕ Λογγάς 2-0
Κυριακή 12-02-2017  :
Α.Σ. ΦΥΤΕΙΑΣ-Α.Ο.ΠΑΤΙΣΤΑΣ 1-3 .- ^
ΑΠΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ-ΠΑΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑ  0-0 .- ^
Α.Ο. ΠΑΝΕΥΑΪΚΟΣ- ΚΕΡΑΥΝΟΣ Καλαμάτας  1-3  .- ^
ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ- ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ  ΑΜΦΕΙΑΣ  4-1 .- ^
ΑΣ ΘΥΕΛΛΑ Μερόπης-ΑΕΚ Καλαμάτας  4-2  .- ^
ΔΟΞΑ Καλαμάτας -Α.Ε. Κυπαρισίας/Ηρακλής  1-0 .- ^

Γ ΄ ΤΟΠΙΚΗ  16η  αγωνιστική
ΑΠΣ ΑΡΙΣ Καλαμάτας- Α.Ο. ΕΡΜΗΣ Καλαμάτας  2-1 .- ^
ΑΠΟ Καλαμάτας ΙΚΑΡΟΣ - ΑΣ ΔΑΝΑΟΣ 1-2 .- ^
ΝΕΣΤΩΡ Πύλου -ΝΕΔΟΥΣΑ Αλαγονίας  2-0 .- ^
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Καλαμάτας-Α.Ο.ΛΑΙΪΚΩΝ 2-0 .-

***Για  την Α1 -.. BC Aries Μπάσκετ  :

Σάββατο 11/02/2017 :
ΑΕΚ - Τρίκαλα  87-82 , (37-42) .-^
Τα δεκάλεπτα: 21-20, 37-42, 51-62, 87-82
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπήτης-Πουρσανίδης Κ.-Ζακεστίδης
 ΑΕΚ (Γιούρι Ζντοβτς): Ούκιτς 8(2), Ελονού 14, Βασιλειάδης 6, Χαριτόπουλος 2, Λαρεντζάκης 8 (1), ΜακΓκράθ 14 (2), Ντίξον 6 (1), Μαυροειδής 1, Τσαλμπούρης 3, Σάκοτα 25 (3).
ΤΡΙΚΑΛΑ (Γιάννης Καστρίτης): Κάφεϊ 6, Μπιρούτα 15, Τσαγκαράκης 16 (4), Μπάρλοου 18 (3), Χότον 5, Λίποβι 14 (1), Εζιούκου 2, Πουλιανίτης 6, Καλογιαννίδης, Βαριτιμιάδης.

AΡΗΣ -ΠΡΟΜΥΘΕΑΣ Πατρών  80-64 , (40-27) .-^
 Τα δεκάλεπτα: 19-18, 40-27, 57-46, 80-64
Διαιτητές: Μάνος, Παφίλης, Παντελίδης
 ΑΡΗΣ (Δημήτρης Πρίφτης): Τζάκσον 12, Ξανθόπουλος 1, Φλιώνης, Τζένκινς 15 (3), Κάμινγκς 16 (2), Ζάρας 7 (1), Μούρτος 6, Σίμτσακ, Γιάνκοβιτς 8 (2), Καββαδάς 10, Ντραγκίσεβιτς 5 (1).
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ (Βαγγέλης Αγγέλου): Μπλασινγκέιμ 15 (2), Φαγέ 8 (2), Ντίκερσον 2, Γκίκας 10 (1), Σαρικόπουλος, Μουρ 8, Τζόουνς 7 (1), Τόντιτς 6, Πέττας 2, Παπαντωνίου 1, Γερομιχαλός 5.

ΛΑΥΡΙΟ -ΡΕΘΥΜΝΟ  73-62  , (41-24) .-^
Τα δεκάλεπτα: 22-11, 41-24, 54-48, 73-62
 Διαιτητές: Αναστόπουλος Π.-Τζαφλέρης-Τσαρούχα
 ΛΑΥΡΙΟ (Χρήστος Σερέλης): Νίξον 4, Χάμιλτον 11 (2), Πάντερ 10 (2), Εβανς 11, Τσίρος, Γκρέι 4, Στεφανίδης 6 (2), Αθανασούλας, Περράκης 2, Γιαννακόπουλος 1, Κακλαμανάκης 17, Μπολντς 7 (1)
ΡΕΘΥΜΝΟ (Νίκος Βετούλας): Κώττας, Ραζής 2, Χριστοδούλου 2, Αρνολντ 15 (2), Φιτζπάτρικ 6 (1), Σάφενααρ 7, Τάλτον 14 (2), Καμπερίδης, Γιαννόπουλος 13 (3), Κράβιτς 3

ΔΟΞΑ Λευκάδας -ΚΟΡΟΙΒΟΣ  Αμαλιάδας  65-69  , (36-35) .- ^
 Τα δεκάλεπτα: 18-15, 36-35, 53-52, 65-69
Διαιτητές: Πηλοΐδης-Καρακατσούνης-Ανδρικόπουλος
 ΔΟΞΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ (Χάρης Μαρκόπουλος): Σκοτ 14 (2), Αμποτ 8, Ντόμπλας 7, Ρόμπινσον 10 (2), Χάρις 10 (2), Πεταλωτής, Δεμερτζής, Ψαθάς, Τσαλδάρης 5 (1), Μάρας 11
ΚΟΡΟΙΒΟΣ (Ντίνος Καλαμπάκος): Μιλουτίνοβιτς 19 (1), Σταρκς 7, Μιχάλογλου, Σπυριδωνίδης 4, Γκέτσερ 17 (3), Σαπχατζίδης, Χατζινικόλας, Πόλαρντ 4, Χολ 18

ΑΠΟΛΛΩΝ Πατρών -ΠΑΟΚ   88-79  , (41-34) .- ^
Τα δεκάλεπτα: 19-15, 41-34, 56-46, 88-79
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Πουρσανίδης Γ.-Καλδίρης-Τσώνος ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ (Θανάσης Σκουρτόπουλος): Χίκι 12 (4), Βεργίνης 13, Κουζέλογλου 7, Καλινόσκι 7, Ρέινς 9, Στόκτον 4, Διαμαντάκος 5, Σλαφτσάκης 11 (2), Μπάβτσιτς, Μπαρτ Τζ. 20 (3).ΠΑΟΚ (Σούλης Μαρκόπουλος): Κόνιαρης 1, Μαργαρίτης 17 (1), Σάιμπερτ 10 (2), Πέινερς 15 (1), Κλάντον 6, Χρυσικόπουλος 4, Τσόχλας 3 (1), Μακ Φάντεν 17 (4), Μιλιένοβιτς 4, Γλυνιαδάκης 2.

Κυριακή 12-02-2017 :

ΚΥΜΗ Ευβοίας -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ   54-77 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 15-22, 23-36, 37-63, 54-77
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Δεσλής-Γεωργιάδης-Ευφραιμίδης
 ΚΥΜΗ (Βασίλης Μπρατσιάκος): Σιγκούνας 5 (1), Τσούπκοβιτς 6 (1), Σταμάτης 7 (1), Πάμπλαντ, Όρτον 9 (1), Κατράνας 3 (1), Τζόλος 2, Κουκουλάς 4, Κωνσταντακόπουλος 5 (1), Ντίξον 2, Τουντζιαράκης 11.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 10 (1), Φελντέιν 6 (2), Χαραλαμπόπουλος 4 (1), Γκάμπριελ 9 (1), Καλάθης 11 (2), Ρίβερς 4 (1), Τζέιμς 2, Μποχωρίδης 2, Φώτσης, Παππάς 6 (2), Τζεντίλε 10, Μπουρούσης 13.
VIDEO :
~**  ΚΥΜΗ-ΠΑΟ 54-77  12/2/2017:
https://youtu.be/DJ7i9QayC9o .- 

Δευτέρα 13-02-2017 :
ΚΟΛΟΣΣΟΣ Ρόδου-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ    59-70. -^

Τα δεκάλεπτα: 18-16, 35-35, 46-55, 59-70
Κολοσσός Ρόδου (Λυκογιάννης): Λιάπης, Ρέντινγκ 10, Τσούκου 5, Γεωργαλής 3 (1), Σαλούστρος 2, Ρέλεφορντ 7, Άχονεν 8 (2), Βασιλόπουλος 7, Παπαδάκης, Γουάτσον 4, Χολ 13 (1).
Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Γκριν 2, Μπιρτς 11 (6ριμπ.), Παπαπέτρου 4, Σπανούλης 5 (5 ασίστ), Γουότερς 2, Αγραβάνης 2, Μιλουτίοφ 6 (8ριμπ.), Πρίντεζης 11, Παπανικολάου 13 (2), Μάντζαρης 4 (1), Λοτζέσκι 10 (1).
Διαιτητές: Σώμος, Ξενικάκης, Κάρδαρης.

~***  Σε αναμετρήσεις για την 17η αγωνιστική της Α1 Ανδρών, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:
17η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (11-13/2)

Λαύριο-Ρέθυμνο 73-62
Απόλλων Π.-ΠΑΟΚ 88-79
Άρης-Προμηθέας Π. 80-64
Δόξα Λευκάδας-Κόροιβος 65-69
ΑΕΚ-Τρίκαλα 87-82
Κύμη-Παναθηναϊκός 54-77
13/2/2017 , 16:00 :
Κολοσσός Ρόδου-Ολυμπιακός   59-70 .- ^


 *** 4οι  ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΙ αγώνες αντοχής 100 χιλιομέτρων  γύρου   ΑΡΦΑΡΑ-ΠΗΔΗΜΑ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Κυριακή 12-02-2017 :

~   Βίντεο....... Κυριακή  12/02/2017 :
~* Ποδηλατικοί αγώνες γύρου Αρφαρών  Πηδήματος  2017 12/02/2017: https://youtu.be/vpr6LJ8U9Qc .-
~**Ποδηλατικοί αγώνες  2017 γύρος Αρφαρά Πήδημα  12/02/2017: https://youtu.be/O6cU8u26_38 .-

~**Από 4ο  ποδηλατικό γύρο Αρφαρά Πήδημα  100 χιλιομέτρων  12/02/2017: https://youtu.be/BVfK8gSHBpA .-



***  «Ολυμπιάδα Καλαμάτας»: Γιόρτασε 10 χρόνια ζωής με το μυαλό στην αναβίωση του αρχαίου πένταθλου… 
Η ετήσια γιορτή της Ολυμπιάδας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χθες το βράδυ στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, παρουσία εκατοντάδων αθλητών και αθλητριών, συγγενών και φίλων καθώς και επίσημων προσκεκλημένων. Έγιναν βραβεύσεις στους διακριθέντες της αγωνιστικής χρονιάς που πέρασε, παρουσιάστηκε βίντεο με στιγμές από τις δραστηριότητες του συλλόγου, δόθηκαν δώρα σε όλα τα παιδιά, ενώ στο τέλος κόπηκε η πρωτοχρονιάτικη πίτα, με ευχές για επιτυχίες για την τρέχουσα σεζόν.
Το ενδιαφέρον εστιάστηκε ωστόσο στην παρουσίαση της αναβίωσης του αρχαίου πένταθλου που θα γίνει σε μια πρωτοποριακή εκδήλωση στις 20 Μαΐου στο Στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης, με την προπονήτρια Γιώτα Τσιάλα να παραθέτει τις λεπτομέρειες. Για τον σύλλογο της Ολυμπιάδας Καλαμάτας που έκλεισε φέτος 10 χρόνια ζωής, καθώς και για το αρχαίο πένταθλο μίλησε ακόμη, ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού).
Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η δημοσιογράφος Χριστίνα Ρέγγου.


 
 

***   Για  το  Europa League  στους 32  :
ΠΑΟΚ -ΣΑΛΚΕ 
0ΛΥΜΠΙΑΚΟΣ -ΟΣΜΑΝΛΙΣΠΟΡ

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΝΟΥΑΡΙΟΥ  2017 :

      ΑΡΦΑΡΑ 8/2/2017 .......   Δύση Ηλίου    
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 31  Ιανουαρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας .....    :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/01/news-31-2017.html .-
~ ARFARA NEWS  2 Η Εφημερίδα μας Τρίτη  31 Ιανουαρίου 2017   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/01/arfara-news-2-31-2017.html .-
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017:
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 01  Φεβρουαρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  .....  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ !......  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/02/news-01-2017.html .-  
~**  ARFARA NEWS 2  Η Εφημερίδα μας Τετάρτη  01  Φεβρουαρίου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....: http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-2-01-2017.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 02-02-2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  .....    :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/02/news-02-02-2017.html .- 
~ **Η  Εφημερίδα μας  Αrfara news Παρασκευή 03  Φεβρουαρίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  ......  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/02/rfara-news-03-2017.html .- 

~**Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Σάββατο  04  Φεβρουαρίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  .....  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-04-2017.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 05  Φεβρουαρίου  2017 : ~ Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας ......
 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/02/news-05-2017.html .-  

**ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ   5  και  6  Φεβρουαρίου 2017  :
Ενημέρωση και για την εβδομάδα που μας άφησε .....

:  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/02/5-6-2017.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Δευτέρα 06  Φεβρουαρίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  .....  ~ Από Αθήνα Κερατσίνι Νοσοκομείο Ερυθρός ...6-2-2017 ......
: http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/02/news-06-2017.html .- 

~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 07 Φεβρουαρίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας ......  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/02/news-07-2017.html .-  
~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη  07 Φεβρουαρίου 2017  :  ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ  ΜΑΣ  .....  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/02/07-2017.html .-   
~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2 , Τρίτη  07  Φεβρουαρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/02/news-2-2017.html .-

~ *Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 08 Φεβρουαρίου  2017 :Στο  αγιάζι της  ενημέρωσής μας ......    :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-08-2017.html .-
~***  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 10  Φεβρουαρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ....: http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/02/news-10-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Σάββατο 11 Φεβρουαρίου  2017  : Στο  αγιάζι  της  ενημέρωσής μας ......  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/02/news-11-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 12  Φεβρουαρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας .......   :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/02/news-12-2017.html .- 
~*ΑΘΛΗΤΙΚΟ  Σαββατοκύριακο 11  και 12  Φεβρουαρίου  2017 : ~*  Όλοι η αθλητική δραστηριότητα της εβδομάδας που πέρασε ....  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/02/11-12-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 13  Φεβρουαρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ......:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/02/news-13-2017.html  .-

~
***   BINTEO  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5203   video.  -    Σταματης Σκουλικας  2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3439   video.     σταμος σκουλικας ,  3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3412  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  12.054  βίντεο   .-  
~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ 
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206 /. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .        
 *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
 ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .-  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
   STAMOS -ARFARA -GREECE ,
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr .-  ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010 .--
~

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου