Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

 Η Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 20  Μαρτίου  2016 :
~


Video : ~ Κυριακή της Ορθοδοξίας Άγιοι Θεόδωροι Αρφαρών  20/03/2016:   https://youtu.be/q5WvWcvH_4w .- 

 
~ Άγιοι Θεόδωροι Αρφαρών 20/03/2016 Κυριακή Ορθοδοξίας :  https://youtu.be/hQ90vHr7_eA .-   ~Ι Ν  Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών 20/03/2016 Θεία Λειτουργία : https://youtu.be/P88D463PdzE .-                                                                                                             ~ Άγιοι Θεόδωροι Αρφαρών 20/03/2016 Κυριακή Ορθοδοξίας : https://youtu.be/15mllS3aAsg .-
~   Ναός Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών  Θεία Λειτουργία Ι. Ευαγγέλιο 20/03/2016: https://youtu.be/TquoYtn1ZwU .-
*** Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Καλαμάτα (φωτογραφίες & βίντεο)         
      
 
 
 
 
Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας στους Ναούς και τις Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και τέλεσε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού Καλαμάτας.
Το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσιολ.. Αρχιμανδρίτης Νικάνωρ Καραγιάννης, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημειολόγια και στα διδάγματα της σημερινής εορτής.
Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος προέστη της λιτανείας των Εικόνων γύρω από τον Ιερό Ναό. Απευθυνόμενος στους πιστούς, τους προέτρεψε να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες των ημερών με αγάπη και αλληλεγγύη.  Φωτογραφίες: Γιώργος Τσερεφός
Video:  ΚΑΙ ΕΠΑΚΟΥΣΟΝ ΗΜΩΝ - ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 20/3/2016 , https://youtu.be/PfaRzY0zyx0  .-  
 
20 Μαρτίου
Των εν τη μονή αγίου Σάββα αναιρεθέντων οσίων (†796). Μαρτύρων Ακύλα του επάρχου, Αλεξανδρίας και των συν αυτή εν Αμινσώ Επτά γυναικών: Ευφημίας, Ευφρασίας, Θεοδοσίας, Θεοδώρας, Ιουλιανής, Κλαυδίας και Ματρώνης. Λολλίωνος, Εμμανουήλ και Ροδιανού. Νεομάρτυρος Μύρωνος, ράπτου (1), του εξ Ηρακλείου Κρήτης (†1793). Νικήτα Επισκόπου Απολλωνιάδος (2), του ομολογητού.
(1) Ο άγιος Μύρων, καταγόταν από το Μεγάλο Κάστρο ( Ηράκλειο), της Κρήτης. Ο πατέρας του ονομαζόταν Δημήτριος και ήταν ευσεβής, τίμιος και ενάρετος άνθρωπος. Ο άγιος ήταν σεμνός και αγαπούσε την παρθενία και την άσκηση. Το επάγγελμά του ήταν ράπτης και για την ευσυνειδησία του οι Τούρκοι τον εσυκοφάντισαν, ότι δήθεν αποπλάνησε μία Τουρκοπούλα. Στο δικαστήριο ο άγιος απέδειξε τη συκοφαντία και όταν πιέσθηκε να αλλαξοπιστήσει, εκείνος με παρρησία ομολόγησε τη πίστη του. Για το λόγο αυτό καταδικάσθηκε σε θάνατο δι` αγχόνης. Έτσι έλαβε το αμάραντο στεφάνι της δόξης το 1793.
(2) Ο όσιος Νικήτας, έζησε στη φοβερή για τους χριστιανούς περίοδο της Εικονομαχίας. Από νεαρή ηλικία έδειξε τα πολλά χαρίσματά του και τις χριστιανικές του αρετές, οι οποίες και τον οδήγησαν στον επισκοπικό θρόνο της Απολλωνιάδος, πόλης της Βιθυνίας, η οποία υπαγόταν στη Μητρόπολη της Νικομήδειας. Κατά τη διάρκεια της επισκοπικής του διακονίας διακρίθηκε για το πολυσήμαντο κοινωνικό και ποιμαντικό του έργο αλλά και για την μεγάλη του φιλανθρωπική δράση και την αφιλοκέρδειά του. Η δράση αυτή τον οδήγησε σε ρήξη με τους εικονομάχους της περιοχής και όταν ο άγιος πιέσθηκε να αλλάξει την πίστη και το φρόνημά του, εκείνος παρέμεινε ακλόνητος και ακαταμάχητος, και συνέχισε να κηρύττει την αλήθεια του Ευαγγελίου. Για το λόγο αυτό καταδιώχθηκε, εξορίστηκε και υποβλήθηκε σε φρικτές ταλαιπωρίες. Υπέμεινε με θαυμαστή καρτερία όλα τα βασανιστήρια, στο τέλος όμως αρρώστησε βαριά και παρέδωσε την αγία του ψυχή στο Πλάστη και Δημιουργό, ο οποίος εν ημέρα κρίσεως θα του αποδώσει τον στέφανο δικαιοσύνης. 
Σήμερα 20/03/2016 εορτάζουν:
Α΄ Κυριακή των Νηστειών - της Ορθοδοξίας, Άγιοι Αββάδες εν τη μονή του Αγίου Σάββα αναιρεθέντες, των λεγομένων Μαύρων, Άγιος Μύρων ο Νεομάρτυρας από το Ηράκλειο Κρήτης, Όσιος Νικήτας ο Ομολογητής επίσκοπος Απολλωνιάδος

~
Η Αναστηλώση των Αγίων ΕικόνωνΒιογραφία
Η Αναστηλώση των Αγίων Εικόνων - Εμμανουήλ Τζανφουρνάρης, τέλη 16ου - αρχές 17ου αιώνα μ.Χ. Η Αναστηλώση των Αγίων Εικόνων  Η Αναστηλώση των Αγίων Εικόνων Η αγία αυτή ημέρα είναι ξεχωριστή, διότι παρά το κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, εορτάζει λαμπρά η Ορθοδοξία μας, η αληθινή Εκκλησία του Χριστού. Ποιούμε ανάμνηση του κορυφαίου γεγονότος της εκκλησιαστικής μας ιστορίας, της αναστηλώσεως των ιερών εικόνων, το οποίο επισυνέβη το 843 μ.Χ. στο Βυζάντιο, χάρις στην αποφασιστική συμβολή της βασιλίσσης και μετέπειτα αγίας Θεοδώρας, συζύγου του αυτοκράτορα Θεοφίλου (840 - 843 μ.Χ.).
Αναφερόμαστε στη μεγάλη εικονομαχική έριδα, η οποία συντάραξε κυριολεκτικά την Εκκλησία μας για περισσότερα από εκατό χρόνια. Το 726 μ.Χ. ο αυτοκράτωρ Λέων ο Γ' ο Ίσαυρος (717 - 741 μ.Χ.) αποφάσισε να επιφέρει στο κράτος ριζικές μεταρρυθμίσεις. Μια από αυτές ήταν η απαγόρευση προσκύνησης των ιερών εικόνων, επειδή, παίρνοντας αφορμή από ορισμένα ακραία φαινόμενα εικονολατρίας, πίστευε πως η χριστιανική πίστη παρέκλινε στην ειδωλολατρία. Στην ουσία όμως εξέφραζε δικές του ανεικονικές απόψεις, οι οποίες ήταν βαθύτατα επηρεασμένες από την ανεικονική ιουδαϊκή και ισλαμική πίστη. Η αναταραχή ήταν αφάνταστη. Η αυτοκρατορία χωρίστηκε σε δύο φοβερά αντιμαχόμενες ομάδες, τους εικονομάχους και τους εικονολάτρες. Οι διώξεις φοβερές. Μεγάλες πατερικές μορφές ανάλαβαν να υπερασπίσουν την ορθόδοξη πίστη. Στα 787 μ.Χ. συγκλήθηκε η Ζ' Οικουμενική Σύνοδος, η οποία διατύπωσε με ακρίβεια την οφειλόμενη τιμή στις ιερές εικόνες. Σε αυτή επίσης διευκρινίστηκαν και άλλα δυσνόητα σημεία της χριστιανικής πίστεως, έτσι ώστε να έχουμε πλήρη αποκρυστάλλωση του ορθοδόξου δόγματος και να ομιλούμε για θρίαμβο της Ορθοδοξίας μας.
Η εικόνα στην Ορθοδοξία μας δεν αποτελεί αντικείμενο λατρείας, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά ως μέσον τιμής του εικονιζόμενου προσώπου. Ακόμα και ο Χριστός μπορεί να εικονισθεί, διότι έγινε άνθρωπος. Μάλιστα όποιος αρνείται τον εικονισμό του Χριστού αρνείται ουσιαστικά την ανθρώπινη φύση Του! Οι μεγάλοι Πατέρες και διδάσκαλοι της Εκκλησίας μας, που αναδείχθηκαν μέσα από τη λαίλαπα της εικονομαχίας, διατύπωσαν το ορθόδοξο δόγμα με προσοχή και ευλάβεια. Η προσκύνηση της ιερής εικόνας του Χριστού και των άλλων ιερών προσώπων του Χριστιανισμού δεν είναι ειδωλολατρία, όπως κατηγορούνταν από τους εικονομάχους, διότι η τιμή δεν απευθύνεται στην ύλη, αλλά στο εικονιζόμενο πρόσωπο, καθότι «η της εικόνος τιμή επί το πρωτότυπον διαβαίνει» (Μ.Βασίλειος P . G . 32,149) και «Προσκυνούμεν δε ταις εικόσιν ου τη ύλη προσφέροντες την προσκύνησιν, αλλά δι΄αυτών τοις εν αυταίς εικονιζομένοις» (Ι. Δαμασκ. P . G .94 1356). Η ευλογία και η χάρη που λαμβάνει ο πιστός από την προσκύνηση των ιερών εικόνων δίνεται από το ζωντανό ιερό πρόσωπο και όχι από την ύλη της εικόνας.
Η εικόνα έχει τεράστια ποιμαντική χρησιμότητα. Μια εικόνα, σύμφωνα με γλωσσική έκφραση, αξίζει περισσότερο από χίλιες λέξεις. Αυτό σημαίνει ότι μέσω της εκκλησιαστικής εικονογραφίας οι πιστοί βοηθούνται να αναχθούν στις υψηλές πνευματικές θεωρίες και στο θείον.
Βεβαίως η ηρεμία δεν αποκαταστάθηκε, διότι εξακολουθούσαν να βασιλεύουν εικονομάχοι αυτοκράτορες. Στα 843 η ευσεβής αυτοκράτειρα Θεοδώρα, επίτροπος του ανήλικου γιου της Μιχαήλ του Γ΄, έθεσε τέρμα στην εικονομαχική έριδα και συνετέλεσε στο θρίαμβο της Ορθοδοξίας.
Οι Πατέρες όρισαν να εορτάζεται ο θρίαμβος του ορθοδόξου δόγματος την πρώτη Κυριακή των Νηστειών για να δείξει στους πιστούς πως ο πνευματικός μας αγώνας θα πρέπει να συνδυάζεται με την ορθή πίστη για να είναι πραγματικά αποτελεσματικός. Νηστεία και ασκητική ζωή έχουν και άλλες αιρέσεις ή θρησκείες, και μάλιστα με πολύ αυστηρότερους κανόνες άσκησης. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να σωθούν και να ενωθούν με το Θεό. Η σωτηρία είναι συνώνυμη με την αλήθεια, αντίθετα η πλάνη και το ψεύδος οδηγούν σε αδιέξοδα και εν τέλει στην απώλεια.
Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ήχος β'.
Την άχραντον εικόνα σου προσκυνούμεν αγαθέ, Αιτούμενοι συγχώρεσιν των πταισμάτων ημών βουλήσει γαρ ηυδόκησας ανελθείν εν τω Σταυρώ ίνα ρύση ους έπλασες εκ της δουλείας του εχθρού όθεν ευχαρίστως βοώμεν χαράς επλήρωσας τα πάντα ο σωτήρ ημών ο παραγενόμενος εις το σώσαι τον κόσμον.
~  Απολυτίκιο Α΄ Κυριακή των Νηστειών - της Ορθοδοξίας : https://youtu.be/Qs0Uch79ibE .-


Όσιος Παΐσιος ο ΑγιορείτηςΜην έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Η αυτοπεποίθηση είναι εμπόδιο στη Θεία Χάρη. Όταν αναθέτουμε τα πάντα στο Θεό, αυτός «υποχρεώνεται» να μας βοηθήσει.
~
Ανάμνηση Θαύματος κολλύβων Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος

Ανάμνηση Θαύματος κολλύβων Αγίου Θεοδώρο....
 
Α' Χαιρετισμοί

Α' Χαιρετισμοί
 
Όσιος Ισαάκ ο Σύρος

Όσιος Ισαάκ ο Σύρος
 
Όσιος Αλέξιος ο άνθρωπος του Θεού

Όσιος Αλέξιος ο άνθρωπος του Θεού
 
Άγιος Σαβίνος ο Αιγύπτιος

Άγιος Σαβίνος ο Αιγύπτιος
 
Άγιος Αγάπιος και των συν αυτώ μάρτυρες: Πλήσιος, Ρωμύλος, Τιμόλαος, Αλέξανδρος, Αλέξανδρος (έτερος), Διονύσιος καί Διονύσιος (έτερος)

Άγιος Αγάπιος και των συν αυτώ μάρτυρες:....
 
Καθαρά Δευτέρα

Καθαρά Δευτέρα
 
Κυριακή της Τυρινής

Κυριακή της Τυρινής
 
Όσιος Θεοφάνης ο Ομολογητής της Συγριανής

Όσιος Θεοφάνης ο Ομολογητής της Συγριανής
 
Άγιος Σωφρόνιος Πατριάρχης Ιεροσολύμων

Άγιος Σωφρόνιος Πατριάρχης

***  Έκθεση με όπλα της Επανάστασης στην Καλαμάτα          

     
Την ευκαιρία να δουν από κοντά αυθεντικά όπλα, κειμήλια της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, θα έχουν οι Καλαματιανοί και οι επισκέπτες στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, από αύριο και επί ένα δεκαήμερο. Στο πλαίσιο εορτασμού της επετείου έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης και της Απελευθέρωσης της Καλαμάτας, ο Δήμος Καλαμάτας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας διοργανώνουν έκθεση όπλων της Επανάστασης του 1821, με ελεύθερη είσοδο.
Σε συνέντευξη Τύπου, προχθές, η Ευαγγελία Μηλίτση – Κεχαγιά, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, ανέφερε πως «η έκθεση με τίτλο: «Πόλεμος και ειρήνη: Όπλα της Επανάστασης – Κειμήλια Μουσείων» αποτελεί μία περιήγηση σε μοναδικά αντικείμενα, τα οποία διασώθηκαν μέχρι τις μέρες μας και συνέβαλαν στην απελευθέρωση του γένους, συνιστώντας σύμβολα του αγώνα, αλλά και της ελευθερίας που έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε σήμερα».
Η κα Μηλίτση – Κεχαγιά υπενθύμισε πως αυτά τα εκθέματα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό το Μάιο του 2014, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας. Εκείνη η έκθεση διήρκεσε λίγο και δεν πρόλαβε να δει τα όπλα πολύς κόσμος.
 «Η πρόταση του Δημάρχου να εκτεθούν τα όπλα του Αγώνα και πάλι υπήρξε η ιδανική αφορμή, για να επανεκτεθούν αυτά τα μοναδικά αντικείμενα», επεσήμανε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και περιλαμβάνει όπλα, τα οποία είναι δυνατόν να κατηγοριοποιηθούν σε δύο γενικές ομάδες: αφενός τα πυροβόλα όπλα, δηλαδή καριοφίλια, τρομπόνια και πιστόλες και αφετέρου τα αγχέμαχα όπλα, εκείνα δηλαδή που χρησιμοποιούνταν για μάχες σώμα με σώμα, όπως τα γιαταγάνια, οι πελέκεις και τα μαχαίρια.
Η κα Μηλίτση – Κεχαγιά σημείωσε ότι «αν και την εποχή εκείνη ο πόλεμος ήταν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας, ορισμένα όπλα είναι σίγουρο ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στη μάχη, αλλά αποτελούσαν στοιχείο της φορεσιάς και μέσο κοινωνικής καταξίωσης και προβολής. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η περίφημη περικεφαλαία, η οποία κατά την παράδοση αποδίδεται στον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη».
Εγκαίνια έκθεσης: 21 Μαρτίου 2016, ώρα 20.00. Διάρκεια έκθεσης: 21-31 Μαρτίου 2016. Ώρες λειτουργίας: 09.00-14.00, 17.00-21.00, καθημερινά πλην Κυριακής, Σάββατο 10.00-14.00. 

***  Πρέπει να έχουν υπεύθυνες δηλώσεις          
     
Επειδή οι πολίτες δεν το γνωρίζουν, αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι κάνουν ότι δεν το θυμούνται, να το γράψουμε για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος: όλες οι δημόσιες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν υπεύθυνες δηλώσεις και να προμηθεύουν με αυτές τους πολίτες για διεκπεραίωση υπόθεσής τους. Και όχι να τους ταλαιπωρούν, με το «πήγαινε να βρεις και ξαναέλα»… Β.Β.  
 
***  Ορκωμοσία εξπρές στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με όριο συγγενών των πτυχιούχων

 Μια ανακοίνωση ορκωμοσίας αναρτήθηκε ξαφνικά από τις γραμματείες των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Καλαμάτας στις 11 Μαρτίου. Οι λόγοι που την κάνουν ξεχωριστή είναι ότι αρχικά ζητά από τους νέους πτυχιούχους μέχρι τις 22 Μαρτίου να έχουν κάνει αίτηση και στις 29 Μαρτίου να ορκιστούν. Επίσης, αναφέρει κάτι πρωτόγνωρο, που μπορεί μεν να δικαιολογηθεί από «το χαμό» που είχε γίνει στην ορκωμοσία του Δεκεμβρίου, ξεπερνά όμως τα όρια της λογικής. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Μέγιστος αριθμός συγγενικών προσώπων ανά απόφοιτο που δύναται να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας: 2 (ΔΥΟ)» Δηλαδή, αν ένας απόφοιτος θελήσει να έχει μαζί του, όπως συμβαίνει τόσα χρόνια, γονείς και έστω ένα από τα αδέλφια του, λοιπούς συγγενείς ή φίλους, αυτοί θα «φάνε πόρτα». Το είχαμε γράψει το Δεκέμβρη, το ξαναγράφουμε και τώρα: η αίθουσα είναι ακατάλληλη για μεγάλες ορκωμοσίες, αλλά δεν είναι φυσιολογικό να αποκλείεις κόσμο (επίσημα πλέον) εκείνη την ημέρα. Στην Καλαμάτα υπάρχουν τόσες αίθουσες ιδανικές (αμφιθέατρο ΤΕΙ, αμφιθέατρο Αλ. Κουμουνδούρος, Πνευματικό Κέντρο, Εργατικό Κέντρο κ.λπ.). Αφού, λοιπόν, η αίθουσα του Πανεπιστημίου δε χωρά, ας γίνει κάπου αλλού. Πάντως, αν ισχύσει αυτή η «απαγόρευση» με τα άτομα, μόνο καλό για το Πανεπιστήμιο αλλά και τους συγγενείς δε θα είναι! Ακολουθεί το κείμενο της ορκωμοσίας: «Ορκωμοσίες, εκτός από τις συνηθισμένες (Δεκέμβριο και Ιούνιο), θα πραγματοποιηθούν στις 29 Μαρτίου στην Πανεπιστημιακή Σχολή της Καλαμάτας. Καλούνται οι φοιτητές (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, διδάκτορες), που πληρούν τις προϋποθέσεις για τη λήψη του πτυχίου και επιθυμούν να ορκισθούν, να υποβάλουν αίτηση ορκωμοσίας στη Γραμματεία του Τμήματος ΙΑΔΠΑ και Φιλολογίας από την Τρίτη 15 Μαρτίου 2016 έως και την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016. Η ορκωμοσία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Μαρτίου 2016. Μέγιστος αριθμός συγγενικών προσώπων ανά απόφοιτο που δύναται να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας: 2 (ΔΥΟ)» Π.Μπ.Παραφωνίες στις ορκωμοσίες του Πανεπιστημίου - 



*** Χρυσόστομος: Στo 1,3 εκατ. ευρώ η φιλανθρωπική δράση της Μητρόπολης Μεσσηνίας για το 2015         

      
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, διάρκειας μιάμισης ώρας, παραχώρησε χθες το πρωί στον Σπύρο Χαριτάτο ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, προσκεκλημένος στο στούντιο του Alpha 989.
Ερωτήθηκε και απάντησε σε πολλά θέματα, ενώ σχολίασε και τη διαστρέβλωση από αθηναϊκά Mέσα των όσων είχε πει για το σύμφωνο συμβίωσης και τους  ομοφυλόφιλους σε συνέντευξή του στο «Θάρρος» και τον Παναγιώτη Μπαμπαρούτση, τις παραμονές των Χριστουγέννων.
Χθες, για το Σύμφωνο Συμβίωσης είπε ότι «δεν μπορεί κάποιος να λέει ότι ανήκει στην Εκκλησία και να ακολουθεί κάτι άλλο που η Εκκλησία δεν αποδέχεται, θα το χαρακτήριζα “πνευματική σχιζοφρένεια”», ενώ εξέφρασε το φόβο ότι θα φτάσουμε και στις υιοθεσίες.
O κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε, επίσης, στις αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπίων έναντι της ελληνικής επικράτειας, ενώ συνέστησε προσοχή σε όσους κάνουν δηλώσεις συνδέοντας το προσφυγικό με το δημογραφικό και τόνισε ότι για την Εκκλησία ο πρόσφυγας είναι άνθρωπος και θα είναι δίπλα του. Μάλιστα, είπε ότι η Εκκλησία το περασμένο έτος μόνο για φιλανθρωπία έδωσε πάνω από 100 εκατ. ευρώ, ενώ η Μητρόπολη Μεσσηνίας έδωσε το 2015 για φιλανθρωπία 1.300.000 ευρώ, καταγεγραμμένα.
Μίλησε ακόμη για επανακαθορισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας, ενώ για τις επισκέψεις ιεραρχών στα σχολεία, ανέφερε ότι «είναι δυσάρεστο να θέλουν τα παιδιά να μιλήσουν μαζί σου και εσύ να μην μπορείς να το κάνεις, επειδή υπάρχουν προσκόμματα. Δεν είναι το σχολείο “μπάτε σκύλοι αλέστε”, αλλά ο μητροπολίτης είναι θεσμικό πρόσωπο. Ούτε προσηλυτισμό έχει διάθεση κανείς να ασκήσει».
  Η συνέντευξη στο «Θ»
Στην αρχή ο κ. Χαριτάτος αναφέρθηκε στη συνέντευξη του μητροπολίτη τα Χριστούγεννα στο «Θ», σημειώνοντας ότι κι αυτός έπεσε «θύμα» αναπαράγοντας την είδηση από Αθηναϊκά Μέσα, τα οποία είχαν δώσει τελείως διαφορετικό νόημα σε σχέση με το αρχικό, πρωτότυπο, κείμενο της συνέντευξης στο «Θάρρος».
Τότε ο μητροπολίτης, ερωτώμενος για το σύμφωνο συμβίωσης, είχε πει: «Οι ομοφυλόφιλοι, όπως όλοι οι άνθρωποι, είναι δημιουργήματα του Θεού και ισχύει και γι’ αυτούς ο αντίστοιχος σεβασμός και η τιμή, και όχι η βία και η απόρριψη. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο τρόπος με τον οποίο ο Χριστός αντιμετώπισε την αμαρτωλή γυναίκα της Ευαγγελικής Περικοπής, χαρακτηρίστηκε από το λόγο Του, “ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω”. Αυτός ο κανόνας αποτελεί τη διοικούσα γραμμή για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να συμπεριφερόμεθα προς κάθε άνθρωπο και συνάνθρωπο, ανεξάρτητα από την ετερότητα ή τη διαφορετικότητά του. Η Εκκλησία δεν απορρίπτει τα πρόσωπα, αλλά τα σέβεται στο πλαίσιο των ελεύθερων επιλογών και των δικαιωμάτων τους. Εκείνο που δεν μπορεί να αποδεχθεί η Εκκλησία είναι την κάθε μορφή συμφώνου η οποία αμαυρώνει το μυστηριακό χαρακτήρα του Γάμου και αλλοιώνει λειτουργικά το θεσμό της οικογένειας».
Σχολιάζοντας χθες στον κ. Χαριτάτο, μίλησε για την παρερμηνεία των λεγομένων του από αθηναϊκά Μέσα: «Ανθρώπινα ο καθένας μπορεί να σφάλλει, αρκεί να έχουμε τη διάθεση να διορθώνουμε και πάντα η διόρθωση δε σημαίνει ότι πάμε στο αντίθετο μέρος. Η διόρθωση σημαίνει ότι μπορεί να συμπληρωθεί και να διευκρινισθούν ορισμένα πράγματα και να αναδειχθεί η αλήθεια των λεγομένων».
  Σκοπιανό και προσφυγικό
Ο μητροπολίτης ερωτώμενος σχολίασε πολλά ζητήματα της επικαιρότητας, όπως το Σκοπιανό: «Το πρόβλημα αυτό (Σκοπιανό) θα υπάρξει. Αμφιβάλλετε ότι κατά καιρούς εκφράζονται αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπίων έναντι της ελληνικής επικράτειας; Αμφιβάλλετε ότι στα Σκόπια υπάρχει ψεύτικη εκκλησία που λέγεται “Μακεδονική Εκκλησία”; Πολιτικά τι σημαίνει αυτή η έκφραση; (του Γ. Μουζάλα)».
Για την προσφυγική κρίση τόνισε: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις δηλώσεις μας όταν συσχετίζουμε το προσφυγικό με το δημογραφικό (με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του αν. υπ. Εξωτερικών Ν. Ξυδάκη). Δεν μπορεί να δεχτεί η Εκκλησία ότι μπορεί να γίνεται συσχετισμός του προσφυγικού και κάποιοι άλλοι να συσχετίζουν αυτό με το δημογραφικό. Ή να προσπαθούν να δώσουν προεκτάσεις μέσα από το προσφυγικό σε εθνικά ζητήματα. Οι φόβοι που προκαλούνται από το προσφυγικό είναι πώς τα πρόσωπα αυτά θα ενσωματωθούν ή δε θα ενσωματωθούν. Προς το παρόν, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του προσφυγικού, να επιβιώσει ο πρόσφυγας σε συνθήκες που να αγγίζουν τα όρια της αξιοπρέπειας.
Δεν ασκούμε κριτική στον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίζεται το προσφυγικό, προσπαθούμε ως Εκκλησία να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των προσφύγων. Πώς θα λειτουργήσει το προσφυγικό σε βάθος χρόνου είναι θέμα διαχείρισης του προβλήματος από την κυβέρνηση. Με οποιονδήποτε τρόπο και να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τον πρόσφυγα, αυτός για την Εκκλησία θα είναι άνθρωπος και θα είναι δίπλα του».
  1,3 εκατ. για φιλανθρωπίες 
«Η Εκκλησία έχει προσφέρει πάρα πολλά για να γίνει αυτό που σήμερα ονομάζεται “ελληνικό κράτος”. Από το 1833 έχει δοθεί τεράστιος όγκος περιουσίας στο κράτος. Το ελληνικό κράτος το μόνο που έχει δώσει, είναι να καλύψει τη μισθοδοσία και την ασφάλιση του κλήρου και να καλύπτει τα έξοδα της εκκλησιαστικής εκπαιδεύσεως.
Το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας προέρχεται από την ίδια τη διαχείριση των χρημάτων της Εκκλησίας. Η Εκκλησία φορολογείται, όπως φορολογείται οποιοσδήποτε άλλος φορέας, οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου στην Ελλάδα και, μάλιστα, η φορολόγηση είναι τόσο πολύ υψηλή, που ξεπερνά το 35%.
Εάν θα πάτε σε τοπικές κοινωνίες και ρωτήσετε τι κάνουν οι μητροπόλεις, θα δείτε ότι οι απαντήσεις είναι άλλες με πολλά θετικά πρόσημα. Η Εκκλησία το περασμένο έτος μόνο για φιλανθρωπία έδωσε πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Δε βγήκε να πει πού τα έδωσε.  Δε βγήκαμε να πούμε «δώστε μας χρήματα». Τα έχουμε δώσει στην κοινωνία. Η Μητρόπολη Μεσσηνίας έδωσε πέρσι για φιλανθρωπία 1.300.000, καταγεγραμμένα. Άλλες μητροπόλεις έχουν δώσει πολύ περισσότερα. Υπάρχει λόγος να βγω να το πω; Ελάτε στη Μητρόπολη και ρωτήστε αν η Εκκλησία βοηθάει. Η αξιολόγηση της προσφοράς της Εκκλησίας δεν είναι πώς αξιολογούμε μία κυβέρνηση αλλά πώς λύνει τοπικά προβλήματα. Οι ανάγκες του τόπου είναι που μας κάνουν να προσφέρουμε αυτά που πρέπει να προσφέρουμε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους σε τοπικό επίπεδο», επισήμανε σε άλλο σημείο ο μητροπολίτης.
  Εκκλησία και κράτος
Για το ρόλο του ιερέα στην επαρχία, παρατήρησε: «Στην επαρχία υπάρχουν περιοχές που ήταν παλιοί Δήμοι ή Κοινότητες που δεν υπάρχει δάσκαλος, χωροφύλακας, πρόεδρος, γιατρός και τώρα δεν υπάρχει παπάς. Το χωριό αυτό με μαθηματική ακρίβεια θα σβηστεί. Όχι γιατί η απουσία όλων αυτών σημαίνει έλλειψη διοίκησης ή έλλειψη δομής, αλλά γιατί όλα αυτά δημιουργούν στους ανθρώπους την αίσθηση της αβεβαιότητας και θα φύγουν από εκεί. Σε ορισμένα χωριά είναι ο παπάς μόνο, ο μόνος που μαζεύει τα βιβλιάρια των ηλικιωμένων και πηγαίνει να τους γράψει τα φάρμακα στο πλησιέστερο κέντρο υγείας ή τους ρωτάει τι θέλουν να τους πάρει από το σούπερ μάρκετ. Πρέπει να δούμε και τη λειτουργικότητα του καθενός σε ένα κοινωνικό επίπεδο».
Για το μεγάλο θέμα των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους, ανέφερε: «Ουσιαστικά και εν τη πράξει, οι σχέσεις αυτές είναι ήδη διακεκριμένες. Υπάρχει το μερίδιο της θεσμικής σχέσης, όπως αυτή οριοθετείται με βάση το Σύνταγμα, όμως αυτό ούτε το κράτος ούτε την Εκκλησία εμποδίζει να κάνουν τη δική τους δράση. Η άποψή μου είναι  ότι κάποια στιγμή οι θέσεις αυτές πρέπει να οριοθετηθούν και θεσμικά. Και τότε η Εκκλησία θα μπορεί να κινηθεί ελεύθερα και να κάνει το έργο της,  χωρίς να έχει τις αγκυλώσεις εξαιτίας του νομικού προσώπου που τη χαρακτηρίζει και της δημιουργεί εμπόδια. Μιλάω για επανακαθορισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας, ώστε η Εκκλησία να μπορεί να κάνει ελευθέρα το έργο που κάνει. Δε χρειάζεται τα δεκανίκια καμιάς κυβερνήσεως για να κάνει το έργο της.
Γνωρίζουν ποια είναι η δύναμη της Εκκλησίας στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Υπάρχει το Σύνταγμα που οριοθετεί τη σχέση. Μπορούν να θεωρούν ότι υπάρχουν αδύναμα σημεία στη σχέση της Εκκλησίας με την Πολιτεία, όμως δεν υπάρχουν.
Δε θα ήθελα να χρησιμοποιήσω την έκφραση φιλική ή μη φιλική, αλλά διαλεκτική ή μη διαλεκτική (για την κυβέρνηση). Κάθε κυβέρνηση έχει το δικό της πρόγραμμα. Σε αυτό το πρόγραμμα κάποια θέση έχει και η Εκκλησία και αυτή τη θέση η κυβέρνηση πρέπει, στο επίπεδο της διαλεκτικής, να τη συζητήσει με την ίδια την Εκκλησία. Αν θεωρεί ότι υπηρετούν ένα κοινό λαό και αποσκοπούν στο να αναβαθμίσουν το λαό αυτό».
  Επισκέψεις ιεραρχών στα σχολεία
«Συχνά - πυκνά γινόμαστε όλοι μάρτυρες μίας τάσεως που εμφανίζεται στην ελληνική κοινωνία, είτε περιθωριοποίησης της Εκκλησίας είτε αντιμετώπισής της με μία αντιπαλότητα. Διαφεύγει στους παράγοντες αυτούς ότι υπηρετούμε τον ίδιο λαό και δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε την Εκκλησία, να μας στηρίζει με τα συσσίτια της, αλλά να μην την ακούμε και να αποφασίζουμε χωρίς την Εκκλησία για πράγματα που έχουν να κάνουν με το ρόλο της κοινωνίας μέσα στην Εκκλησία.
Όταν κάποιοι μητροπολίτες ζητούν να πάνε σε σχολεία να συζητήσουν με τους μαθητές, που οι μαθητές τους το είχαν ζητήσει και η αντιμετώπιση από την ηγεσία του υπουργείου ήταν κριτική με μία εικόνα απόρριψης ή περιθωριοποίησης, αυτό δεν μπορεί να είναι μορφή διαλόγου συνύπαρξης και συν-αντίληψης.
Πράγματα που έπρεπε να έχουν συζητηθεί μεταξύ παραγόντων πολιτειακών και του Αρχιεπισκόπου της Ιεράς Συνόδου δεν έχουν συζητηθεί και πηγαίνουν στη Βουλή ως αποφάσεις για να ψηφιστούν σε νόμο, για τα οποία έπρεπε να είχε λόγο η Εκκλησία. Και δεν εννοώ πράγματα που έχουν να κάνουν με πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές διαστάσεις, αλλά εννοώ για πράγματα που αφορούν στην ίδια την Εκκλησία.
Το δυσάρεστο είναι να θέλουν τα παιδιά να μιλήσουν μαζί σου και εσύ να μην μπορείς να το κάνεις, επειδή υπάρχουν προσκόμματα. Δεν είναι το σχολείο “μπάτε σκύλοι αλέστε”, αλλά ο μητροπολίτης είναι θεσμικό πρόσωπο. Ούτε προσηλυτισμό έχει διάθεση κανείς να ασκήσει. Κανείς δεν έχει διάθεση να πάει να κάνει οπαδούς, κανείς δεν έχει διάθεση να υποκαταστήσει παράγοντες».
  Αρχιεπίσκοπος και Θρησκευτικά
«Νομίζω ότι έχουμε αντιληφθεί ότι ο Μακαριώτατος εδώ και οκτώ χρόνια που ανέλαβε να ηνία της Εκκλησίας της Ελλάδος κρατάει χαμηλούς τόνους. Είναι αυτός που περισσότερο ακούει παρά μιλάει. Είναι και άλλα πράγματα που οδήγησαν τον Αρχιεπίσκοπο να πει αυτά τα λόγια. Είναι και τα θρησκευτικά. Όχι ότι δε θα γίνει διάλογος, θα γίνει διάλογος, αλλά όταν του διαλόγου προηγούνται τοποθετήσεις του αρμόδιου υπουργού για το πώς πρέπει να είναι το μάθημα, αυτό δημιουργεί μία τριβή. Εμείς δεν αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε στο διάλογο. Η Ιερά Σύνοδος πήρε αποφάσεις που γνώριζε η ηγεσία του υπουργείου. Είναι σαν να λένε “εμείς θα σας ακούσουμε, αλλά έχουμε αποφασίσει από τώρα να σας βάλουμε στο περιθώριο”.
Δεν ξέρω πού θα φτάσει ο διάλογος για το μάθημα των θρησκευτικών. Θα αποφασίσει η Σύνοδος. Θα δούμε ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις μας. Αυτό που η Ιερά Σύνοδος τονίζει είναι ότι το μάθημα  των θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό και αναγκαίο. Επιδιώκει να παραμείνει όπως διδάσκεται σήμερα. Δεν μπορεί να παραθεωρηθεί ο ορθόδοξος προσανατολισμός του μαθήματος. Θα πρέπει να δώσουμε στο μάθημα των θρησκευτικών τη δυνατότητα της σύγκρισης και να απαντήσουμε στα παιδιά γιατί αυτό και όχι εκείνο».
  Σύμφωνο Συμβίωσης
Τέλος, για το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, χθες είπε: «Ως μητροπολίτης, μέλος της ιεραρχίας και άνθρωπος που ζω στην κοινωνία, το σύμφωνο συμβίωσης δεν μπορεί να θεωρεί ότι μπορεί να αποτελέσει μορφή γάμου ή τη βάση μίας οικογένειας. Δεν το λέω μόνο στο ηθικό επίπεδο, αλλά επειδή για την Εκκλησία ο γάμος είναι μυστήριο, μου “επιβάλλεται” να μην μπορώ να το κάνω δεκτό.  Δεν μπορεί κάποιος να λέει ότι ανήκει στην Εκκλησία και να ακολουθεί κάτι άλλο που η Εκκλησία δεν αποδέχεται, θα το χαρακτήριζα “πνευματική σχιζοφρένεια”.
Φοβάμαι ότι θα φτάσουμε και στις υιοθεσίες (με το σύμφωνο συμβίωσης). Είναι μία πορεία του πράγματος. Τα σύμφωνα συμβίωσης για να ολοκληρώσουν το σκοπό τους θα πρέπει να μπει και η υιοθεσία.
Νομίζω ότι αυτό το πράγμα θα δημιουργήσει παρεπόμενα στην ίδια την κοινωνία. Με το να εκφράσω οργή θα αποτρέψω το γεγονός; Το θέμα είναι να μεταδώσει κανείς την προβληματική του και να προβληματίσει αν πρέπει να γίνει ή όχι. Για την Εκκλησία ο γάμος στηρίζεται στην αρχή της συμπληρωματικότητας, σε κάθε διάσταση αυτής της σχέσεως. Η ανατροφή των παιδιών είναι θέμα και των δύο. Πώς θα εκφραστεί η συμπληρωματικότητα σε σχέση με το παιδί;
Το “ναι” (της ικανοποίησης μετά την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης) που λένε είναι ένα “ναι” που τους ικανοποιεί το σύμφωνο που έκαναν ή είναι ένα “ναι” που έχει μέσα του προοπτική; Μεταξύ ενός ομόφυλου ζευγαριού έχουν εξασφαλίσει ότι δε θα υπάρχουν καυγάδες; Μας δίνουν σεβαστή εικόνα (αγαπημένοι ομόφυλοι), αλλά γιατί η άλλη εικόνα είναι αρνητική (μεταξύ δύο ετερόφυλων). Το σύμφωνο συμβίωσης ετερόφυλων δεν είναι ούτε αυτό αποδεκτό από την Εκκλησία. Δε θέλω να μπω στην προβληματική ποιο θα είναι το πρότυπο του πατέρα και ποιο της μάνας».
Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Όλοι οι άνθρωποι είμαστε δημιουργήματα του Θεού και στην κατάσταση της αμαρτωλότητας. Ακόμα και αν σκεφτείς να κάνεις κάτι, λέει ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, αυτό είναι αμαρτία. Και οι άνθρωποι αυτοί, είπα, εάν για την Εκκλησία είναι αμαρτωλοί, πρέπει να τους σεβόμαστε ως δημιουργήματα του Θεού. Δεν μπορούμε να τους θέτουμε στο περιθώριο. Δεν μπορούμε να μην τους δεχόμαστε στην Εκκλησία. Ούτε μπορούμε να ασκήσουμε την οποιαδήποτε μορφή βίας για να τους μετατρέψουμε ή να τους αλλάξουμε από την αμαρτωλότητά τους. Έχει το δικαίωμα να το κάνει, αλλά είναι βία. Ο Χριστός είπε: “ο αναμάρτητος υμών πρώτος τον λίθον βαλέτω”.
Δεν μπορούμε να θέσουμε κανέναν έξω από την Εκκλησία. Πώς μπορούμε να ασκούμε βία στον οποιοδήποτε; Πού είναι η αγάπη για την οποία ο Χριστός σταυρώθηκε; Ελευθερία στους Πατέρες τις Εκκλησίας είναι να σέβομαι τον άλλον όπως είναι και όχι όπως θα ήθελα να είναι. Είναι εύκολο να απορρίπτεις κάποιον επειδή είναι αμαρτωλός. Η Εκκλησία πρέπει να του δείξει το δρόμο να μπει στη σωστή πορεία».  Της Βίκυς Βετουλάκη  
 
*** Οι Δρόμοι του Μπαρουτιού από τον Αλμυρό στο Μαρδάκι (φωτογραφίες)          
      
 
 
 
 
 
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Βέργας, της Νέδουσας και των Αλαγονίων, με τη συμμετοχή των Δρομέων Υγείας, του Ορειβατικού Συλλόγου και της Ομάδας Kalamata21, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, διοργάνωσαν, σήμερα, τους «Δρόμους του Μπαρουτιού», έναν αγώνα με τη μορφή ομαδικής σκυταλοδρομίας, από τον Αλμυρό της Βέργας μέχρι την Ιερά Μαρδακίου.
 Η εκδήλωση αυτή σκοπό έχει να αναδείξει το ιστορικό γεγονός της εκφόρτωσης μπαρουτιού στον όρμο του Αλμυρού, λίγες ημέρες πριν την κήρυξη της Επανάστασης στην Καλαμάτα. Το μπαρούτι μεταφέρθηκε στο Μαρδάκι Νέδουσας με ζώα, για να γίνει φυσέκια για τον Αγώνα.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας Παύλος Κλάδης ανέφερε ότι η εκδήλωση στο πλαίσιο των Δρόμων του Μπαρουτιού θα πραγματοποιείτο απόψε στις 7.00 το απόγευμα, στο Εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στον Αλμυρό Βέργας και κατόπιν στο ξενοδοχείο Messinian Bay.
Το μπαρούτι έφερε στα 1821 με το πλοίο του ο Χριστόδουλος Μέξης, που καταγόταν από τον Πόρο. Για το λόγο αυτό, θα έλθει κατόπιν προσκλήσεως και θα μιλήσει ο Διευθυντής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πόρου Ιωάννης Μανιάτης. Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκος Ζαχαριάς.
Κατόπιν ξεκίνησε σκυταλοδρομία, σε ανάμνηση της μεταφοράς του μπαρουτιού. Το μπαρούτι θα «διανυκτερεύσει» στο Ταξιαρχάκι (Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών) της πλατείας Μαυρομιχάλη στην Καλαμάτα και στις 7.00 το πρωί αύριο θα ξεκινήσει και πάλι η σκυταλοδρομία, με προορισμό την Ιερά Μονή Μαρδακίου στη Νέδουσα.
 
 ***  Υποσχέσεις…          
      
Την ανάγκη για τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών στο Ασπρόχωμα, στο ύψος του ΟΑΕΔ, και ολοκλήρωση της  κατασκευής των πεζοδρομίων, επισήμανε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Θεόδωρος Μπρεδήμας.
Ο δήμαρχος Π. Νίκας, αφού στην αρχή αποποιήθηκε τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής, καθώς ο δρόμος είναι εθνικό δίκτυο, επί του οποίου άλλος έχει αρμοδιότητα, ανακοίνωσε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή θα δημιουργηθεί κυκλικός κόμβος ως μέσο πρόληψης των τροχαίων…
Α.Π.  -  

***  Π. Τατούλης: H Περιφέρεια διαθέτει σχέδιο και λύσεις για το Προσφυγικό 

Τη μεγάλη του αγωνία για τον τρόπο διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος από την κυβέρνηση εξέφρασε με επιστολή προς τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Μπαλάφα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, τονίζοντας ότι οι εικόνες της περιοχής της Ειδομένης «αποτελούν ντροπή για τη χώρα και τις ανθρωπιστικές αξίες που οφείλουμε να διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού». Ο περιφερειάρχης, αφού σχολιάζει την προχειρότητα της επιστολής του υφυπουργού για την αναζήτηση προσωρινών χώρων στέγασης προσφύγων, επισημαίνει ότι «με μαζικές επιστολές σε αυτοδιοικητικούς φορείς, με οριζόντιες κατευθύνσεις, ούτε σωστά προσεγγίζεται το πρόβλημα ούτε λύση ρεαλιστική μπορεί να δοθεί». Ο κ. Τατούλης καλεί, τέλος, την κυβέρνηση να αναλάβει ευθύνες και πρωτοβουλίες για το πολυσύνθετο αυτό πρόβλημα και προσκαλεί σε συνάντηση εργασίας τον κ. υφυπουργό στην έδρα της Περιφέρειας, ώστε «να υπάρξει σοβαρή και υπεύθυνη συζήτηση με την Περιφερειακή Αρχή, η οποία και σχέδιο διαθέτει και άποψη για το θέμα, με γνώμονα την απαραίτητη εξειδίκευση στις ιδιαιτερότητες της Πελοποννήσου και τις ανάγκες που υπάρχουν αυτή την κρίσιμη στιγμή στη χώρα». - 

***  Σε ήρεμο κλίμα η πορεία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)         

      

    
Λίγο μετά τις 19:30 ξεκίνησε πορεία στο κέντρο της Καλαμάτας μετά από συγκέντρωση που είχε διοργανωθεί από την Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας και συμμετείχαν άτομα όλων των ηλικιών.
Η πορεία πραγματοποιήθηκε σε ήρεμο κλίμα με τη διακριτική παρουσία της Αστυνομίας που δεν χρειάστηκε να επέμβει.
Οι συμμετέχοντες ζητούσαν το άνοιγμα των συνόρων, να μην υπάρχουν φράχτες ανάμεσα στα κράτη καθώς και η αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

***  Σπείρα Μεσσήνιων και αλλοδαπών κατάκλεβε Μεσσηνία και Αρκαδία         

      
Σπείρα Ελλήνων και Βούλγαρων που έχει διαπράξει κλοπές σε σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα, τόσο στη Μεσσηνία, όσο και στην Αρκαδία, εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.
Ήδη στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκονται 5 άτομα, ένας ανήλικος αφέθηκε ελεύθερος, ενώ αναζητούνται άλλα δύο άτομα.
Ειδικότερα, συνελήφθησαν 3 Μεσσήνιοι και 2 αλλοδαποί, ο 14χρονος αφέθηκε ελεύθερος λόγω ηλικίας και αναζητούνται άλλοι δύο Μεσσήνιοι, με τον ένα να είναι, επίσης, ανήλικος.
Η αστυνομία μέχρι στιγμής έχει εξιχνιάσει 15 κλοπές που έχουν γίνει από τους συγκεκριμένους σε Καλαμάτα, Μεσσήνη και Μεγαλόπολη.
Στόχος τους ήταν καταστήματα, σπίτια και αυτοκίνητα, ενώ οι αστυνομικοί έχουν βρει πλήθος κλοπιμαίων, κυρίως από περίπτερα.
Η δράση τους εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον τους τελευταίους 7-8 μήνες, ενώ οι έρευνες της Αστυνομίας βρίσκονται σε εξέλιξη για την εξιχνίαση κι άλλων κλοπών που μπορεί να έχουν διαπράξει, αλλά και για τη σύλληψη όσων διαφεύγουν.   Β.Β.

*** Κι ήθελα τόσο…         
    Πύρωνε το μυαλό μου εδώ και ημέρες. Το ύφος της φίλης που συνάντησα προχθές. Είπε, μεταξύ άλλων, με το πιο απλό ύφος του κόσμου: «Έχεις σκεφτεί ότι ίσως δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλο εδώ;».
Η ερώτηση, βέβαια, δεν είχε να κάνει με τα ζόρια της αγοράς εργασίας ή τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία. Η ερώτηση γεννήθηκε ως ενστικτώδης αντίδραση σε ερωτήσεις, όπως μου εξήγησε, ορισμένων ιστοσελίδων, που καλούσαν τους αναγνώστες να ψηφίσουν αν θεωρούν τα βασανιστήρια ενδεδειγμένη πρακτική ή όχι.
Γύρισα σπίτι αποφασισμένος να της δείξω λίγη απ’ την ομορφιά που ακόμη παραμονεύει εδώ. Ήθελα να της μιλήσω για τους ζωντανούς, γι’ αυτούς που υπάρχουν ακόμη, κόντρα στον κόσμο της θλίψης, του μίσους και της μηδενικής ανοχής που χτίζεται με απίστευτα γοργούς ρυθμούς.
Ήθελα να της μιλήσω για τους ανθρώπους που κουβαλάνε ακόμη μια απέραντη γλυκύτητα. Λέξη τη λέξη, ιστορία την ιστορία, μέχρι που της τραγούδησα το «Θεέ μου μεγαλοδύναμε». Αυτή είναι μια προσευχή που δεν αποκλείει κανέναν, σκέφτηκα.
Ήθελα να της μιλήσω για τις σελίδες βιβλίων που ακούγονται στη… διαπασών, που μιλούν με ζεϊμπέκικα και ξέχειλα ποτήρια για την ομορφιά των τραγουδιών, των γυναικών, των ανδρών και εν τέλει της ίδιας της ζωής.
Ήθελα να μιλήσω για κάποιες ταινίες, εκεί που οι ήρωες απλώνουν με τρυφερότητα το χέρι έξω απ’ την οθόνη και υπαινίσσονται ότι πριν κριτικάρουμε τον κάθε αδύναμο άνθρωπο, καλά θα κάνουμε να τον αγκαλιάσουμε.
Ήθελα να μιλήσω για τη μουσική που δε μας έδειξαν, ποιος ξέρει γιατί. Ίσως, γιατί φοβόντουσαν ότι αν την ακούγαμε νωρίτερα, θα αρνούμαστε να γράψουμε πανελλήνιες παπαγαλίζοντας. Αντίθετα, θα σημειώναμε εκεί, στο επίσημο χαρτί, ανάσες, πρόσωπα και νότες της ζωής που φανταστήκαμε.
Ήθελα να μιλήσω για το φίλο που αρνήθηκε τη δουλειά παρόλο που είχε ανάγκη, γιατί προτίμησε να πει όχι σε μια παλαβή πρόταση, τόσες πολλές ώρες, τόσα λίγα χρήματα, έτσι τα θέλει ο ανταγωνισμός.
Ήθελα να μιλήσω για εκείνους τους δέκα χιλιάδες ή χίλιους ή όσοι είναι κάθε φορά, που επιμένουν να φωνάζουν ενάντια στον επελαύνοντα αυταρχισμό και τον κοινωνικό κανιβαλισμό.
Γιατί όχι, ήθελα να βάλω να παίζει εκείνο το παλιό κομμάτι του Μαργαρίτη που λέει «πού θα 'σαι το βράδυ να σου στείλω λουλούδια/ που θα 'σαι το βράδυ να σου βάλω τραγούδια». Είχα την ελπίδα ότι θα μου απαντούσε, ότι θα της άλλαζα γνώμη.
Ξαφνικά όλα σταμάτησαν, όταν άκουσα το κουδούνι της εξώπορτας. Ο ταχυδρόμος μού μετέφερε ένα ακόμη γράμμα… διαμαρτυρίας για ανεξόφλητο λογαριασμό σε τράπεζα…
του Αντώνη Πετρόγιαννη  

***  Και απ’ το θάνατο ακόμα πιο πικρή είσαι, προσφυγιά
 Καλά κράτησαν τα καρναβάλια και το γιορτινό- για δυο εβδομάδες-κλίμα, αλλά προσωπικά «μάσκα δεν είχα να γυρνώ στο καρναβάλι ετούτο». Γούστα είναι αυτά... Αλλά ο λαός τραγούδι θέλει για να ξεδίνει. Οπότε δε θα πάω κόντρα στην κυκλοφορία για το ξεμπούκωμά του. Η φτώχεια θέλει καλοπέραση που λέγανε παλιότερα και η ρήση τώρα - λόγω κρίσης - επικαιροποιήθηκε. Τα καρναβάλια είναι αγχολυτικά, τύφλα να ’χουν τα ladose, αλλά τώρα που σταμάτησαν οι χοροί, εκτός από τα δικά μας προβλήματα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε κι αυτά με τους πρόσφυγες, που έχουν κατακλύσει τη χώρα και αποτελούν, τη ανοχή και αδιαφορία των συνεταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωρολογιακή βόμβα, η οποία έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία, και θα εκραγεί, αν δεν υπάρξει συνεννόηση και συνδρομή. Ρεαλιστικό και αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης δεν υπάρχει, ούτε από το εσωτερικό μήτε από το εξωτερικό. Οι Ευρωπαίοι εφαρμόζουν την παροιμία «όσους κλείνει η πόρτα μας» ή, πιο ρεαλιστικά, μακριά απ’ τον κώλο μας και ας μπει όπου... θέλει. Στις «αρχές» των Διαφωτιστών της Γαλλικής Επανάστασης βρίσκω τους Ευρωπαίους. «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη». Θα τρίζουν τα κόκαλα του Βολταίρου, του Μοντεσκιέ, του Ντιντερό, του Ντ’ Αλαμπέρ και του Ζαν Ζακ Ρουσσώ. Επειδή, λοιπόν, η Ευρώπη των λαών υπάρχει μόνο στα χαρτιά και στην πραγματικότητα, τούτο τον καιρό, δεν αποτελεί παρά την πιο συντηρητική πολιτική οντότητα του πλανήτη, οι Έλληνες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όχι μόνο είναι οι νταβατζήδες μας, αλλά ευθαρσώς και επωνύμως εχθροί μας. Γιατί όταν οι πρόσφυγες τρώνε πόρτα από τις χώρες του Βίσενγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία) και γενικά στην Ευρώπη -που η ίδια (λέγε τη Γαλλία) δημιούργησε το πρόβλημα στη Συρία - υπάρχει αυτό το απάνθρωπο κλίμα εναντίον τους, λιμνάζοντας στη χώρα μας, πρέπει να υπάρξει μαζική κινητοποίηση για να τους βοηθήσουμε. Αυτό είναι και προς όφελός μας, αν το δούμε και από μία άλλη πλευρά… Επιβάλλεται, λοιπόν, να αυτοοργανωθούμε ως πολίτες - στο κράτος δεν έχω την ελάχιστη εμπιστοσύνη -, μη ξεχνώντας τα δικά μας παθήματα ως έθνος. Γιατί, όπως λέει και ο στίχος σ’ ένα άσμα περασμένων δεκαετιών, σε στίχους του Πυθαγόρα και μουσική Καλδάρα, «σε ποια πέτρα σε ποιο χώμα να ριζώσεις τώρα, πια, και απ’ το θάνατο ακόμα πιο πικρή είσαι, προσφυγιά…».του Δημήτρη Γιατράκου - 

*** Αυτή είναι η τροφή που σώζει από σοβαρές ασθένειες και δεν την τρώει κανένας!

 Αν υπάρχει κάποια τροφή που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι είναι σίγουρα αυτή ενώ σπάνια συναντάμε στη φύση μία τροφή που είναι τόσο ισχυρή και ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό…
Η επιστημονική της ονομασία είναι …Chenopodium quinoa, αλλά είναι ευρέως γνωστή ως κινόα.
Πρόκειται για τους σπόρους του ομώνυμου φυτού, το οποίο ο αρχαίος πολιτισμός των Ίνκας την είχε χαρακτηρίσει ως την «Μητέρα όλων των Τροφών».
Τα οφέλη της κινόα στον ανθρώπινο οργανισμό προέρχονται από τον μοναδικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών που έχει καθώς είναι πλούσια σε θειαμίνη, βιταμίνη Ε, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β12, φυλλικό οξύ και νιασίνη.
 Η κινόα έχει όμως και μέταλλα που είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμός, όπως μαγγάνιο, κάλιο, χαλκό, ψευδάργυρο, φωσφόρο και μαγνήσιο.
Σύμφωνα με το onmed.gr, η κινόα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες και ταυτόχρονα πολύ χαμηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης.
Οι διατροφολόγοι μιλούν συνεχώς για τις ευεργετικές της ιδιότητες και δεν έχουν άδικο καθώς μας προστατεύει από πολλά νοσήματα και αρρώστιες και γι αυτό τον λόγο είναι μία «μαγική τροφή».
Η κινόα προστατεύει από καρδιακά νοσήματα καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα φυτικών ινών και όλες τις ιδιότητες των δημητριακών.
Η πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως και φυτικών ινών έχει αποδειχθεί ιατρικώς ότι μειώνει τον κίνδυνο της αρτηριακής πίεσης μαζί με τις καρδιακές παθήσεις. Οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά πρωινό με προϊόντα ολικής αλέσεως έχει βρεθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 29%.
Η κινόα είναι πλούσια σε μαγνήσιο.
Αυτό το μεταλλικό στοιχείο διευκολύνει τα αιμοφόρα αγγεία και μοιραία ρίχνει τον κίνδυνο υπέρτασης, καρδιακών αρρυθμιών και ισχαιμικής καρδιακής διαταραχής. Επίσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nutrition, οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα προϊόντων ολικής αλέσεως έχουν αυξημένα επίπεδα λιγνίνης στο αίμα, με αποτέλεσμα να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου ή καρκίνου του μαστού.
Επίσης προστατεύει τα παιδιά από το άσθμα καθώς η κατανάλωση και η ενσωμάτωση των δημητριακών ολικής αλέσεως στην καθημερινή διατροφή μπορεί να μειώσει την πιθανότητα του παιδικού άσθματος σχεδόν κατά 50%, σύμφωνα με τη Διεθνή Έρευνα για Αλλεργίες και Παιδικό Άσθμα.
Παράλληλα η κινόα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στον σχηματισμό περισσότερων από 300 ενζύμων στον οργανισμό. Μεταξύ αυτών και εκείνων των ενζύμων που βοηθούν στην απορρόφηση της γλυκόζης από τον οργανισμό και τον έλεγχο των επιπέδων ινσουλίνης.
Έρευνες έδειξαν ότι οι καρποί της κινόα βοηθούν στην καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2.
Επίσης η κινόα είναι πλούσια σε ριβοφλαβίνη, η οποία αυξάνει τον μεταβολισμό στον εγκέφαλο και τα μυϊκά κύτταρα και έτσι μειώνονται οι ημικρανίες.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κινόα δεν έχει γλουτένη και άρα είναι κατάλληλη για άτομα με ανάλογους διατροφικούς περιορισμούς και έχει μόλις 172 θερμίδες ανά 1/4 της κούπας!

***  Νίκος Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για το προσφυγικό ζήτημα  


 «Η Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε» Για παλινωδίες της κυβέρνησης στο θέμα του Προσφυγικού, χωρίς να παραγνωρίζει και τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνει λόγο μιλώντας στο «Θάρρος» ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Στη συνέντευξή του, που ακολουθεί, αναφέρεται ακόμη στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, στον κίνδυνο εξόδου από τη Σένγκεν και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές, αλλά και στη στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κυβέρνηση:-Στην αρχή της χρονιάς είχατε δηλώσει πως η μεγάλη πρόκληση της Ευρώπης για το 2016 είναι το Μεταναστευτικό. Πώς κρίνετε τη διαχείρισή του από την Ευρώπη τους πρώτους 2.5 μήνες; Το ισοζύγιο της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης είναι σαφέστατα ελλειμματικό όσον αφορά στην Ε.Ε. Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά το μέγεθος της πρόκλησης. Πολλοί θεωρούν ότι η Ε.Ε. έχει έτοιμες λύσεις και απουσιάζει απλά η πολιτική βούληση για την εφαρμογή τους. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Απαιτείται σοβαρός σχεδιασμός, δύσκολοι συμβιβασμοί και νομοθετικές και οργανωτικές πρωτοβουλίες για την υλοποίηση, συχνά επώδυνων, λύσεων. Δυστυχώς, αυτό δε συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Αντίθετα, αυτό που βλέπουμε είναι μια σειρά από χώρες να εφαρμόζουν τη δική τους στρατηγική, είτε μεμονωμένα είτε σε συνεννόηση με ορισμένα άλλα κράτη μέλη. Αυτή η πραγματικότητα δεν είναι συμβατή με τις κοινές αξίες και παραδόσεις μας, όπως διαμορφώθηκαν στη μεταπολεμική περίοδο. Δε μας τιμά και πρέπει να αλλάξει άμεσα.-Από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση φάνηκε απροετοίμαστη. Θα μπορούσε να κάνει κάτι άλλο; Είχε σχέδιο; Έχει σχέδιο, έστω τώρα, για την Ειδομένη; Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν είχε κανένα σχέδιο. Ούτε πριν ούτε σήμερα. Το μοναδικό σχέδιο που διαθέτει, κατ’ αναλογία, όπως έκανε και με τη διαπραγμάτευση πέρσι, είναι να ροκανίζει το χρόνο, ελπίζοντας ότι θα κερδίσει κάποιου είδους ανταλλάγματα από την Ε.Ε., εργαλειοποιώντας το Προσφυγικό. Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες και για την καθυστέρηση που έχει υπάρξει εδώ και μήνες. Στην αρχή δεν ήθελε τη μετατροπή της FRONTEX σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και μετά δέχτηκε τις περιπολίες του ΝΑΤΟ, δεν ήθελε να κατασκευάσει hotspot και τώρα τρέχει να τα φτιάξει, αρνείτο να συνηγορήσει στην ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας και στο τέλος το αποδέχθηκε.-Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία μοιάζει κερδισμένη σε αυτό το «παζάρι». Εγκλωβίστηκε η Ε.Ε. στα δικά της αδιέξοδα και η ελληνική πλευρά παραδόθηκε αμαχητί; Για να παραδοθεί κάποιος πρέπει να αντιλαμβάνεται το αδιέξοδο της κατάστασής του. Η κυβέρνηση κινδυνεύει να οδηγηθεί σε οδυνηρές ήττες, χωρίς καν να αντιλαμβάνεται σε ποια κατάσταση έχει περιέλθει. Σας υπενθυμίζω ότι επί πέντε χρόνια οι σημερινοί κυβερνητικοί εταίροι κατηγορούσαν το ΠΑΣΟΚ ως γερμανοτσολιάδες, προδότες κ.λπ. Ουδέποτε, όμως, σε όλη αυτή την περίοδο τα εθνικά μας θέματα τέθηκαν στο τραπέζι. Σήμερα έχουν ανοίξει πλέον όλα. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν έχει και η Ευρώπη ευθύνες. Ο πόλεμος στη Συρία εξελίσσεται εδώ και πέντε χρόνια. Η Ε.Ε. επί σειρά ετών αδυνατούσε να καταλάβει ότι ουσιαστικά ήταν μια σύγκρουση που εξελισσόταν στη γειτονιά μας. Αντί, λοιπόν, να προωθήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τον τερματισμό των συγκρούσεων, καταναλώθηκε σε πυροσβεστικές λύσεις και δράσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Τέτοιες ενέργειες ήταν, φυσικά, καλοδεχούμενες για τα εκατομμύρια των προσφύγων, δεν αντιμετώπιζαν όμως τη γενεσιουργό αιτία του προβλήματος, που είναι ο ίδιος ο πόλεμος.-Πρόσφατα καταθέσατε ερώτηση για την α λα καρτ αλληλεγγύη κρατών μελών της Ε.Ε. Έχει μέλλον αυτή η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, που μάλιστα ξεχνά τον όρο αλληλεγγύη; Πώς μπορεί η Ε.Ε. σε κεντρικό επίπεδο να πιέσει για την καθολική εφαρμογή της συμφωνίας; Σίγουρα η Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε. Δυστυχώς, ορισμένα κράτη μέλη έχουν μια λανθασμένη αντίληψη για την έννοια της αλληλεγγύης και τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Η πραγματικότητα είναι ότι αρνούμενες να υλοποιήσουν τις κοινές αποφάσεις περί Σένγκεν, αλλά και χωρίς να δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στο έδαφός τους, δημιουργούν μια εξαιρετικά προβληματική κατάσταση, με θύμα τη ίδια την ευρωπαϊκή ιδέα. Είναι λυπηρό αλλά ταυτόχρονα και ειρωνικό ότι πρόκειται στην πλειοψηφία τους για χώρες οι πολίτες των οποίων, όντας πρόσφυγες οι ίδιοι, εύρισκαν φιλοξενία στη δ. Ευρώπη και β. Αμερική επί σειρά ετών. Η Ε.Ε. πρέπει να εξασκήσει το πλήρες εύρος του νομικού οπλοστασίου που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένης και της προσβασιμότητας στα κοινοτικά Ταμεία. Ευρώπη σημαίνει αλληλεγγύη, μαζί στα εύκολα μαζί και στα δύσκολα.-Πιστεύετε ο κίνδυνος εξόδου από την Σένγκεν είναι ορατός; Τι μπορούν - αν μπορούν - να κάνουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές για να το αποτρέψουν; Ο κίνδυνος είναι πολύ σοβαρός. Σήμερα έχουμε de facto περιορισμούς στη συνθήκη του Σένγκεν από ορισμένα κράτη. Αυτό προέκυψε έπειτα από την έκθεση της Επιτροπής περί πλημμελούς εφαρμογής των κανόνων της Συνθήκης. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές μπορούν και πρέπει να ελέγχουν την Επιτροπή στην ορθή εφαρμογή της Συνθήκης. Ωστόσο, για να μπορούν να το κάνουν αυτό πρέπει και η κυβέρνηση να μη ναρκοθετεί τη θέση της χώρας στο Σένγκεν.-Η κυβέρνηση βρίσκεται σε ασφυξία. Προσφυγικό, Ασφαλιστικό και μια σειρά από νέα μέτρα. Θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα; Πρέπει να συναινέσει το ΠΑΣΟΚ για το «καλό της χώρας», ώστε να βοηθήσει την κυβέρνηση να περάσει αυτούς τους δύσκολους σκοπέλους; Η δημοκρατική παράταξη έχει ιστορικά στηρίξει τη χώρα σε όλη τη διάρκεια της κρίσης των τελευταίων ετών. Στην αρχή μόνοι μας και στη συνέχεια στο πλαίσιο κυβερνήσεων συνεργασίας. Προσπαθήσαμε για το καλύτερο σε πολύ δύσκολους καιρούς, έχοντας συνεχώς απέναντί μας τα κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης και αντιμετωπίζοντας ένα μισαλλόδοξο και ακραίο πολιτικό λόγο. Το ίδιο πράξαμε το καλοκαίρι, όταν η χώρα αντιμετώπιζε υπαρξιακό κίνδυνο επιβίωσης. Εμάς μας έταξε ο λαός να κάνουμε λογική και παραγωγική αντιπολίτευση. Σήμερα η κυβέρνηση, έχοντας πρόσφατη τη λαϊκή ετυμηγορία, απολαμβάνει ξεκάθαρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σε τι ακριβώς, λοιπόν, πρέπει να συναινέσουμε; Εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης των αποφάσεων, να παραιτηθεί. - 

***  Αλλάζουν τα κυκλοφοριακά δεδομένα - Η Αρτέμιδος βασική είσοδος και έξοδος της Καλαμάτας         
      
 
Μόνιμη επωδός της Δημοτικής Αρχής και του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα, είναι ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί ο περιμετρικός της Καλαμάτας και μετά να υπάρξει νέα κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία και θα λαμβάνει υπόψη της όλα τα νέα δεδομένα που θα δημιουργήσει η λειτουργία του.
Στο μεσοδιάστημα, όμως, υπάρχουν σημαντικές αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής για κυκλοφοριακούς άξονες και αλλαγές σε αυτούς, οι οποίες κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τη λειτουργικότητά τους. Μια τέτοια απόφαση ήταν η μετατροπή της Βασιλέως Γεωργίου σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης, έτερη η απόφαση για την Αρτέμιδος.
Ειδικότερα, ο δήμαρχος και ο νόμιμος εκπρόσωπος του αναδόχου υπέγραψαν, προχθές, σύμβαση για την κατασκευή του έργου: «Κρασπεδώσεις και φωτισμός της οδού Αρτέμιδος από οδό Λαιΐκων έως οδό Σπάρτης», προϋπολογισμού 149.000,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.). 
Ανάδοχος είναι η Κοινοπραξία Μιχαήλ Παπαδημητρίου - Γεώργιος Σακελλαρίου - Ευάγγελος Ξυδέας με ποσοστό έκπτωσης 8%. Η χρηματοδότηση προέρχεται από δημοτικούς πόρους και ΣΑΤΑ, σημειώνεται δε ότι οι εργασίες ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα.
  Η ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΒΑΣΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 Στη μελέτη επισημαίνεται ότι μετά την κατασκευή της περιμετρικής οδού της Καλαμάτας, η δημοτική οδός Αρτέμιδος θα αποτελέσει μια νέα, κύρια είσοδο και έξοδο της πόλης. 
Η πρόσβαση των οχημάτων από την περιμετρική οδό προς το κέντρο της πόλης θα γίνεται κυρίως μέσω του κόμβου της περιμετρικής, που θα οδηγεί στη διασταύρωση των οδών Αρτέμιδος και εθνικής οδού προς Σπάρτη.
 Η διασταύρωση αυτή αποτελεί και την αφετηρία της παρέμβασης, που αποσκοπεί στη δημιουργία κυκλοφοριακής τάξης και υποδομής εισόδου πόλης. Παράλληλα, καθώς η ανατολική παραποτάμια πλευρά της Αρτέμιδος βρίσκεται σε άμεση οπτική σχέση με το Κάστρο και το Ιστορικό Κέντρο της πόλης, θα επιτευχθεί και η αισθητική αναβάθμιση της συνολικής εικόνας της πόλης.
  ΔΥΟ ΚΥΚΛΙΚΟΙ ΚΟΜΒΟΙ
 Η παρέμβαση ξεκινά με κυκλικό κυκλοφοριακό κόμβο, που υλοποιείται στη συμβολή Αρτέμιδος και εθνικής οδού προς Σπάρτη (η οριστικοποίησή του θα επέλθει με την ολοκλήρωση της περιμετρικής), για να διευθετήσει την πρόσβαση προς την περιμετρική οδό. Η παρέμβαση ολοκληρώνεται με τη δημιουργία κυκλικού κυκλοφοριακού κόμβου στο σημείο όπου διασταυρώνεται η Αρτέμιδος με την οδό Δαμηλάτη.
Στην οδό Αρτέμιδος δημιουργείται κεντρική νησίδα πλάτους 2 μέτρων, η οποία κατά την ολοκλήρωση του έργου θα διαμορφώνει δύο κλάδους κυκλοφορίας, με εύρος 7,5 μέτρων καθένας και θα εξασφαλίζει κυκλοφοριακές προδιαγραφές εισόδου πόλης.
Προβλέπεται η απαγόρευση μόνιμης στάθμευσης λεωφορείων στο χώρο, με εξαίρεση ορισμένες θέσεις για τη στάθμευση αστικών λεωφορείων, που στο άμεσο μέλλον θα χρησιμοποιηθούν για προσωρινή στάθμευση τουριστικών λεωφορείων. Εσοχές στάθμευσης οχημάτων διαμορφώνονται εκατέρωθεν της οδού. Η οδός Δαμηλάτη μονοδρομείται για την αποσυμφόρηση του νότιου κυκλικού κόμβου.
Η υφιστάμενη από σκυρόδεμα ζώνη οριοθέτησης της κοίτης του ποταμού παραμένει ως έχει και γίνονται μόνο εργασίες αποκατάστασης και συντήρησής της. 
Επίσης, διατηρείται και συντηρείται η ζώνη φύτευσης μεταξύ της οδού και της οριοθετημένης κοίτης. Θα φυτευθούν νέα δένδρα, που θα περιβάλλουν από δυτικά τη διαδρομή πεζών και ποδηλατών, ενώ καθιστικά και χώροι δράσεων θα αναπτύσσονται κατά μήκος της διαδρομής. Δύο ξύλινες πεζογέφυρες, που θα εφάπτονται στις υφιστάμενες γέφυρες, θα σηματοδοτούν την αρχή και το τέλος της διαδρομής. Το έργο θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις και η εν λόγω εργολαβία αφορά κυρίως σε παρεμβάσεις διευθέτησης της κυκλοφορίας.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***

 
 ***  Αθλητική ενημέρωση :


*** Για την Σούπερ Λίγκα Σ/Κ/Δ στο ποδόσφαιρο 27η  αγωνιστική :
 
Αναλυτικά:
ΣΑΒΒΑΤΟ 19/3/2016 :
Μοιράστηκαν βαθμούς και εντυπώσεις Ξάνθη και Λεβαδειακός
   Ξάνθη-Λεβαδειακός   2-2 .- ^ (18΄ Καρυπίδης, 83΄ πεν. Λουσέρο - 63΄ Μπεν, 64΄ Μάντζιος)
Τα  γκόλ  : Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Καρυπίδη στο 18΄, οι Βοιωτοί «απάντησαν» με δύο γκολ από τους Μπεν (63΄) και Μάντζιο (64΄), αλλά στο 83΄ ο Λουσέρο με πέναλτι διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.
Διαιτητής: Μάνταλος (Καβάλας) , Βοηθοί: Κουντουρέλης (Αθηνών), Χούσκογλου (Θράκης) ,
4ος: Φωτιάδης (Σερρών)
Διαιτητής: Στ.Μάνταλος (Καβάλας)
Κίτρινες: Μπέρτος, Γούτας - Ουόν, Βερέμκο, Μουλόπουλος, Στάθης
 Κόκκινες: 50΄ Ουόν (δεύτερη κίτρινη)
ΞΑΝΘΗ (Ρ.Λουτσέσκου): Ζαρόπουλος, Μπαξεβανίδης, Καρυπίδης, Γούτας, Μπέρτος (78΄ Παπαστεριανός), Φλίσκας (70΄ Σκουρτάι), Λουσέρο, Νιέτο, Ορφανίδης (74΄ Τριάδης), Σολτάνι, Καπετάνος
 ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Α.Μάντζιος): Βερέμκο, Τσουρίκοφ (27΄ Μανωλάς), Τριποτσέρης (57΄ Μεντί), Ουόν, Μουλόπουλος, Μαχαμάτ, Μαχαίρας, Μπεν (87΄ Στάθης), Ατζαγκούν, Γιακουμάκης, Μάντζιος.
Video :
ΞΑΝΘΗ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 2- 2 27η  αγων  19/03/2016: https://youtu.be/PDCIsyLYZ6w.-   .-
Νίκησε στη Βέροια και... ονειρεύεται Ευρώπη ο Πλατανιάς
  Βέροια-Πλατανιάς  0-1 , (0-1) .- (14΄ Μενδρινός)
Το  γκόλ :  ο Μενδρινός στο 14ο λεπτό .-
Δαιτητής: Δημητρόπουλος (Φθιώτιδας) , Βοηθοί: Γεωργαράκος (Αθηνών), Δουδούμης (Φθιώτιδας)
4ος: Γκρανάς (Θράκης)
Διαιτητής: Δημητρόπουλος (Φθιώτιδας)
Κίτρινες: Μαραγκός, Γιαννούλης - Ανγκούλο, Ράμος
ΒΕΡΟΙΑ (Δημήτρης Ελευθερόπουλος): Λόπεθ, Όστοϊτς, Γιαννούλης, Μαραγκός, Μαλόν (68΄ Νέτο), Σιόντης (46΄ Αμπντούν), Άρτσε, Μαγέφσκι (69΄ Ναζλίδης), Καϊκούτ, Γιουσούφ, Ανάκογλου.
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Γιώργος Παράσχος): Σωτηρίου, Αποστολόπουλος, Βάντερσον, Σελίν, Μπανανά, Γκνιάτιτς, Μενδρινός (90΄+ Μιλούνοβιτς), Μουνάφο (90΄+ Γουνδουλάκης), Ράμος (60΄ Βαλεριάνος), Ανγκούλο, Στανισάβλιεβιτς.
Βίντεο από τον αγώνα :
~ΒΕΡΟΙΑ-ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ   0-1  γκόλ δηλώσεις  27η αγων  19/03/2016 : https://youtu.be/KNnClKD0MVE .- 
ΒΕΡΟΙΑ-ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ 0-1 27η  αγων  19/03/2016: https://youtu.be/jHFr32PvZ24 .-
Επιστροφή στις νίκες με 4άρα ο ΠΑΟ, «διπλό» του Πλατανιά
  Παναθηναϊκός-Ηρακλής  4-0  , (2-0 ) .- (9΄, 68΄ Μπεργκ, 27΄, 72΄ Μολέδο)
Τα γκόλ : πεν. Μπέργκ  και Μολέντο  ,
Διαιτητής: Γιάχος (Χίου) , Βοηθοί: Μεσσήνης (Αχαΐας), Κουράκης (Ηρακλείου)
4ος: Φουκάκης (Ηρακλείου) .
Διαιτητής: Αθ.Γιάχος (Χίου)
Κίτρινες: Εβαντζελίστα, Λουντ, Νάνο, Κουτρουμπής - Μπουκουβάλας, Καρασαλίδης, Ιντζόγλου, Στάμου
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Α.Στραματσόνι): Στιλ, Κουτρουμπής, Λέτο, Μπεργκ (74΄ Μαμούτε), Ζέκα, Λουντ, Βιγιαφάνιες (81΄ Μπουμάλ), Νάνο, Μέστο, Μολέδο, Εβαντζελίστα (65΄ Αμπέντ).
ΗΡΑΚΛΗΣ (Ν.Παπαδόπουλος): Χουάντερσον, Μπουκουβάλας, Σαραμαντάς (81΄ Ζιαμπάζης), Καρασαλίδης, Τσιλιανίδης (46΄ Μπουλούτ), Ιντζόγλου (71΄ Στάμου), Κυριακίδης, Μοντέιρο, Ζιαμπάρης, Βέλλιος, Λεοζίνιο.
Σούπερ Παναθηναϊκός με «ροπαλιά» στον Ηρακλή
Βίντεο από αγώνα   :
~ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ  Α΄ ημίχρονο 2-0 27η  αγων  19/03/2016 : https://youtu.be/QYvEECYXdro .-
~ΠΑΟ- ΗΡΑΚΛΗΣ  1ο  γκόλ  19/0/ 2016 :   https://youtu.be/8v8ycuIVxoE  .- 
 ~ΠΑΟ-ΗΡΑΚΛΗΣ   2ο  γκόλ  19/03/2016 :   https://youtu.be/Os4TLEmCuxc .-
~ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ 4-0 γκόλ δηλώσεις 27η  αγων  19/03/2016:   https://youtu.be/KEtfrbtbPSY .-  
~ΠΑΟ-ΗΡΑΚΛΗΣ 4-0  3ο  γκόλ 19/03/2016 :    https://youtu.be/r1bMYGEaeGk .-
~ΠΑΟ- ΗΡΑΚΛΗΣ 4-0  4ο γκόλ  19/03/2016 : https://youtu.be/kYoSX5U8rK0 .-
* Με τα δύο γκολ που πέτυχε Μπεργκ έφτασε τα 42 με την φανέλα του Παναθηναϊκού και, πλέον, ο Σουηδός ξεπέρασε κατά ένα τον Γιώργο Καραγκούνη και βρίσκεται στην 19η θέση των σκόρερ όλων των εποχών στο «τριφύλλι». Επόμενος στόχος του Σουηδού είναι το ρεκόρ του Τζιμπρίλ Σισέ (47 τέρματα) έτσι ώστε να γίνει ο τρίτος ξένος που θα έχει σημειώσει τα περισσότερα τέρματα στην ιστορία του συλλόγου, μετά τους   Βαζέχα  (244) και
Όσκαρ Αλβαρέζ (55).
                                                                               
ΚΥΡΙΑΚΗ 20/3/2016 

Έμφραγμα στο 94' για την ΑΕΚ, ήττα 1-0 από τον Παναιτωλικό
 ~  Παναιτωλικός-ΑΕΚ  1-0 .- ^ (94΄  ο Μάρκος Πάουλο).-
Διαιτητής: Δελφάκης (Αρκαδίας)  Βοηθοί: Πετρόπουλος (Αρκαδίας), Φραγκιαδάκης (Δωδεκανήσου)
4ος: Μουρτζάκης (Ηρακλείου)
Διαιτητής: Ι.Δελφάκης (Αρκαδίας)
Κίτρινες: Φερέιρα, Μάκος - Βάργκας, Μάνταλος, Ντίντακ
 ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Γ.Ματζουράκης): Κυριακίδης, Μύγας, Κούσας, Χαντάκιας, Ρουμπουλάκου, Πάουλο, Μάκος, Μουνιόζ, Ουάρντα (90΄+1 Βασιλείου), Φερέιρα (72΄ Βασιλούδης), Μαρκόφσκι (83΄ Κλέσιο)
ΑΕΚ (Γκ. Πογέτ): Μπαρόχα, Γκάλο, Λαμπρόπουλος, Άρθο, Γκάλο, Σιμόες, Γιόχανσον (63΄ Κορδέρο), Μάνταλος, Βάργκας (61΄ Μπουονανότε), Αραβίδης (77΄ Πέκχαρτ), Τζιμπούρ

 
Νέα «τριάρα» του ΠΑΟΚ επί της Καλλονής στην εποχή... Ίβιτς
 ~ ΠΑΟΚ-Καλλονή  3-0  .- ^ 
Τα  γκόλ : Ο Μυστακίδης στο 28' άνοιξε το σκορ, στο 58' ο Αθανασιάδης βρήκε δίχτυα για 2η φορά και στο 77΄ ο Κοροβέσης διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.
 Διαιτητής: Καραντώνης (Ημαθίας) , Βοηθοί: Καραϊσαρίδης (Πιερίας), Δίπλαρης (Καρδίτσας)
4ος: Κιοτζένης (Ξάνθης)
Διαιτητής: Καραντώνης (Ημαθίας)
Κίτρινες κάρτες: Χαρίσης
 ΠΑΟΚ: Βελλίδης, Βίτορ, Τζαβέλλας, Σκόνδρας, Λέοβατς (78' Μαλεζάς), Τζιόλης, Κάτσε, Χαρίσης (60' Κοροβέσης), Πέλκας, Μυστακίδης (68' Ροντρίγκες), Αθανασιάδης.
Καλλονή: Δαύκος, Γκόλιας, Ουκά, Μίκιτς, Τσαμπούρης (79΄ Γιουκάρης), Μπλάζιτς, Καλτσάς, Μανούσος, Φαβάλι (64' Σπυρόπουλος), Γεωργίου, Μάρκοβιτς (61' Ξύδας).
  

Ο Λε Ταλέκ υποβίβασε και... μαθηματικά τον Πανθρακικό
~ Πανθρακικός-Ατρόμητος   0-1  .- ^
Το  γκόλ :  Το γκολ του Λε Ταλέκ στο 21΄ έκρινε τη συνάντηση της 27ης ημέρας του πρωταθλήματος.
Διαιτητής: Κομίνης (Θεσπρωτίας)  , Βοηθοί: Καλφόγλου (Θεσπρωτίας), Λάμπρου (Ανατολικής Αττικής)\  4ος: Ευαγγέλου (Αθηνών)
Διαιτητής: Γ.Κομίνης (Θεσπρωτίας)
Κίτρινες: Χασομέρης, Λαδάκης, Ιγκορ, Αθανασιάδης - Μπρίτο
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ (Ζ.Στοΐνοβιτς): Αθανασιάδης, Παπαγεωργίου, Μελίσσης, Μπουγαΐδης, Χρήστου, Τσιάρας (74΄ Μπαϊκαρά), Ηλιάδης, Λαδάκης, Χασομέρης (84΄ Μουδούρογλου), Ντιγκινί, Ίγκορ.
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Τρ.Δέλλας): Μπάρκας, Φυτανίδης, Μπρίτο, Ουσέρο, Ματέι (81΄ Γροντής), Ούμπιδες, Λε Ταλέκ (87΄ Παπαδόπουλος), Κιβρακίδης, Μπίτολο, Λαζαρίδης, Σουμπίνιο (62΄ Στόιτσεφ).


  Ο Ερνάνι τα έβαζε, ο Αστέρας τα έχανε, «διπλό» ο Ολυμπιακός
 ~Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός   1-2 .- ^
Tο γκόλ : 1΄ και 49΄ Ερνάνι ,  90΄  Δημούτσος .-
Διαιτητής: Κουκουλάκης (Ηρακλείου) , Βοηθοί: Αλεξέας (Μεσσηνίας), Τσολάκης (Αθηνών)
4ος: Κατσικογιάννης (Ηπείρου)
Διαιτητής: Μ. Κουκουλάκης (Ηρακλείου)
Κίτρινες: Ιγκλέσιας, Θεοδωρόπουλος - Ελαμπντελαουΐ, Κασάμι
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Μ.Χάβος): Θεοδωρόπουλος, Λούι, Γιαννούλης, Σανκαρέ, Ζησόπουλος, Χαμντανί, Δημούτσος, Μπερτόλιο, Νίκο Φερνάντες (62΄ Στανισάβλιεβιτς), Μάσα (85΄ Ιωαννίδης), Ιγκλέσιας (46΄ Τσάβες).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μ.Σίλβα): Καπίνο (73΄λ.τ Ρομπέρτο), Ελαμπντελαουΐ, Μαζουακού, Ντα Κόστα, Σιόβας, Κασάμι, Μιλιβόγεβιτς, Φορτούνης (63΄ Τσόρι Ντομίνγκες), Πάρντο (63΄ Ντουρμάζ), Ερνάνι, Ιντέγε.

Video :
~ ΑΣΤΕΡΑΣ Τρ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  1-2  Α΄  ημίχρ 0-1  γκόλ 27η  αγων  20/03/2016: https://youtu.be/2AFTH-Fnrtk .- 
~ ΑΣΤΕΡΑΣ- ΟΣΦΠ 1-2  Γκόλ δηλώσεις 27η αγων , 20/03/2016 : https://youtu.be/M69vbytDEfU .- 
~ ΑΣΤΕΡΑΣ- ΟΣΦΠ  1-2  2ο  γκόλ  0-2 27η  αγων   20/03/2016: https://youtu.be/xsIWsumWvYM  .- 
~ Αστέρας Τρ.- Ολυμπιακός 1-2 γκόλ Αστέρα 27η  αγων   20/03/2016 : https://youtu.be/3Le8yLpsra0 .-


ΔΕΥΤΕΡΑ 21/3
 19.30 ΠΑΣ Γιάννινα-Πανιώνιος
Διαιτητής: Τζήλος (Λάρισας)  , Βοηθοί: Νταλούκας (Τρικάλων), Κουρέντας (Τρικάλων)
4ος: Ρούσσος- Μπεκερτζής (Πρέβεζας














***Αποτελέσματα και πρόγραμμα:

Σάββατο 19 Μαρτίου

Απόλλων Πατρών - Άρης 65-73
Ρέθυμνο - ΑΕΚ 70-69
ΠΑΟΚ - Λαύριο 69-75
Κολοσσός Ρ. - Καβάλα 98-79

Αρκαδικός - Τρίκαλα 79-66
Κυριακή 20 Μαρτίου

Live score: Παναθηναϊκός - Κόροιβος (18-19 10')
  Παναθηναϊκός - Κόροιβος  88-76 .- ^
Καλδίρης-Παγώνης-Τσαρούχα (Καρούσης)
Τα  δεκάλεπτα :  18-19 , 
 40-37, 68-56, 88-76Διαιτητές: Καλδίρης, Παγώνης, Τσαρούχα
Έπαιξε όσο χρειάστηκε ο Παναθηναϊκός, 88-76 τον Κόροιβο
 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Σάσα Τζόρτζεβιτς): Χέινζ 11 (1), Χαραλαμπόπουλος 4, Μποχωρίδης 3 (1), Γιάνκοβιτς 7 (1), Φώτσης 4, Ραντούλιτσα 7, Φελντέιν 25 (6), Διαμαντίδης 4, Γκιστ 7 (1), Καλάθης 2, Παπαγιάννης 8, Χάντερ 6
ΚΟΡΟΙΒΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ (Χάρης Μαρκόπουλος): Άλεν 17 (3), Συνετός, Πουλιανίτης 6 (2), Χριστοδούλου 3 (1), Χαριτόπουλος 4 (1), Κόβατς 4 (1), Γεωργάκης, Σλαφτσάκης 10, Μπάτης, Βασιλόπουλος, Τσάπιν 22 (6), Χάρις 11


Δευτέρα 21 Μαρτίου

ΣΕΦ 18.30 Ολυμπιακός - Κηφισιά
Μάνος-Σκούτας-Μαλαμάς (Ελευθεριάδης)


***  Τα αποτελέσματα του φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδας μπάσκετ των γυναικών (18-20 Μαρτίου), που διεξήχθη στο ΔΑΚ Λευκάδας:
Ο Ολυμπιακός πήρε το Κύπελλο στο μπάσκετ γυναικών
ΚΥΠΕΛΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
17ο ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ (18-20/3/2016, ΔΑΚ Λευκάδας)
ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

 Παρασκευή, 18 Μαρτίου
Παναθηναϊκός-Αθηναϊκός 67-66
Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 85-48
Κυριακή, 20 Μαρτίου
«Μικρός τελικός»     

Αθηναϊκός-ΠΑΟΚ 58-66
ΤΕΛΙΚΟΣ
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 60-63  .-^

Την  Κυριακή στη Β΄ εθνική :
 ***  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Β΄ Εθνικής στο Ελληνικό ποδόσφαιρο 24η  αγωνιστική 20/03/2016 :
ΤΡΙΚΑΛΑ-ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ  3-1 .- ^
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Καρδίτσας -ΠΑΝΣΕΡΑΪΚΟΣ  1-0 .- ^
Α.Ε.Λ ΛΑΡΙΣΣΑ-ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ   1-0 .- ^
ΚΑΛΛΙΘΕΑ-ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΣ  1-0 .- ^
ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ -ΧΑΝΙΑ  Αναβλήθηκε
ΚΕΡΚΥΡΑ-ΖΑΚΥΝΘΟΣ    Δευτέρα 21/03/2016
ΛΑΜΙΑ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ   Δευτέρα  21/03/2016
ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης  0-3 .- ^ α.α.
ΠΑΝΑΙΓΕΙΑΛΙΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Βόλου  3-0  .- ^ α.α.



 
  *** Για την Γ΄ Εθνική  3ος  όμιλος  :
 Σάββατο 19/03/2016, 3 μ.μ.
Καλαμάτα -Κανάρης Χίου   2-1 .- ^
Το  γκόλ στο 59΄ Αντώνης Μανουσάκης .-
Διαιτητής: Καλανζής (Αθηνών), Βοηθοί: Μπατζιόπουλος, Πασπάτης (Αθηνών).
ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ: Σταυράκης, Γαλανόπουλος, Κεμάλι, Τσόπελας, Κασμερίδης, Μανουσάκης (83′ Μπεγκλετζής), Ραχίμ, Ρήγας (54′ Κολημήτρας), Καλαντζής, Τορεζάνι, Οττα (74′ Τσιμικλής).
 ΚΑΝΑΡΗΣ ΝΕΝΗΤΩΝ: Κωττάκης, Αγριμάκης, Τσιούμας, Γρίγος, Χριστόπουλος, Πουλάκης (44′ λ.τ. Χριστοφί), Λέσι, Χριστούλης, Σαμπάλης, Ντάμπος (60′ Βαιντερλής), Σελαλα.

20/03/2016
Λεβάντε ΑΟ-Βύζας Μεγάρων 3-1 .- ^
20/03/2016
Παναργειακός-Ερμιονίδας  1-0 .- ^
ΑΕ ΑΟ Χαλκίς-Παμβουπρασιακός  0-0 .- ^
 Λουτράκι ΠΑΟ-Αιολικός  3-2 .- ^
 Παναρκαδικός-Δόξα Ν. Μανωλάδας 3-2 .-^
Σπάρτη-Ηρακλής Ψαχνών 3-0 χ.α. -
~**   Επομένη Αγωνιστική
Αιολικός - Παναργειακός
Βύζας Μεγάρων - Χαλκίδα
Δόξα Νέας Μανωλάδας - ΑΟ Λεβάντε
Ηρακλής Ψαχνών - Ερµιονίδα 0-3 α.α
Κανάρης Νενήτων - ΠΑΟ Λουτρακίου
Παναρκαδικός – Μαύρη Θύελλα.

***   Α΄ Τοπικό ποδόσφαιρο  ΕΠΣΜεσσηνίας 25η  αγωνιστική :
Σάββατο  19-03-2016  :
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ  Γ.Σ. -Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ  2-0  .-0 ^
ΠΑΜΙΣΟΣ Μεσσήνης -ΕΘΝΙΚΟΣ Μελιγαλά  3-0 .- ^
ΑΣΤΕΡΑΣ Αρφαρών -Α.Ο. ΦΑΡΑΙ  1-0 .- ^
~**  ΑΡΕΝΑ ΣΤΟ ΑΡΦΑΡΑ: Συγκεκριμένα, στο 90+ όταν ο διαιτητής Πλακογιάννης που ήταν άριστος, " σφύριξε" το τέλος της συνάντησης μέσα σε θερμούς πανηγυρισμούς των νικητών από τους 300 και πλέον ένθερμους φίλους τους, ο ποδοσφαιριστής της καλαματιανής ομάδα Φιλανδριανός παρ εκτράπηκε,  κτύπησε γροθιά τον παράγοντα του Αστέρα Αρφαρών Μπούρα "Μπουτσικά" με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν θλιβερά επεισόδια και το γήπεδο να μετατραπεί σε αρένα.

Κυριακή  20-03-2016 :
Α.Ο. ΔΩΡΙΟ -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλαμάτας  0-1 .- ^
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ Πύλου-Α.Π.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ 5-1 .- ^
ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμάτας-Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ  0-0 .- ^
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ -Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ 3-0 .- ^
Α.Ο.ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ-Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ  0-1 .- ^

 ***  Α1  Τοπικό ποδόσφαιρο  ΕΠΣΜεσσηνίας  23η  αγωνιστική :
Σάββατο 19-03-2016 :
Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ Καλαμάτας -ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ Π.Σ. .  3-2 .- ^
ΚΕΡΑΥΝΟΣ Καλαμάτας -ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ Καλαμάτας    -
 Κυριακή 20-03-2016 :
Α.Ο. ΣΠΕΡΧΩΓΙΑΣ-Α.Ε.ΑΒΙΑΣ  -
ΕΡΑΝΗ Φιλιατρών-ΑΠΟΛΛΩΝ Πεταλιδίου 0-1 .- ^
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Παραλίας-ΑΙΑΝΤΑΣ Καλαμάτας  3-0 .- ^
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Χώρας-Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ  1-0 .- ^
ΗΡΑΚΛΗΣ Καλαμάτας -ΑΚΡΙΤΑΣ Κορώνης  -


 *** Β΄ Κατηγορία ποδόσφαιρο ΕΠΣΜεσσηνίας 21η αγωνιστική :
Σάββατο 19-03-2016   1ος  όμιλος
 Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑΣ -Α.Ο. ΦΥΤΕΙΑΣ  3-0 .- ^
Α.Ε. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ-ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ  1-1 .- ^
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Άμφειας -ΑΣΤΕΡΑΣ Μικρομάνης  0-1 .- ^
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Πλατύ-Α.Ε. ΑΙΘΑΙΑΣ   4-1 .- ^
Κυριακή 20-03-2016 :
ΘΥΕΛΛΑ -ΔΙΑΓΟΡΑΣ Κοπανακίου  0-5 .- ^
Α.Ε. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ/ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Καλαμάτας  4-0 .- ^
  2ος  όμιλος
Α.ΠΣ. ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ Χώρας -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Καλαμάτας  
Κυριακή 20-03-2016 :
ΑΕΚ Καλαμάτας -Α.Ε. ΜΑΝΗΣ   2-2 .- ^
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΜΙΣΟΣ Μεσσήνης -ΠΑΟ ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ   1-1 .- ^
Α.Ο .ΣΤΕΝΩΣΙΑΣ -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Ανάληψης  1-4 .- ^
ΔΟΞΑ Καλαμάτας -ΘΥΕΛΛΑ Χαροκοπιού   1-1 .- ^  
 
***
*** Σήμερα στο Ελίτ η γιορτή σκυταλοδρομιών Street Relays 

Η ώρα της μεγάλης αθλητικής γιορτής των Street Relays της Καλαμάτας έφτασε! Πολυάριθμοι μικροί και μεγάλοι θα βρεθούν από τις 11.30 το πρωί μέχρι τη 1.30 μετά το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Ελίτ για να πάρουν και να δώσουν τη σκυτάλη –το κατ’ εξοχήν σύμβολο της συνεργασίας. Τους αγώνες διοργανώνει ο Ακρίτας, με τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και μεγάλο χορηγό την εταιρεία Βίκος. Εκτός από το αθλητικό κομμάτι, που δεν είναι ανταγωνιστικό, αλλά καθαρά ψυχαγωγικό και συμμετοχικό, τα Street Relays έχoυν και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς τα μισά έσοδα από τις εγγραφές στις τρεις μεγάλες διαδρομές θα διατεθούν για τις ανάγκες του ΚΕΦΙΑΠ Καλαμάτας, ενώ χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε στο Ελίτ βραδιά γευσιγνωσίας και τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν θα διατεθούν για τις φιλανθρωπικές δράσεις της Μητρόπολης Μεσσηνίας. Το αναλυτικό πρόγραμμα της σημερινής εκδήλωσης έχει ως εξής: 11:30-12:30 αγώνας 4×2500μ. και 2×5000μ. 12:30–12:50 απονομές 12:30–12:50 αγώνας 4×500μ. 12:50 – 13:10 kids relays 4×50μ. 13:00–13:10 απονομές 13:10–13:30 kids relays 4×100μ. - 

~
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2016  :                                             
~  Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  01  Μαρτίου  2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-01-2016.html  .-                                                                                                                                     
 ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη 01 Μαρτίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/01-2016.html .-                                                       
~Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη 02  Μαρτίου  2016  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-02-2016.html  .-           
~ Η εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τσικνο-Πέμπτη 03- Μαρτίου  2016 ~  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-03-2016.html .-                                                                                                                     
~   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  04 Μαρτίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-04-2016.html .-                                                                                                                                           
~Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News Παρασκευή 04 Μαρτίου  2016 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-04-2016.html .-                                                  
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο  05 και 06 Μαρτίου  2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr / .-                                                                                         
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 05 Μαρτίου  2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-05-2016.html .-                                                                                                                                       
~  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 06 Μαρτίου 2016:  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-06-2016.html  .-                                                                                                                           
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 07 Μαρτίου  2016 :   http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-07-2016.html .-                                                                                                                         
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 08 Μαρτίου 2016:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-08-2016.html .-                                                                                                                                                                              ~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Arfara News Τρίτη  08  Μαρτίου 2016  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-08-2016.html .-                 
 ~  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Τρίτη 08  Μαρτίου  2016  : { Ενδέκατο 11ο  Κεφάλαιο -μέρος } : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/03/08-2016.html .-                           
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  09 Μαρτίου 2016  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-09-2016.html .-                                                                                                                                           
 ~   Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  10 Μαρτίου  2016:  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-10-2016.html .-                                                                                                                                             
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 11 Μαρτίου  2016  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-11-2016.html .-                                                                                                                                                  ~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας , Παρασκευή 11Μαρτίου 2016 , Α.-   ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΑΜΕΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-                                    ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις  Παρασκευή 11  Μαρτίου  2016 , Δωδέκατο 12ο   Κεφάλαιο -μέρος }  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/03/11-2016.html  .-                                      
 ~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 12  Μαρτίου  2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-12-2016.html .-                                                                                                                        
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 12  και 13 Μαρτίου  2016  : 'Όλες οι Αθλητικές Ειδήσεις της  εβδομάδας σε μιά σελίδα !!!  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/03/12-13-2016.html .-                                                                                                                               
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή 13  Μαρτίου 2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-13-2016.html .-       
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Arfara News , Κυριακή 13  Μαρτίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-13-2016.html .-                                                                                                                                              
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Καθαρή Δευτέρα 14  Μαρτίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-14-2016.html  .-                                                                                                                        
 ~ Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  15  Μαρτίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-15-2016.html .-                                                                                                                                    
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  16 Μαρτίου  2016 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-16-2016.html .-                                                                                                                                      
~   Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  17 Μαρτίου  2016  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-17-2016.html  .-                                                                                                                                   
~ Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News Πέμπτη  17  Μαρτίου  2016 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-17-2016.html .-                                                      ~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο  αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 18  Μαρτίου  2016 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-18-2016.html .-                                                          
 ~ Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Arfara News  Παρασκευή  18  Μαρτίου  2016 :   http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-18-2016.html .-                                                                                                                                    
 ~  Η Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  19  Μαρτίου  2016  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-19-2016.html .-     
 ~ Αθλητικό Σάββατο-κύριακο  19 , 20 και 21 Μαρτίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/03/19-20-21-2016.html .-                                                                                                                                        
~ ~ Η Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 20  Μαρτίου  2016: http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/03/arfara-news-20-2016.html .-            
~

 ~** ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ –ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ  :
 
 ~ Εκδρομές -διαδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας Σ/Κ  17  ΚΑΙ 18  Οκτωβρίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/17-18-2015_16.html  

1./ ~   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις
~  08  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016   Πρώτο  μέρος: http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-      

2./ ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις , 2  Ιανουαρίου 2016  , Δεύτερο  μέρος    :                http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-   

3./    ~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας
περιηγήσεις , Πέμπτη  14  Ιανουαρίου  2016 ,  Μέρος  3ο  τρίτο  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/14-2016-3.html .-  

4. /  ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας  περιηγήσεις 15-01-2016 Μέρος  4ο  τέταρτο  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016.html .-   

5.-/  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις  15-01-2016   μέρος πέμπτο  5ο  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016-5.html .-  

1~ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Σάββατο  10  Οκτωβρίου 2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-    
 2~ ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ  Κυριακή  11  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/11-2015.html .-   

~Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1. STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2. Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS ,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2 ,
7.
stamos-dynami ,
8.
Arfara-Messinias ,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , Arfara-Messinias 2  , 

***     BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4549    Video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2875 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      2875 video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10.299 βίντεο   .-  
~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4812 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,

https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 590 /  -         https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,

https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.572   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,    
                    
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   568 -  
     https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  

~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  510. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .-
                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-

***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2016  
 ~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο  27  και 28  Φεβρουαρίου  2016  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/02/27-28- 2016.html .-  
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 28  Φεβρουαρίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-28-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  29 Φεβρουαρίου 2016    : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-29-2016.html .-
 ~Το αγιάζι στην ενημέρωση  Arfara News Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-29-2016_29.html .-
*
***    Το ποιήμα του Σταματάκου μας 17/03/2016 : https://youtu.be/MXG1idWaIr8  /-
Αν


~ Ι. Ν . Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών  εκφώνηση  Ι. Ευαγγέλιο 19/ 03/ 2016 πανηγυρικός εορτασμός 19/03/2016: https://youtu.be/JQEvPkc8bPU  .-
~ Άγιοι Θεόδωροι Αρφαρών πανηγυρικός εορτασμός Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος  19/03/2016 :  https://youtu.be/jTb16RlfHvU .-
~ I. Ν.  Αγίων Θεοδώρων 19/03/2016 εορτασμός με Μητροπολίτη Χρυσόστομο :  https://youtu.be/CY1OLjNnLmM .- 
~ ***   Κυριακή Ορθοδοξίας  20-03-2016  Βίντεο Αρφαρά Άγιοι Θεόδωροι !
   ~ Κυριακή της Ορθοδοξίας Άγιοι Θεόδωροι Αρφαρών  20/03/2016: https://youtu.be/q5WvWcvH_4w .-
~ Άγιοι Θεόδωροι Αρφαρών 20/03/2016 Κυριακή Ορθοδοξίας :  https://youtu.be/hQ90vHr7_eA .- 
~Ι Ν  Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών 20/03/2016 Θεία Λειτουργία : https://youtu.be/P88D463PdzE .-     ~ Άγιοι Θεόδωροι Αρφαρών 20/03/2016 Κυριακή Ορθοδοξίας : https://youtu.be/15mllS3aAsg  .-     ***   Βίντεο Α΄ Χαιρετισμοί στην Παναγία μας Αγιοι Θεόδωροι Αρφαρά Παρασκευή 18-03-2016 :   
~ Ι. Ν.  Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών Α΄ Χαιρετισμοί 18/03/2016: https://youtu.be/3Lbg_vRES1A .-
~   Α΄ Χαιρετισμοί στην Παναγία μας  Ι. Ευαγγέλιο 18/03/2016 :   https://youtu.be/qfFikwZRYR0 
~   Α΄ Χαιρετισμοί Άγιοι Θεόδωροι Αρφαρών 18/03/2016  ψάλτες: https://youtu.be/vpinr0-p7d8 .- 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου