Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  18  Νοεμβρίου  2015  :
~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας
~ Υγεία είναι : η διαρκής πάλη του οργανισμού κάθε ζωντανού οργανισμού , έναντι της αρρώστιας –της νόσου .-
Περπάτημα μισής ώρας μειώνει την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη
~ Θάνατος είναι : το τέλος της ζωής .-

    
Κοινωνικότης , είναι : να βγεις έξω από το σπίτι σου , έξω από την οικογένεια σου , έξω από τον εαυτό σου , έξω από την πατρίδα σου , έξω από την Ήπειρό σου , έξω από τον πλανήτη σου , και να δεις , να μάθεις , να γνωρίσεις , πως τρέφονται , πως ζούνε , πως διαβάζουν, πως διασκεδάζουν , πως παίζουν , πως κλαίνε , πως γελάνε , πως τραγουδάνε , πως περπατάνε , πως χορεύουνε , και γενικά πως συμπεριφέρονται εν γένει οι άλλοι άνθρωποι.-
 
Τιμιότης σημαίνει :, αλήθεια στη σκέψη , αλήθεια στα λόγια και αλήθεια στα έργα .-

*** Γατί οι επιστήμονες προειδοποιούν να αφήνουμε ξέστρωτο το κρεβάτι μας;
- See more at: http://newsone.gr/paraxena/674945-afiste-to-krevati#sthash.YY1rpXjG.dpuf
Δεν είναι τεμπελιά, αλλά… υγεία
Αν δεν στρώνετε το κρεβάτι σας το πρωί που ξυπνάτε, τότε δεν είσαστε τεμπέληδες. Απλά είστε πιο υγιείς από εκείνους που φροντίζουν να ακολουθούν αυτή την… ανθυγιεινή συνήθεια του να τακτοποιούν τα σεντόνια και τους κουβέρτες τους καθημερινά.
Τα ακάρεα, είναι μικροοργανισμοί που ζουν στο κρεβάτι μας και τρέφονται από τα νεκρά κύτταρα του δέρματός μας…
Αφήνοντας τα σεντόνια ανάστατα πάνω στο στρώμα, επιτρέπετε σε τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια ακάρεα σκόνης να εξοντωθούν, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Kingston.
Οι ερευνητές, ανακάλυψαν ότι τα ακάρεα,- γίνονται δύσκολα ορατά με το ανθρώπινο μάτι καθώς έχουν μέγεθος μικρότερο, συνήθως, από ένα χιλιοστό του μέτρου-, δεν μπορούν να επιβιώσουν σε ένα ξέστρωτο κρεβάτι γιατί τα εκθέτετε στο φυσικό φως, τον φυσικό εχθρό τους.
Αν στρώνετε το κρεβάτι σας, δημιουργείτε τότε τις ιδανικές συνθήκες για την αναπαραγωγή τους: «Tο να αφήνουμε το κρεβάτι άστρωτο στη διάρκεια της ημέρας επιτρέπει στην υγρασία να απομακρυνθεί από τα σκεπάσματά μας. Αυτό έχει ως συνέπεια την αφυδάτωση των ακάρεων και το συνακόλουθο θάνατό τους», αναφέρει σχετικά ο καθηγητής Στίβεν Πρέτλοβ.
 
Οι άνθρωποι που κάνουν μέτρια κατανάλωση καφέ – τρεις έως πέντε καφέδες τη μέρα- έχουν μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα από διάφορες ασθένειες, σε σχέση με εκείνους που πίνουν από λίγο έως καθόλου καφέ, σύμφωνα… με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.   Η νέα μελέτη έρχεται σε προστεθεί σε άλλες, που δείχνουν ότι η με μέτρο κατανάλωση καφέ μπορεί να αποφέρει οφέλη για την υγεία.  Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον καθηγητή διατροφολογίας και επιδημιολογίας Φρανκ Χου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Circulation», ανέλυσαν στοιχεία στο πλαίσιο τριών διαχρονικών μεγάλων μελετών, που συνολικά αφορούσαν περίπου 40.500 άνδρες και 168.000 γυναίκες. Σε μια περίοδο 30 ετών, 19.500 γυναίκες και 12.400 άνδρες πέθαναν από διάφορες αιτίες. Η ανάλυση έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ σχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, διαβήτη τύπου 2, νευρολογικές παθήσεις όπως το Πάρκινσον και αυτοκτονία. Η κατανάλωση καφέ δεν συσχετιζόταν με τον κίνδυνο για θάνατο από καρκίνο.
«Η μελέτη παρέχει πρόσθετα στοιχεία ότι η με μέτρο κατανάλωση καφέ μπορεί να επιφέρει οφέλη για την υγεία, όσον αφορά την μείωση των πρόωρων θανάτων από αρκετές παθήσεις. Γι» αυτό, θα πρέπει να αποτελέσει τμήμα μιας υγιούς και ισορροπημένης διατροφής», δήλωσε ο Χου.  Σημειωτέον ότι τα οφέλη φάνηκε να ισχύουν για τον καφέ τόσο με καφεϊνη, όσο και χωρίς. Η προστατευτική δράση του καφέ, σύμφωνα με τους ερευνητές, οφείλεται μάλλον σε βιοδραστικές ουσίες που περιέχει και οι οποίες μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως τους βιολογικούς μηχανισμούς που παράγουν τα οφέλη για την υγεία.   Από την άλλη, οι άνθρωποι που πίνουν καφέ, τείνουν να καπνίζουν και να πίνουν αλκοόλ, συνήθειες που έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία. Συνεπώς, κατά τους ερευνητές, τα οφέλη του καφέ είναι πιο ορατά στην περίπτωση των μη καπνιστών. Ακόμη, ομάδες του πληθυσμού όπως οι έγκυοι και τα παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν την πολλή καφεϊνη.

***  Είστε άνδρας και βάζετε το κινητό στην τσέπη; Τραγικό λάθος...
kinitoand
~  Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως η ακτινοβολία που εκπέμπει το κινητό μας τηλέφωνο, είναι ικανή να επηρεάσει το σπέρμα αλλά και την παραγωγική λειτουργία του άνδρα.
Τα σπερματοζωάρια ελαττώνονται επικίνδυνα τόσο σε αριθμό όσο και σε... κουράγιο.
Σοκ προκαλεί πως η εν λόγω ακτινοβολία είναι ικανή να παρέμβει μέχρι στο DNA και στη μορφολογία του σπέρματος.
Συγκεκριμένα αν έχετε το κινητό στην τσέπη ενδέχεται το σπέρμα σας να παρουσιάσει 11% μικρότερη κινητικότητα από το φυσιολογικό.

***  Aιμορροϊδες...Τέρμα
aimores
~  Η άσκηση κάνει καλό. Η γυμναστική βοηθά να παραμείνετε δραστήριοι για να μειωθεί η πίεση στις φλέβες, που μπορεί να συμβεί με μεγάλες περιόδους όρθια ή καθιστή στάση. Αποφύγετε μεγάλα χρονικά διαστήματα σε όρθια ή καθιστή. Ακολουθείστε τους κανόνες υγιεινής, να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα, αποφύγετε το χαρτί υγείας, με αρώματα ή χρώματα, προσπαθήστε να μην ξύνετε την περιοχή καθώς και να μην κάνετε μπάνιο με καυτό νερό αλλά με χλιαρό. Επιπροσθέτως φαρμακευτική αγωγή με χάπια, υπόθετα και αλοιφές. Τέλος υπάρχει και χειρουργείο με Laser. Χρησιμοποιείται στα προχωρημένα στάδια, δημιουργεί μικρότερο τραύμα, λιγότερο χρόνο επέμβασης και άμεση επιστροφή του ασθενή στο σπίτι χωρίς επιπλοκές.

***  Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το κρυολόγημα
kriologima
~ Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι θα περάσουν τουλάχιστον μία ολιγοήμερη περίοδο κάθε χειμώνα, που θα ταλαιπωρηθούν από τα γνωστά συμπτώματα ενός κρυολογήματος. Είστε σίγουροι ότι ξέρετε όσα είναι ανάγκη να ξέρετε για το κρυολόγημα; Μήπως έχετε αναρωτηθεί για κάποια πράγματα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έτυχε να ρωτήσετε ευθέως κανέναν;
Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το κρυολόγημα:
Τι είναι το κρυολόγημα
Το κοινό κρυολόγημα είναι συνήθως μια ιογενής λοίμωξη που προκαλεί φλεγμονή της μύτης, του λαιμού, των ιγμορείων και του λάρυγγα. Ονομάζεται και λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, για να διακριθεί από τις πιο σοβαρές λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Το κρυολόγημα δεν είναι επικίνδυνο για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστο, ακόμη και αν διαρκέσει μόνο λίγες μέρες.
Ποιοι είναι εκείνοι που κρυολογούν
Συμβαίνει σε όλους μας ανεξαιρέτως. Είναι βέβαια πιο συχνό το χειμώνα γιατί οι άνθρωποι συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους και ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα. Τα παιδιά περνούν κατά μέσο όρο έως και πέντε κρυολογήματα ετησίως και ενήλικες δύο ή τρία. Οι άνθρωποι που καπνίζουν, έχουν διαβήτη, μειωμένη ανοσία ή άσθμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν επιπλοκές, όπως πνευμονία, από ένα κρυολόγημα.
Πώς μπορώ να αποφύγω το κρυολόγημα;
Μόνο αν ζείτε σαν... ερημίτης σε καλά σφραγισμένο σπήλαιο! Σε γενικές γραμμές πάντως δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε, εκτός από το να λαμβάνετε κάποια βασικά μέτρα πρόληψης, όπως το πλύσιμο/απολύμανση των χεριών σας κατά την περίοδο έξαρσης και η περιορισμένη επαφή με μολυσμένα άτομα. Οι ασθενείς θα πρέπει να καλύπτουν την μύτη και το στόμα τους, όταν φτερνίζονται ή βήχουν, να πλένουν τα χέρια τους, να πετάνε τα χαρτομάντηλα που έχουν για την μύτη τους σε ένα κλειστό δοχείο και μην πηγαίνουν στην εργασία, ή το σχολείο μέχρι να μειωθούν αισθητά τα συμπτώματα.
Τα συμπληρώματα διατροφής με προστατεύουν από το κρυολόγημα;
Ίσως. Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη κρυολογημάτων. Το σκόρδο, η ομοιοπαθητική, οι βιταμίνες C και D και η εχινάκεια (echinacea), σίγουρα δεν θα σας βλάψουν, αλλά δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις ότι σας προστατεύουν κιόλας τόσο πολύ. Υπάρχει κάποια θετική επιστημονική ένδειξη ότι τα προβιοτικά, δηλαδή τα “καλά” βακτήρια στο έντερο, μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης, τη διάρκεια, τη σοβαρότητα και την επίπτωση του κρυολογήματος.
Υπάρχει εμβόλιο για το κρυολόγημα;
Όχι. Τα εμβόλια ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά συγκεκριμένων ιών. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε από ποιους ακριβώς ιούς πρέπει να προστατευθείτε. Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να προκληθεί από ένα ευρύ φάσμα ιών, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι από την οικογένεια των ρινοϊών, αλλά και από άλλους, όπως ο κορωναϊός και η γρίπη. Επειδή είναι τόσο μεγάλο το φάσμα των πιθανών “ενόχων” ιών, είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρξει εμβόλιο για το κοινό κρυολόγημα.
Θα υπάρξει θεραπεία για το κρυολόγημα στη διάρκεια της ζωής μου;
Πιθανώς όχι. Υπήρξε κάποιος... ενθουσιασμός πρόσφατα για το αντιικό φάρμακο ιντερφερόνη, με τη μορφή ρινικού σπρέι. Σε μία κλινική έρευνα, βρέθηκε ότι όντως μείωσε τα συμπτώματα, όπως βήχας, καταρροή και αίσθημα ασθενείας, αλλά οι συμμετέχοντες έλαβαν και άλλα φάρμακα (αντιισταμινικά και ibuprofen) την ίδια στιγμή. Η ιντερφερόνη είναι ακριβή και μπορεί να προκαλέσει και η ίδια γριππώδη συμπτώματα, γι 'αυτό οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι μια ακραία λύση για ένα πιο απλό πρόβλημα. Ένα πιο πιθανό φάρμακο θα ήταν ένα σπρέι που επικαλύπτει την επένδυση της μύτης με ένα τζελ για να σταματήσει τα ιικά σωματίδια από το εισέλθουν εξαρχής στον οργανισμό, τουλάχιστον μέσω της ρινικής οδού.
Γιατί δεν παίρνουμε αντιβιοτικά στο κρυολόγημα;
Τα κρυολογήματα προκαλούνται συνήθως από ιούς, και τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν τους ιούς. Περιστασιακά, βακτήρια που ζουν στο αναπνευστικό σύστημα υπάρχουν όντως σε ανθρώπους με κοινά κρυολογήματα, αλλά η εξάλειψή τους με αντιβιοτικά δεν θα επιταχύνει την ανάρρωσή τους και δεν είναι απαραίτητη. Σπάνια, τα κρυολογήματα εξελίσσονται σε μολύνσεις αυτιών, σοβαρή ιγμορίτιδα ή πνευμονία, και, μόνο τότε τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα. Συμπτώματα που υποδεικνύουν μια σοβαρή επιπλοκή θα είναι υψηλός πυρετός, βήχας με πρασινωπό πτύελο, πόνος στο αυτί ή πόνος στο πρόσωπο.
Είμαι καλύτερα. Γιατί βήχω ακόμα;
Μετά από μια ιογενή ασθένεια, μπορεί να υπάρχει φλεγμονή γύρω από τους αεραγωγούς, που προκαλεί βήχα. Τα αντιβηχικά φάρμακα δεν πρέπει να χορηγούνται σε μικρά παιδιά. Τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή βοηθούν τα άτομα με άσθμα και είναι πιθανό να ωφελήσουν και τα μη-ασθματικά άτομα. Εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή, ή βήχα για περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες, ή αν έχετε ανησυχητικά συμπτώματα όπως απώλεια βάρους ή αίμα στα πτύελα, θα πρέπει να δείτε άμεσα το γιατρό σας για περαιτέρω έρευνα.
Πηγή: iatropedia.gr

***  Τα πλαστικά μπουκάλια είναι επικίνδυνα
abo
~ Έρευνες έδειξαν ότι τα πλαστικά μπουκάλια είναι επικίνδυνα διότι περιέχουν χημικές ουσίες, και βακτήρια.
Το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια είπε ότι μετά από πολλές μελέτες και δοκιμές οι πλαστικές φιάλες μπορούν να
προκαλέσουν επικίνδυνες ασθένειες. Αυτό συμβαίνει διότι τα πλαστικά μπουκάλια ξανα χρησιμοποιούνται.
Το πλαστικό φτιάχνεται  από χημικές ουσίες. Με το πέρασμα των χρόνων οι άνθρωποι έχουν προβλήματα υγείας εξαιτίας αυτού.

***  ΣΟΚ! Σε 24 ώρες με αυτές τις ασθένειες πεθαίνεις...
astheneies
~   Ποτέ μία ασθένεια δεν είναι ..."μακριά" ακόμα και από ανθρώπους που χαίρουν άκρας υγείας και είναι νεαροί.
Σίγουρα η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή έχουν πιθανή κατάληξη μακροχρόνιες παθήσεις που μπορούν ακόμα και να στερήσουν τη ζωή, στο άτομο.
Μια πληθώρα ασθενειών και ανάμεσα τους η καρδιοπάθεια, η παχυσαρκία καθώς και ο καρκίνος.
Υπάρχουν όμως και ασθένειες που είναι ικανές να τελειώσουν τον άνθρωπο σε λιγότερο από μία ημέρα.
Πιο συγκεκριμένα, οι ασθένειες που μπορούν να κοστίσουν ανθρώπινη ζωή σε 24 ώρες είναι οι εξής:
10. Δάγκειος πυρετός
9. Έμπολα
8. Βουβωνική πανώλη
7. Εντεροϊός D68
6. Χολέρα
5. MRSA (ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος)
4. Εγκεφαλοοαγγειακό νόσημα
3. Νόσος Chagas
2. Μηνιγγοκοκκική νόσος
1. Νεκρωτική περιτονιίτιδα

***  Τι είναι οι sapiosexual;
sapiosexual
~  Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν καινούργιο όρο της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Είναι οι sapiosexual, οι οποίοι διεγείρονται από την ευφυΐα, την οποία θεωρούν ως το πιο ερωτικό χαρακτηριστικό του αντίθετου φύλου. Ένας τέτοιος άνθρωπος λοιπόν επιδιώκει να κάνει συζητήσεις σε θέματα επιστημονικά, με το αντίθετο φύλο. Συχνοί «στόχοι» για τους sapiosexual είναι οι καθηγητές, οι ακαδημαϊκοί και άλλες παρόμοιες ειδικότητες.

***  Αυτοί είναι οι λόγοι που πρέπει να αποφεύγετε το ξύρισμα "κόντρα"
kodraxu
~  Πολλοί άνδρες ή και γυναίκες συνηθίζουν να ξυρίζονται στην αντίθετη φορά από αυτή της τρίχας, με σκοπό την επίτευξη ενός καλύτερου αποτελέσματος.
Δυστυχώς όμως η συγκεκριμένη τεχνοτροπία ξυρίσματος επιφέρει περισσότερα βλαβερά παρά ωφέλημα αποτελέσματα, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες ερεθισμών ή τραυμάτων στο δέρμα, ανοίγοντας οπές οι οποίες είναι επιρρεπείς σε μολύνσεις.
Οι ειδικοί συνιστούν να ξυρίζεστε προσεκτικά και σύμφωνα με την φορά των τριχών, ενώ παράλληλα να κάνετε χρήση λοιπών προϊόντων περιποίησης για καλύτερα αποτελέσματα και προστασία της επιδερμίδας.
Επιπλέον οι άνδρες πρέπει να αποφεύγουν το απευθείας ξύρισμα μετά τον ύπνο, αφού πρόσωπο εκείνη την χρονική στιγμή είναι ακόμη ελαφρώς πρησμένο, με ένα σημαντικό μέρος των τριχών να παραμένουν κρυμμένες μέσα στο δέρμα.

***  Νικήστε την οστεοαρθρίτιδα με βλαστοκύτταρα
osteo
~  Η αναγεννητική ιατρική στην Ορθοπαιδική μπορεί να βοηθήσει στην εφαρμογή βιολογικών μεθόδων και τη χρήση αυτόλογων ενήλικων βλαστοκυττάρων στην επαναφορά της βιολογικής λειτουργίας των αρθρώσεων.
Η χρήση των βλαστοκυττάρων μπορεί να προσφέρει μια μη επεμβατική αυτόλογη θεραπεία σε έναν μεγάλο αριθμό ορθοπαιδικών παθήσεων που μέχρι τώρα αντιμετωπιζόταν χειρουργικά.
Τι είναι τα βλαστοκύτταρα και πώς μπορούν να φανούν χρήσιμα στην Ορθοπαιδική;
Τα βλαστοκύτταρα είναι το πρώτο στάδιο όλων των κυττάρων, τα οποία στη συνέχεια αναπτύσσονται σε συγκεκριμένα κύτταρα αναλόγως σε ποιο όργανο αυτά βρίσκονται. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της εκφυλιστικής ή τραυματικής βλάβης του χόνδρου (οστεοαρθρίτιδα), τα βλαστοκύτταρα μετατρέπονται σε χονδροκύτταρα.
Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να καταργηθεί το χειρουργείο με όλα τα επακόλουθά του (επιπλοκές). Βάση των τελευταίων μελετών που έχουν παρουσιαστεί σε εξειδικευμένα ορθοπαιδικά συνέδρια δείχνουν ότι ήδη η χρήση των βλαστοκυττάρων είναι πλέον μέθοδος επιλογής από κορυφαίους Ορθοπαιδικούς παγκοσμίως.
Περιπτώσεις που μπορούν να εφαρμοστούν
Εκφυλιστική ή τραυματική βλάβη του χόνδρου (οστεοαρθρίτιδα)
Αθλητικές κακώσεις (συνδεσμικές βλάβες)
Μερική ρήξη χιαστού
Ρήξη μηνίσκου
Μερική ρήξη συνδέσμων - τενόντων
Άσηπτη νέκρωση (Οστεονέκρωση)
Ψευδάρθρωση κατάγματος
Πλημμελής πώρωση κατάγματος
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη θεραπεία
Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται εδώ και μερικά χρόνια στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Αυτό όμως που είναι σχετικά νέο είναι ότι πλέον δεν είναι αναγκαία η χειρουργική ή αρθροσκοπική λήψη του δείγματος για καλλιέργεια και ούτε η χειρουργική μεταμόσχευση των βλαστοκυττάρων. Η διαδικασία έχει απλοποιηθεί, είναι ανώδυνη και αναίμακτη και γίνεται από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό.
Πριν από τη λήψη του δείγματος είναι αναγκαίος ο έλεγχος της άρθρωσης με μαγνητική τομογραφία για προσδιορισμό του μεγέθους και του σημείου της βλάβης.
Η λήψη του δείγματος γίνεται υπό συνθήκες αποστείρωσης και, μετά από την ενεργοποίηση, τα βλαστοκύτταρα τοποθετούνται στο σημείο της βλάβης υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση.Στη συνέχεια, ο ασθενής μπαίνει σε ειδικό πρωτόκολλο παρακολούθησης για να αποφευχθεί το χειρουργείο.
Όταν πλέον τα βλαστοκύτταρα τοποθετηθούν στη βλάβη, αυτά έχουν τριπλή δράση:
Πρώτον, επιβραδύνουν την εξέλιξη της παθολογίας, περιορίζοντας τη βλάβη.
Δεύτερον, εκκρίνουν αυξητικούς παράγοντες οι οποίοι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και, κατ' επέκταση, μειώνουν τον πόνο και αυξάνουν την κινητικότητα της άρθρωσης.
Τρίτον, και πιο σημαντικό, είναι η ανάπλαση των ιστών με αποτέλεσμα τη θεραπεία της βλάβης και την αποφυγή ενός χειρουργείου.
Τα οφέλη για τον ασθενή είναι πολλαπλά:
Αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδος
Απόλυτα ανεκτή και ασφαλής μέθοδος χωρίς επιπλοκές
Δεν χρειάζεται νοσηλεία
Σημαντική ανακούφιση από τον πόνο
Γρηγορότερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
Άμεση κινητοποίηση χωρίς τη χρήση βακτηρίων
Μπορεί να συνδυαστεί με χειρουργική επέμβαση
Διατήρηση του αποτελέσματος στον χρόνο
Αποφυγή χειρουργείου (αναλόγως με την παθολογία)
Αποτελέσματα: μείωση του πόνου και γρήγορη βελτίωση
Τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου είναι πολύ υψηλά με ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών να ανταποκρίνονται στη θεραπεία και να αποφεύγουν κάποιο χειρουργείο. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών βλέπουν σημαντική μείωση του πόνου στις πρώτες δύο εβδομάδες, ποσοστό το οποίο αυξάνεται στους 12 μήνες. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών παρουσιάζεται βελτίωση της κινητικότητας της άρθρωσης σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η χρήση βλαστοκυττάρων μπορεί να βοηθήσει μετά από μερική μηνισκεκτομή για ανάπλαση του μηνίσκου με αύξηση της μάζας αυτού μέχρι και 12 μήνες μετά το χειρουργείο.
Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στην ιστοσελίδα www.athensorthocenter.gr ή επικοινωνήστε με τον κ. Κουγιάλη Μιχάλη, Ορθοπεδικός Χειρουργός τηλ.: 693 709 3980
Πηγή: iefimerida.gr

***  Διαβήτης και κάπνισμα: Θανατηφόρος συνδυασμός!
diavitiskapnisma
~  Το απειλητικό δίδυμο «διαβήτης-κάπνισμα» δεν αντιμετωπίζεται με αντικαπνιστική υστερία αλλά με καλά οργανωμένη και πολυεπίπεδη αντικαπνιστική εκστρατεία, όχι ενάντια στους διαβητικούς καπνιστές αλλά ενάντια στην άγνοια των κινδύνων που διατρέχουν.
Τα τελευταία χρόνια οι μη-καπνιστές απολαμβάνουν τον κοινωνικό σεβασμό που δικαιούνται.
Οι παθητικοί καπνιστές είναι σεβαστοί,
οι αντι.παθητικοί αντι.καπνιστές όμως όχι.
Συχνά τα αντικαπνιστικά μηνύματα, συνθήματα και μέτρα "ανάβουν" περισσότερα τσιγάρα και αντιδράσεις και
οδηγούν σε απρόβλεπτα αποτελέσματα.
Η καλοπροαίρετη ενημέρωση και η κινητοποίηση των διαβητικών ατόμων γύρω από τις συνέπειες του καπνίσματος υπόσχεται καλύτερους καρπούς και συνειδητές αποφάσεις.
Η διακοπή του καπνίσματος είναι ΕΠΙΛΟΓΗ του διαβητικού, όχι ΕΠΙΒΟΛΗ του διαβητολόγου. Είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ για περισσότερη και καλύτερη ζωή, όχι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ για πειθαρχία σε απαγορεύσεις.
Η σχέση μεταξύ καπνίσματος και διαβήτη έγινε πρόσφατα στόχος πολλών επιστημονικών ερευνών και θέμα αρκετών δημοσιεύσεων. Συνοπτικά, τα συμπεράσματα είναι:
Το κάπνισμα, είτε ενεργητικό είτε παθητικό, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη.
Στα διαβητικά άτομα το κάπνισμα έχει δυσμενείς επιδράσεις τόσο στη ρύθμιση του διαβήτη όσο και στις διαβητικές επιπλοκές.
Για την καλή ρύθμιση του διαβήτη συχνά υπογραμμίζεται και υπερτονίζεται ο ρόλος της διατροφής -και κυρίως των υδατανθράκων- και της άσκησης. Όμως αρκετά επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι το κάπνισμα συχνά δυσκολεύει τη ρύθμιση και συνδυάζεται με ψηλότερες τιμές γλυκόζης και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c.
Αυτό αποδίδεται στο ότι η νικοτίνη και αρκετά από τα 4.000 χημικά συστατικά του τσιγάρου μειώνουν την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας ή /και προκαλούν αντίσταση στην ινσουλίνη του οργανισμού με αποτέλεσμα τη δυσκολία χρησιμοποίησης και δράσης της.
Συνεπώς, η τήρηση των οδηγιών διατροφής και διαβίωσης δεν αρκεί για την ιδανική ρύθμιση εάν αντιρροπείται από το κάπνισμα.
Το κάπνισμα όμως δεν επιβαρύνει μόνο τη ρύθμιση αλλά και τις διαβητικές επιπλοκές με μηχανισμούς ανεξάρτητους από τη ρύθμιση.
Ειδικότερα, επιταχύνει και επιβαρύνει:
α) τα καρδιαγγειακά νοσήματα (στηθάγχη, εμφράγματα, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, ανευρύσματα) που σε άνδρες διαβητικούς και καπνιστές είναι συχνότερα κατά 2-3 φορές συγκριτικά με διαβητικούς μη-καπνιστές, ενώ σε γυναίκες διαβητικές και καπνίστριες είναι συχνότερα κατά 3-5 φορές.
β) την τάση για θρομβώσεις
γ) την αρτηριακή υπέρταση
δ) τη διαβητική νεφροπάθεια (προσβολή των νεφρών)
ε) τη διαβητική νευροπάθεια (προσβολή των νεύρων, κυρίως των περιφερικών)
στ) τη διαβητική αμφισβληστροειδοπάθεια (προσβολή των ματιών)
Το κάπνισμα επίσης μειώνει ακόμη περισσότερο την ήδη χαμηλή-λόγω διαβήτη- HDL χοληστερίνη (“καλή”=καρδιπροστατευτική) και επομένως αυξάνει την αθηροσκλήρωση και τη στένωση αρτηριών, όπως των καρωτίδων που αρδεύουν τον εγκέφαλο και των αρτηριών που αρδεύουν τα κάτω άκρα.
Στους διαβητικούς άνδρες που καπνίζουν είναι επίσης πολύ συχνότερα τα προβλήματα στύσης και σεξουαλικής λειτουργίας συγκριτικά με συνομήλικους διαβητικούς μη-καπνιστές.
Είναι ευνόητο ότι το κάπνισμα στο διαβητικό πληθυσμό μπορεί επιπλέον να προκαλέσει οποιαδήποτε από τις επιπλοκές που προκαλεί στο μη-διαβητικό πληθυσμό: χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρκίνο πνεύμονα, στόματος, γλώσσας, λάρυγγα, παγκρέατος, πρώιμη κυτταρική γήρανση και φθορά.
Η διακοπή του καπνίσματος είναι αυτονόητη προϋπόθεση για καρδιαγγειακή και συνολική πρόληψη.
Τα άλλοθι για να συνεχίσει κάποιος το κάπνισμα είναι πολλά και αξίζουν την κατανόηση και το σεβασμό μας, αλλά και τον αντίλογό μας γιατί η αλήθεια χρειάζεται υπεράσπιση και τόλμη.
Το κάπνισμα συχνά συνδέεται με την ελευθερία έκφρασης και δράσης.
Πόση ελευθερία όμως μπορεί να περιέχει ένας ΕΘΙΣΜΟΣ;
Πηγή: isathens.gr

~*  ΤΑ  ΒΟΤΑΝΑ  ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ  ΜΑΣ  !:
***  Το Κινεζικό βότανο βοηθάει αντιμετωπίζει τα γυναικολογικά προβλήματα
otana
~ Κινεζική αγγελική
(Dong quai):
Το δημοφιλές κινεζικό βότανο για την αντιμετώπιση γυναικολογικών προβλημάτων
Βοτανικό όνομα: Angelica Sinensis  Διεθνές όνομα: Dong quai  Λαϊκή ιστορία και χρήση Το dong quai κατατάσσεται δίπλα στη γλυκόρριζα (licorice) σε συχνότητα χρήσης στις κινεζικές βοτανικές συνταγογραφήσεις. Φύεται στην Κίνα. Είναι μια καφετιά, σαρκώδης ρίζα που μοιάζει με τη ρίζα της γεντιανής.  Η μυρωδιά του είναι πολύ ισχυρή, μοιάζει με το σέλινο, και η γεύση του είναι γλυκιά, θερμή και αρωματική. Το βότανο χρησιμοποιείται εκτενώς από τους γιατρούς στην Κίνα για τη θεραπεία των εμμήνων και των επιλόχιων ασθενειών. Χρησιμοποιείται στις αιμορόλων των ειδών, στα κρυολογήματα, σε δυσπεπτικές διαταραχές, σε ελώδεις πυρετούς και σε έναν άλλον μεγάλο αριθμό προβλημάτων. Το dong quai λέγεται από τους Κινέζους ότι αυξάνει τη ροή του αίματος στα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα. Αυτό το κάνει χρήσιμο ως ένα φάρμακο για την ισορροπία των εμμήνων, ως αφροδισιακό και ως θεραπευτικό βοήθημα για μετά τον τοκετό.
Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική το dong quai περιλαμβάνεται σε βοτανικούς συνδυασμούς για τη μη φυσιολογική έμμηνο ρύση, την κατεσταλμένη εμμηνόρροια, τη δυσμηνόρροια και την αιμορραγία της μήτρας. Δεν χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για τη θεραπεία συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, όπως οι εξάψεις. Το dong quai εισήχθη στη δυτική ιατρική το 1899 από την εταιρεία Merck σε μορφή υγρού εκχυλίσματος, το οποίο πωλείτο με το όνομα Eumenol και αργότερα στη μορφή ταμπλετών. Το Eumenol συστηνόταν για τη θεραπεία ασθενειών των εμμήνων.  Το dong quai έχει αρμονική φαρμακευτική σχέση με την πιπερόριζα (ginger), το λεβιστικό (lovage), τη ρίζα marshmallow, την άρκευθο, τον μαραθόσπορο (fennel seed) και τη γλυκόρριζα (licorice root). Ενισχύει τις καθαρτικές ιδιότητες του ραβέντι (rhubarb), αλλά δεν ταιριάζει με το τζίνσενγκ . Οι Κινέζοι βασίζουν πολλούς από τους ισχυρισμούς τους για το dong quai σε μια θεραπεία βελονισμού που περιλαμβάνει ενέσεις εκχυλισμάτων του  dong quai μέσα στο σημείο του βελονισμού. Χρησιμοποιούμενο με αυτό τον τρόπο, το dong quai μειώνει την m πίεση του αίματος, είναι ένα διουρητικό και συστέλλει (διεγείρει) τους μαλακούς μύες, δηλαδή τη μήτρα, τα έντερα και την ουροδόχο κύστη.  Φαρμακευτικές ιδιότητες  Το dong quai έχει διουρητική δράση, είναι εμμηναγωγό, είναι διεγερτικό και έχει οιστρογονική δράση. Τα ενεργά συστατικά του dong quai είναι αρωματικά πτητικά έλαια που επηρεάζουν τη μήτρα, το ήπαρ, την καρδιά, την πίεση του αίματος και το νευρικό σύστημα. Αυτά τα συστατικά ονομάζονται sequiterpene lactones και παρόμοια συστατικά βρίσκονται σε πολλά φαρμακευτικά φυτά. Πολλά από τα οφέλη της στοματικής κατανάλωσης του dong quai μπορούν επίσης να οφείλονται  στο διατροφικό του προφίλ. Περιέχει αξιόλογες ποσότητες βιταμίνης Ε, κοβαλτίου και σιδήρου. Μερικοί ισχυρίζονται ότι το dong quai περιέχει βιταμίνη Β12,που είναι χρήσιμη για τη θεραπεία της κακοήθους αναιμίας, αλλά αυτό δεν είναι αληθές. Το dong quai ωστόσο περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες κοβαλτίου, ενός συστατικού της βιταμίνης Β12. Το dong quai, όπως πολλά εμμηναγωγά βότανα, κατατάσσεται στα βότανα με υψηλό περιεχόμενο σιδήρου. Οι επιδράσεις του dong quai στη μήτρα δεν  έχουν τεκμηριωθεί σε ανθρώπους, αλλά αφεψήματα του βοτάνου προκαλούν συστολές στη μήτρα σκύλων.
Σε μια μελέτη που χρησιμοποίησε άμεση μέτρηση του μυομήτριου, η χορήγηση του dong quai έκανε ικανές τις συστολές της μήτρας να είναι πιο τακτικές. Αυτός μπορεί να είναι ο μηχανισμός που βρίσκεται κάτω από την αποτελεσματικότητά του στη δυσμηνόρροια. Όταν ποντίκια τράφηκαν με ένα παρασκεύασμα 5% dong quai, αυξήθηκε η κατανάλωση οξυγόνου στο συκώτι, χωρίς να επηρεάζεται η ποσότητα των νουκλεϊκών οξέων. Αυτό θεωρείται ότι είναι αποτέλεσμα της γενικής αύξησης του μεταβολισμού. Το dong quai προστατεύει επίσης το συκώτι από τις επιδράσεις των βλαβερών χημικών, όπως ο τετραχλωράνθρακας. Διάφορα παρασκευάσματα αυτού του βοτάνου(συμπεριλαμβανομένων των αφεψημάτων και των αλκοολικών εκχυλισμάτων) μπορούν να μειώσουν την πίεση σε αναίσθητα ζώα. Όταν η δόση είναι μικρή, η διάρκεια αυτής της επίδρασης είναι πολύ σύντομη και  ακολουθείται συνήθως από αύξηση στην πίεση. Σε πειράματα σε αρουραίους με τεχνητή αθηροσκλήρωση, ο σχηματισμός αθηρωματικής πλάκας μειώθηκε, όταν δινόταν dong quai. Το βότανο έχει επίσης αντιβιοτικές και κατασταλτικές ιδιότητες.
Ίσως η μεγαλύτερη σημασία για τον βοτανολόγο είναι η αντίθετη συνεχής ακολουθία που υπάρχει ανάμεσα στο dong quai και στο black cohosh (ένα άλλο βότανο που δίνεται για τα προβλήματα εμμήνου ρύσεως). Οι περισσότερες γυναίκες ωφελούνται είτε από το ένα είτε από το άλλο. Αυτά τα δύο βότανα φαίνεται ότι αντισταθμίζουν το ένα το άλλο, όταν χρησιμοποιούνται μαζί. Το dong quai συνήθως λειτουργεί καλύτερα με λίγο black cohosh, και το black cohosh λειτουργεί καλύτερα με λίγο dong quai. Όταν το dong quai κυριαρχεί στη φόρμουλα, οι κράμπες καταπραΰνονται και η έρμηνος ροή αυξάνεται. Όταν το black cohosh κυριαρχεί στη φόρμουλα, η έμμηνος ροή και το πρήξιμο μειώνονται. Ορισμένοι συγγραφείς χαρακτηρίζουν το dong quai ως φυτοοιστρογόνο, δηλαδή ένα φυτό με ήπια οιστρογονική δράση. Η έρευνα όμως δείχνει ότι το dong quai δεν εμφανίζει να έχει καμιά δράση παρόμοια με αυτή των ορμονών στο σώμα. Σε μια διπλή-τυφλή δοκιμή με γυναίκες στην εμμηνόπαυση δεν βρέθηκε οιστρογονική δράση για το βότανο αυτό(160).
Δοσολογία
Η κονιορτοποιημένη ρίζα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάψουλες ή ταμπλέτες. Οι γυναίκες μπορούν να λαμβάνουν 3-4 γραμμάρια καθημερινά μοιρασμένα
σε τρεις δόσεις ημερησίως.
Παρενέργειες
Το dong quai δεν συνίσταται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Ίσως προκαλέσει φωτοευαισθησία σε άτομα με πολύ ανοιχτό δέρμα. Γι᾿αυτό το λόγο, τα άτομα που το χρησιμοποιούν σε τακτική βάση θα πρέπει να περιορίσουν την έκθεσή τους
στον ήλιο.

***  Σε τι βοηθάει το βότανο Καγιέν (Καψικόν το ετήσιον);
naki
Κάψικον το ετήσιον  (Καγιέν):
 Κατά της χρόνιας βρογχίτιδας και του πόνου
Βοτανικό όνομα: Capsicum annum
Διεθνές όνομα: Capsicum
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση
Από το φυτό capsicum βγαίνουν οι πιπεριές τσίλι. Οι αρχαιότερες αποδείξεις πιπεριών τσίλι στην ανθρώπινη διατροφή είναι από το Μεξικό, όπου οι ανασκαφές στο Tamaulipas και Tehuacan βρήκαν σπόρους τσίλι. Τα ιστορικά βιβλία αποδίδουν στον Χριστόφορο Κολόμβο την ανακάλυψη των πιπεριών τσίλι. Η πιο συχνή χρήση του capsicum από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής ήταν ως καρύκευμα, διότι η υψηλή σε φυτικές τροφές δίαιτά τους τούς προκαλούσε φούσκωμα (αέρια στομάχου), και το φυτό capsicum δι­όρθωνε αυτή την κατάσταση.
Το φυτό είναι ένας πολυετής, μικρός θάμνος που αναπτύσσεται σε θερμά κλίματα, αλλά στα περισσότε­ρα μέρη καλλιεργείται ως ετήσιο. Διάφορα είδη έχουν περιγραφτεί, αλλά όλα είναι πιθανώς ποικιλίες ενός είδους.
Η πιο εντυπωσιακή φαρμακευτική χρήση του capsicum είναι ως ένα βότανο-καταλύτης σε σχεδόν κάθε συνδυαστική βοτανική φόρμουλα. Καταλυτική είναι μια ουσία που αυξάνει τον ρυθμό μιας χημικής αντίδρασης. Οι διεγερτικές επιδράσεις του capsicum επιταχύνουν την κυκλοφορία, κάνοντάς το να αυξάνει την πέψη και την απορρόφηση, και με αυτόν τον τρόπο την αποτελεσματικότητα σχεδόν κάθε βοτανικής φόρμουλας. Χρησιμοποιείται με αυτό τον τρόπο σε φόρμουλες για τον πόνο της αρθρίτιδας, για γυναικολογικά προβλήματα, για μολύνσεις, για την καρδιά, σε καθαρτικές φόρμουλες, σε διουρητικές φόρμουλες, σε φόρμουλες για το έλκος, για τον θυρεοειδή, σε ανδρικά τονωτικά και σε φόρμουλες για προβλήματα του ανα­πνευστικού συστήματος.
Ένας διάσημος Αμερικανός βοτανολόγος του 19ου αιώνα ενσωμάτωσε το capsicum στο σύστημα της ιατρικής του. Σύμφωνα με τον Thomson, η ασθένεια είναι αποτέλεσμα της απώλειας θερμότητας. Η θεραπεία μιας ασθένειας είναι η αποβολή των τοξινών από το σώμα και η αποκατάσταση της θερμότητας της ζωής. Το capsicum ήταν συχνά το βότανο της επιλογής του λόγω της πικάντικης τσουχτερής γεύσης του.
Το capsicum έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε κα­ταπλάσματα ως ερεθιστικό και αντιερεθιστικό. Η έκθε­ση στα καυστικά συστατικά του προκαλεί πόνο. Η παρατεταμένη έκθεση νεκρώνει τα νεύρα σε κάθε πόνο. Η παρατεταμένη έκθεση στον βλεννογόνο τον καθιστά μη ευαίσθητο στη βιομηχανική μόλυνση. Ως καρύκευμα, διεγείρει το στομάχι να παράγει βλέννα, η οποία καταπραΰνει μερικές εντερικές παθήσεις.
Σύγχρονες έρευνες
Τα αλκαλοειδή του capsicum, των οποίων η καψαϊκίνη είναι το κύριο ενεργό συστατικό, είναι πικρά, στυφά και καυτερά. Είναι επίσης φαινολικά χημικά, τα οποία το καθιστούν έναν αντιβακτηριδιακό παράγο­ντα. Το πτητικό αλκαλοειδές καψικίνη παρέχει πολλές από τις διεγερτικές ιδιότητες του capsicum, αλλά δεν έχουν ναρκωτικές επιδράσεις (στο κεντρικό νευρικό σύστημα). Το πτητικό έλαιο είναι επίσης πολύ οξύ (εξ 261
ου και η καυτερή γεύση της πιπεριάς τσίλι) και παρέχει μια διεγερτική επίδραση σε μια ποικιλία βλεννογόνων μεμβρανών του σώματος. Το capsicum περιέχει υψηλή ποσότητα βήτα καροτίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για τις θεραπευτικές ιδιότητες που σχετίζονται με τα επιθηλιακά κύτταρα των βλεννογόνων μεμβρανών.
Οι καυτερές πιπεριές καθαρίζουν τους πνεύμο­νες και μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα. Ο πνευμονολόγος Irwin Zi­ment τονίζει ότι οι καυτερές πιπεριές λόγω του καυτερού συστατικού καψαϊκίνη αποτελούν αποχρεμπτικά, όπως ακριβώς και τα συνηθισμένα φάρμακα. Ο Dr. Ziment πιστεύει ότι οι καυτερές πιπεριές, που αποτε­λούν ερεθιστικό παράγοντα για το στομάχι, δίνουν αυτόματα σήμα στα κύτταρα των βρόγχων, τα οποία απελευθερώνουν υγρά που αραιώνουν τη σύσταση των εκκρίσεων από τους πνεύμονες και το λαιμό. Σε πειράματα που έχουν γίνει σε ζώα, Σουηδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια δόση καψαϊκίνης καθαρίζει τους πνεύμονες και μειώνει το οίδημα της τραχείας και των βρογχικών κυττάρων, καθώς και τη βρογχοσυστολή που προκαλείται από τον καπνό του τσιγάρου και από άλλους ερεθιστικούς παράγοντες. Έτσι το εκχύλισμα της καυτερής πιπεριάς ίσως κάνει καλό και στα άτομα με άσθμα αλλά και σε όσους έχουν υπερευαισθησία στις αναπνευστικές οδούς. Οι καυτερές πιπεριές επίσης καθαρίζουν τα ιγμόρεια και λειτουργούν ως αποσυμφορητικά σε περιπτώσεις κοινού κρυολογήματος.
Οι καυτερές πιπεριές μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του πόνου. Οι πρόγονοί μας χρη­σιμοποιούσαν το εκχύλισμα της καυτερής πιπεριάς ως τοπικό αναισθητικό για τον πονόδοντο και την επιπε­φυκίτιδα. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει τον ακριβή 262
νευρολογικό μηχανισμό με τον οποίο η καψαϊκίνη των καυτερών πιπεριών καταστέλλει τον πόνο. Η ουσία αυτή μειώνει στα νευρικά κύτταρα έναν νευροδιαβι­βαστή, ο οποίος μεταδίδει την αίσθηση του πόνου στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Έτσι εμποδίζεται η αντίλη­ψη του πόνου. Η καψαϊκίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά. Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, έχει βρεθεί ότι αδειάζει το συστατικό P – ένα νευροχημικό που μεταδίδει τον πόνο – προκαλώντας αναλγητική δράση. Σε μια έρευναεπιθεώρηση του 2011 που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Anaesthesia, οι ερευνητές αξιο­λόγησαν τις διαθέσιμες έρευνες στη χρήση της τοπικά εφαρμοζόμενης καψαϊκίνης στη θεραπεία διαφόρων μορφών χρόνιου πόνου. Αυτή περιλάμβανε δύο κλινι­κές δοκιμές στον πόνο της πλάτης. Η έρευνα βρήκε ότι η καψαϊκίνη μείωσε τον πόνο χαμηλά στην πλάτη χω­ρίς σημαντικές παρενέργειες.
Πολλές διπλές-τυφλές δοκιμές έχουν αποδείξει ότι η τοπική εφαρμογή κρέμας καψαϊκίνης βοηθά σε πόνους λόγω διαβητικής νευροπάθειας(142-143), σε με­τεγχειρητικούς πόνους(144-145), στην ψωρίαση(146), σε μυϊκούς πόνους λόγω ινομυαλγίας(147), σε νευρικούς πόνους μετά από έρπη(148-149), σε πόνους από οστεο­αρθρίτιδα(150-151) και ρευματοειδή αρθρίτιδα(152). Με χορήγηση από τη μύτη, η καψαϊκίνη μπορεί να θερα­πεύσει την αθροιστική κεφαλαλγία(153). Τέτοια θερα­πεία όμως πρέπει να γίνει με τη βοήθεια ενός ειδικού. (Η αθροιστική κεφαλαλγία είναι μία σπάνια ασθένεια πονοκεφάλου, η οποία χαρακτηρίζεται από αυστηρά μονόπλευρες πολύ δυνατές κρίσεις πόνου πάνω από την περιοχή των κροτάφων και των ματιών. Η έκφρα­ση αθροιστική κεφαλαλγία έχει επιλεγεί, γιατί τις πε­ρισσότερες φορές αυτός ο πονοκέφαλος εμφανίζεται 263
περιοδικά συγκεντρωμένος για εβδομάδες μέχρι και περισσότερους μήνες. Στην πλειοψηφία των ασθενών η αθροιστική κεφαλαλγία εμφανίζεται επαναλαμβανόμενα, συνήθως ανά εποχή, την άνοιξη ή το φθινόπωρο). Μια μελέτη έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει και στις ημικρανίες(154). Η έγχυση καψαϊκίνης στην ουροδόχο κύστη έχει μειώσει τα συμπτώματα ενός είδους δυσλει­τουργίας της κύστης (νευρογενής υπερανακλαστική κύστη)(155) που καταλήγει από τη σπονδυλική στήλη και άλλους τραυματισμούς νεύρων.
Οι καυτερές πιπεριές μπορούν να βοηθήσουν στην καρδιαγγειακή υγεία. Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν το 1965 ότι οι καυτερές πιπεριές είναι ιδανικό ινωδολυτικό για το αίμα. Ο Dr. Sukon Visudhiphan και οι συνεργάτες του στο νοσοκομείο Siriraj της Μπανκόγκ έφτιαξαν μακαρόνια από ρυζάλευρο και ενίσχυσαν κάθε 200 γραμμάρια με δυο κουταλάκια φρέσκια τριμμένη καυτερή πιπεριά. Έδωσαν τα πλούσια σε καυτερή πιπεριά μακαρόνια σε 16 εθελοντές και απλά μακαρόνια σε άλλους τέσσερις. Η θρομβολυτική διαδικασία αυξήθηκε σχεδόν αμέσως στα άτομα που έφαγαν τα μακαρόνια με την καυτερή πιπεριά. Στους άλ­λους τέσσερις δεν παρουσιάστηκε καμιά αλλαγή στο αίμα. Οι Ταϊλανδοί γιατροί υποστηρίζουν ότι η συχνή κατανάλωση καυτερών πιπεριών είναι ο λόγος που τα θρομβοεμβολικά επεισόδια είναι σπάνια στη χώρα τους, ειδικά σε σύγκριση με των Αμερικανών, αν και η απομόνωση ενός μόνου στοιχείου ως αποκλειστικού αιτιολογικού παράγοντα είναι παρακινδυνευμένη.
Σε μια διπλή-τυφλή μελέτη σε άτομα με δυσπε­ψία (καούρες) η χορήγηση συμπληρωμάτων σκόνης καγιέν σε κάψουλες των 833 mg τρεις φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα μείωσε τα συμπτώματα της καούρας κατά 48% συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο. 264
Ωστόσο, σε έναν μικρό αριθμό συμμετεχόντων, η λήψη καγιέν διακόπηκε εξαιτίας κοιλιακών πόνων(156).
Δοσολογία
Για εσωτερική χρήση, το βάμμα καγιέν (0,3-1 ml) μπορεί να λαμβάνεται τρεις φορές την ημέρα. Το έγχυμα μπορεί να φτιαχτεί με μισό ως ένα κουταλάκι του τσαγιού (2,5-5 γραμμάρια) σκόνης καγιέν σε 250 ml βραστό νερό, αφήνοντας το μείγμα για 10 λεπτά. Ένα κουταλάκι από αυτό το έγχυμα μπορεί να αναμιχθεί με νερό και να λαμβάνεται τρεις με τέσσερις φορές κάθε μέρα. Μπορεί επίσης να γίνεται λήψη σκόνης καγιέν σε κάψουλες. Για εξωτερική χρήση, χρησιμοποιούνται τοπικές κρέμες. Μια τυπική δόση είναι 0,025% κρέμας καψαϊκίνης (capsaicum cream ή capsicum cream) εφαρμοζόμενης τέσσερις φορές την ημέρα.
Παρενέργειες-Αντενδείξεις
Τα άτομα με έλκος στομάχου θα πρέπει να απο­φεύγουν τις καυτερές πιπεριές. Υπάρχουν κάποια δεδο­μένα που δείχνουν ότι τα άτομα με αιμορροΐδες θα πρέ­πει να αποφεύγουν τις κόκκινες πιπεριές. Η κατανά­λωση μεγάλων ποσοτήτων σκόνης καυτερής πιπεριάς από άντρες Ινδούς συνδέθηκε το 1987 με τα αυξημένα ποσοστά καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα, του λάρυγγα και του οισοφάγου. Σύμφωνα με μια μελέτη, η καθημερινή κατανάλωση καυτερής πιπεριάς για πολλά χρόνια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυ­νο καρκίνου του στομάχου(157). Μια άλλη όμως μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερο κα­γιέν είχαν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου(158). Από την άλλη, οι μικρές δόσεις κα­ψαϊκίνης λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και πιθανόν 265  αντικαρκινικά. Έτσι το θέμα αν οι καυτερές πιπεριές τσίλι προκαλούν καρκίνο ή όχι είναι ασαφές(159). Αν χρησιμοποιήσετε κρέμα καψαϊκίνης, φορέστε ειδικά γάντια από φαρμακείο πριν την εφαρμόσετε στο δέρμα σας και μην αγγίξετε την περιοχή των ματιών. Τις πρώτες μέρες που εφαρμόζεται η κρέμα ίσως υπάρξει μια αίσθηση καψίματος. Ωστόσο αυτό μειώνεται σταδιακά με κάθε χρήση.

***  Σε τι βοηθάει το βότανο Καστανιά;
tanakia
~ Ιπποκαστανιά:
Ένα αποτελεσματικό φυτικό φάρμακο για τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και τους κιρσούς
Βοτανικό όνομα: Aesculus hippocastanum
Κοινό όνομα: Horse chesnut
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση
Το δέντρο ιπποκαστανιά (ή αλλιώς γνωστό ως αγριοκάστανο ή πικροκαστανιά) είναι ιθαγενές της Ασίας. Το δέντρο έφτασε στην Ευρώπη από την Ασία το 1576 και ταξίδεψε στον Νέο Κόσμο τον 17ο αιώνα. Φύεται και στη Βόρεια Ελλάδα. Παραδοσιακά πολλά από τα μέρη του δέντρου, περιλαμβανομένων των σπόρων, των φύλλων και του κορμού, χρησιμοποιήθηκαν για θεραπευτικά παρασκευάσματα. Τα σύγχρονα εκχυλίσματα ιπποκαστανιάς φτιάχνονται συνήθως από τους σπόρους. Μέσα σε λίγους αιώνες από την άφιξη της ιπποκαστανιάς στην Ευρώπη – στις αρχές του 18ου αιώνα – εκχυλίσματά της χρησιμοποιήθηκαν στη Γαλλία. Οι ιθαγενείς Αμερικανοί Iroquois χρησιμοποιούσαν τα αμερικανικά είδη της ιπποκαστανιάς ως αναλγητικό και για τον πόνο του θώρακα. Αν και τα εκχυλίσματα των σπόρων της ιπποκαστανιάς μόνο πρόσφατα κέρδισαν την προσοχή της Αμερικής όσον αφορά στα αγγειακά προβλήματα, οι Ευρωπαίοι έχουν εδώ και καιρό εκτιμήσει τα προϊόντα της ιπποκαστανιάς ως θεραπεία για πολλές αγγειακές καταστάσεις και ως αποτελεσματική θεραπεία για αθλητικές βλάβες. Μέρη του δέντρου της ιπποκαστανιάς έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για νυκτερινές κράμπες του ποδιού, για να βελτιώσουν την κυκλοφορία, για τη θεραπεία της φλεβίτιδας, των κιρσών, της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας,
του ρευματισμού, της νευραλγίας, της διάρροιας, της κυτταρίτιδας, του πόνου της πλάτης, της αρθρίτιδας και του οιδήματος από βλάβες, όπως διαστρέμματα ή μετά την εγχείρηση.
Σύγχρονες έρευνες
Τα εκχυλίσματα των σπόρων της ιπποκαστανιάς είναι ένα σύνθετο φυτικό φάρμακο, καθορισμένο καλά από χημικής άποψης. Περίπου το 16%-20% του εκχυλίσματος παράγεται από μια ομάδα συστατικών που ονομάζονται τριτερπένια γλυκοσιδών. Σύμφωνα με τη Γερμανική Επιτροπή Ε, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που σημειώνει και ρυθμίζει τα βοτανικά φυτικά φάρμακα, η μέση ημερήσια δόση αντιστοιχεί σε 100 mg αεσκίνης. Η αεσκίνη δεν είναι ένα μοναδικό συστατικό, αλλά ένα μείγμα τριτερπενίων γλυκοσιδών που βρίσκεται στην ιπποκαστανιά.
Από τα 13 είδη του δέντρου aesculus μόνο η ευρωπαϊκή ποικιλία (Aesculus hippocastanum) έχει μελετηθεί για το υψηλό περιεχόμενό του σε αεσκίνη. Η αεσκίνη προστατεύει τα τοιχώματα των αγγείων. Δρα επίσης με άλλα ενεργά χημικά συστατικά για να βελτιώσει την κυκλοφορία και να μειώσει τη φλεγμονή. Το εκχύλισμα των σπόρων της ιπποκαστανιάς έχει πάρει δημοσιότητα λόγω των πολλών μελετών που πιστοποιούν την αποτελεσματικότητά του για αγγειακές ασθένειες, όπως κιρσούς και χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Τουλάχιστον 13 διπλές-τυφλές κλινικές μελέτες ελεγχόμενες με placebo έχουν δημοσιευθεί από το 1973. Οι κλινικές αυτές μελέτες έχουν δείξει ότι τα εκχυλίσματα ιπποκαστανιάς μειώνουν τα συμπτώματα χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, συμπεριλαμβανομένων του οιδήματος και του πόνου(97-98).229
Η αεσκίνη έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έχει φανεί ότι μειώνει το οίδημα μετά από τραύμα, ειδικά μετά από τραυματισμούς σε σπορ, χειρουργεία και τραυματισμούς στο κεφάλι(99-100).
Δοσολογία
Η δοσολογία είναι 300 mg εκχυλισμάτων σπόρων ιπποκαστανιάς τυποποιημένα με περιεκτικότητα 16%-20% αεσκίνης δύο με τρεις φορές την ημέρα. Επίσης υπάρχουν και κρέμες που περιέχουν 2% αεσκίνη και μπορούν να εφαρμοστούν τοπικά τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα για αιμορροΐδες, δερματικά έλκη, φλεβίτιδα και τραυματισμούς σε σπορ.
Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις
Η εσωτερική χρήση ιπποκαστανιάς είναι γενικά ασφαλής. Κάποιοι συνιστούν να αποφεύγεται από άτομα με ασθένειες των νεφρών και του ήπατος.

***  Σε τι βοηθάει το βότανο Ευφρασία;
botanaki
~ Ευφρασία:
Για θεραπεία των φλεγμονών του ματιού (επιπεφυκίτιδα/βλεφαρίτιδα, κριθαράκι)
Λατινικό όνομα: Euphrasia officinalis
Κοινό όνομα: Eyebright
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση
Η ευφρασία ήταν διαθέσιμη στους αρχαίους γιατρούς όπως τον Διοσκουρίδη και τον Γαληνό, καθώς και στους Άραβες γιατρούς. Είναι ένα ιθαγενές ευρωπαϊκό ετήσιο βότανο. Το όνομά του ευφρασία προέρχεται από την ελληνική λέξη ευφροσύνη που σημαίνει χαρά όσον αφορά στη χρήση του ως καθαριστικό των ματιών. Το βότανο χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τους Δυτικούς βοτανολόγους ως καθαριστικό των ματιών. Οι βοτανοθεραπευτές το χρησιμοποιούσαν ως κατάπλασμα για τοπική θεραπεία των φλεγμονών του ματιού, που συμπεριλαμβάνουν επιπεφυκίτιδα, βλεφαρίτιδα και κριθαράκι.
Σύγχρονη έρευνα
Λίγες επιστημονικές μελέτες έχουν διεξαχθεί για τον καθορισμό της δράσης της ευφρασίας. Η δράση της ως καθαριστικό των ματιών οφείλεται στα αντιμικροβιακά συστατικά που περιέχει (πτητικά έλαια) και σε ταννίνες. Η ευφρασία είναι παρόμοια, αλλά πολύ πιο αδύναμη σε δράση, με το βότανο golden seal, όσον αφορά στη χρήση της ως καθαριστικό ματιών. Η ευφρασία είναι επίσης καθαριστικό του αίματος και ενισχύει τη λειτουργία του ήπατος. Μερικοί ισχυρίζονται ότι η καθαριστική της δράση στο ήπαρ ελευθερώνει τις αποθήκες βιταμίνης Α στο αίμα, η οποία βιταμίνη στη συνέχεια κατευθύνεται στα μάτια. Είναι πιθανό τα μάτια να δυναμώνουν με αυτό τον τρόπο. Η δράση της οφείλεται στα αντιμικροβιακά συστατικά του βοτάνου.
Δοσολογία
Για εσωτερική λήψη, συνιστώνται δύο με τρία φλιτζάνια αφεψήματος ευφρασίας την ημέρα. Για εξωτερική χρήση, προτείνεται μια κομπρέσα που φτιάχνεται από μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένου βοτάνου σε 500 ml νερό. Το μίγμα βράζεται για δέκα λεπτά και, όταν κρυώσει, χρησιμοποιείται ως κομπρέσα.
Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις
Δεν έχουν φανεί παρενέργειες από τη χρήση του βοτάνου.

***  To βότανο Ευπατόριο είναι αντιπυρετικό
bnt
~ Ευπατόριο:
Το φυσικό αντιπυρετικό Λατινικό όνομα: Eupatorium perfolium
Διεθνές όνομα: Boneset
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση
Το ευπατόριο είναι ένα κοινό φυτό στα έλη του ανατολικού μισού των ΗΠΑ και του Καναδά. Το φυτό αυτό είναι ιδιαίτερα φημισμένο για τη χρήση του στη  μείωση των πυρετών. Οι ιθαγενείς Αμερικανοί το χρησιμοποιούσαν επίσης για τη θεραπεία των πόνων του δομικού συστήματος και ως βοηθητικό στη θεραπεία των σπασμένων οστών. Η κοινή του ονομασία boneset  (από τη λέξη bone που σημαίνει οστό) προέρχεται από την ικανότητά του να σταματά τους πυρετούς που συνδέονται με τη γρίπη. Οι πυρετοί σε αυτές τις περιπτώσεις περιγράφονταν σαν να πηγαίνουν στα οστά  ή σαν πυρετοί οστών. Το βότανο έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την αντιμετώπιση του πυρετού, της γρίπης, των αναπνευστικών αλλεργιών, των κρυάδων, του ρευματισμού, των μωλώπων, των σπασμένων οστών, των μολύνσεων του ουροδόχου σωλήνα και του ίκτερου.
Σύγχρονη έρευνα
Το ευπατόριο έχει μελετηθεί αρκετά. Μειώνει πυρετό και προκαλεί εφίδρωση. Στο εμπόριο βρίσκει κανείς την ασπιρίνη με αυτές τις ιδιότητες, με αποτέλεσμα το ευπατόριο να έχει παραμεριστεί. Τα φλαβονοειδή και οι sesquiterpene lactones του απαραίτητουελαίου του βοτάνου δρουν μαζί για να προκαλέσουν αντιπυρετική και εφιδρωτική επίδραση. Το απαραίτητο έλαιο διεγείρει επίσης τις βλεννώδεις μεμβράνες συντελώντας στην αποχρεμπτική του επίδραση (βοηθώντας έτσι σε περιπτώσεις βήχα). Η διέγερση αυτή μπορεί να προκαλεί περίσταλση.
Εκτός από τα πικρά και αρωματικά συστατικά, περιέχει τον γλοιώδη πολυσακχαρίτη ινουλίνη, ο οποίος μπορεί να μετριάσει την τραχύτητα του βοτάνου. Οι ταννίνες που περιέχει το βότανο τονίζουν τους φλεγμονώδεις ιστούς. Σε εργαστηριακή μελέτη ένας συγκεκριμένος πολυσακχαρίτης στο ευπατόριο βρέθηκε ότι διεγείρει τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος (83). Αυτό μπορεί μερικώς να εξηγήσει τη χρήση του στη θεραπεία ήπιων ιικών λοιμώξεων, όπως κρυολόγημα και γρίπη.
Αυτό το βότανο είναι ένα από τα πιο πολύπλευρα φαρμακευτικά φυτά. Αναμειγνύεται όπου υπάρχει φλεγμονή, πόνος και μόλυνση. Τα φλαβονοειδή του έχουν δείξει αντιογκικές ιδιότητες.
Δοσολογία
Το ευπατόριο μπορεί να ληφθεί ως αφέψημα ή βάμμα. Για την παρασκευή αφεψήματος, προστίθεται σε βραστό νερό 1/4 -1/2 κουταλάκι του τσαγιού (1-2 γραμμάρια) από το βότανο και το μίγμα αφήνεται ναμουλιάσει σκεπασμένο για 10-15 λεπτά. Μπορούν να  ληφθούν τρία φλιτζάνια την ημέρα. Για το βάμμα: 1/4-3/4 του κουταλιού του τσαγιού (1-4 ml) τρεις φορές την ημέρα.
Παρενέργειες
Μια μελέτη αναφέρει την ύπαρξη των αλκαλοειδών πυρρολιζιδινών στο ευπατόριο. Αυτά προφανώς είναι η ίδια κατηγορία χημικών όπως τα ηπατοτοξικά αλκαλοειδή που υπάρχουν στο σύμφυτο (διεθνής ονομασία: comfrey). Όπως και με το σύμφυτο, η πρωταρχική χρήση του ευπατόριου ήταν τοπικά για τη μείωση των πυρετών και τη μείωση των πρηξιμάτων λόγω μωλώπων και σπασμένων οστών. Αυτή μπορεί να είναι η ασφαλέστερη και καλύτερη χρήση του βοτάνου.
Ωστόσο, τα επίπεδα αυτών των ουσιών στο ευπατόριο είναι χαμηλά και δεν υπάρχουν γνωστές αναφορές ηπατικής βλάβης από τη χρήση του βοτάνου. Οι άνθρωποι ασθένειες του ήπατος θα πρέπει να αποφεύγουν το βότανο και δεν θα πρέπει ποτέ κανείς να το χρησιμοποιεί για χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα από έξι μήνες. Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν ναυτία ή εμετό, όταν χρησιμοποιούν ευπατόριο. Το βότανο αυτό δεν συστήνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

***  Σε τι βοηθάει το βότανο Αλόη;
add
~ Ένα θαυματουργό φυτό Βοτανικό    όνομα:    Aloe vera,    Aloe barbadensis Κοινό    όνομα:    Aloe
 Παραδοσιακή ιστορία και χρήση    Η    λέξη    αλόη    προέρχεται    από    το    αραβικό    «alloeh»    που    σημαίνει    πικρό    και    αστραφτερό    συστατικό.    Αναφορές    στην    αλόη    υπάρχουν    στην    αρχαία    αιγυπτιακή,    ρωμαϊκή,    κινεζική,    ελληνική,    ινδική,    αραβική    και    ιταλική    ιστορία.    Η    πρώτη    γνωστή    αναφορά    της    αλόης    ως    φυτού    με    φαρμακευτικές    ιδιότητες    είναι    οι    Σουμερικές    πήλινες    πινακίδες    του    2200    π.Χ.    που    ανακαλύφθηκαν    σε    ανασκαφές    στην    αρχαία    πόλη    Nippur.    Μια    αναφορά    στη    χρήση    της    αλόης    ως    φαρμάκου    υπάρχει    στον    πάπυρο    Ebers,    έναν    αρχαίο    αιγυπτιακό    κυλινδρικό    πάπυρο    που    χρονολογείται    γύρω    στο    1550    π.Χ.    και    περιέχει    700    μαγικές    φόρμουλες    και    φάρμακα.    Οι    αρχαίοι    Έλληνες    εκτιμούσαν    την    αλόη    για    τις    φαρμακευτικές    της    ιδιότητες.    Τόσο    μεγάλη    εκτίμηση    είχαν    οι    αρχαίοι    Έλληνες    σε    αυτό    το    φυτό    που    σύμφωνα    με    μια    παράδοση    ο    Αριστοτέλης    προσπάθησε    να    πείσει    τον    μαθητή    του    Μέγα    Αλέξανδρο    να    καταλάβει    το    νησί    Σοκότρα    κοντά    στον    κόλπο    Aden    για    την    αλόη    που    υπήρχε    εκεί,    έτσι    ώστε    τα    στρατεύματα    του    Μεγάλου    Αλεξάνδρου    να    χρησιμοποιούν    αλόη    για    τις    πληγές    τους.    Ο    Έλληνας    γιατρός    Διοσκουρίδης    έδωσε    την    πρώτη    λεπτομερή    περιγραφή    της    αλόης    στα    ιατρικά    του    συγγράμματα,    γράφοντας    ότι    η    αλόη    έχει    τη    δύναμη    να    επιφέρει    ύπνο,    να    καθαρίζει    το    στομάχι,    να    θεραπεύει    μώλωπες,    ερεθισμούς    του    στόματος,    του    λαιμού    και    των    ματιών    και    να    σταματά    την    αιμορραγία    από    τις    πληγές.    Η    Κλεοπάτρα   απέδιδε    τη    γοητεία    της    στην    αλόη.    Ο    Μάρκο    Πόλο    βρήκε    ότι    οι    Κινέζοι    χρησιμοποιούσαν    αλόη    για    στομαχικά    προβλήματα    και    δερματικές    ασθένειες.    Οι    Κολομβιανοί    χρησιμοποιούν    την    αλόη    ως    εντομοαπωθητικό.    Οι    Ισπανοί    κατακτητές    βρήκαν    τους    ιθαγενείς    Αμερικανούς    της    Κεντρικής    Αμερικής    να    χρησιμοποιούν    την    αλόη    για    εγκαύματα,    δερματικά    και    στοματικά    έλκη,    δυσεντερία,    εντερικές    ασθένειες,    μακροζωία,    νεφρικές    ασθένειες    και    προστατίτιδα.    Στους    Μεσαιωνικούς    χρόνους    ο    κίτρινος    χυμός    που    βρίσκεται    στο    δέρμα    των    φύλλων    της    αλόης    ήταν    δημοφιλές    ως    καθαρτικό.    Σε    όλη    τη    διάρκεια    της    ιστορίας,    η    αξία    της    Aloe vera    είχε    χωριστεί    σε    δύο    διακριτούς    θεραπευτικούς    ρόλους:    ως    καθαρτικό    και    ως    gel    των    φύλλων    για    τη    θεραπεία    των    πληγών. Υπάρχουν    πάνω    από    300    είδη    αλόης,    αλλά    μόνο    λίγα    έχουν    χρησιμοποιηθεί    παραδοσιακά    ως    βοτανικά    φάρμακα.    Αυτά    περιλαμβάνουν    την    Aloe perryi    από    τη    βορειοανατολική    Αφρική    και    την    Aloe ferox    από    τη    νότια    Αφρική.    Η    Aloe vera    όμως    είναι    στην    κορυφή    της    λίστας    ως    η    αλόη    με    την    ευρύτερη    χρήση. Το    καθαρό    gel,    που    βρίσκεται    στα    σαρκώδη    φύλλα    της    αλόης,    χρησιμοποιείται    για    τη    θεραπεία    μικρο    εγκαυμάτων,    πληγών    και    συγκεκριμένων    δερματικών    παθήσεων    όπως    έκζεμα    και    τριχοφυτία    (μυκητίαση).    Οι    θεραπευτικές    ιδιότητες    της    αλόης    έγιναν    γνωστές    στο    ευρύ    κοινό    τη    δεκαετία    του    1950,    και    ιδιαίτερα    η    ικανότητα    του    φυτού    να    θεραπεύει    τα    εγκαύματα,    ακόμα    και    εγκαύματα    από    πυρηνική    ακτινοβολία.    Πιστοποιημένες    περιπτώσεις    θυμάτων    πυρηνικού    εγκαύματος    από    ατομικές    βόμβες    που    χρησιμοποιήθηκαν    στην    Ιαπωνία    δείχνουν    πιο    γρήγορη    θεραπεία    από    χρήση    αλόης    από    οποιαδήποτε    άλλη    μέθοδο    θεραπείας
εγκαυμάτων.    Οι    μαλακτικές    επιδράσεις    της    αλόης    είναι    πάντα    άμεσες    και    το    φυτό    σχηματίζει    ένα    κάλυμμα    πάνω    από    μικροπληγές,    προλαμβάνοντας    τη    μόλυνση. Σήμερα    όλες    οι    κοινωνίες    έχουν    πρόσβαση    στην    αλόη,    διότι    η    αλόη    αναπτύσσεται    καλά    στο    σπίτι.    Ο    φρέσκος    χυμός    λαμβάνεται    εύκολα    από    τον    χυμό    κόβοντας    το    φύλλο    και    συμπιέζοντας    τον    χυμό    έξω.    Παρασκευασμένος    χυμός    πωλείται    σε    καταστήματα    υγιεινών    τροφών    και    σε    φαρμακεία.
 Σύγχρονες έρευνες    Οι    κυριότερες    ιδιότητες    της    αλόης    είναι    ως    κυτταρικοδιεγερτικό,    θεραπευτικό,    μαλακτικό    και    κατά    των    αλλεργιών.    Γι’    αυτό    το    90%    των    θεραπειών    που    χρησιμοποιούν    αλόη,    το    χρησιμοποιούν    μόνο    του.    Για    τοπική    εφαρμογή    σε    δερματικά    έλκη,    εγκαύματα,    ερεθισμούς    και    τσιμπήματα,    κανένας    συνδυασμός    βοτάνων    δεν    λειτουργεί    καλύτερα    από    ότι    η    αλόη    χρησιμοποιούμενη    μόνη    της.    Ωστόσο,    παρασκευάζονται    αποτελεσματικά    καταπλάσματα    χρησιμοποιώντας    αλόη    ανάμεικτη    με    σκόνη    καμφοράς    και    προσθέτοντας    λίγο    ρίζα    του    βοτάνου    golden seal    εναντίον    των    μολύνσεων    από    κοψίματα    και    γρατσουνιές. Ο    χυμός    αλόης    δεν    είναι    χημικά    σύνθετος    όπως    πολλά    άλλα    βότανα.    Ο    χυμός    περιέχει    99,5%    νερό.    Το    υπόλοιπο    0,5%    του    χυμού    αποτελείται    από    τα    ακόλουθα: 1.    Ένα    σύνθετο    μείγμα    μυκοπολυσακχαριτών.    Αυτό    είναι    το    μυκώδες    (μύξα)    της    αλόης.    Οι    πολυσακχαρίτες    στην    αλόη    έχουν    δράση    παρόμοια    με    το    υαλουρονικό    οξύ. 2.    Διάφορες    ποσότητες    ανθρακουινονών    γλυκοσιδών    αποτελούμενες    κυρίως    από    αλοΐνη    και    εμοδίνη.
Αυτά    είναι    τα    πικρά    καθαρτικά    συστατικά.    Διακρίνονται    εύκολα    από    το    κιτρινο-πορτοκαλί    χρώμα    τους. Η    αλόη    περιέχει    ανθρακουινόνες,    χημικά    συστατικά    που    διεγείρουν    τις    συσπάσεις    στα    τοιχώματα    του    πεπτικού    σωλήνα,    και    σε    αυτά    τα    συστατικά    αποδίδονται    οι    καθαρτικές    της    ιδιότητες.    Αυτά    τα    μόρια    διασπώνται    από    τα    φυσιολογικά    βακτήρια    στο    παχύ    έντερο    για    να    δημιουργήσουν    άλλα    μόρια    (αγλυκόνες)    που    ασκούν    καθαρτική    δράση.    Η    αλόη    μειώνει    τον    χρόνο    περάσματος    των    υπολειμμάτων    στο    έντερο    και    απορροφά    τοξίνες    στο    έντερο. Το    gel    αλόης    είναι    επίσης    πλούσιο    σε    χημικά    συστατικά    τα    οποία    επιταχύνουν    τη    θεραπεία    σταματώντας    τον    πόνο    και    τη    φλεγμονή,    επιφέροντας    κυτταρική    επισκευή    και    διεγείροντας    το    ανοσοποιητικό    σύστημα.    Η    μαλακτική    δράση    του    gel    αλόης    οφείλεται    κυρίως    στον    σύνθετο    υδατάνθρακα    γλουκομαννάνη.    Τα    αποτελέσματα    της    αλόης    στο    δέρμα    ίσως    οφείλονται    επίσης    στην    υψηλή    περιεκτικότητα    σε    αμινοξέα    όπως    και    σε    βιταμίνη    Ε,    βιταμίνη    C,    σε    ψευδάργυρο    και    σε    απαραίτητα    λιπαρά    οξέα. Κάποιες    προκαταρκτικές    μελέτες    στο    gel    αλόης    δείχνουν    ότι    μπορεί    να    μειώνει    τα    επίπεδα    σακχάρου    του    αίματος    σε    άτομα    με    διαβήτη    τύπου    2,    αλλά    τα    αποτελέσματα    δεν    είναι    οριστικά    και    απαιτείται    περισσότερη    έρευνα.    Τα    αποτελέσματα    κάποιων    πειραμάτων    με    εκχυλίσματα    φύλλων    αλόης    δείχνουν    ότι    το    φυτό    μπορεί    να    έχει    αντικαρκινικές    ιδιότητες,    αλλά    απαιτούνται    περισσότερες    μελέτες    για    να    επιβεβαιώσουν    ή    να    απορρίψουν    αυτά    τα    ευρήματα. Η    αλόη    έχει    αντιφλεγμονώδη    και    αντιαλλεργιογόνο    δράση.    Έχει    λειτουργία    κατά    κάποιο    τρόπο    παρόμοια    με    τα    στεροειδή,    όπως    είναι    η    κορτιζόνη,    αλλά  χωρίς    τις    βλαβερές    παρενέργειες    των    τελευταίων.    Αρκετά    συστατικά    της    αλόης    είναι    υπεύθυνα    γι’    αυτές    τις    δράσεις.    Τα    πιο    σημαντικά    είναι    οι    γλυκοπρωτεΐνες,    οι    οποίες    αναστέλλουν    τη    βραδυκινίνη,    έναν    ενδιάμεσο    παράγοντα    των    διεργασιών    που    προκαλούν    πόνο    και    φλεγμονή.    Περιέχονται    επίσης    διάφορες    ανθρακινόνες    και    σαλικυλικά,    οι    ίδιες    αντιφλεγμονώδεις        και    αναλγητικές    ουσίες    που    βρίσκονται    στην    ασπιρίνη.    Η    αλόη    περιέχει    17    αμινοξέα,    μια    ποικιλία    βιταμινών,    όπως    Β1,    Β5,    Β6,    Β12,    Α    και    C    και    μέταλλα    όπως    ασβέστιο,    φώσφορο,    χαλκό,    σίδηρο,    μαγνήσιο,    μαγγάνιο,    κάλιο    και    νάτριο.    Αυτό    δεν    σημαίνει    ότι    θα    πρέπει    να    αντικαταστήσετε    την    πολυβιταμίνη    σας    και    να    λαμβάνετε    αλόη,    για    να    καλύψετε    τις    ημερήσιες    ανάγκες    σας    σε    βιταμίνες    και    μέταλλα.    Οι    βιταμίνες    και    τα    μέταλλα    είναι    σε    χαμηλές    ποσότητες    στην    αλόη    και    εκτός    αυτού,    η    αλόη    είναι    ακριβή    ως    διατροφικό    συμπλήρωμα. Για    ελαφρά    εγκαύματα    το    gel    αλόης    εφαρμόζεται    τοπικά    στην    πάσχουσα    περιοχή    του    δέρματος    τρεις    με    πέντε    φορές    την    ημέρα.    Για    εσωτερική    χρήση    του    gel αλόης    συνιστάται    η    χρήση    δυο    κουταλιών    της    σούπας    (30ml)    τρεις    φορές    την    ημέρα    για    καταστάσεις    ευερέθιστου    εντέρου,    όπως    νόσος    του    Crohn    και    ελκώδη    κολίτιδα.    Για    διαβήτη    τύπου    2    οι    μελέτες    έχουν    χρησιμοποιήσει    μια    κουταλιά    της    σούπας    (15ml)    χυμού    αλόης    δυο    φορές    την    ημέρα. Οι    χρήστες    συμπληρωμάτων    αλόης        αναφέρουν    τα    εξής    οφέλη    από    τη    λήψη    τους:    Βοηθά    στη    θεραπεία    της    διαπερατότητας    του    εντέρου.    Διαπερατότητα    εντέρου    σημαίνει    ότι    το    έντερό    σας    λόγω    κακής    διατροφής    και    διαφόρων    άλλων    παραγόντων    έχει    πόρους    από    όπου    αχώνευτα    μέρη    τροφής    περνούν    στην    κυκλοφορία    του    αίματος,    με    αποτέλεσμα    να    δημιουργούνται    ανοσοσυμπλέγματα,    αλλεργίες    και    άλλες    παθολογικές    καταστάσεις.    Η    διόρθωση    της    διαπερατότητας    του    εντέρου    είναι    το    πρώτο    βήμα    για    τη    ριζική    αντιμετώπιση    αυτοάνοσων    παθήσεων,    όπως    η    ρευματοειδής    αρθρίτιδα.    (Περισσότερα    για    το    σύνδρομο    διαπερατότητας    του    εντέρου    μπορείτε    να    διαβάσετε    στο    βιβλίο    μου    «Νικήστε    την    αρθρίτιδα»,    εκδ.    Κάδμος,    2014).    Αντιμετωπίζει    τις    ουλές    του    δέρματος    που    έχουν    προκληθεί    από    διάφορους    λόγους,    όπως    από    εγχειρήσεις,    όταν    λαμβάνεται    εσωτερικά.    Βοηθάει    κατά    της    παλινδρόμησης    οξέων    από    το    στομάχι    στον    οισοφάγο    (γαστροοισοφαγική    παλινδρόμηση).    Βοηθά    κατά    της    υπερχλωρυδρίας    (της    υπερέκκρισης    γαστρικών    οξέων    στο    στομάχι),    και    συνεπώς    είναι    χρήσιμο    σε    άτομα    με    γαστρίτιδα    και    γαστρικό    έλκος.    Βοηθάει    τα    άτομα    με    ελκώδη    κολίτιδα.    Είναι    χρήσιμο    για    μικρά    κοψίματα,    φαγούρα    και    δευτέρου    βαθμού    θερμικά    εγκαύματα.    Βοηθάει    στην    αντιμετώπιση    της    δυσκοιλιότητας.    Βοηθάει    στους    πόνους    των    αρθρώσεων,    ιδιαίτερα    όταν    συνδυάζεται    με    το    alfalfa.    Βοηθάει    άτομα    που    πάσχουν    από    διάμεση    κυστίτιδα.    Αυτή    η    πάθηση    που    ονομάζεται    και    «σύνδρομο    πόνου    κύστης»,    είναι    μια    χρόνια    φλεγμονώδης    πάθηση    των    υποβλεννογόνιων    και    μυϊκών    στρωμάτων    της    ουροδόχου    κύστης.    Η    αιτία    του    συνδρόμου    αυτού    είναι    άγνωστη.    Το    σύνδρομο    σχετίζεται    με    ανάγκη    για    ούρηση,    συχνή    ούρηση    και    νυκτουρία    (υπέρμετρη    ούρηση    κατά    τη    νύχτα).    Άτομα    που    παίρνουν    αλόη    έχουν    παρατηρήσει    ότι    η    γλώσσα    τους    φαίνεται    πιο    υγιής    (πολύ    λιγότερο    άσπρο    περικάλυμμα).    Αυτό    συμβαίνει,    διότι    η    αλόη    βελτιώνει    το    πεπτικό    σύστημα    και    αποβάλλει    τις    τοξίνες.    Το    άσπρο    περικάλυμμα    στη    γλώσσα    υποδηλώνει    ότι    το    σώμα    μας    είναι    γεμάτο    τοξίνες.    Η  αλόη    είναι    ένα    θαυμάσιο    ενυδατικό    και    κάνει    το    δέρμα    μαλακό.
Ας    δούμε    κάποια    δεδομένα    για    την    αλόη    πιο    αναλυτικά:
Η αλόη τονώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και καταστρέφει τους καρκινικούς όγκους Επιστημονικές    έρευνες    έδειξαν    πόσο    ισχυρές    αντι    καρκινικές    και    ανοσορυθμιστικές    ιδιότητες    έχουν    οι    πολυσακχαρίτες    της    αλόης.    Αυτό    σημαίνει    ότι    η    γέλη    ενισχύει    τη    λειτουργία    του    ανοσοποιητικού,    ενώ    παράλληλα    καταστρέφει    και    τους    καρκινικούς    όγκους.    Μια    μελέτη    που    δημοσιεύθηκε    στο    International    Immuno    pharmacology    (1995)    (Διεθνής    Ανοσοφαρμακολογία)    έδειξε    ότι    οι    πολυσακχαρίτες    της    αλόης    ενεργοποιούν    τα    μακροφάγα    κύτταρα,    ενώ    παράλληλα    αυξάνουν    και    τα    επίπεδα    νιτρικών    οξειδίων    (που    έχουν    αντικαρκινική    δράση).        Προσωπικά    πιστεύω    ότι    όποιος    θέλει    να    προστατευτεί    ή    να    θεραπευτεί    από    τον    καρκίνο,    θα    πρέπει    να    ερευνήσει    σχολαστικά    και    με    σοβαρότητα    την    αλόη,    θεωρώντας    την    ως    μέρος    της    συνταγής    για    την    εξαφάνιση    του    καρκίνου    από    τη    ζωή    όλων    μας.    Ασφαλώς    δε    θα    βασιζόμουν    αποκλειστικά    σε    αυτή,    ειδικά    από    τη    στιγμή    που    υπάρχουν    δεκάδες    θεραπείες    που    πλέον    έχουν    γίνει    γνωστές    από    τη    φυσιοπαθητική    ιατρική.    Συνδυάζοντας    λοιπόν    τα    κατάλληλα    βότανα    (π.χ.    Ουνκάρια)    με    υπερτροφές    (σπιρουλίνα),    προχωρημένες    θεραπείες    (ενδοφλέβια    χορήγηση    βιταμίνης    C),    οξυγονοθεραπεία    και    άλλες    τεχνικές,    θα    έχετε    τα    καλύτερα    αποτελέσματα    στη    μάχη    σας    με    τον    καρκίνο.
 Η αλόη καταπολεμά τις φλεγμονές Η    τοπική    εφαρμογή    της    αλόης    καταπολεμά    τις    φλεγμονές    στις    αρθρώσεις,    μειώνοντας    τον    πόνο    της    αρθρίτιδας.    Μπορεί    όμως    να    χρησιμοποιηθεί    και    εσωτερικά,    αντιμετωπίζοντας    έτσι    τις    φλεγμονές    σε    ολόκληρο    το    σώμα    από    την    ανάποδη.    Όσοι    πιούν    αλόη    για    δυο    εβδομάδες,    συνήθως    παρατηρούν    σημαντικές    μειώσεις    στην    ένταση    των    συμπτωμάτων    της    φλεγμονής.
 Η αλόη σταθεροποιεί τα σάκχαρα  του αίματος στους διαβητικούς Διαβητικοί    που    πήραν    αλόη    για    τρεις    μήνες    παρουσίασαν    σημαντική    μείωση    των    επιπέδων    σακχάρων    στο    αίμα    τους.    Επίσης,    μειώθηκε    και    η    χοληστερόλη    τους    και    εμφάνισαν    μικρή    βελτίωση    όσον    αφορά    την    ολική    τους    χοληστερόλη.    Αμέτρητες    κλινικές    μελέτες    έχουν    δημοσιευθεί    και    μιλούν    για    τις    αντιδιαβητικές    ικανότητες    της    αλόης.    Οι    διαβητικοί,    εκτός    των    άλλων,    φαίνεται    να    επωφελούνται    σε    μεγάλο    βαθμό    και    από    την    επιρροή    της    αλόης    στο    αίμα.    Από    τη    στιγμή    που    καταπολεμά    την    ποικιλοκυττάρωση    και    τονώνει    την    κυκλοφορία    του    αίματος    στα    άκρα,    οι    διαβητικοί    που    υποφέρουν    από    περιφερική    νευροπάθεια    (τα    χέρια    και    τα    πόδια    τους    μουδιάζουν)    πιθανότατα    θα    επωφεληθούν    από    τα    συμπληρώματα    αλόης.    
 Η αλόη μειώνει τη χοληστερόλη  και τα τριγλυκερίδια Όταν    χρησιμοποιείται    εσωτερικά,    η    αλόη    βελτιώνει    την    ποιότητα    του    αίματος    και    βοηθά    στην    επαναφορά    χημικής    ισορροπίας    στο    αίμα    με    τρόπο    που    μειώνει    τα    επίπεδα    χοληστερόλης    και    τα    συνολικά    τριγλυκερίδια    (σε    άτομα    που    τα    έχουν    αυξημένα).    Αν σκεφτείτε    ότι    και    τα    μύρτιλλα    είναι    επίσης    πανίσχυρο    φάρμακο    κατά    της    χοληστερόλης,    θα    καταλάβετε    και    γιατί    ο    συνδυασμός    αλόης    και    μυρτίλλου    αποτελεί    μια    λαμπρή    ιδέα:    και    τα    δύο    του    συστατικά    μειώνουν    τη    χοληστερόλη.    
 Η αλόη ανακουφίζει από πόνους  στις αρθρώσεις και τους μύες Η    επίδρασή    της    σχετίζεται    άμεσα    με    τις    φλεγμονές    που    αναφέραμε    προηγουμένως.    Σε    αυτή    την    περίπτωση    λειτουργεί    όταν    χρησιμοποιηθεί    και    εσωτερικά,    αλλά    και    εξωτερικά    και    στην    ουσία    μειώνει    τη    συνολική    έκταση    της    φλεγμονής.    Ασφαλώς,    αν    συνεχίσετε    να    ακολουθείτε    μια    διατροφή    που    είναι    υπέρ    της    φλεγμονής    (αλλαντικά,    γάλα,    ζάχαρη,    τηγανιτά    κτλ.)    δε    θα    καταφέρετε    ποτέ    να    απαλλαγείτε    από    αυτή    μόνο    και    μόνο    με    την    αλόη,    αλλά    θα    σας    ανακουφίσει    τουλάχιστον    από    τον    πόνο    κατά    τη    διάρκεια    της    μετάβασής    σας    σε    έναν    πιο    υγιεινό    τρόπο    ζωής    που    θα    εξαφανίσει    τη    φλεγμονή    απόλυτα.        
 Η αλόη ενισχύει την αντιοξειδωτική  δράση των βιταμινών Πρόκειται    για    μια    πολύ    ενδιαφέρουσα    ιδιότητα    της    αλόης:    βοηθά    τη    βιταμίνη    C,    τη    βιταμίνη    Ε    και    άλλα    αντιοξειδωτικά    να    λειτουργούν    καλύτερα.    Στην    πραγματικότητα    ενδυναμώνει    τη    δράση    τους,    πιθανότατα    λόγω    της    επίδρασής    της    στην    ποιότητα    του    αίματος,    το    οποίο    τονώνεται    και    μεταφέρει    πιο    αποτελεσματικά    το    οξυγόνο    και    τα    θρεπτικά    συστατικά    στα    κύτταρα.    Μάλιστα,    πιστεύω    ότι    η    αλόη    βοηθά    στη    λειτουργία    όλων    των    θρεπτικών    συστατικών,    αφού    τονώνει    το    αίμα    και    αν    δεν    κάνω    λάθος,    αυτό    σημαίνει    ότι    μπορεί    να    ενισχύσει    τη    δράση    και    των    αντικαρκινικών    βοτάνων,    βοηθώντας    τα    να    στοχεύουν    με    μεγαλύτερη    αποτελεσματικότητα    στους    όγκους.    Η    αλόη    στην    πραγματικότητα    περιέχει    μια    προχωρημένη    βιοχημική    τεχνολογία,    που    οι    φαρμακοβιομηχανίες    ίσως    μας    βοηθήσουν    να    καταλάβουμε    κάποια    μέρα.    Η    τεχνολογία    αυτή    έχει    κατασκευαστεί    από    την    ίδια    τη    φύση    και    είναι    100%    συμβατή    με    το    ανθρώπινο    σώμα.    
 Η αλόη θεραπεύει έλκη, σύνδρομο  ευερέθιστου εντέρου και κοιλιοκάκη Οι    πολυσακχαρίτες    της    αλόης    έχουν    θεραπευτικές    επιδράσεις    σε    αμέτρητες    πεπτικές    διαταραχές.    Το    διαδίκτυο    αποτελεί    μια    αποθήκη    πληροφοριών    και    μαρτυριών    σχετικά    με    την    αλόη    και    τη    θετική    της    δράση    σε    περιπτώσεις    έλκους,    συνδρόμου    ευερέθιστου    εντέρου,    νόσου    του    Crohn    και    άλλων    διαταραχών    του    πεπτικού    σωλήνα.    Ίσως    είναι    και    μια    από    τις    γνωστότερες    χρήσεις    της    αλόης.    Η    αλόη    δεν    είναι    βέβαια    μαγικό    ξόρκι.    Δεν    πρόκειται    να    γιατρευτείτε    πίνοντας    ένα    ποτήρι    αλόης.    Η    χρήση    πρέπει    να    είναι    συστηματική.    Οι    περισσότεροι    ασθενείς    αναφέρουν    θετικά    αποτελέσματα    μετά    από    3-30    ημέρες,    ανάλογα    με    την    κατάσταση    της    υγείας    τους.
 Η αλόη περιέχει ακετυλική μαννόζη,  ένα φυσικό ενισχυτικό του ανοσοποιητικού    Υπάρχουν    πλέον    αρκετές    έρευνες    για    την    αντικαρκινική    δράση    της    ακετυλικής    μαννόζης,    ενός    φυτοσυστατικού    που    συναντάμε    στην    αλόη.    Σε    μια    μελέτη    με    γάτες    και    σκύλους    που    υποβλήθηκαν    σε    θεραπεία    με ακτινοβολία    για    τον    καρκίνο,    χορηγήθηκε    και    ακετυλική    μαννόζη    ως    επιπρόσθετη    θεραπεία    μόνο    σε    μια    συγκεκριμένη    ομάδα.    Όχι    μόνο    οι    όγκοι    συρρικνώθηκαν    στην    ομάδα    της    μαννόζης,    αλλά    και    ο    χρόνος    ζωής    μετά    τη    θεραπεία    αυξήθηκε    σημαντικά.        Μπορείτε    να    δείτε    αμέτρητα    links    σχετικά    με    την    αντικαρκινική    δράση    της    ακετυλικής    μαννόζης.    Αν    ρίξετε    μια    σύντομη    ματιά    στις    μελέτες,    θα    συνειδητοποιήσετε    ότι    η    μαννόζη    της    αλόης    επιταχύνει    την    καταστροφή    των    καρκινικών    όγκων,    αυξάνει    το    χρόνο    επιβίωσης    και    βοηθά    αποτελεσματικά    σε    μια    καλύτερη    ανάρρωση    συγκριτικά    με    τις    τοξικές    θεραπείες.    Μια    μελέτη    μάλιστα    αποκαλύπτει    ότι    η    μαννόζη    αυξάνει    την    παραγωγή    νιτρικού    οξειδίου    (ΝΟ)    από    τα    κύτταρα,    μιας    αντικαρκινικής    χημικής    ουσίας    που    συνδέεται    στενά    με    τη    συρρίκνωση    των    όγκων.    Ουσιαστικά,    όσο    περισσότερο    ΝΟ    παράγετε    (μέχρι    ενός    σημείου    βέβαια),    τόσο    λιγότερο    καρκίνο    θα    έχετε    και    όπως    φαίνεται    η    μαννόζη    αυξάνει    την    παραγωγή    του.    Παρόλο    που    η    συγκεκριμένη    έρευνα    επικεντρώθηκε    στα    κοτόπουλα,    έχει    παρατηρηθεί    η    ίδια    ακριβώς    επίδραση    και    στον    άνθρωπο.
 Πετάξτε το τοξικό βαλιτσάκι  πρώτων βοηθειών σας: Η αλόη τα κάνει όλα  να μοιάζουν άχρηστα Η    αλόη    είναι    αντιβακτηριδιακό,    αντι-ιικό    και    αντιμυκητιασικό.    Είναι    κάτι    που    γνωρίζουν    όχι    μόνο    οι    βοτανολόγοι,    αλλά    όλοι    όσοι    έχουν    ένα    ίχνος    λογικής.    Αν    η    γέλη    της    αλόης    δεν    ήταν    αντιβακτηριδιακή,    τότε    το    παραμικρό    γδάρσιμο    ή    σχισμή    του    φυτού    της    θα    είχε    σαν    αποτέλεσμα    να    την    κατασπαράξουν    τα    βακτήρια.    Επομένως,    η    αλόη    είναι    υποχρεωμένη    να    είναι    αντιβακτηριδιακή    μόνο    και    μόνο    για    να    επιβιώνει    στην άγρια    φύση!    Ειδάλλως,    η    υγρή,    πλούσια    σε    θρεπτικά    γέλη    της    θα    ήταν    ιδανικό    περιβάλλον    για    την    ανάπτυξη    βακτηρίων. Η    αλόη    κάνει    το    περιεχόμενο    του    κουτιού    πρώτων    βοηθειών    να    φαίνεται    άχρηστο.    Μπορείτε    πια    να    ξεφορτωθείτε    όλα    εκείνα    τα    ανόητα,    τοξικά    προϊόντα    πρώτων    βοηθειών    (αντιβακτηριδιακό    σπρέι,    λοσιόν,    επίδεσμος    κτλ.)    και    να    τα    αντικαταστήσετε    με    αλόη.    Εγώ    πλέον    βάζω    μικρά    κομμάτια    αλόης    μέσα    στις    πληγές    και    αυτές    θεραπεύονται    χωρίς    να    αφήσουν    ουλή.    Καθώς    στεγνώνει    η    αλόη    συστέλλεται,    κλείνοντας    το    τραύμα    και    κρατώντας    το    καθαρό    από    επικίνδυνα    βακτήρια.    Επιπλέον,    τρέφει    η    ίδια    τους    ιστούς    της    περιοχής.    Είναι    ιδανική    για    να    τη    χρησιμοποιούμε    και    σε    ζώα,    γιατί    σε    περίπτωση    που    γλύψουν    την    πληγή    τους,    δε    θα    γλείφουν    τα    τοξικά    χημικά    που    υπάρχουν    στα    περισσότερα    προϊόντα    πρώτων    βοηθειών. Βέβαια,    δεν    υπονοώ    σε    καμία    περίπτωση    ότι    η    αλόη    μπορεί    να    αντικαταστήσει    τις    πρώτες    βοήθειες    ενός    νοσοκομείου.    Αν    κόψατε    το    δάχτυλό    σας    κατά    λάθος,    δε    γίνεται    να    το    κολλήσετε    με    λίγη    γέλη    αλόης.    Ή    αν    η    κορούλα    σας    έσκισε    το    ποδαράκι    της    ενώ    έκανε    κούνια,    πιθανότατα    θα    χρειαστεί    ράμματα,    αλλά    προτού    πάτε    στην    εντατική,    η    αλόη    μπορεί    να    προστατεύσει    την    πληγή    της    και    να    θέσει    τις    βάσεις    για    μια    γρήγορη    ανάρρωση.    Η    αλόη    είναι    τόσο    χρήσιμη,    που    πολλοί    άνθρωποι    παίρνουν    πάντα    ένα    φύλλο    μαζί    τους,    όταν    πάνε    για    περπάτημα.    Είναι    το    κινητό    βαλιτσάκι    πρώτων    βοηθειών    τους,    αφού    όταν    έχεις    αλόη,    δε    χρειάζεσαι    τίποτα    άλλο.    Θεραπεύει    κοψίματα,    αμυχές,    εγκαύματα,    δαγκωνιές,    τσιμπήματα,    στραμπουλήγματα,    εγκαύματα    από    τον    ήλιο,    ακόμα    και    μελανιές.
 Η αλόη ως φυσικό συντηρητικό τροφίμων Ένα    λεπτό    στρώμα    γέλης    από    αλόη    μπορεί    να    χρησιμοποιηθεί    και    ως    φυσικό    συντηρητικό    τροφίμων,    εξαφανίζοντας    έτσι    την    ανάγκη    μας    για    χημικά    συντηρητικά.    Έρευνες        του    Daniel Valero,    καθηγητή    του    πανεπιστημίου    Miguel Hernández,    στην    Ισπανία,    έδειξαν    ότι    ένα    λεπτό    στρώμα    γέλης    είναι    ιδιαίτερα    αποτελεσματικό    στη    συντήρηση    τροφίμων.    Για    το    πείραμα    βούτηξαν    σταφύλια    στη    γέλη    της    αλόης    και    τα    αποθήκευσαν    σε    θερμοκρασία    ψύξης.    Τα    σταφύλια    που    δεν    είχαν    υποστεί    καμιά    επεξεργασία    χάλασαν    σε    επτά    ημέρες,    αλλά    εκείνα    που    είχαν    καλυφθεί    με    αλόη    παρέμειναν    φρέσκα    και    τραγανά    για    35    ολόκληρες    μέρες!    Εξαιτίας    αυτής    της    μοναδικής    ιδιότητας,    η    αλόη    μπορεί    να    φέρει    την    επανάσταση    στην    ασφάλεια    των    τροφίμων    σε    ολόκληρο    τον    κόσμο.    Η    επικάλυψη    φρούτων    και    λαχανικών    με    αλόη    μπορεί    να    τα    προστατεύσει    από    το    e.coli,    να    διατηρήσει    τη    φρεσκάδα    τους    και    να    αυξήσει    σημαντικά    το    χρόνο    αντοχής    τους.    Άρα    γιατί    κανείς    δεν    ασχολείται    με    αυτό;    Πιθανότατα    επειδή    για    μια    ακόμα    φορά    η    γέλη    αλόης    δεν    μπορεί    να    κατοχυρωθεί.    Εξάλλου    είναι    ευκολότερο    και    πολύ    πιο    οικονομικό    για    τις    εταιρίες    τροφίμων    να    προσθέτουν    συνθετικά    χημικά    στα    τρόφιμα    από    το    να    στραφούν    σε    κάτι    φυσικό    και    ασφαλές.
 Η αλόη επεκτείνει τη διάρκεια ζωής Μια    μελέτη    σε    αρουραίους    έδειξε    ότι    η    αλόη    επεκτείνει    το    χρόνο    ζωής    κατά    10%.    Μια    σύνοψη    της    μελέτης    (www.iasc.org/yu.html),    εξηγεί    τα    ακόλουθα:        Η    κατανάλωση    αλόης,    είτε    ακατέργαστης,    είτε επεξεργασμένης,    έδειξε    ότι    επεκτείνει    (κατά    10%)    τη    μέση    διάρκεια    ζωής    και    καθυστερεί    την    κλίμακα    θνησιμότητας    στο    διπλάσιο    χρόνο.    Επίσης,    βρέθηκαν    και    αρκετές    θετικές    επιδράσεις    της    σε    ασθενείς    με    νόσους    που    έχουν    να    κάνουν    με    την    ηλικία:    Οι    ομάδες    2    και    3    είχαν    μικρότερα    επίπεδα    εμφάνισης    αρτηριακής    θρόμβωσης    συγκριτικά    με    την    ομάδα    1.    Επιπλέον,    η    ομάδα    2    είχε    σημαντικά    μειωμένα    επίπεδα    χρόνιας    νεφροπάθειας    και    εμφάνισης    διαφόρων    άλλων    αιτιών    θανάτου    συγκριτικά    με    την    ομάδα    ελέγχου.    Όλες    οι    ομάδες    που    πήραν    αλόη    παρουσίασαν    μικρότερη    συχνότητα    εμφάνισης    θανατηφόρου    λευχαιμίας.    Τέλος,    δεν    εντοπίστηκαν    τοξικές    παρενέργειες    μετά    την    κατανάλωσή    της.        Η    «νεφροπάθεια»    με    απλά    λόγια    είναι    η    διαταραχή    στα    νεφρά.    Αυτό    σημαίνει    ότι    η    αλόη    καταπολεμά    τις    ασθένειες    των    νεφρών    καθώς    και    άλλες    αιτίες    θανάτου.    Επίσης,    παρατηρήθηκε    και    χαμηλότερη    συχνότητα    λευχαιμίας,    κάτι    που    αποτελεί    ένα    αρκετά    ενδιαφέρον    εύρημα    δεδομένου    ότι    αμέτρητα    παιδιά    στην    εποχή    μας    συνεχίζουν    να    τρώνε    αλλαντικά    που    περιέχουν    νιτρικό    νάτριο    (μια    χημική    ουσία    που    προστίθεται    από    τις    εταιρίες    πρόχειρων    φαγητών    για    να    κάνει    το    κρέας    να    φαίνεται    πιο    κόκκινο)    και    προκαλεί    λευχαιμία    και    όγκους    στον    εγκέφαλο,    καθώς    και    πολλές    άλλες    μορφές    καρκίνου.
 Η αλόη εμποδίζει την γαστροοισοφαγική  παλινδρόμηση Η    γαστροοισοφαγική    παλινδρόμηση    δεν    είναι    στην    πραγματικότητα    ασθένεια.    Οι    φαρμακευτικές    εταιρίες    την    ονόμασαν    έτσι,    προκειμένου    να    πείσουν    τους    πάντες    ότι    πρέπει    να    πάρουν    φάρμακα    για    να    καταπολεμήσουν    τα    συμπτώματά    της.    Στην    πραγματικότητα    όμως,    αυτό    που    χρειάζεται    κάποιος    στ’    αλήθεια    είναι    λίγη    αλόη.    Αν    πίνει    γέλη    αλόης    συστηματικά,    τα    συμπτώματα    καούρας    που    νιώθει    θα    εξαφανιστούν    μέσα    σε    λίγες    μέρες.    Ασφαλώς,    θα    βοηθούσε    περισσότερο    αν    σταματούσε    να    τρώει    τηγανιτά    και    επεξεργασμένα    τρόφιμα.
 Η αλόη θεραπεύει τα εγκαύματα από  τις ακτινοβολίες για τη θεραπεία του καρκίνου Για    τους    καρκινοπαθείς    που    έχουν    σακατευτεί    από    τις    θεραπείες    ακτινοβολιών    (οι    οποίες    επ’    ευκαιρίας    δε    θεραπεύουν    τον    καρκίνο,    αλλά    είναι    σε    μεγάλο    βαθμό    μια    ακόμα    ιατρική    απάτη),    η    τοπική    εφαρμογή    της    αλόης    στην    περιοχή    της    ακτινοβολίας    θα    επιταχύνει    την    ανάρρωση.    Η    εσωτερική    λήψη    αλόης    επίσης    θα    βοηθήσει    στη    γιατρειά    των    εγκαυμάτων.    Θα    βρείτε    την    έρευνα    πάνω    στην    αλόη    και    την    ακτινοβολία    στο    www.InformaWorld.com/smpp/conte nt~content=a714019483~db=all.    Μια    περίληψη    αναφέρει: Στις    δοκιμασίες    που    πραγματοποιήθηκαν    σε    λευκοπαθικά    ελβετικά    ποντίκια,    στα    οποία    χορηγήθηκε    εκχύλισμα    από    φύλλο    αλόης    σε    δόσεις    των    50    και    100    mg/Kg,     παρατηρήθηκαν    ρυθμιστικές    για    την    ακτινοβολία    επιδράσεις.    Το    εκχύλισμα    ήταν    μη    τοξικό    όταν    εισήχθη    ενέσιμα    σε    ποσότητες    μέχρι    και    800    mg/Kg,    ενώ    παρατηρήθηκε    σημαντική    αύξηση    του    χρόνου    επιβίωσης    στα    ποντίκια    που    είχαν    υποστεί    την    ακτινοβολία.    Επιπλέον,    η    θεραπεία    μείωσε    τις    βλάβες    λόγω    ακτινοβολίας    στα    αναπαραγωγικά    κύτταρα    και    την    απώλεια    σωματικού    βάρους.    Οι    φράσεις    κλειδιά    στη    συγκεκριμένη    περίπτωση    είναι    «σημαντική    αύξηση    του    χρόνου    επιβίωσης»    (τα    ποντίκια    έζησαν    περισσότερο)    και    «μείωση    των    βλαβών    λόγω    ακτινοβολίας    στα    αναπαραγωγικά  κύτταρα»,    που    σημαίνει    ότι    το    DNA    στο    σπέρμα    μένει    ανέπαφο.    Αυτό    είναι    πράγματι    καλό    εκτός    κι    αν    επιθυμείτε    να    κάνετε    κάποια    μέρα    μεταλλαγμένα    παιδιά    ή    αν    έχετε    την    παράλογη    επιθυμία    να    δείτε    τα    γεννητικά    σας    όργανα    να    συρρικνώνονται    και    να    πεθαίνουν    (μια    ακόμα    παρενέργεια    της    θεραπείας    με    ακτινοβολία).
 Η αλόη θεραπεύει και την ουλίτιδα Ψάχνετε    για    μια    απλή    και    αποτελεσματική    θεραπεία    για    την    ουλίτιδα;    Είναι    απλό:    πασπαλίστε    με    λίγη    σκόνη    αλόης    την    οδοντόβουρτσά    σας    πριν    τη    χρησιμοποιήσετε.    Η    σκόνη    αλόης    θεραπεύει    τα    ούλα    και    καταπολεμά    αποτελεσματικά    την    ουλίτιδα.    Αλλά    και    μόνο    πίνοντας    αλόη    μπορείτε    να    θεραπεύσετε    τα    ούλα    σας:    απλά    κάντε    μερικές    πλύσεις    στο    στόμα    σας    με    το    υγρό    πριν    το    καταπιείτε,    γιατί    έτσι    θα    είναι    σαν    να    κάνετε    ένα    θεραπευτικό    λουτρό    στα    δόντια    σας,    τα    οποία    με    τη    σειρά    τους    θα    αρχίσουν    να    γίνονται    και    πάλι    καλά.    Ακόμα    και    οι    σοβαρές    περιπτώσεις    μπορούν    να    θεραπευτούν    μέσα    σε    λίγες    εβδομάδες    χάρη    στην    αλόη.    (Με    την    ευκαιρία,    οι    περισσότεροι    άνθρωποι    με    ουλίτιδα    έχουν    συνήθως    και    χρόνια    έλλειψη    σε    βιταμίνη    D,    επομένως    αν    αυξήσετε    τα    αποθέματά    σας    σε    αυτή,    ενώ    παράλληλα    χρησιμοποιείτε    αλόη,    τα    αποτελέσματα    θα    είναι    ακόμα    πιο    γρήγορα!).
 Η αλόη θεραπεύει εγκαύματα, αμυχές  και κοψίματα Όταν    χρησιμοποιηθεί    εξωτερικά,    η    αλόη    αποτελεί    το    καλύτερο    γιατρικό    που    ανακαλύφθηκε    ποτέ    για    τις    πληγές,    ενώ    ξεπερνά    κατά    πολύ    και    τις    δυνατότητες    των    πιο    προχωρημένων    υλικών    επίδεσης    και    φαρμάκων    που    υπάρχουν.    Δρα    σφραγίζοντας    την    πληγή,    ενώ  ταυτόχρονα    προσελκύει    και    μια    αυξημένη    ροή    αίματος    στην    περιοχή    του    τραύματος,    επιταχύνοντας    με    αυτό    τον    τρόπο    τη    θεραπεία    του.    Η    αλόη    ως    γνωστόν    θεραπεύει    ακόμα    και    εγκαύματα    τρίτου    βαθμού    χωρίς    να    αφήνει    σημάδια,    ενώ    αποκαθιστά    το    κατεστραμμένο    δέρμα    που    σε    κανονικές    συνθήκες    θα    είχε    νεκρώσει.    Σε    όλες    τις    εντατικές,    όλων    των    νοσοκομείων,    σε    ολόκληρο    τον    κόσμο,    θα    έπρεπε    να    υπάρχει    αλόη,    αλλά    αντ’    αυτού    είναι    γεμάτες    με    αποθήκες    χημικών    φαρμάκων.    (Από    τη    στιγμή    που    δεν    μπορεί    κανείς    να    κατοχυρώσει    την    αλόη,    δεν    υπάρχει    και    το    κίνητρο    του    κέρδους.) Η    γέλη    της    αλόης    είναι    εξαιρετικά    αποτελεσματική    στη    φροντίδα    των    πληγών.    Μεγάλα    κομμάτια    γέλης    μπορούν    στην    κυριολεξία    να    σφηνωθούν    μέσα    σε    τραύματα    όπως    από    όπλο    ή    κόψιμο.    Η    απευθείας    εφαρμογή    της    στο    δέρμα    σκοτώνει    τα    βακτήρια,    παρεμποδίζει    την    εμφάνιση    τυχόν    μολύνσεων    και    τρέφει    τους    τραυματισμένους    ιστούς,    ενώ    ταυτόχρονα    σφραγίζει    την    πληγή    από    εξωτερικές    μολύνσεις.    Δεν    υπάρχει    τίποτα    πιο    δυνατό    από    την    αλόη    όσον    αφορά    τους    τραυματισμούς.    
 Η αλόη μπορεί να σώσει ανθρώπους και ζώα  από σοβαρό αιμορραγικό σοκ  (απώλεια αίματος) Να    και    μια    εντυπωσιακή    χρήση    των    φυτοσυστατικών    της    αλόης.    Φαίνεται    ότι    τα    ειδικά    πολυμερή    που    βρίσκουμε    στη    γέλη    της    αλόης    έχουν    την    ικανότητα    να    τονώνουν    την    ικανότητα    μεταφοράς    οξυγόνου    του    αίματός    μας.    Τι    ακριβώς    εννοώ;    Εννοώ    ότι    η    γέλη    της    αλόης    μετατρέπει    το    πηγμένο    και    κενό    από    οξυγόνο    αίμα,    σε    ρευστό    και    γεμάτο    οξυγόνο.    Αυτή    τη    στιγμή    χρησιμοποιείται    σε    πειραματικό    στάδιο    από    τον  Αμερικανικό    στρατό    για    να    σώζει    τις    ζωές    στρατιωτών    που    έχασαν    τεράστιες    ποσότητες    αίματος    από    τραυματισμούς    στο    πεδίο    της    μάχης.    Η    αρχική    έρευνα    έγινε    σε    αρουραίους.    Αφαίμαξαν    τους    αρουραίους,    αφαιρώντας    μέχρι    και    3,15    mL    αίματος    ανά    100    γραμ.    σωματικού    βάρους    (δηλαδή    μια    τεράστια    ποσότητα    αίματος,    αν    σκεφτεί    κανείς    το    μικρό    μέγεθος    ενός    ποντικιού)    και    έπειτα    προσπάθησαν    να    τους    αναστήσουν    εισάγοντάς    τους    ένα    πολυμερές    αλόης.    Η    μελέτη    έδειξε    πρωτοφανή    βελτίωση    στην    πίεση    του    αίματος    και    την    επιβίωση    της    ομάδας    που    έλαβε    το    πολυμερές.    Αυτό    σημαίνει    ότι    η    αλόη    έκανε    το    ελάχιστο    αίμα    που    τους    απέμεινε    να    λειτουργήσει    καλύτερα.    Και    αυτό    συνέβη    σε    ποντίκια    που    είτε    το    πιστεύετε,    είτε    όχι,    ακολουθούν    πολύ    καλύτερη    διατροφή    από    τον    μέσο    Αμερικανό    καταναλωτή.    Χρησιμοποιώντας    αλόη    στον    άνθρωπο,    οι    βελτιώσεις    του    πηκτού    αίματος    στους    περισσότερους    Αμερικανούς    ενήλικες    θα    είναι    κάτι    περισσότερο    από    απίστευτες.    Ασφαλώς    οι    φάρμακο    βιομηχανίες    προσπαθούν    να    απομονώσουν    μία    χημική    ουσία    της    αλόης    και    να    τη    μετατρέψουν    σε    ένα    ακόμα    κατοχυρωμένο    φάρμακο.    Όλο    αυτό    είναι    απολύτως    ανούσιο.        Απλά    φάτε    γέλη    αλόης    και    σίγουρα    θα    δείτε    αποτελέσματα.    Εξάλλου,    οι    θετικές    επιδράσεις    δεν    οφείλονται    αποκλειστικά    σε    μία    απομονωμένη    χημική    ουσία,    αλλά    πραγματοποιούνται    από    μια    συμφωνία    πολλών    υποστηρικτικών    φυτοθρεπτικών    συστατικών.    Αυτό    είναι    κάτι    που    κανένας    άνθρωπος    της    δυτικής    φαρμακευτικής    επιστήμης    δεν    μπορεί    να    καταλάβει    ακόμα    και    μέχρι    σήμερα:    η    συνεργία    των    θεραπευτικών    συνθέτων    της    φύσης.    
Αθλητικές επιδόσεις Εκτός    των    άλλων,    η    αλόη    είναι    και    ένα    από    τα    μυστικά    για    να    έχετε    δυνατές    αθλητικές    επιδόσεις.    Ένα    από    τα    μυστικά    είναι    ότι    απλά,    πολύ    συχνά    να    τρώτε    ωμή    γέλη    αλόης.    Έτσι    το    αίμα    σας    μπορεί    και    μεταφέρει    περισσότερο    οξυγόνο    με    αποτέλεσμα    να    τονώνει    τη    λειτουργία    των    ιστών    και    των    οργάνων    σας.    Αυτό    σας    δίνει    ένα    δυνατό    πλεονέκτημα    οξυγόνου    απέναντι    σε    όλους    τους    άλλους,    αφού    σχεδόν    κανείς    δεν    τρώει    αλόη    (είναι    πολύ    στενόμυαλοι    έστω    και    για    να    σκεφτούν    το    τι    θα    μπορούσε    να    τους    προσφέρει).    Η    επίδραση    είναι    τόσο    ισχυρή    που    είμαι    απόλυτα    βέβαιος    πως    όταν    το    καταλάβουν    οι    επαγγελματίες    αθλητές    θα    σταματήσουν    το    ντόπινγκ    και    θα    ξεκινήσουν    την    αλόη.    Έτσι,    θα    κάνουν    ποδήλατο    περισσότερο,    θα    κολυμπούν    γρηγορότερα    και    θα    επανέρχονται    ταχύτερα    μετά    από    οποιαδήποτε    σωματική    άσκηση.        Η    αλόη    μετατρέπει    το    φυσιολογικό    αίμα    σε    υπερ-οξυγονωμένο.    Αλλά    θα    πρέπει    να    φάτε    αρκετά    μεγάλη    ποσότητα.    Να    φανταστείτε,    μερικοί    λιώνουν    ένα    ολόκληρο    φύλλο    (δηλαδή    ένα    κομμάτι    γέλης    σαν    το    αντιβράχιό    μου)    σε    κάποιο    κοκτέιλ    και    το    πίνουν.    Δεν    πρέπει    να    περιμένετε    τεράστιες    αλλαγές    τσιμπώντας    μερικές    μικροσκοπικές    μπουκιές    αλόης.    Πρέπει    να    την    κάνετε    μέρος    της    διατροφής    σας    και    να    την    τρώτε    σαν    φαγητό.
 Μείωση καρδιακών επεισοδίων  και εγκεφαλικών Αν    γνωρίζετε    έστω    και    ελάχιστα    πράγματα    για    την    αιτία    ενός    εγκεφαλικού    ή    μιας    ανακοπής,    μπορείτε    να    καταλάβετε    ότι    η    ενίσχυση    της    ποιότητας    του    αίματος    μπορεί    να    έχει    σημαντικό    αντίκτυπο    και    στη    μείωση    των    καρδιακών    και    εγκεφαλικών    επεισοδίων.    Απ’  όσο    γνωρίζω,    δεν    υπάρχουν    σοβαρές    μελέτες    που    να    έχουν    αξιολογήσει    τη    συγκεκριμένη    επίδραση,    αλλά    είμαι    σίγουρος    ότι    σύντομα    θα    υπάρξουν.    Η    κατανάλωση    αλόης    είναι    σαν    την    προσθήκη    μιας    απόλυτα    φυσικής    και    αντιπηκτικής    ουσίας    στη    ροή    του    αίματός    σας,    που    εμποδίζει    τα    κύτταρα    να    συσσωρευτούν    και    έτσι    σας    προστατεύει    από    τα    εγκεφαλικά    επεισόδια. Η    μικροσκόπηση    σε    σκοτεινό    πεδίο    είναι    μια    τεχνική    για    να    βλέπουμε    τα    ζωντανά    ανθρώπινα    αιμοπετάλια.    Όπως    γίνεται    με    κάθε    πραγματικά    χρήσιμη    τεχνολογία    πρόληψης    που    δεν    περιλαμβάνει    φάρμακα    και    χειρουργεία,    έτσι    κι    αυτή    κατηγορήθηκε    και    απαγορεύτηκε    από    το    ιατρικό    κατεστημένο.    Αυτό    που    είναι    ενδιαφέρον    στη    συγκεκριμένη    τεχνική    είναι    ότι    μπορείς    να    δεις    το    σχήμα    των    κυττάρων    του    αίματός    σου,    καθώς    και    αν    έχουν    συσσωρευτεί.    Τα    κύτταρα    των    περισσότερων    ανθρώπων    συσσωρεύονται    σε    ένα    σημείο    εξαιτίας    της    διατροφής    τους,    που    περιλαμβάνει    τηγανιτά,    ομογενοποιημένα    γαλακτοκομικά    λιπαρά,    υδρογονωμένα    έλαια    και    άλλα    θανατηφόρα    τρόφιμα.    Η    μαζική    συσσώρευση    των    κυττάρων    καθυστερεί    τη    ροή    του    αίματος,    ενώ    οι    θρόμβοι    μπορούν    κάποια    στιγμή    να    εγκατασταθούν    στα    τριχοειδή    του    κυκλοφορικού,    μπλοκάροντας    τη    μεταφορά    οξυγόνου    και    θρεπτικών    συστατικών    στους    ιστούς    και    τα    κύτταρα    του    εγκεφάλου.    Η    αλόη    από    την    άλλη,    κάνει    το    κολλώδες,    πηκτό    αίμα,    αραιό,    βοηθώντας    το    να    ρεύσει    έτσι    όπως    θα    έπρεπε    –    ένα    κύτταρο    τη    φορά    –    ώστε    το    οξυγόνο    και    τα    θρεπτικά    να    φτάνουν    και    στο    τελευταίο    όργανο    και    κύτταρο    του    σώματος.   Το    γεγονός    ότι    η    αλόη    μπορεί    να    αντιστρέψει    το    «κολλώδες    αίμα»    επιτρέποντας    στο    αίμα    να    μεταφέρει    περισσότερο    οξυγόνο    σημαίνει    ότι    προφανώς    θα  μειώσει    και    τις    πιθανότητες    εγκεφαλικού    ή    καρδιακού    επεισοδίου.    Μάλιστα,    μειώνει    και    την    αυξημένη    αρτηριακή    πίεση,    καθώς    ένας    λόγος    που    η    πίεση    είναι    τόσο    αυξημένη    σε    κάποιους    ανθρώπους,    είναι    το    γεγονός    ότι    το    αίμα    τους    έχει    μετατραπεί    σε    ένα    πηκτό    και    βλαβερό    υγρό    που    ρέει    σαν    τη    μελάσα.    Οι    θεμελιώδεις    αρχές    της    φυσικής    μας    λένε    ότι    το    πυκνότερο    υγρό    χρειάζεται    και    μεγαλύτερη    πίεση    για    να    ρεύσει    σε    ένα    σύστημα.    Μειώνοντας    λοιπόν    την    πυκνότητα    και    βοηθώντας    το    αίμα    να    ρεύσει    με    έναν    πιο    λειτουργικό    τρόπο,    η    αρτηριακή    πίεση    αυτομάτως    μειώνεται. Υπάρχουν    όμως    και    πολλά    άλλα    οφέλη    από    την    κατανάλωση    αλόης,    όπως    η    αυξημένη    ροή    αίματος    στον    εγκέφαλο,    που    ίσως    να    σημαίνει    και    μείωση    της    εξέλιξης    του    Αλτσχάιμερ,    αυξημένες    ικανότητες    μάθησης,    δυνατή    μνήμη    και    καλύτερη    γνωστική    λειτουργία.    Βέβαια,    μένει    να    αποδειχτούν    όλα    αυτά    με    μελέτες,    αλλά    το    ότι    δεν    έχουν    διεξαχθεί    ακόμα    οι    μελέτες    αυτές    δε    σημαίνει    ότι    η    αλόη    δεν    προσφέρει    ήδη    όλα    αυτά    τα    ευεργετήματα    σε    όσους    την    παίρνουν.    Καθώς    δεν    θα    υπάρξει    κάποιο    οικονομικό    όφελος    όσες    μελέτες    πάνω    στην    αλόη    κι    αν    γίνουν,    η    επιστήμη    θα    συνεχίσει    να    χρονοτριβεί    για    αρκετές    δεκαετίες.    Κάποιες    από    τις    καλύτερες    και    πιο    θεραπευτικές    επιδράσεις    της    αλόης    παραμένουν    αναπόδεικτες    από    κάποια    μελέτη,    επειδή    δεν    υπάρχει    το    κίνητρο    του    κέρδους    ώστε    να    χρηματοδοτηθεί.    Άρα    μην    περιμένετε    από    τους    επιστήμονες    να    αρπάξουν    την    ευκαιρία    και    να    «αποδείξουν»    ότι    η    αλόη    έχει    αυτή    τη    θεραπευτική    δράση.    Απλά    φάτε    την    από    μόνοι    σας    και    παρατηρήστε    τις    βελτιώσεις    στον    ίδιο    σας    τον    εαυτό.    Θα    επωφεληθείτε    από    την    επίδρασή    της    άσχετα    με    το    αν    κάποιο    ιατρικό    περιοδικό    δημοσιεύσει    στατιστικές    γι᾿    αυτή.
 Συνοπτικά, τα οφέλη που προσφέρει η αλόη είναι τα ακόλουθα: •  Διακόπτει    την    ανάπτυξη    των    καρκινικών    όγκων. •   Μειώνει    την    αυξημένη    χοληστερόλη    του    αίματος. •  Επιδιορθώνει    το    «λασπώδες    αίμα»    και    αντιστρέφει    το    «κολλώδες    αίμα». •  Ενισχύει    την    οξυγόνωση    του    αίματος. •  Μετριάζει    τις    φλεγμονές    και    ανακουφίζει    από    τον    πόνο    της    αρθρίτιδας. •  Προστατεύει    το    σώμα    από    το    οξειδωτικό    στρες. •  Παρεμποδίζει    τη    νεφρολιθίαση    και    προστατεύει    το    σώμα    από    τα    οξαλικά    που    περιέχει    ο    καφές    και    το    τσάι. •   Αλκαλοποιεί    το    ανθρώπινο    σώμα    και    βοηθά    στην    επαναφορά    της    ισορροπίας    μετά    από    έντονα    οξειδωτικές    διατροφικές    συνήθειες. •  Θεραπεύει    έλκη,    σύνδρομο    ευερέθιστου    εντέρου,    νόσο    του    Crohn    και    άλλες    πεπτικές    διαταραχές. •  Μειώνει    την    αυξημένη    αρτηριακή    πίεση    σε    φυσιολογικά    επίπεδα,    θεραπεύοντας    την    αιτία    και    όχι    μόνο    τα    συμπτώματα. •  Τρέφει    το    σώμα    με    μέταλλα,    βιταμίνες,    ένζυμα    και    γλυκοθρεπτικά    συστατικά. •  Επιταχύνει    την    αποθεραπεία    των    σωματικών    εγκαυμάτων    και    των    εγκαυμάτων    λόγω    ακτινοβολίας. •  Αντικαθιστά    πολλά    προϊόντα    πρώτων    βοηθειών,    κάνοντας    τους    επιδέσμους    και    τα    αντιβακτηριδιακά    σπρέι    να    μοιάζουν    απαρχαιωμένα.    •  Σταματά    τον    καρκίνο    του    παχέος    εντέρου,    θεραπεύει    τα    έντερα    και    λιπαίνει    τον    πεπτικό    σωλήνα. •  Σταματά    τη    δυσκοιλιότητα. •  Σταθεροποιεί    τα    σάκχαρα    του    σώματος    και    μειώνει  τα    τριγλυκερίδια    στους    διαβητικούς. •  Εμποδίζει    την    ανάπτυξη    και    θεραπεύει    τις    μολύνσεις    από    κάντιντα. •  Προστατεύει    από    νεφρικές    παθήσεις. •  Λειτουργεί    ως    το    φυσικό    «ποτό    των    αθλητών»    για    την    ισορροπία    των    ηλεκτρολυτών. •  Τονώνει    την    καρδιαγγειακή    λειτουργία    και    τη    φυσική    αντοχή. •  Επιταχύνει    την    ανάρρωση    από    τραυματισμούς    και    σωματική    άσκηση. •  Ενυδατώνει    το    δέρμα    και    επιταχύνει    την    αποκατάστασή    του.  
 Δοσολογία    Για    ελαφρά    εγκαύματα    το    gel    αλόης    εφαρμόζεται    τοπικά    στην    πάσχουσα    περιοχή    του    δέρματος    τρεις    με    πέντε    φορές    την    ημέρα.    Για    εσωτερική    χρήση    του    gel αλόης    συνιστάται    η    χρήση    δυο    κουταλιών    της    σούπας    (30ml)    τρεις    φορές    την    ημέρα    για    καταστάσεις    ευερέθιστου    εντέρου,    όπως    νόσος    του    Crohn    και    ελκώδης    κολίτιδα.    Για    διαβήτη    τύπου    2    οι    μελέτες    έχουν    χρησιμοποιήσει    μια    κουταλιά    της    σούπας    (15ml)    χυμού    αλόης    δυο    φορές    την    ημέρα.
 Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις    Η    εξωτερική    χρήση    της    αλόης    δεν    προκαλεί    παρενέργειες.    Όταν    λαμβάνεται    εσωτερικά    στις    συνιστώμενες    δόσεις,    η    αλόη    είναι    σε    γενικές    γραμμές    ασφαλής.    Δεν    θα    πρέπει    να    λαμβάνεται    από    γυναίκες    κατά    την    διάρκεια    της    εγκυμοσύνης    και    του    θηλασμού.

*** Αλφάλφα: Aποτοξινωτικό φυτό που μειώνει τη χοληστερίνη
ajoy
~  Ένα αποτοξινωτικό φυτό που μειώνει τη χοληστερίνη και βοηθά στην καταπολέμηση της αρθρίτιδας Βοτανικό    όνομα:    Medicago sativa Κοινό    όνομα:    Alfalfa
 Παραδοσιακή ιστορία και χρήση    Το    alfalfa    θεωρείται    «Βασιλιάς    των    βοτάνων».    Έχει    καλλιεργηθεί    από    τον    άνθρωπο    εδώ    και    χιλιάδες    χρόνια,    ξεκινώντας    πιθανώς    στην    Αρμενία    το    2000    π.Χ..    Στην    Ελλάδα    άρχισε    να    καλλιεργείται    γύρω    στο    490    π.Χ.    Στη    συνέχεια    διαδόθηκε    στην    Ευρώπη    και    στη    βόρεια    Αφρική.    Οι    Ισπανοί    εξερευνητές    το    έφεραν    στον    Νέο    Κόσμο.    Τα    φύλλα    του    τρώγονται    ωμά    ή    μαγειρεύονται    ως    λαχανικό    εδώ    και    αιώνες    σε    πολλούς    πολιτισμούς.    Είναι    πλούσιο    σε    πρωτεΐνες,    ασβέστιο    και    άλλα    μέταλλα,    βιταμίνη    Α,    του    συμπλέγματος    Β,    C,    D,    E    και    Κ    και    περιέχει    μεγάλη    ποσότητα    χλωροφύλλης.    Η    χλωροφύλλη    οξυγονώνει    τους    ιστούς    του    σώματος,    αλκαλοποιεί    το    σώμα    και    έχει    αντικαρκινική    δράση.    Οπότε    δικαίως    το    alfalfa    θεωρείται    υπερτροφή.    Στις    ΗΠΑ    τα    φύτρα    alfalfa    έχουν    γίνει    δημοφιλής    τροφή    σε    σαλάτες.    Ως    φαρμακευτικό    φυτό,    το    alfalfa    είναι    λιγότερο    γνωστό.    Παρασκευάσματα    αποξηραμένου    alfalfa είναι    ενσωματωμένα    σε    βοτανικά    συμπληρώματα    και    λέγεται    ότι    δρουν    στο    κυκλοφορικό    και    ουροποιητικό    σύστημα    και    ελέγχουν    την    αιμορραγία,    μειώνουν    την    κατακράτηση    νερού,    μειώνουν    τη    χοληστερίνη    και    τα    επίπεδα    γλυκόζης    του    αίματος.    Το    alfalfa    μπορεί    επίσης    να    επηρεάζει    τις    ορμόνες. Το    alfalfa    έχει    χρησιμοποιηθεί    στη    βοτανική    ιατρική    εδώ    και    1.500    χρόνια.    Στην    παραδοσιακή    κινεζική    ιατρική    οι    γιατροί    χρησιμοποιούσαν    νεαρά    φύλλα    alfalfa,    για    να    θεραπεύουν    ασθένειες    του    πεπτικού    σωλήνα    και    των    νεφρών.    Οι    αγιορβεδικοί    γιατροί    στην    Ινδία    συνταγογραφούσαν    φύλλα    και    κορυφές    των    λουλουδιών    του    βοτάνου    για    φτωχή    πέψη.    Ένα    κρύο    κατάπλασμα    παρασκευαζόταν    από    σπόρους    alfalfa    για    σπυριά    (καλόγερους).    Οι    ιθαγενείς    Αμερικανοί    χρησιμοποιούσαν    θερμά    φύλλα    alfalfa    ως    κατάπλασμα    για    να    θεραπεύουν    ωταλγίες    (πόνο    στα    αυτιά). Το    alfalfa    χρησιμοποιείται    στη    λαϊκή    ιατρική    ως    θεραπεία    για    όλες    τις    φλεγμονές,    συμπεριλαμβανομένης    της    αρθρίτιδας    και    του    ρευματισμού.    Θεωρείται    ότι    είναι    υποχολεστερολαιμικό    (μειώνει    τη    χοληστερίνη)    και    υπογλυκαιμικό    (μειώνει    το    σάκχαρο    του    αίματος).    Είναι    δημοφιλές    ως    καθαριστικό    του    αίματος    και    ως    πικρό    τονωτικό.    Προτείνεται    ως    φάρμακο    για    την    αναιμία,    για    να    διεγείρει    την    όρεξη    και    να    βοηθήσει    στην    αύξηση    βάρους    σε    ελλιποβαρή    άτομα,    για    δυσπεψία,    ως    διουρητικό,    ως    υποκατάστατο    ορμονών    με    σκοπό    την    αύξηση    του    γάλακτος    στους    μαστούς    και    για    να    ανακουφίζει    από    το    προεμμηνορροϊκό    σύνδρομο. Το    alfalfa    χρησιμοποιείται    επίσης    ως    ένα    δημοφιλές    πρόσθετο    σε    βοτανικά    ροφήματα.    Ο    συνδυασμός    τσαγιού    alfalfa    και    μέντας    έχει    θεωρηθεί    ως    ένα    μαλακτικό    που    βοηθά    στη    διαδικασία    της    πέψης.    Αυτό    οφείλεται    πιθανώς    στο    γεγονός    ότι    το    alfalfa    περιέχει    το    πεπτικό    ένζυμο    μπεταΐνη.    Το    alfalfa    περιέχει    φυσικές    χλωροφυλλίνες    (η    πράσινη    χρωστική    στα    φυτά),    οι    οποίες    υποβιβάζονται    όταν    το    φυτό    κόβεται.    Για    παράδειγμα,    συγκρίνετε    το    πράσινο    χρώμα    του    άκοπου    alfalfa    με    το    καφετί    χρώμα    του    συσκευασμένου    χορταριού    alfalfa.    Η    αλλαγή    αυτή    του    χρώματος    οφείλεται    στην    οξείδωση    των    χλωροφυλλινών.
Η    σύγχρονη    τεχνολογία    έχει    αναπτύξει    έναν    τρόπο    να    εξάγει    και    να    συντηρεί    τη    χλωροφύλλη    πριν    αποδομηθεί,    έτσι    ώστε    να    έχουμε    τα    πολλά    οφέλη    του.    Το    πιο    συχνό    αρχικό    υλικό    είναι    το    φρεσκοκομμένο    alfalfa.    Οι    χλωροφυλλίνες    εξάγονται    πριν    οξειδωθούν    και    διατηρούνται    αφαιρώντας    το    λιποδιαλυτό    φυτικό    οξύ    από    το    δαχτυλίδι    χλωροφύλλης.    Σύγχρονη έρευνα    Το    υψηλό    περιεχόμενο    του    alfalfa    σε    βήτα-καροτίνη    ενισχύει    τα    επιθηλιακά    κύτταρα    του    βλεννογόνου    του    στομάχου    και    θα    μπορούσε    να    είναι    υπεύθυνο    για    τις    αναφερόμενες    επιδράσεις    του    στα    έλκη.    Οι    ιδιότητές    του    ως    καθαριστικό    του    αίματος    έχουν    αποδοθεί    στο    περιεχόμενό    του    σε    χλωροφύλλη.    Η    πιο    συχνή    χρήση    του    alfalfa    στη    βοτανική    ιατρική    είναι    ως    μια    αντιαρθριτική    φόρμουλα.    Δρα    επίσης    ως    ένα    αποτοξινωτικό    του    αίματος.    Το    υψηλό    μοριακό    βάρος    αλκοολών    (οκτανοσόλη)    βοηθά    στη    μείωση    της    χοληστερίνης    και    των    λιπιδίων    του    αίματος,    ενώ    η    κουμαρίνη    έχει    αντιθρομβωτική    δράση.    Τα    φλαβονοειδή    χαλαρώνουν    τους    μαλακούς    μύες    και    τα    αλκαλοειδή    μειώνουν    τα    επίπεδα    σακχάρου    του    αίματος.    Οι    σαπωνίνες    επιδρούν    στην    εντερική    χλωρίδα. Η    καλύτερη    έρευνα    του    alfalfa    στη    σύγχρονη    βοτανική    ιατρική    είναι    για    τη    βοήθεια    του    ελέγχου    της    χοληστερίνης.    Μειώσεις    στα    επίπεδα    αίματος    της    ολικής    χοληστερίνης    και    της    LDL    (της    κακής    χοληστερίνης,    όπως    αντιεπιστημονικά    την    ονομάζουν    κάποιοι)    έχουν    αναφερθεί    σε    μελέτες    σε    ζώα    και    σε    μικρότερο    αριθμό    ανθρώπινων    περιπτώσεων.    Η    HDL    (η    ονομαζόμενη    καλή    χοληστερίνη)    δεν    άλλαξε    σε    αυτές    τις    μελέτες.    Υπάρχουν    ενδείξεις    ότι    οι    σαπωνίνες    του    alfalfa μειώνουν    την    εντερική    απορρόφηση    της    χοληστερίνης,    μειώνοντας    έτσι    τη    συγκέντρωσή    της    στο    αίμα.    Η    χοληστερίνη    δεν    είναι    η    πραγματική    αιτία    της    αθηροσκλήρωσης    και    του    εμφράγματος,    και    αν    θέλουμε    να    προλάβουμε    το    έμφραγμα    και    να    νικήσουμε    την    καρδιοπάθεια    πρέπει    να    κοιτάξουμε    σε    άλλους    παράγοντες,    όπως    τη    φλεγμονή,    την    ομοκυστεΐνη,    την    λιποπρωτεΐνη    Α,    τα    επίπεδα    σακχάρου    στο    αίμα,    την    οξείδωση    από    τις    ελεύθερες    ρίζες    και    το    στρες.    Επομένως    δεν    θεωρώ    ότι    η    κατανάλωση    του    alfalfa    θα    προλάβει    την    αθηροσκλήρωση    και    την    καρδιοπάθεια,    εκτός    και    αν    δρα    και    σε    άλλα    επίπεδα    εκτός    από    το    να    μειώνει    τη    χοληστερίνη. Ένας    μικρός    αριθμός    μελετών    σε    ζώα    αναφέρει    ότι    το    alfalfa    μειώνει    τα    επίπεδα    σακχάρου    στο    αίμα.    Τα    ανθρώπινα    δεδομένα    είναι    περιορισμένα,    και    δεν    είναι    ξεκάθαρο    αν    το    alfalfa    έχει    παρόμοιες    επιδράσεις    στους    ανθρώπους    και    θα    μπορούσε    να    είναι    ωφέλιμο    στη    θεραπεία    του    διαβήτη    και    της    υπεργλυκαιμίας.    Το    alfalfa    χρησιμοποιείται    ως    υποκατάστατο    ορμονών.    Τα    φύλλα    του    alfalfa    περιέχουν    ισοφλαβόνες.    Οι    ισοφλαβόνες    σε    μελέτες    έχουν    θεωρηθεί    υπεύθυνες    για    δράση    παρόμοια    με    αυτή    των    οιστρογόνων.    Γι’    αυτό    το    λόγο    το    alfalfa    χρησιμοποιείται    κάποιες    φορές    για    την    αντιμετώπιση    των    συμπτωμάτων    της    εμμηνόπαυσης.
 Δοσολογία    Συνίσταται    η    λήψη    500-1.000    mg    αποξηραμένων    φύλλων    την    ημέρα    ή    1-2    ml    βάμματος    τρεις    φορές    την    ημέρα.   Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις    Η    χρήση    alfalfa    στις    ποσότητες    που    αναφέρθηκαν    παραπάνω    θεωρείται    ασφαλής.    Υπάρχουν    μεμονωμένες    αναφορές    ατόμων    που    είναι    αλλεργικοί    στο    alfalfa.    Η    λήψη    πολύ    μεγάλης    ποσότητας    σπόρων    ή    φύτρων    έχει    συνδεθεί    με    εκδήλωση    συστημικού    ερυθηματώδη    λύκου    σε    μελέτες    που    έγιναν    σε    ζώα.    Η    χημική    ουσία    που    ευθύνεται    γι’    αυτό    το    αποτέλεσμα    πιστεύεται    ότι    είναι    η    καναβανίνη.    Γι’    αυτό    το    λόγο,    είναι    καλό    να    αποφεύγεται    η    λήψη    alfalfa    από    άτομα    με    αυτή    την    πάθηση.

*** Το βότανο Αιματόριζα καταπoλεμά τον βήχα
avo
~  Ένα βότανο που καταπολεμά τον βήχα και την οδοντική πλάκα και μπορεί να προστατέψει από τον καρκίνο του δέρματος Λατινικό    όνομα:    Sanguinaria Canadensis Κοινή    ονομασία:    Blood root    Παραδοσιακή ιστορία και χρήση    Υπάρχει    λίγο    μυστήριο    σχετικά    με    την    καταγωγή    του    ονόματος    της    αιματόρριζας.    Κόψτε    ένα    φύλλο    από    το    βότανο    ή    κόψτε    τη    ρίζα    και    θα    ρεύσει    ένας    κόκκινος    χυμός.    Το    λατινικό    όνομα    του    γένους    του    Sanguinaria    αναφέρεται    επίσης    στον    κόκκινο    χυμό.    Προέρχεται    από    τη    λατινική    λέξη    sanguis    που    σημαίνει    αίμα.    Ιθαγενής    στα    δάση    της    βορειοανατολικής    Αμερικής,    η    αιματόρριζα    χρησιμοποιήθηκε    από    τους    ιθαγενείς    Αμερικανούς    ως    πηγή    αιματοκόκκινου    χρώματος,    ιδανικού    για    βαφή    πολέμου.    Η    αιματόρριζα    χρησιμοποιείτο    όμως    και    φαρμακευτικά    για    την    πρόκληση    εμετού    και    για    τη    θεραπεία    πολλών    παθήσεων.    Δεν    χρησιμοποιείτο    σε    μεγάλες    δόσεις,    διότι    είναι    τοξική.    Οι    ιθαγενείς    Αμερικανοί    χρησιμοποιούσαν    την    αιματόρριζα    για    την    αντιμετώπιση    πολλών    παθήσεων.    Ένα    τσάι    παρασκευαζόταν    από    τις    ρίζες    και    πινόταν    για    την    ανακούφιση    του    πονόλαιμου,    πυρετών    και    ρευματισμού.    Κάπως    μεγαλύτερες    δόσεις    χρησιμοποιούντο    για    την    πρόκληση    εμετού.    Μερικές    φυλές    μασούσαν    τις    ρίζες    και    έφτυναν    το    μείγμα    χυμού-σάλιου    που    προέκυπτε    σε    εγκαύματα,    πληγές    και    μυκητησιακές    μολύνσεις    όπως    λειχήνες.    Άλλες    φυλές    χρησιμοποιούσαν    τον    χυμό    του    φυτού    για    τη    θεραπεία    όγκων    δέρματος.        Οι    Cherokee    χρησιμοποιούσαν    πολύ    μικρές    δόσεις    της ρίζας    για    φλεγμονές    του    πνεύμονα    και    για    το    βήχα.    Οι    Ευρωπαίοι    αποικιστές    έμαθαν    τις    θεραπευτικές    δυνάμεις    της    αιματόρριζας    από    τους    ιθαγενείς    Αμερικανούς.    Έγινε    γρήγορα    λαϊκό    φάρμακο    για    πολλές    παθήσεις.    Βρέθηκε    ότι    είναι    ένα    άριστο    αποχρεμπτικό    για    τη    βρογχίτιδα    και    άλλες    καταστάσεις    του    πνεύμονα    που    χαρακτηρίζονται    από    βήχα.    Οι    αποξηραμένες    ρίζες    χρησιμοποιούνταν    σε    παρασκευάσματα    για    να    μαλακώνουν    τα    δερματικά    έλκη    και    για    άλλες    πληγές    και    για    την    καταπολέμηση    των    λειχήνων    και    άλλων    μυκητησιακών    μολύνσεων.    Η    αιματόρριζα    είχε    επίσης    προταθεί    για    στομαχικές    διαταραχές,    καρδιακές    παθήσεις    και    για    πρόκληση    εμετού    –    ακόμα    και    μια    μικρή    δόση    φρέσκιας    ρίζας    φέρνει    σοβαρή    ναυτία.    Σήμερα    η    αιματόρριζα    χρησιμοποιείται    ευρέως    σε    εμπορικά    σκευάσματα    για    την    καταπολέμηση    της    οδοντικής    πλάκας    και    της    ουλίτιδας.    Στη    σύγχρονη    βοτανική    ιατρική    η    αιματόρριζα    χρησιμοποιείται    σε    μικρές    δόσεις,    χορηγούμενη    από    επαγγελματίες,    ως    ένα    αποχρεμπτικό        και    σπασμολυτικό    για    τη    θεραπεία    του    βήχα,    της    βρογχίτιδας,    του    άσθματος,    της    λαρυγγίτιδας    και    άλλων    παθήσεων    του    αναπνευστικού    σωλήνα.    Η    αιματόρριζα    μπορεί    να    χρησιμοποιηθεί    εξωτερικά    για    πληγές,    έκζεμα    και    άλλες    δερματικές    παθήσεις.    Παρασκευάσματα    του    βοτάνου    παραμένουν    μια    λαϊκή    θεραπεία    για    κονδυλώματα,    ρινικούς    πολύποδες    και    καλοήθεις    όγκους    του    δέρματος,    αλλά    δεν    θα    πρέπει    να    χρησιμοποιείται    χωρίς    ιατρική    παρακολούθηση.
 Σύγχρονη έρευνα    Το    blood    root    είναι    πλούσιο    σε    αλκαλοειδή,    και    το    αλκαλοειδές    που    περιέχει    σε    αφθονία    είναι    η    σανγκουιναρίνη.    Μελέτες    έχουν    δείξει    ότι    αυτό    το    συστατικό    έχει    ευρεία    αντιβακτηριδιακή    δράση,    καθώς    και    αντισπασμωδική,    αντιμυκητησιακή    και    αποχρεμπτική    δράση.    Η    σανγκουιναρίνη    είναι    επίσης    γνωστό    ότι    διεγείρει    την    αναπνοή    και    αυξάνει    την    περίσταλση    στα    έντερα.    Το    αλκαλοειδές    είναι    ένα    συστατικό    στις    οδοντόκρεμες    και    στα    στοματικά    διαλύματα    για    την    καταστροφή    των    στοματικών    βακτηρίων    και    της    πλάκας    που    οδηγούν    σε    φθορά    των    δοντιών    και    σε    ουλίτιδα.    Κλινικές    και    τοξικολογικές    μελέτες    έχουν    διεξαχθεί    για    να    εξετάσουν    την    αποτελεσματικότητα    και    ασφάλεια    αυτών    των    προϊόντων.    Τα    αποτελέσματα    ήταν    ανάμεικτα.    Η    σανγκουιναρίνη    βρίσκεται    επίσης    σε    φάρμακα    για    τον    βήχα    και    σε    αποχρεμπτικά.    Οι    βοτανοθεραπευτές    προειδοποιούν    ότι    τα    προϊόντα    που    περιέχουν    αιματόρριζα    δεν    θα    πρέπει    να    λαμβάνονται    χωρίς    παρακολούθηση    ειδικού.    Πρόσφατες    εργαστηριακές    έρευνες    στο    πανεπιστήμιο    του    Wisconsin,    Madison,    έχουν    αποκαλύψει    μια    άλλη    φαρμακευτική    χρήση    της    σανγκουιναρίνης    που    εξάγεται    από    την    αιματόρριζα:    προστασία    από    τον    καρκίνο    του    δέρματος.    Σύμφωνα    με    νέες    μελέτες    η    σανγκουιναρίνη    φάνηκε    ότι    ενισχύει    την    παραγωγή    πρωτεϊνών    που    προκαλούν    κυτταρικό    θάνατο    σε    κύτταρα    που    έχουν    υποστεί    βλάβη    από    την    ηλιακή    ακτινοβολία    UVB.    Το    αλκαλοειδές    μπορεί    επίσης    να    περιορίσει    συγκεκριμένες    πρωτεΐνες    που    διεγείρουν    την    παραγωγή    δερματικών    κυττάρων.    Βασισμένοι    σε    αυτά    τα    ευρήματα,    οι    ερευνητές    πιστεύουν    ότι    η    σανγκουιναρίνη    μπορεί    να    προστατέψει    τα    κύτταρα    του    δέρματος    που    έχουν    υποστεί    γενετική    βλάβη    από    ακτινοβολία    και    έχουν    ξεκινήσει    να    κάνουν    μετάβαση    από    φυσιολογικά    σε    καρκινικά    κύτταρα.    Αυτό    θα    μπορούσε    να    κάνει    τη    σανγκουιναρίνη    έναν    χημειοθεραπευτικό    παράγοντα    κατά    του    καρκίνου    του    δέρματος    και    ένα    αξιόλογο    συστατικό    σε    αντηλιακά.    Η    σανγκουιναρίνη    όταν    εφαρμόζεται    στο    δέρμα,    δεν    έχει    επίδραση    στα    κύτταρα    του    δέρματος.    Όταν    όμως    το    δέρμα    εκτίθεται    στις    ηλιακές    ακτίνες    UVB,    το    αλκαλοειδές    ξεκινά    να    ασκεί    την    κυτταροκτόνο    δράση    του.  
Δοσολογία Το    βάμμα    αιματόρριζας    περιέχεται    πολλές    φορές    σε    φόρμουλες    ανακούφισης    από    τον    βήχα    και    μπορούν    να    λαμβάνονται    10    σταγόνες    τρεις    φορές    την    ημέρα.    Μεγαλύτερες    ποσότητες    μπορούν    να    προκαλέσουν    ναυτία    και    εμετό.
Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις Η    αιματόρριζα    δεν    θα    πρέπει    να    χρησιμοποιείται    για    μεγάλο    χρονικό    διάστημα.    Έχουν    σημειωθεί    πόνοι    στο    στομάχι,    διάρροια,    αλλαγές    στην    όραση    και    λιποθυμία.    Δεν    θα    πρέπει    να    το    καταναλώνουν    παιδιά    και    γυναίκες    κατά    την    περίοδο    του    θηλασμού    και    της    εγκυμοσύνης.

*** To Αγριοκύμινο βοηθάει στο έντερο
acy
~ Αγριοκύμινο:
Ένα φυτικό φάρμακο για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και για τα αέρια του εντέρου Βοτανικό    όνομα:    Carum carvi Κοινό    όνομα:    Caraway
 Παραδοσιακή ιστορία και χρήση    Το    αγριοκύμινο    είναι    ένα    πολυετές    φυτό    που    προέρχεται    από    την    Ευρώπη,    την    Ασία    και    τη    Βόρεια    Αφρική.    Το    φυτό    χρησιμοποιείτο    θεραπευτικά    ήδη    από    το    1500    π.Χ.    στην    αρχαία    Αίγυπτο.    Στη    θεραπευτική    χρησιμοποιούνται    οι    αποξηραμένοι    ώριμοι    καρποί    ή    οι    σπόροι    του.    Οι    Αμερικανοί    εκλεκτικοί    γιατροί    (γιατροί    που    χρησιμοποιούσαν    βότανα    για    τη    θεραπεία    των    ασθενειών)    του    19ου    αιώνα    χρησιμοποιούσαν    τους    σπόρους    του    φυτού    ως    βοηθητικό    της    πέψης    και    για    να    ανακουφίσουν    τα    συμπτώματα    σε    παιδιά    που    έπασχαν    από    κολικούς.
 Σύγχρονη έρευνα    Το    αγριοκύμινο    περιέχει    πτητικά    έλαια    που    ανακουφίζουν    από    γαστρεντερική    δυσφορία,    αέρια    και    κατευνάζουν    τον    σπασμό    στο    έντερο.    Το    βότανο    αυτό    έχει    χρησιμοποιηθεί    μαζί    με    έλαιο    μέντας    με    επιτυχία    για    τη    θεραπεία    του    ευερέθιστου    εντέρου(5)(6).  Οι    μελέτες    αυτές    ήταν    διπλές-τυφλές,    δηλαδή    στη    μια    ομάδα    ατόμων    δινόταν    αυτός    ο    βοτανικός    συνδυασμός,    ενώ    στην    άλλη    ομάδα    δινόταν    placebo    (ψευδοφάρμακο,    αδρανής    ουσία).    Τα    άτομα    που    λάμβαναν    αυτόν    τον    συνδυασμό    βίωσαν    λιγότερο    πόνο    και    είχαν    συνολική    βελτίωση    στα    συμπτώματα    του    εντέρου    τους    σε    σύγκριση    με    τα    άτομα    που    λάμβαναν    placebo.    Το  αγριοκύμινο,    σε    συνδυασμό    με    γλυκάνισο    και    μάραθο,    έχει    χρησιμοποιηθεί    με    επιτυχία    για    την    αντιμετώπιση    του    μετεωρισμού    και    ήπιας    κοιλιακής    κράμπας    σε    παιδιά(7).
 Δοσολογία    Ως    αφέψημα    χρησιμοποιούνται    0,5-2    γραμμάρια    σκόνης    του    καρπού    του    αγριοκύμινου    τρεις    φορές    την    ημέρα.    Ως    βάμμα    χρησιμοποιούνται    0,5-4    ml    τρεις    φορές    την    ημέρα.    Το    οξυανθεκτικό    πτητικό    έλαιο    του    φυτού    χρησιμοποιείται    για    το    σύνδρομο    ευερέθιστου    εντέρου    σε    ποσότητα    0,05-0,02    ml    τρεις    φορές    την    ημέρα.
 Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις    Το    αγριοκύμινο    είναι    ασφαλές.    Το    καθαρό    όμως    πτητικό    έλαιο    δεν    θα    πρέπει    να    χρησιμοποιείται    σε    παιδιά    κάτω    των    δύο    ετών,    διότι    μπορεί    να    ερεθίσει    το    δέρμα    και    τους    βλεννογόνους.

*** Το βότανο "Αγκινάρα" βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας
aagin
~  Για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, των ηπατικών προβλημάτων, της υψηλής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων Βοτανικό    όνομα:    Cynara scolymus Κοινό    όνομα:    Artichoke
 Παραδοσιακή ιστορία και χρήση    Η    αγκινάρα    προέρχεται    από    τις    περιοχές    της    νότιας    Ευρώπης,    τη    βόρεια    Αφρική    και    τα    Κανάρια    νησιά.    Είναι    ένα    από    τα    παλαιότερα    θεραπευτικά    φυτά.    Οι    αρχαίοι    Έλληνες    και    οι    Ρωμαίοι    το    χρησιμοποιούσαν    ως    βοηθητικό    της    πέψης. Σύγχρονες έρευνες    Η    αγκινάρα    έχει    μια    φήμη    που    εκτείνεται    πέρα    από    τη    μαγειρική    χρήση.    Έχει    εδώ    και    καιρό    χρησιμοποιηθεί    για    τη    βελτίωση    της    πέψης    και    για    ηπατικά    προβλήματα,    αλλά    πιο    πρόσφατα    έχει    γίνει    δημοφιλές    ως    ένα    υπολιπιδαιμικό.        Η    αγκινάρα    χρησιμοποιείται    για    τη    θεραπεία    της    δυσπεψίας,    ιδιαίτερα    μετά    από    ένα    γεύμα    με    πολλά    λίπη.    Αυτό    οφείλεται    στη    χολεκκριτική    δράση    του    φυτού.    Η    αγκινάρα    δηλαδή    αυξάνει    τη    ροή    της    χολής.    Σε    μια    μελέτη    με    553    άτομα    που    έπασχαν    από    πεπτικές    διαταραχές,    η    χορήγηση    320-640    mg    τυποποιημένου    εκχυλίσματος    αγκινάρας    τρεις    φορές    την    ημέρα    φάνηκε    ότι    μειώνει    τη    ναυτία,    τους    πόνους    στην    κοιλιά,    τη    δυσκοιλιότητα    και    τον    μετεωρισμό    σε    πάνω    από    το    70%    των    συμμετεχόντων(1). Μελέτες    έχουν    δείξει    ότι    η    αγκινάρα    μειώνει    τη    χοληστερίνη.    Τα    καφεοϋλκουϊνικά    οξέα    και    τα    φλαβονοειδή    συστατικά    της    αγκινάρας    φαίνεται    ότι    παρέχουν    το    μεγαλύτερο    μέρος    των    επιδράσεων    του    φυτού.    Σε    μια    ελεγχόμενη    με    placebo,    τυχαιοποιημένη    δοκιμή,    143    ασθενείς    με    αρχικά    επίπεδα    χοληστερίνης    μεγαλύτερα    από    280    mg/dl    λάμβαναν    είτε    placebo    είτε    450    mg αποξηραμένου    εκχυλίσματος    αγκινάρας    τέσσερις    φορές    την    ημέρα.    Μετά    από    έξι    εβδομάδες    αυτοί    που    λάμβαναν    το    εκχύλισμα    αγκινάρας    είχαν    18,5%    μείωση    στη    χοληστερίνη    σε    αντίθεση    με    τα    άτομα    της    ομάδας    placebo    που    είχαν    6,3%    μείωση.    Η    αναλογία    LDL/HDL μειώθηκε    20,2%    στους    χρήστες    αγκινάρας(2).    Άλλη    μια    βραχύχρονη    μελέτη    (έξι    εβδομάδων)    έδειξε    ότι    η    αγκινάρα    μείωσε    τα    τριγλυκερίδια    από    214,97    mg/dl    σε    188,7    mg/dl(3). Η    αγκινάρα    χαμηλώνει    τη    χοληστερίνη    μειώνοντας    τη    σύνθεση    της    χοληστερίνης    στο    συκώτι    και    αυξάνοντας    τη    μετατροπή    της    χοληστερίνης    σε    χολικά    οξέα.    (Η    χοληστερίνη    είναι    βασικό    συστατικό    για    χολικά    οξέα).    Σύμφωνα    με    κάποιους    επιστήμονες,    τα    επίπεδα    της    χοληστερίνης    είναι    μερικές    φορές    υψηλά    λόγω    εξασθενισμένης    μετατροπής    της    χοληστερίνης    σε    χολικά    οξέα.    Έτσι    τα    χαμηλά    επίπεδα    χολικών    οξέων    στέλνουν    ένα    ισχυρό    σήμα    στο    ήπαρ    να    παρέχει    περισσότερη    χοληστερίνη.  Το    φλαβονοειδές    λουτεολίνη    παίζει    σημαντικό    ρόλο    στις    υποχοληστερολαιμικές    επιδράσεις    της    αγκινάρας.    Οι    στατίνες    (τα    νεότερα    φάρμακα    για    τη    χοληστερίνη)    μειώνουν    τη    χοληστερίνη    εμποδίζοντας    τα    ένζυμα    ρεδουκτάση    HMG-CoA.    Οι    τοκοτριενόλες    (μια    μορφή    βιταμίνης    Ε)    υποβιβάζουν    επίσης    αυτό    το    ένζυμο.    Οι    έρευνες    για    την    αγκινάρα    δεν    έχουν    βρει    άμεση    αναχαίτιση    της    ρεδουκτάσης    HMG-CoA.    Άλλα    ενζυματικά    βήματα    που    συμβαίνουν    αργότερα    στη    βιοσύνθεση    της    χοληστερίνης    εμφανίζονται    ότι    είναι    ανεπηρέαστα.    Φαίνεται    ότι    η    λουτεολίνη    εμποδίζει    τη    χοληστερίνη    κάτω    από    το    επίπεδο    της    ρεδουκτάσης    HMG-CoA και    ως    εκ    τούτου    διασώζει    τη    σύνθεση    του    συνενζύμου    Q10.    Αντίθετα    οι    στατίνες    μπλοκάροντας    τη    ρεδουκτάση,    μπλοκάρουν    και    την    παραγωγή    συνενζύμου    Q10.  Το    American Journal of Clinical Nutrition    ανέφερε    πρόσφατα    ότι    το    χλωρογενικό    οξύ,    ένα    συστατικό    που    βρίσκεται    στο    μαύρο    τσάι    και    στον    καφέ,    μπορεί    να    αυξάνει    τα    επίπεδα    της    ομοκυστεΐνης(4).    Το    χλωρογενικό    οξύ    υπάρχει    επίσης    και    στην    αγκινάρα.    Δεδομένου    ότι    η    ομοκυστεΐνη    θεωρείται    από    πολλούς    επιστήμονες    ως    σημαντικότερος    παράγοντας    για    καρδιαγγειακή    ασθένεια    από    ότι    η    χοληστερίνη,    τα    άτομα    με    υψηλή    ομοκυστεΐνη    θα    πρέπει    να    αποφεύγουν    το    εκχύλισμα    αγκινάρας.    Όσοι    λαμβάνουν    εκχύλισμα    αγκινάρας    για    τη    μείωση    της    χοληστερίνης    θα    πρέπει    να    ελέγχουν    ανά    περιόδους    τα    επίπεδα    ομοκυστεΐνης    στο    αίμα    τους. Η    αγκινάρα    βοηθά    επίσης    στον    ίκτερο    και    την    ιογενή    ηπατίτιδα    και    είναι    γενικά    ευεργετική    για    το    συκώτι.    Η    ενίσχυση    της    παραγωγής    χολής    που    κάποιος    έχει    τρώγοντας    αγκινάρες    μπορεί    να    αποδοθεί    στο    συστατικό    cynarin,    το    οποίο    είναι    πολύ    ωφέλιμο    για  την    υγεία    του    συκωτιού.    Η    χολή    που    το    συκώτι    σας    παράγει,    βοηθά    να    αποβληθούν    επικίνδυνες    τοξίνες.    Οι    αγκινάρες    περιέχουν    επίσης    το    φλαβονοειδές    silymarin,    ένα    ισχυρό    ηπατοπροστατευτικό    συστατικό.    Η    silymarin    αποτρέπει    τη    διαδικασία    της    υπεροξείδωσης    των    λιπιδίων    να    συμβεί    στις    κυτταρικές    μεμβράνες    των    ιστών    του    συκωτιού,    κάνοντας    έτσι    την    αγκινάρα    ένα    ισχυρό    όπλο    για    την    υγεία    του    συκωτιού    σας. Η    αγκινάρα    έχει    προληπτική    αντικαρκινική    δράση.    Υπάρχουν    πολλά    ισχυρά    πολυφαινολικά    αντιοξειδωτικά    στις    αγκινάρες,    τα    οποία    οι    ερευνητές    πιστεύουν    ότι    μπορούν    να    συμβάλουν    στην    πρόληψη    και    αντιμετώπιση    του    καρκίνου    του    προστάτη,    του    καρκίνου    του    μαστού    και    της    λευχαιμίας.    Οι    μελέτες    έχουν    δείξει    ότι    τα    αντιοξειδωτικά    ρουτίνη,    κουερσετίνη    και    γαλλικό    οξύ,    που    βρίσκονται    στο    εκχύλισμα    φύλλων    αγκινάρας,    μπορούν    να    προκαλέσουν    απόπτωση    (κυτταρικό    θάνατο)    και    να    μειώσουν    τον    πολλαπλασιασμό    των    καρκινικών    κυττάρων.    Σε    έρευνα    που    έγινε    στο    πανεπιστήμιο    Comenius    στη    Σλοβακία,    το    εκχύλισμα    φύλλων    αγκινάρας    μελετήθηκε    για    την    ικανότητά    του    να    εμποδίζει    την    ανάπτυξη    των    κυττάρων    λευχαιμίας.    Σε    μια    περίοδο    24    ωρών    τα    κύτταρα    της    λευχαιμίας    θεραπεύθηκαν    με    μια    ποικιλία    συγκεντρώσεων    εκχυλίσματος    φύλλων    αγκινάρας,    και    τα    αποτελέσματα    έδειξαν    ότι    προκαλεί    απόπτωση    και    μειώνει    τον    πολλαπλασιασμό    αυτών    των    κυττάρων.    Επιπλέον,    ερευνητές    στο    πανεπιστήμιο    Georg-August    στη    Γερμανία    ανέφεραν    ότι    πολλά    φυτοχημικά    στις    αγκινάρες    μπλοκάρουν    την    έκκριση    καρκινικών    παραγόντων,    εμποδίζοντας    έτσι    την    αγγειογένεση    που    σχετίζεται    με    τον    καρκίνο.   Δοσολογία    Για    τη    χοληστερίνη    η    συνιστώμενη    δόση    είναι    μια    κάψουλα    τρεις    φορές    την    ημέρα    που    να    περιέχει    300 mg    αγκινάρας    τιτλοδοτημένης    ώστε    να    περιέχει    13%-18%    καφφεολκουϊνικού    οξέος.    Για    δυσπεψία    και    καούρα    στο    στομάχι    η    δοσολογία    είναι    320-640    mg    εκχυλίσματος    φύλλων    αγκινάρας    τρεις    φορές    την    ημέρα.    Μερικές    μελέτες    έχουν    χρησιμοποιήσει    ένα    ειδικό    εκχύλισμα    που    ονομάζεται    ALE LI    220    (HeparSL forte,    Berlin,    Germany).    Για    υψηλή    χοληστερίνη    η    δοσολογία    είναι    1.800-1.920    mg    την    ημέρα    ενός    ειδικού    εκχυλίσματος    αγκινάρας    (Valverde Artischocke,    Novartis Consumer Health)    σε    2    με    3    χωρισμένες    δόσεις.    Έχουν    επίσης    χρησιμοποιηθεί    προϊόντα    που    περιέχουν    60-1.500    mg     την    ημέρα    του    ενεργού    συστατικού    cynarin.    Αν    δεν    είναι    διαθέσιμο    κάποιο    τυποποιημένο    εκχύλισμα,    η    ποσότητα    των    ακατέργαστων,    αποξηραμένων    φύλλων    είναι    1-4    gr    τρεις    φορές    την    ημέρα.
 Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις    Η    αγκινάρα    στις    συνιστώμενες    δόσεις    δεν    προκαλεί    παρενέργειες.-

***  Το Κράνμπερρυ καταπολεμά τις ουρολοιμώξεις
kok
~ Ένα βότανο που καταπολεμά τις ουρολοιμώξεις
Λατινικό όνομα: Vaccinium macrocarpon
Αγγλικό όνομα: Cranberry
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση
Το cranberry, γένος Vaccinium, φύεται στη βόρεια Ευρώπη, βόρεια Ασία και βόρεια Αμερική. Το βορειοαμερικάνικο cranberry (Vaccinium macrocarpon) έχει μια μακρά ιστορία. Οι ιθαγενείς Αμερικάνοι χρησιμοποιούσαν τα cranberries ως φαγητό, για ιατρικούς σκοπούς και σε τελετές. επίσης έχουν χρησιμοποιήσει παρασκευάσματα cranberry, για να θεραπεύσουν μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος και άλλες ασθένειες για αιώνες.
Σύγχρονες έρευνες
Η σύγχρονη ιατρική έρευνα έχει αποκαλύψει τις επιδράσεις των cranberries στην ουροφόρο οδό και πώς η κατανάλωση χυμού cranberry μπορεί να προλάβει μολύνσεις της ουροφόρου οδού. Πρόσφατες επίσης μελέτες έδειξαν ότι τα cranberries προάγουν την γαστρεντερική και στοματική υγεία. Έχουν επίσης αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση και προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Τα cranberries περιέχουν τις πιο αντιοξειδωτικές φαινόλες σε σύγκριση με 19 φρούτα που καταναλώνουμε τακτικά, όπως αναφέρει ο Joe Vinson, Ph.D., ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Scranton. Ιδιαίτερα όμως είναι δημοφιλή για το ότι προλαμβάνουν τις ουρολοιμώξεις.286
Σύμφωνα με το Journal of the American Medical Association οι ουρολοιμώξεις συνεπάγονται με περισσότερες από 11 εκατομμύρια επισκέψεις στο γιατρό ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβαρύνοντας το σύστημα υγείας με περισσότερο από 2 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες. Έχει υπολογιστεί ότι το 60% όλων των γυναικών θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους ουρολοίμωξη. Αν υπήρχε λοιπόν κάτι που θα προλάμβανε τις ουρολοιμώξεις, δεν θα ήταν κάτι που όλες οι γυναίκες θα ήθελαν; Κι όμως υπάρχει κάτι που μπορεί να προλάβει τις ουρολοιμώξεις, και αυτό είναι το cranberry.
Για γενεές οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν χυμό cranberry, πεπεισμένοι ότι έχει τη δυνατότητα να καταπολεμά τις ουρολοιμώξεις, αλλά ο ακριβής μηχανισμός της δράσης του τώρα έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητός. Μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές του Worcester Polytechnic Institute έδειξε ότι ο χυμός αλλάζει τις θερμοδυναμικές ιδιότητες των βακτηρίων στην ουροφόρο οδό, δημιουργώντας έναν ενεργειακό φραγμό που προλαμβάνει τα μικρόβια από το να πάνε αρκετά κοντά και να προσκολληθούν στα κύτταρα και να ξεκινήσει έτσι μια μόλυνση. Προστατεύει τον οργανισμό από βακτηρίδια τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις στην ουροφόρο οδό. Συγκεκριμένα, εμποδίζει την προσκόλληση των βακτηριδίων αυτών στα τοιχώματα της ουροφόρου οδού (ιδιαίτερα της ουροδόχου κύστης). Τα cranberries περιέχουν προανθοκυανιδίνες που μπορούν να προλάβουν την προσκόλληση συγκεκριμένων βακτηριδίων, όπως του E-coli, στο επιθήλιο της ουροφόρου οδού και την επακόλουθη αναπαραγωγή που απαιτείται για τη μόλυνση. Είναι οι προανθοκυανιδίνες λοιπόν που συμβάλλουν στην 287
πρόληψη κατά των ουρολοιμώξεων και όχι η προκαλούμενη από την κατανάλωση χυμού cranberry οξέωση των ούρων, όπως παλιότερα είχε υποτεθεί. Ο Dr. Amy Howell και οι συνεργάτες του πρώτοι αναφέρθηκαν στις αντιπροσκολλητικές ιδιότητες των προανθοκυανιδινών το 1998. Συνέκριναν τις προανθοκυανιδίνες των cranberries με τις προανθοκυανιδινών που βρίσκονται στα σταφύλια, στα μήλα, στο πράσινο τσάι και στη σοκολάτα. Ανακάλυψαν ότι οι προανθοκυανιδίνες των cranberries είναι δομικά διαφορετικές από τις προανθοκυανιδίνες των άλλων φυτικών τροφών που εξετάστηκαν, κάτι που μπορεί να εξηγεί γιατί το cranberry έχει μοναδικές αντιπροσκολλητικές ιδιότητες των βακτηριδίων και βοηθά στο να παραμένει η ουροφόρος οδός υγιής.
Το 2002 στο συνέδριο της Experimental Biology αναφέρθηκε ότι κοκτέιλ χυμού cranberry πρόλαβε το Ecoli από το να προσκολληθεί στα κύτταρα της ουροδόχου κύστης έξι εθελοντών. Οι ερευνητές επίσης ανέφεραν ότι η αντιπροσκολλητική δράση μπορεί να διαρκέσει 10 ώρες μετά την κατανάλωση του χυμού, και συνέστησαν τη λήψη δύο μερίδων χυμού cranberry σε χρονική απόσταση μεταξύ τους.
Πολλές είναι οι έρευνες που πιστοποιούν την προληπτική δράση των cranberries κατά των ουρολοιμώξεων. Το 1994 μια διπλήτυφλή μελέτη σε 153 ηλικιωμένες γυναίκες δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association. Σε αυτή τη μελέτη οι γυναίκες στις οποίες χορηγήθηκε χυμός cranberry είχαν μικρότερο από το μισό αριθμό ουρολοιμώξεων που είχε η ομάδα ελέγχου στην οποία χορηγήθηκε μια placebo απομίμηση ποτού cranberry.
Η καθημερινή δόση που λάμβαναν οι γυναίκες ήταν 300 ml, αλλά μεταγενέστερες μελέτες χρησιμοποίησαν μεγαλύτερες δόσεις. Έχει 288
βρεθεί ότι χρειάζεται να καταναλώνουμε πολλά ποτήρια χυμού cranberry καθημερινά, για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Όμως είναι δύσκολο να πίνουμε τόσα ποτήρια την ημέρα. Σημειωτέον, ότι τα κοκτέιλ χυμού cranberry περιέχουν μόνο 27% χυμό cranberry, ενώ το υπόλοιπο είναι νερό με γλυκαντικά.
Αν και το κοκτέιλ χυμού cranberry έχει βρεθεί ότι είναι πολύ αποτελεσματικό κατά των ουρολοιμώξεων, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αυτού του προϊόντος, στο οποίο έχουν προστεθεί γλυκαντικές ουσίες, έχει πολλά μειονεκτήματα για την υγεία μας: μας φορτώνει με πολλή ζάχαρη και θερμίδες. Ακόμα κι αν πίναμε καθαρό χυμό cranberry, πάλι θα φορτώναμε τον οργανισμό μας με υπερβολική φρουκτόζη. Αυτό θα είχε ως συνέπεια αύξηση του βάρους και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την υψηλή πρόσληψη σακχάρων.
Για τους διαβητικούς μια τέτοια θεραπεία με χυμό cranberry είναι αδύνατη, διότι θα προκαλούσε ζημιά στην υγεία τους. Κι όμως υπάρχει ένας πιο πρακτικός τρόπος να έχουμε τα οφέλη των κοκτέιλ χυμού cranberry χωρίς να λαμβάνουμε τα σάκχαρα που περιέχει: Η λήψη συμπληρώματος cranberry σε κάψουλες, που έχουν φανεί εξίσου αποτελεσματικές στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων.
Οι κάψουλες δεν περιέχουν ζάχαρη, περιέχουν όμως τα δραστικά συστατικά των cranberries που θα μας προστατέψουν από τις ουρολοιμώξεις, χωρίς να μας φορτώνουν ζάχαρη και να μας προκαλέσουν αύξηση του βάρους.
Τα cranberries έχουν και άλλες ευεργετικές ιδιότητες εκτός από το να μας προστατεύουν κατά των ουρολοιμώξεων.
ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: Είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Περιέχουν περισσότερες αντι¬289
οξειδωτικές φαινόλες από 19 φρούtα που καταναλώνουμε τακτικά, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2001 στην έκδοση του Journal of Agriculture and Food Chemistry. Η κατανάλωση λοιπόν cranberries μπορεί να μας προστατέψει από πολλές ασθένειες που σχετίζονται με την υπερπαραγωγή ελευθέρων ριζών στο σώμα μας.
ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: Λόγω του υψηλού περιεχομένου τους σε αντιοξειδωτικά έχουν αντιγηραντική δράση και μπορούν να μας προστατέψουν από ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας, όπως έλλειψη συντονισμού και μνήμης.
Ο James Joseph, Ph. D. και η Barbara Shukit-Hale, Ph. D. έχουν πειραματιστεί με την ικανότητα των cranberries να προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από τη βλάβη των ελευθέρων ριζών και την συνεπακόλουθη απώλεια κινητικών και νοητικών λειτουργιών.
ΚΑΡΔΙΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: Η κατανάλωση cranberries μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Τα cranberries περιέχουν σημαντική ποσότητα φλαβονοειδών και πολυφαινολικών συστατικών τα οποία έχουν φανεί ότι εμποδίζουν την οξείδωση της LDL, της «κακής» χοληστερόλης. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition προτείνει ότι η κατανάλωση χυμού cranberry χαμηλού σε θερμίδες μπορεί να αυξήσει την HDL, την καλή χοληστερόλη και να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Από τις έρευνες φαίνεται ότι τα cranberries προσφέρουν προστασία κατά της αθηροσκλήρωσης. Έρευνα που παρουσιάστηκε το 2005 στο ετήσιο συνέδριο του International Union of Physiological Sciences έδειξε ότι καθημερινή δόση σκόνης cranberries αποκαθιστά την υγεία των αιμοφόρων αγγείων σε πειραματόζωα με αθηροσκλήρωση. Αυτό σημαίνει ότι τα cranberries 290
θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα άτομα που έχουν αθηροσκλήρωση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι πολυφαινόλες των cranberries είναι υπεύθυνες γι᾿ αυτά τα αποτελέσματα. Οι άνθρωποι όμως θα πρέπει να καταναλώνουν 4 με 8 μερίδες σκόνης cranberries ή 10 με 20 μερίδες χυμού cranberries την ημέρα, για να φτάσουν τα επίπεδα των πολυφαινολών που δόθηκαν στα πειραματόζωα αυτής της μελέτης.
ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: Τα cranberries έχουν επίσης αντικαρκινική δράση. Εργαστηριακές μελέτες που έγιναν το 1996 από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Illinois και δημοσιεύτηκαν στο Planta Medica έδειξαν ότι τα cranberries έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Πιο πρόσφατες μελέτες που έγιναν στο πανεπιστήμιο του Western Ontario έδειξαν ότι καρκινικά κύτταρα ανθρώπινου μαστού παρουσίασαν σημαντικά μειωμένη συχνότητα ανάπτυξης όγκων, όταν στη δίαιτα της ομάδας των πειραματόζωων προστέθηκαν cranberries. Το 2002 σε διεθνή συνάντηση της American Chemical Society η Catherine Neto, επίκουρος καθηγήτρια στο University of Massachussetts- Darmouth, παρουσίασε έρευνα για διάφορα συστατικά των cranberries που ήταν τοξικά σε καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα, του τραχήλου, του προστάτη, του μαστού και της λευχαιμίας.
Δοσολογία
Η συνιστώμενη δοσολογία είναι μια κάψουλα συμπυκνωμένου χυμού cranberry (400 mg) δυο φορές την ημέρα. Μπορείτε να πιείτε και πολλά ποτήρια χυμού cranberry, για να φτάσετε στη δοσολογία των δύο κάψουλων.
Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις
Το cranberry δεν προκαλεί παρενέργειες.

***  Κουρκουμίνη: αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες
kokak
~ Κουρκουμίνη
(Turmeric):
Ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες που καταπολεμά τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και μπορεί να προλάβει τον καρκίνο
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση
Ένα από τα αποτελεσματικότερα αντιμεταλλαξιογόνα και αντικαρκινικά συστατικά είναι η κουρκουμίνη, ένα φυτοθρεπτικό συστατικό που εξάγεται από το ινδικό μπαχαρικό turmeric, το κύριο συστατικό του κάρι. Ο γενικός όρος κουρκουμίνη αναφέρεται σε μια ομάδα πολυφαινολικών φυτικών χρωστικών που είναι υπεύθυνα για το χαρακτηριστικό ανοιχτοκίτρινο χρώμα του turmeric καθώς και για όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες. Η πλειονότητα του turmeric προέρχεται από την Ινδία. Η ρίζα και το ρίζωμα χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς. Το turmeric έχει παίξει έναν σημαντικό ρόλο στο Αγιουρβεδικό σύστημα, στην παραδοσιακή δηλαδή ινδική ιατρική. Στην Αγιουρβεδική ιατρική το turmeric συστήνεται για τη θεραπεία πολλών παθήσεων, όπως κακή όρεξη, ρευματικοί πόνοι και βήχας καθώς και για να αυξήσει την όρεξη. Έχει τη φήμη για την καταπολέμηση της φλεγμονής και για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών, από έλκη μέχρι αρθρίτιδα.
Σύγχρονες έρευνες
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει κατά των άπειρων μεταλλαξιογόνων του περιβάλλοντός μας. Για παράδειγμα, οι ετεροκυκλικές αμίνες είναι ισχυρά μεταλλαξιογόνα που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος κρέατος ή ψαριού. Διάφορα από αυτά τα συστατικά έχουν προκαλέσει όγκους, όταν δίνονται σε πειραματόζωα σε δόσεις που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να λάβουν μέσα από τη διατροφή τους. Μια μελέτη στο πανεπιστήμιο Panjab της Ινδίας διερεύνησε τα οφέλη της κουρκουμίνης και δύο αναλόγων της στην αντιμετώπιση πολλών από αυτών των ετεροκυκλικών αμινών. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η κουρκουμίνη εμπόδισε τη μετάλλαξη 80% κατά όλων των μεταλλαξιογόνων στις μαγειρεμένες τροφές(162).
Διάφορες μελέτες έχουν βρει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει την πιθανότητα για καρκίνο του εντέρου. Σε μια μακρόχρονη μελέτη σε αρουραίους στο American Health Foundation, επιστήμονες προκάλεσαν καρκινογένεση στο έντερο με το μεταλλαξιογόνο φάρμακο azoxymethane(163). Στην πέμπτη εβδομάδα της ηλικίας τους, οι αρουραίοι χωρίστηκαν σε ομάδες που τράφηκαν με δίαιτες με ή χωρίς κουρκουμίνη. Δυο εβδομάδες αργότερα άρχισε η χορήγηση του φαρμάκου. Μετά από 52 εβδομάδες, οι αρουραίοι θυσιάστηκαν και αξιολογήθηκαν οι όγκοι στο έντερό τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χορήγηση κουρκουμίνης εμπόδισε σημαντικά την εμφάνιση όλων των καρκινωμάτων του εντέρου. Βρέθηκαν επίσης μειωμένα επίπεδα ορισμένων προσταγλανδινών, κάτι που δείχνει ότι η κουρκουμίνη μπλόκαρε σε μεγάλο βαθμό τον μεταβολισμό του αραχιδονικού οξέος, το οποίο προκαλεί φλεγμονή, και κατά συνέπεια καρκίνο.
Άλλες μελέτες από την ίδια ερευνητική ομάδα αποκάλυψαν ότι η κουρκουμίνη είναι επίσης αποτελεσματική στη μείωση της καρκινογένεσης του εντέρου ακόμα και όταν δίνεται μόνο κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της φάσης της ασθένειας(164). Αυτό είναι ένα 276
σημαντικό εύρημα, διότι είναι άλλο πράγμα να μειώνεις έναν πειραματικά προκαλούμενο καρκίνο, όταν η κουρκουμίνη είναι ήδη στο σώμα, και εντελώς άλλο πράγμα αν η κουρκουμίνη αποδεικνύεται αποτελεσματική, όταν ο καρκίνος έχει ήδη αναπτυχθεί. Αυτός ο σχεδιασμός του πειράματος ήταν παρόμοιος με τον προηγούμενο, με τη διαφορά ότι η κουρκουμίνη προστέθηκε στη διατροφή της ομάδας των αρουραίων 14 εβδομάδες αργότερα, ώστε να δοθεί στο μεταλλαξιογόνο φάρμακο azoymethane χρόνος για να προκαλέσει πιο προχωρημένο καρκίνο. Παρά την 14 εβδομάδων καθυστέρηση χορήγησης της κουρκουμίνης, το ποσοστό των ζώων με όγκους και ο αριθμός των όγκων ανά ζώο μειώθηκαν σημαντικά στην ομάδα που λάμβανε κουρκουμίνη σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Επιπλέον, οι επιστήμονες βρήκαν αποδείξεις αυξημένης απόπτωσης, που είναι ο προγραμματισμένος θάνατος των μη φυσιολογικών κυττάρων. Τα καρκινικά κύτταρα συχνά είναι ικανά να ξεγελούν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος που επιτρέπει σ' αυτά να παραμένουν ζωντανά παρά την κακοήθη φύση τους. Η κουρκουμίνη ήταν ικανή να προκαλέσει απόπτωση σε δόση μόνο 0,2% της δίαιτας. Οι συγγραφείς της μελέτης συμπέραναν ότι η απόπτωση είναι ένας από τους μηχανισμούς με τους οποίους η κουρκουμίνη κάνει τη δουλειά της, αν και η ικανότητα του βοτάνου να εμποδίζει τον μεταβολισμό του αραχιδονικού οξέος και να μειώνει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες.
Η κουρκουμίνη έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά της και κατά άλλων καρκίνων. Δυο μελέτες στο πανεπιστήμιο της Ταϊλάνδης Chiang Mai βρήκαν ότι η κουρκουμίνη μείωσε τον σχηματισμό όγκων στο δέρμα μετά την εφαρμογή μεταλλαξιογόνων χημικών(165). Τα περισσότερα από τα ποντίκια που κατανάλωσαν κουρκουμίνη παρέμειναν ελεύθερα από καρκίνο σε σύγκριση με τα ποντίκια της ομάδας ελέγχου, και αυτά που ανέπτυξαν όγκους είχαν λιγότερους και μικρότερους όγκους από ότι τα ποντίκια ελέγχου.
Η πρόσληψη κουρκουμίνης μείωσε επίσης σημαντικά την έκφραση των καρκινικών ογκογονιδίων. Εργαστηριακά πειράματα δείχνουν ότι η κουρκουμίνη ενισχύει την αποτελεσματικότητα του αντικαρκινικού φαρμάκου vinblastine κατά των ανθεκτικών στα φάρμακα ανθρώπινων κυττάρων του τραχήλου και εμποδίζει την ανάπτυξη των ορμονοεξαρτώμενων και μη ορμονοεξαρτώμενων και ανθεκτικών στα φάρμακα καρκινικών κυττάρων του μαστού(166).
Όλα αυτά τα θετικά αποτελέσματα κάνουν επιτακτική την ανάγκη ανθρώπινων μελετών για την επιβεβαίωση αυτών των αποτελεσμάτων και στους ανθρώπους. Δεδομένου όμως ότι το βότανο turmeric έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και χιλιετίες από την παραδοσιακή ιατρική των Ινδών, η λήψη συμπληρώματος κουρκουμίνης είναι μια πολύ καλή ιδέα για την πρόληψη του καρκίνου. Φροντίστε όμως να πάρετε συμπλήρωμα που περιέχει κουρκουμίνη και όχι απλώς το βότανο turmeric, διότι θα χρειαστείτε να πάρετε τεράστιες δόσεις turmeric, για να λάβετε την απαραίτητη δόση κουρκουμίνης που θα σας προστατέψει από τον καρκίνο. Το περιεχόμενο του turmeric σε κουρκουμίνη δεν είναι τόσο μεγάλο. Είναι περίπου 3% ανά βάρος. Οι περισσότερες από τις μελέτες γι᾿ αυτό το βότανο χρησιμοποιούν εκχυλίσματα turmeric που περιέχουν κυρίως κουρκουμίνη, με δόσεις που συνήθως ξεπερνούν το 1 γραμμάριο ημερησίως. Είναι πολύ δύσκολο να φτάσετε 278
σε αυτά τα επίπεδα απλώς χρησιμοποιώντας turmeric στο φαγητό σας. Δυστυχώς, η κουρκουμίνη απορροφάται φτωχά στην κυκλοφορία του αίματος. Στην απορρόφησή της βοηθά το μαύρο πιπέρι, το οποίο περιέχει πιπερίνη, ένα φυτικό συστατικό που ενισχύει την απορρόφηση της κουρκουμίνης κατά 2.000%.
Η κουρκουμίνη βοηθά κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Είναι τόσο αποτελεσματική όσο είτε η κορτιζόνη είτε το ισχυρό αντιφλεγμονώδες φάρμακο phenylbutazone σε μοντέλο οξείας φλεγμονής. Ενώ όμως η phenyebutazone και η κορτιζόνη έχουν ισχυρή τοξικότητα, η κουρκουμίνη δεν προκαλεί παρενέργειες. Η κουρκουμίνη είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες που εμποδίζει τη δράση των φλεγμονωδών ενζύμων κυ¬κλοοξυγενάσης-2 (COX-2) και λιποοξυγενάσης (LOX). Επιπλέον, έρχεται σε σύγκρουση με τον νουκλεϊκό παράγοντα-κάππα-βήτα (ΝF-KB), ώστε να σταματήσει την αυτοάνοση δραστηριότητα και να μειώσει την καταστροφή των ιστών.
Σε μια πρόσφατη μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Phytotherapy Research 45 ασθενείς που διαγνώσθηκαν με ρευματοειδή αρθρίτιδα χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, με κάποιους από τους ασθενείς να λαμβάνουν κουρκουμίνη (500 mg), και κάποιους να λαμβάνουν diclofenac sodium (50 mg) μόνο του ή σε συνδυασμό. Το diclofenac sodium είναι ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο που πωλείται με 100 διαφορετικές εμπορικές ονομασίες σε όλο τον κόσμο όπως Aclonac, Cataflam και Voltarain. Το βασικό καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν η μείωση στο Σκορ της Δράσης της Ασθένειας, γνωστό στη διεθνή ορολογία με τα αρχικά DAS 28 (Disease Activity Score). Το δευτερεύον καταληκτικό στοιχείο συμπερι¬279
λάμβανε τα κριτήρια του American College of Rheumatology (ACR) για τη μείωση των σκορ της ευαισθησίας στον πόνο και του οιδήματος των αρθρώσεων. Αξιοσημείωτο είναι ότι αν και οι ασθενείς στις τρεις ομάδες είχαν στατιστικά σημαντικές αλλαγές στα σκορ του DAS, μόνο η ομάδα της κουρκουμίνης είχε υψηλότερα ποσοστά βελτίωσης στα σκορ DAS και ACR και αυτά τα σκορ ήταν σημαντικά καλύτερα από ότι στους ασθενείς της ομάδας που λάμβανε diclofenac sodium. Οι ερευνητές τόνισαν: «Το πιο σημαντικό είναι ότι η θεραπεία με κουρκουμίνη βρέθηκε ότι είναι ασφαλής και δεν σχετίστηκε με παρενέργειες. Η μελέτη μας παρέχει τις πρώτες αποδείξεις για την ασφάλεια και υπεροχή της θεραπείας με κουρκουμίνη σε ασθενείς με ενεργή ρευματοειδή αρθρίτιδα και τονίζει την ανάγκη για μελλοντικές μακράς σκάλας δοκιμές για την επικύρωση αυτών των ευρημάτων σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλες αρθριτικές καταστάσεις»(167-168).
Η κουρκουμίνη βοηθά και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Ελέγχει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων παρεμποδίζοντας τη θρομβοξάνη (η οποία προάγει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων) και αυξάνοντας τη δράση της προστακυκλίνης, ενός αναστολέα συσσώρευσης των αιμοπεταλίων.
Η κουρκουμίνη είναι ένα τόσο ισχυρό αντιοξειδωτικό που θεωρείται ότι προστατεύει τους καπνιστές, μειώνοντας την επίθεση των ελευθέρων ριζών και την κυτταρική βλάβη. Επιπλέον, μειώνει τα λιπίδια του αίματος, και ιδιαίτερα τη χοληστερίνη. Αρουραίοι που τράφηκαν με 0,1% κουρκουμίνη μαζί με μια δίαιτα που περιείχε χοληστερίνη, είχαν περίπου μισή χοληστερίνη στο αίμα από όσο είχαν οι αρουραίοι που τράφηκαν με ίσες ποσότητες χοληστερίνης αλλά χωρίς κουρκουμίνη.280
Η κουρκουμίνη είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες συστατικό. Η φλεγμονή είναι σημαντική για το σώμα μας. Βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει ξένους εισβολείς και έχει επίσης έναν ρόλο στην επισκευή των κατεστραμμένων ιστών. Χωρίς τη φλεγμονή, τα παθογόνα όπως τα βακτήρια και οι μύκητες θα μπορούσαν εύκολα να κυριεύσουν το σώμα μας και να μας σκοτώσουν. Αν και η οξεία (βραχύχρονη) φλεγμονή είναι ευεργετική, γίνεται μεγάλο πρόβλημα, όταν είναι χρόνια. Τώρα πιστεύεται ότι η χρόνια, χαμηλού επιπέδου, φλεγμονή παίζει σημαντικό ρόλο σχεδόν σε κάθε χρόνια ασθένεια του δυτικού κόσμου, όπως καρδιοπάθεια, καρκίνος, μεταβολικό σύνδρομο, νόσος του Αλτσχάιμερ και άλλες εκφυλιστικές ασθένειες. Ως εκ τούτου, οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της χρόνιας, χαμηλού επιπέδου, φλεγμονής είναι υψίστης σημασίας στην πρόληψη ή ακόμα και θεραπεία αυτών των ασθενειών.
Η κουρκουμίνη είναι ένα τόσο ισχυρό αντιφλεγμονώδες που συγκρίνεται με την αποτελεσματικότητα των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων χωρίς τις παρενέργειες των τελευταίων(169-170). Στοχεύει πολλαπλά βήματα της φλεγμονώδους οδού σε μοριακό επίπεδο. Μπλοκάρει τη NF-Kb, ένα μόριο που ταξιδεύει στον πυρήνα των κυττάρων και ανάβει διάφορα γονίδια που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Το NF-Kb θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές χρόνιες ασθένειες(171). Εμποδίζει επίσης τη φλεγμονώδη COX- 2 (κυκλοοξυγενάση-2)(172). Πρόσφατη μελέτη στο Διεθνές Περιοδικό Βιοχημείας και Κυτταρικής Βιολογίας έδειξε ότι η κουρκουμίνη λόγω του ότι είναι ένας αντι-φλεγμονώδης παράγοντας μπορεί να έχει σημαντικές θεραπευτικές επιδράσεις σε νευροεκφυλιστικές, καρδιαγγειακές, πνευμονικές, μεταβολικές, αυτοάνοσες και νεοπλαστικές παθήσεις(173).
Το turmeric αυξάνει τις αντιοξειδωτικές ικανότητες του σώματος. Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και το ισχυρότερο αντιοξειδωτικό του turmeric είναι η κουρκουμίνη. Η κουρκουμίνη μπορεί να εκκαθαρίζει και να εξουδετερώνει λόγω της χημικής της δομής(174). Η κουρκουμίνη όμως ενισχύει τη δράση των αντιοξειδωτικών ενζύμων του ίδιου του σώματος(175). Με αυτόν τον τρόπο η κουρκουμίνη παρέχει διπλή προστασία από την οξειδωτική βλάβη. Μπλοκάρει τις ελεύθερες ρίζες άμεσα και έπειτα διεγείρει τους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς του ίδιου του σώματος.
Η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή ασθένεια. Έχει φανεί ότι αντιστρέφει πολλά βήματα στην παθολογική διαδικασία της καρδιοπάθειας(176). Η μεγαλύτερη ωφέλεια της κουρκουμίνης στην καρδιακή υγεία είναι η βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου, που είναι το τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων. Είναι γνωστό ότι η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία οδηγεί σε καρδιοπάθεια και περιλαμβάνει την ανικανότητα του ενδοθηλίου να ρυθμίσει την πίεση του αίματος, την πήξη του αίματος και διάφορους άλλους παράγοντες. Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη οδηγεί σε βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας. Μια μελέτη έδειξε ότι είναι αποτελεσματική όσο η άσκηση(177), και μια άλλη μελέτη έδειξε ότι λειτουργεί τόσο καλά όσο οι στατίνες (τα νεότερα φάρμακα μείωσης της χοληστερίνης), χωρίς τις παρενέργειές τους(178). Η κουρκουμίνη μειώνει επίσης τη φλεγμονή και την οξείδωση, που είναι βασικοί παράγοντες καρδιοπάθειας. Σε μια μελέτη 121 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε bypass (μπαϊπάς) της καρδιακής
αρτηρίας χωρίστηκαν είτε σε ομάδα placebo είτε σε ομάδα που λάμβανε 4 γραμμάρια κουρκουμίνης λίγες μέρες πριν και μετά την εγχείρηση. Η ομάδα της κουρκουμίνης είχε 65% μειωμένο κίνδυνο να υποστεί καρδιακή προσβολή στο νοσοκομείο(179).
Η κουρκουμίνη βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία και μειώνει τον κίνδυνο για ασθένειες του εγκεφάλου. Παλιότερα πιστευόταν ότι οι νευρώνες δεν είναι ικανοί να διαιρούνται και να πολλαπλασιάζονται μετά τα πρώτα παιδικά χρόνια. Ωστόσο τώρα είναι γνωστό ότι αυτό συμβαίνει. Οι νευρώνες είναι ικανοί να σχηματίζουν νέες συνδέσεις (που ονομάζονται συνάψεις), αλλά σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, και μπορούν επίσης να πολλαπλασιάζονται και να αυξάνονται σε αριθμό. Ένας από τους κύριους καθοδηγητές αυτής της διαδικασίας είναι ο BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor = Νευροτροπικός παράγοντας που προέρχεται από τον εγκέφαλο), ο οποίος είναι ένας τύπος αυξητικής ορμόνης που λειτουργεί στον εγκέφαλο. Πολλές συχνές ασθένειες του εγκεφάλου έχουν συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα του νευροτροπικού αυτού παράγοντα. Μια από αυτές τις ασθένειες είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ. Η κουρκουμίνη αυξάνει τα επίπεδα του νευροτροπικού παράγοντα στο αίμα και στον εγκέφαλο(180-181). Κάνοντάς το αυτό, μπορεί να είναι αποτελεσματική στην καθυστέρηση ή ακόμα και αντιστροφή πολλών ασθενειών του εγκεφάλου που σχετίζονται με το γήρας. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα η κουρκουμίνη να βελτιώνει τη μνήμη και να σας κάνει εξυπνότερους(182).
Η κουρκουμίνη μπορεί να είναι χρήσιμη για την πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Δεν υπάρχει κάποια καλή θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, οπότε η πρόληψή της είναι το πιο σημαντικό που μπορεί να γίνει. Η κουρκουμίνη είναι μια πολλά υποσχόμενη ουσία, διότι έχει φανεί ότι διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό(183). Είναι γνωστό ότι η φλεγμονή και η οξειδωτική βλάβη παίζουν σημαντικό ρόλο στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Όπως γνωρίζουμε, η κουρκουμίνη καταπολεμά και τη φλεγμονή και την οξειδωτική βλάβη(184). Ένα κύριο χαρακτηριστικό της νόσου του Αλτσχάιμερ είναι η συσσώρευση αμυλοειδών πλακών (πρωτεϊνικών συμπλεγμάτων). Μελέτες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη βοηθά στον καθαρισμό αυτών των πλακών(185).
Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της κατάθλιψης. Σε μια ελεγχόμενη δοκιμή, 60 ασθενείς χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες. Μια ομάδα πήρε prozac (αντικαταθλιπτικό), η άλλη ομάδα πήρε ένα γραμμάριο κουρκουμίνη και η τρίτη ομάδα πήρε και prozac και κουρκουμίνη. Μετά από 6 εβδομάδες η κουρκουμίνη οδήγησε σε βελτιώσεις που ήταν παρόμοιες με αυτές του prozac. Η ομάδα που πήρε και prozac και κουρκουμίνη είχε τα καλύτερα αποτελέσματα. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, η κουρκουμίνη είναι αποτελεσματική σαν τα αντικαταθλιπτικά(186).
Η κατάθλιψη συνδέεται επίσης με μειωμένα επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα BNDF (στον οποίο αναφερθήκαμε προηγουμένως εξετάζοντας τη δράση της κουρκουμίνης στη νόσο του Αλτσχάιμερ) και με συρρίκνωση του ιππόκαμπου, μιας περιοχής του εγκεφάλου με ρόλο στη μάθηση και στη μνήμη. Η κουρκουμίνη ενισχύει τα επίπεδα BNDF, αντιστρέφοντας κάποιες από αυτές τις αλλαγές(187). Υπάρχουν επίσης αποδείξεις ότι ενισχύει τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου σεροτονίνης και ντοπαμίνης(188).
Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση του γήρατος και των ασθενειών που σχετίζονται με το γήρας. Αν η κουρκουμίνη μπορεί πράγματι να προλαμβάνει την καρδιοπάθεια, τον καρκίνο και τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τότε θα μπορούσε να έχει οφέλη για τη μακροζωία. Γι’ αυτό το λόγο έχει γίνει δημοφιλής ως ένα συμπλήρωμα διατροφής κατά της γήρανσης(189). Αλλά δεδομένου ότι η οξείδωση και η φλεγμονή θεωρείται ότι παίζουν ρόλο στη γήρανση, η κουρκουμίνη μπορεί να έχει επιδράσεις και για την πρόληψη των ασθενειών(190).
Δοσολογία
Η δοσολογία εξαρτάται από ποια μορφή θα λάβετε. Μπορείτε να πάρετε αυτούσιο το turmeric σε σκόνη ή σκόνη κουρκουμίνης. Η τελευταία είναι πιο δραστική, και γίνεται και πιο βιοδιαθέσιμη αν αναμειχθεί με άλλα συστατικά, όπως τη βρομελίνη. Η δοσολογία για την κουρκουμίνη είναι 1-2 κάψουλες την ημέρα.
Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις
Όταν το turmeric ή η κουρκουμίνη καταναλώνονται στις συνιστώμενες δόσεις, δεν προκαλούν παρενέργειες. Τα άτομα με χολολιθίαση ή έμφραξη της χοληδόχου οδού θα πρέπει να ενημερώσουν τον γιατρό τους πριν λάβουν turmeric ή κουρκουμίνη.

***  Το παρεξηγημένο βότανο που θεραπεύει την επιληψία, τον καρκίνο, και την αρθρίτιδα
vo
Κάνναβη:
Το παρεξηγημένο βότανο που θεραπεύει την επιληψία, τον καρκίνο, το γλαύκωμα, την αρθρίτιδα και πολλές άλλες παθήσεις
Βοτανικό όνομα: Cannabis sativa
Κοινό όνομα: Cannabis
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση
Η κάνναβη έχει μια πολύ μακρά ιστορία. Αρχαία κείμενα από την Κίνα, την Περσία, την Ινδία και την Ελλάδα επιβεβαιώνουν ότι οι φαρμακευτικές και ψυχοδραστικές ιδιότητες του φυτού ήταν γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η κάνναβη συνέχισε να χρησιμοποιείται σαν φάρμακο σε πολλές χώρες μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Ήταν διαθέσιμη ως βάμμα από τους γιατρούς της εποχής, κυρίως ως παυσίπονο. Η κάνναβη συνέχιζε να χρησιμοποιείται κανονικά μέχρι τη δεκαετία του 1930, όταν κάποια οργανωμένα συμφέροντα των ΗΠΑ αποφάσισαν να τη θέσουν παράνομη. Η απαγόρευση της κάνναβης γενικεύθηκε παγκοσμίως, αφού συγκαταλέχθηκε στις ναρκωτικές ουσίες. Τα τελευταία όμως χρόνια μετά την ανακάλυψη ότι ο άνθρωπος έχει ένα ενδοκανναβοειδές σύστημα, και παράγει από μόνος του ενδοκανναβιδοειδή, και ότι η κάνναβη θρέφει τους υποδοχείς κανναβιδοειδών επιφέροντας ομοιόσταση στον ανθρώπινο οργανισμό, εντάθηκε το ενδιαφέρον των επιστημόνων για τη θεραπευτική δράση της κάνναβης. Οι επιστήμονες έχουν βρει ότι η κάνναβη βοηθάει σε μια ποικιλία ασθενειών, από την αρθρίτιδα, τον διαβήτη, το γλαύκωμα και τη νόσο του Crohn μέχρι την επιληψία και τον καρκίνο. Το αποτέλεσμα είναι πολλές χώρες να αλλάξουν τη νομοθεσία τους και 249
να επιτρέψουν τη φαρμακευτική κάνναβη για ιατρική χρήση.
Για περισσότερα από 5.000 χρόνια η κάνναβη έχει καλλιεργηθεί για διάφορους σκοπούς. Ως φαρμακευτικό βότανο συνήθως καπνιζόταν ή τρωγόταν για να ανακουφίσει τον πόνο και ως ηρεμιστικό. Η κάνναβη χρησιμοποιείτο επίσης για τη θεραπεία γαστρεντερικών διαταραχών, για την αϋπνία και τους πονοκεφάλους. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα καλλιεργείτο ευρέως σε βοτανικούς κήπους μοναστηριών. Για κάποιο διάστημα οι εφαρμογές του σπόρου ως αλοιφή ήταν ένα λαϊκό φάρμακο για τα καρκινικά έλκη. Το αφέψημα της ρίζας θεωρείτο ότι θεραπεύει σκληρούς όγκους και χαλαρώνει τους όζους των αρθρώσεων. Λίγα βότανα είχαν τόσο μεγάλο εύρος λαϊκής φαρμακευτικής εφαρμογής. Κάποια εποχή το βότανο είχε χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία σχεδόν κάθε πάθησης, από δηλητηρίαση του αίματος μέχρι τέτανο και τσίμπημα φιδιών. Τον 18ο αιώνα πολλοί γιατροί συνιστούσαν την κάνναβη για αϋπνία, κατάθλιψη, νευραλγία, ημικρανία και άσθμα. Οι γιατροί της βασίλισσας Βικτώριας το συνταγογραφούσαν για τους πόνους των εμμήνων της. Το χρησιμοποιούσαν επίσης ως τοπικό αναισθητικό στην οδοντιατρική.
Σύγχρονες έρευνες
Τα κύρια δραστικά συστατικά της κάνναβης είναι η τετραϋδροκανναβιδιόλη (TCH), η κανναβινόλη και η κανναβιδιόλη (CBD) και δίνουν στο βότανο ηρεμιστικές, αναλγητικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες. Η τετραϋδροκανναβιδιόλη είναι το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό της κάνναβης. Μια άλλη ποικιλία της κάνναβης, η Cannabis indica, δεν περιέχει THC, αλλά 250
μόνο CBD. Ανάλογα με την πάθηση, χρησιμοποιούνται σκευάσματα με μεγαλύτερη αναλογία THC προς CBD και αντιστρόφως. Η δράση της THC είναι αποτέλεσμα του δεσίματός της σε συγκεκριμένους υποδοχείς στον εγκέφαλο και στο σώμα. Πρόσφατα έχει βρεθεί ότι η κάνναβη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εμετικό για την ανακούφιση της ναυτίας και του πόνου που συνδέεται με τη χημειοθεραπεία του καρκίνου και το AIDS. Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι το βότανο μπορεί να μπλοκάρει την εξάπλωση του απλού ιού του έρπη που προκαλεί καρκίνο. Η κάνναβη έχει θεραπευτική αξία για την αντιμετώπιση των ημικρανιών, της επιληψίας, της ελονοσίας, της βελτίωσης της όρεξης σε ασθενείς με AIDS, του καρκίνου και της νευρικής ανορεξίας και για την καταστολή των μυϊκών σπασμών στη σκλήρυνση κατά πλάκας.
H κάνναβη θεραπεύει τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και μειώνει την εξέλιξη της νόσου. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστημίου του Nottingham στην Αγγλία μαζί με ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Pittsburg και του πανεπιστημίου Virginia Commonwealth στις ΗΠΑ, ένα ειδικό κανναβινοειδές μειώνεται κατά τη διάρκεια της οστεοαρθρίτιδας, συντελώντας έτσι σε μεγαλύτερο πόνο και γρηγορότερη εξέλιξη της ασθένειας. Ως εκ τούτου οι ερευνητές της μελέτης συμπέραναν ότι η ενεργοποίηση του ειδικού κανναβινοειδούς που μειώνεται στην οστεοαρθρίτιδα, γνωστό ως CB2 (κανναβινοειδές 2), όχι μόνο μειώνει τον πόνο, αλλά επίσης διατηρεί τα συμπτώματα και εμποδίζει την ταχύτητα με την οποία η ασθένεια εξελίσσεται.
Οι ερευνητές μελέτησαν σπονδυλικές στήλες θανόντων ανθρώπων που ζούσαν με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και ανακάλυψαν ότι είχαν λιγότερα επίπεδα υποδοχέων CB2. Όσο πιο προχωρημένη ήταν η ασθένεια, τόσο χαμηλότερα ήταν τα επίπεδα υποδοχέων της CB2. Απόρροια αυτής της μελέτης ήταν ότι το Research UK και το National Institutes of Health χρηματοδότησαν μελέτη στην οποία ερευνητές ενεργοποίησαν τους υποδοχείς CB2 σε αρουραίους με οστεοαρθρίτιδα, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τον πόνο. Στους άρρωστους αρουραίους έγινε ένεση με JWH-133, ένα μη ψυχοτρόπο κανναβινοειδές που δένεται στους υποδοχείς CB2 για να τους ενεργοποιήσει, και τα αποτελέσματα ήταν συναρπαστικά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας διά της αυξήσεως των υποδοχέων CB2 με τη χρήση ενέσεων JWH-133 μείωσαν τα χημικά που είναι υπεύθυνα για την πρόκληση φλεγμονής στην οστεοαρθρίτιδα, μείωσαν τα διεγερτικά νεύρα της σπονδυλικής στήλης, που διεγείρονται από τη φλεγμονή, και αύξησαν το ολικό ποσοστό του «μηνύματος» των υποδοχέων CB2 (MRNA) και την πρωτεΐνη στα νευρικά κύτταρα της σπονδυλικής στήλης. Για να το θέσουμε απλά, η ενεργοποίηση των υποδοχέων των κανναβινοειδών που είναι μειωμένοι σημαντικά στους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα, μείωσε τη φλεγμονή, μειώνοντας έτσι τον πόνο και επιτρέποντας τα άτομα να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Επιπλέον, επειδή οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα προχωρημένου σταδίου έχουν σημαντικά μειωμένα επίπεδα «μηνύματος» υποδοχέων CB2 στη σπονδυλική στήλη, η αύξηση των επιπέδων του «μηνύματος» υποδοχέων CB2 μπορεί να μειώσει σημαντικά τη σοβαρότητα και τον ρυθμό εξέλιξης της ασθένειας(136).
Η κάνναβη έχει χρησιμοποιηθεί και για την 252
αντιμετώπιση των φλεγμονωδών συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας εδώ και χρόνια. Παρά τις ανέκδοτες μαρτυρίες επιτυχίας της, μια πρόσφατη έρευνα προσφέρει φως στον μηχανισμό με τον οποίο η κάνναβη θεραπεύει αυτή την ασθένεια. Η έρευνα αυτή που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Rheumatology δείχνει ότι τα οφέλη της θα μπορούσαν να αποδοθούν στην ενεργοποίηση των υποδοχέων του κανναβοειδούς CB2(137).
Πριν εξετάσουμε αναλυτικότερα τη μελέτη, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι τα αρθρικά κύτταρα που είναι σαν ινοβλάστες, γνωστά στη διεθνή βιβλιογραφία ως FLS, είναι οι τύποι των κυττάρων που συνδέονται πιο συχνά με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αναμειγνύονται συνεχώς με φλεγμονώδεις μηχανισμούς που προκαλούν βλάβη του χόνδρου, καταστροφή της άρθρωσης και παραμόρφωση.
Όπως γνωρίζουμε, υπάρχουν δύο γενικά αναγνωρισμένοι υποδοχείς κανναβινοειδών. Μερικοί προτείνουν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν και περισσότεροι, αλλά δεν συμφωνούν όλοι με αυτό. Παρ’ όλα αυτά, η ενεργοποίηση των υποδοχέων CB2 έχει φανεί πολλά υποσχόμενη στη θεραπεία ενός αριθμού φλεγμονωδών παθήσεων.
Μια ομάδα ερευνητών από την Κίνα αποφάσισε να εξακριβώσει αν ένας παρόμοιος μηχανισμός θα μπορούσε να είναι ευεργετικός στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Οι επιστήμονες για να το εξακριβώσουν, ερεύνησαν τις επιδράσεις της ενεργοποίησης των υποδοχέων CB2 στους τύπους κυττάρων FLS. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, η ενεργοποίηση των υποδοχέων CB2 φαίνεται ότι αναχαιτίζει την εξάπλωση των κυττάρων FLS που σχετίζονται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. 253
Ως συμπέρασμα, οι Κινέζοι ερευνητές καθόρισαν ότι η ενεργοποίηση των υποδοχέων CB2 – που συμβαίνει όταν καταναλώνουμε κάνναβη – θα μπορούσε να είναι ένας θεραπευτικός στόχος για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Φυσικά αυτή η ιδέα δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι τοπικές εγχύσεις κάνναβης είναι συχνές μέθοδοι θεραπείας του πόνου των αρθρώσεων, διότι επιτρέπουν τους ασθενείς να στοχεύσουν περιοχές που χρειάζονται περισσότερη ανακούφιση.
Σε μια μελέτη του 2005 η THC (τετραϋδροκανναβιδιόλη) και η κανναβιδιόλη (CBD) βρέθηκαν ότι προκαλούν αξιοσημείωτες βελτιώσεις στον πόνο και στην ποιότητα του ύπνου και μειώνουν τη δράση της ασθένειας σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Και τα δύο αυτά συστατικά είναι ανάμεσα στα κανναβινοειδή που βρίσκονται φυσιολογικά στη φαρμακευτική κάνναβη. Το 2000 ερευνητές βρήκαν ότι τα κανναβινοειδή μπλοκάρισαν αποτελεσματικά την εξέλιξη της αρθρίτιδας σε δοκιμές ζώων.
Εδώ και δεκαετίες είναι γνωστό στην επίσημη ιατρική ότι η κάνναβη είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της επιληψίας. Η συμβατική θεραπεία της επιληψίας γίνεται με σπασμολυτικά φάρμακα που έχουν πολλές παρενέργειες και όχι απόλυτη επιτυχία. Πολλές πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κάνναβη είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της επιληψίας(138-139). Η κανναβιδιόλη φαίνεται να είναι το πιο δραστικό συστατικό της κάνναβης για χαλαρωτική και σπασμολυτική επίδραση, γι’ αυτό και σε αυτή την περίπτωση χορηγείται Cannabis Sativa με μεγαλύτερη περιεκτικότητα κανναβιδιόλης.
Η κάνναβη είναι πολύ αποτελεσματική στη 254
θεραπεία του γλαυκώματος. Το γλαύκωμα είναι μια οφθαλμική ασθένεια που συχνά οδηγεί σε τύφλωση. Οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν πολύ μικρή επιτυχία και τα αντιγλαυκωματικά φάρμακα έχουν πάρα πολύ σοβαρές παρενέργειες, με αποτέλεσμα το 50% των ασθενών να μην μπορούν να τα ανεχτούν. Το γλαύκωμα προκαλείται από καταστροφή του οπτικού νεύρου, οφειλόμενη σε αύξηση της ενδοφλέβιας πίεσης. Πριν 30 περίπου χρόνια ανακαλύφθηκε ότι τα κανναβιδοειδή ρίχνουν την ενδοφλέβια πίεση(140). Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η κάνναβη είναι περισσότερο χρήσιμη από τις συμβατικές θεραπείες λόγω έλλειψης παρενεργειών(141).
Δεκάδες μελέτες έχουν δείξει ότι η κάνναβη είναι ένα ισχυρό αντικαρκινικό φάρμακο και ότι μπορεί να αποτελεί την απάντηση στη θεραπεία του καρκίνου. Περισσότερα για την αντικαρκινική δράση της κάνναβης παρουσιάζονται στον δεύτερο τόμο του βιβλίου.
Δοσολογία
Η δοσολογία της φαρμακευτικής κάνναβης πρέπει να καθοριστεί από τον θεράποντα γιατρό και εξαρτάται από την πάθηση. Η καλύτερη θεραπευτική μορφή είναι το έλαιο κάνναβης. Επίσης η κάνναβη μπορεί να ληφθεί με ατμό (vaporized) ή με κάπνισμα. Με το κάπνισμα όμως καταστρέφονται πολλά από τα ωφέλιμα κανναβινοειδή του φυτού. Το έλαιο της κάνναβης μπορεί να ληφθεί από το στόμα ή σε ειδικές περιπτώσεις σε μορφή υπόθετου. Το φυτό μπορεί να καταναλωθεί και ως σαλάτα, αλλά έτσι ωμό χωρίς τη διαδικασία της θέρμανσης δεν ενεργοποιείται το THC, και δεν έχει την ίδια θεραπευτική αξία με το λάδι της κάνναβης. Το λάδι κάνναβης που πωλείται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σε βιολογικά καταστήματα δεν είναι το φαρμακευτικό καναβέλαιο, αλλά λάδι από τους σπόρους (όχι τους μίσχους) της Canabis indica, και δεν περιέχει ούτε THC ούτε CBD, αλλά μόνο ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Πρόκειται για το hemp oil. Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν επιτρέπεται η χρήση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους, οπότε είναι παράνομο κάποιος να κάνει τέτοια θεραπεία.
Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις
Σχετικά με το θέμα των παρενεργειών της κάνναβης υπάρχει μεγάλη διχογνωμία. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η παρατεταμένη χρήση κάνναβης οδηγεί σε απώλεια μνήμης και κατάθλιψη, καθώς και σε σωματική και ψυχική εξάρτηση, ενώ άλλοι αντικρούουν τους ισχυρισμούς αυτούς. Μερικές φαρμακευτικές εταιρείες φτιάχνουν και πουλούν συνθετικά κανναβιδοειδή, αλλά πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτά έχουν παρενέργειες και είναι πιο βλαβερά από ότι η λήψη του ελαίου του φυτού που έχει όλα τα κανναβινοειδή που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός και αν λαμβάνεται στη  συνιστώμενη δόση δεν έχει σημαντικές παρενέργειες.

 ***  Το βότανο Κάβα βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους
 tano
~ Το πιο ισχυρό βότανο για την καταπολέμηση
του άγχους

Βοτανικό όνομα: Piper methysticum
Κοινό όνομα: Kava
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση
Για 3000 χρόνια τα αποξηραμένα ριζώματα του κάβα, ενός μέλους της οικογένειας του πιπεριού, έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ενός κοινωνικού και τελετουργικού ποτού, σημαντικού στις κουλτούρες πολλών κατοίκων των νησιών του Ειρηνικού. Παραδοσιακά τα ριζώματα μασιούνταν ή αλέθονταν σε έναν πολτό αναμεμειγμένο με κρύο νερό για να δημιουργηθεί ένα παχύ παρασκεύασμα που μουδιάζει ελαφριά το στόμα και προκαλεί αισθήματα ευφορίας, ηρεμίας και ικανοποίησης. Οι τελετές κάβα ήταν ειδικά γεγονότα που γίνονταν για να καλωσορίσουν τιμώμενους καλε-σμένους. Όταν ο Captain James Cook έκανε το πρώτο του ταξίδι στον Ειρηνικό τη δεκαετία του 1760, αυτός και το πλήρωμά του συνάντησαν το κάβα για πρώτη φορά και το εισήγαγαν στην Ευρώπη.
Για αιώνες οι κάτοικοι από την Παπούα Νέα Γουινέα έπιναν κάβα για να ηρεμήσουν τα νεύρα τους, να έχουν χαλάρωση και να καταπολεμήσουν την κόπωση. Λαμβανόμενο σε μεγάλες ποσότητες, προκαλεί μια κατάσταση ευφορίας. Θεωρούμενο ένα δυναμωτικό τονωτικό, δινόταν για την καταπολέμηση των αισθημάτων αδυναμίας και νευρικής εξάντλησης και των κρυολογημάτων. Το κάβα χορηγείτο ως φάρμακο για ασθένειες και μολύνσεις της ουροδόχου κύστης, για το άσθμα, τον ρευματισμό και την αρθρίτιδα, για τις στο-
μαχικές ενοχλήσεις, τους πονοκεφάλους, τις κράμπες, τους μυϊκούς πόνους, τους καλόγερους (πυώδη εξανθήματα), για τη σύφιλη και τη βλεννόρροια. Παρασκευάσματα από τα ριζώματα του κάβα λεγόταν ότι νεκρώνουν τον πόνο, προλαμβάνουν τις μολύνσεις και δρουν ως αφροδισιακό. Τα μπουμπούκια του φυτού μασιούνταν από τα παιδιά ως ένα γενικό τονωτικό. Το αφέψημα όλου του φυτού λαμβανόταν για παθήσεις των πνευμόνων. Στη δυτική βοτανική ιατρική το κάβα αναγνωριζόταν για την αξία του ως ένα ισχυρό διου¬ρητικό χρήσιμο για την ουρική αρθρίτιδα, τον ρευματισμό, βρογχικές παθήσεις και για τις ηρεμιστικές του επιδράσεις για την αντιμετώπιση του άγχους και τη νευρική ένταση.
Ο ρόλος του κάβα στη σύγχρονη βοτανική ιατρική είναι κυρίως ως ένα αντιαγχολυτικό βοήθημα. Συστήνεται επίσης για την καταπολέμηση διαταραχών του ύπνου, για το στρες και την ανησυχία και ως ένα μυοχαλαρωτικό.
Σύγχρονη έρευνα
Το κάβα περιέχει έναν αριθμό χημικών ενεργών συστατικών, γνωστών ως καβαλακτόνες. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι καβαλακτόνες δένονται σε διάφορους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των υποδοχέων ντοπαμίνης. Αυτή η δράση εξηγεί τις χαλαρωτικές, μυοχαλαρωτικές, ηρεμιστικές και ήπιες αναλγητικές επιδράσεις του βοτάνου. Κάποιοι ερευνητές εικάζουν ότι το κάβα ίσως επηρεάζει άμεσα το μεταιχμιακό σύστημα, το αρχαίο τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα και άλλες δραστηριότητες του εγκεφάλου.
Διάφορες καλά διεξαγμένες ελεγχόμενες κλινικές μελέτες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα του κάβα στην αντιμετώπιση του άγχους, της έντασης και της ταραχής(114-115). Το βότανο φαίνεται ότι είναι τόσο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του άγχους όσο και τα δημοφιλή συνταγογραφούμενα ηρεμιστικά, όπως η διαπεζάμη(116). Σε αντίθεση με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα για το άγχος, το κάβα δεν επηρεάζει τη νοητική διαύγεια, δεν αναστατώνει το στομάχι και δεν προκαλεί εξάρτηση. Μια μελέτη έδειξε ότι το κάβα μειώνει τα συμπτώματα ανησυχίας στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση(117). Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι αυξάνει την αντιαγχωτική δράση της θεραπείας αποκατάστασης ορμονών(118).
Δοσολογία
Για τη θεραπεία του άγχους συνιστώνται τα εκχυλίσματα κάβα που παρέχουν 120-240 mg καβαλακτόνες την ημέρα, λαμβανόμενα σε δύο ή τρεις ξεχωριστές δόσεις.
Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις
Τις τελευταίες δεκαετίες έχει υπάρξει ανησυχία σχετικά με την πιθανή ηπατοτοξικότητα από τη χρή¬ση του κάβα, που βασίζεται σε διάφορες αναφορές για ηπατική βλάβη, συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας, της κίρρωσης και της ηπατικής ανεπάρκειας, στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι που ανέπτυξαν ηπατικές βλάβες όσο λάμβαναν κάβα, λάμβαναν επίσης τουλά¬χιστον μια άλλη θεραπεία που έχει συνδεθεί με βλάβες στο ήπαρ. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα αυτά τα άλλα φάρμακα, και όχι το κάβα, να ευθύνονται για το πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι επίσης πιθανό ότι το κάβα αλληλεπιδρά με κάποια από αυτά τα φάρμακα, αυξάνοντας την τοξικότητά τους. Σε μερικές χώρες έχει απαγορευτεί η πώληση του κάβα. Τα άτομα με ηπατικά προβλήματα δεν θα πρέπει να λαμβάνουν κάβα. Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού δεν θα πρέπει να λαμβάνουν κάβα. Το κάβα δεν θα πρέπει να λαμβάνεται μαζί με άλλες ουσίες που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως αλκοόλ, βαρβιτουρικά, αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά φάρμακα. Όποιος ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει κάβα, θα πρέπει πρώτα να συμβουλεύεται τον θεράποντα γιατρό του.


***   ΟΛΕΣ  ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ  για  την ΥΓΕΙΑ  ΜΑΣ  :
 1~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 14 Μαΐου 2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html  .-
2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-
3~** ~
ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαΐου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .-
4~**   
~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαΐου 2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015  ΒΛΑΣΗΣ  :http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .-
6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  -
7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαΐου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .-
 8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαΐου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .-

 9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαϊου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-
 10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 

 11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .- 
 12  ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 
14 ~
ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015 ΒΛΑΣΗΣ : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-    
 15 ~ ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ 
Τρίτη  16  Ιουνίου  2015 ΒΛΑΣΗΣ : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  , ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 
16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015 ΒΛΑΣΗΣ :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-
18 - ΥΓΕΙΑ
για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015
: http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-

19.- ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html
20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
21 ~
ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-                         

22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-   23.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
24.-
ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .-

25 ~
ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-
 26.- ~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
27.-
ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
28.- 
~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
29.- ~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-
31~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-
32 .- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
33.-~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
34.- ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-   
35.- ~ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-
36.- ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .-        
37.-~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-
   Η ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ     ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ      
  • Ήρθε ο καινούργιος     Χρόνος 2011 ...Αγάπη
  • Θέματα Υγείας για     όλους μας .      
  • Θέματα Υγείας     για όλους μας Νοέμβριος 2009 .
  • θέματα υγείας     Νο 1    Υγεία για όλους     Οκτώβρης - Νοέμβρης 2009 .  
  • ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ     Νο 2    Υγεία για όλους     Νοέμβρης -Δεκεμβρίου 2009 *  
  • ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ     ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΑΔΙΑΚΡΗΤΩΣ foto athos- Βότανα και Υγεία      
  • ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ . Stamos1 DentisT Dentistry.  .-
    YGEIA GIA OLOUS    -Υγεία για όλους Ιούλιος 2010 , ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ     μας Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015 ,
  •  O ODONTIATROS STH ZOH MAS    , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ     ΜΑΣ 13-03-2013  
  • Υγεία για όλους     Ιανουάριος 2011 22 Υγεία για όλους     Ιούλιος - Αύγουστος 2009.
     (Α) ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ {Ανορεξία} .-   (Β).-ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ και ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ(1)
    Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ   ,  ~ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ .-  2) ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Νο 1 , για όλους μας .-   (3) ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ για όλους μας (Νο 2) .-
       ( 4) Υγεία για όλους , Ιανουάριος- Φεβρουάριος , 2009 .- , (5) Υγεία για όλους ΄Μάρτιος- Απρίλιος 2009.-  
          ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ .- ,  (9) Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ σήμερα sns Arfara     Dentist .-
      10) Φωτογραφίες για Οδοντιατρική Ενημέρωση .- (11) stamos: ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ και ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ .-
      (12) ΜΑΣ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ - DENTIST .-     Η     Οδοντιατρική μέσα από εικόνες και Φωτογραφίες. sns.-
       ·    Ειδήσεις - Αθλητικά - Παράξενα - Υγεία για όλους και πολλά άλλα .-        ~ ΕΙΔΗΣΕΙΣ -ΥΓΕΙΑ.-          
      ~ Ειδήσεις-Νέα - Αθλητικά -Παράξενα-Υγεία για όλους και     άλλα .  Υγεία γιά όλους μας 01 Φεβρουαρίου 2013  .-
    ~* Υγεία ...και ..Γυναίκα ...Καρκίνος Μαστού ..όσα πρέπει να ξέρουμε 22/12/2010 . .-  . Υγεία για όλους Μάρτιος 5/3/2011 ,
      ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ Θέματα υγείας Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013  .-Υγεία (1) 
    Υγεία πάνω απ΄     όλα Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014  , Υγεία για όλους Φεβρουάριος
    Υγεία για όλους μας Φεβρουάριος 2011 (1)  Οδοντίατρος και Εμφυτεύματα .
    ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΛΙΓΟ-ΛΟΓΑ .- , ~ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ιατρικά Θέματα Παρασκευή 05 Ιουλίου 2013  .-
     
    *** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2015   :
    ~Αθλητικό Σαββατοκύριακο  31/10  και 1, 2 Νοεμβρίου 2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/3110-1-2-2015.html .-
    ~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA   NEWS   στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  01  Νοεμβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-01-2015.html .- 
     ~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  02  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr /  .-
    ~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  Τρίτη  03  Νοεμβρίου  2015  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-03-2015.html .-  
     ~ Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  Τετάρτη  04  Νοεμβρίου  2015 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-04-2015.html .-  
    ~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-
    ~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη  05  Νοεμβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-05-2015.html .- 
    ~Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  06  Νοεμβρίου  2015  :
    http://snsarfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-06-2015.html .-   
     ~ Αρχαία  Ελλάδα -Έρευνα  και  Επιστήμη Παρασκευή 06Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/11/06-2015.html .- 
    ~Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  07  Νοεμβρίου  2015  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-07-2015.html .-
    ~Αθλητικό  Σαββατοκύριακο   07  και  08  Νοεμβρίου  2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/11/07-08-2015.html .- 
    ~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Κυριακή  08  Νοεμβρίου  2015   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-08-2015.html .-  
    ~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
    ~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  09  Νοεμβρίου  2015 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-09-2015.html .-                                                                                                                     ~ΕΠΙΣΤΗΜΗ  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ  Μεγάλες Γέφυρες  Δευτέρα  09 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/11/09-2015.html .- 
     ~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS   στο  αγιάζι της  ενημέρωσης  Τρίτη 10  Νοεμβρίου  2015:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-10-2015.html .-
    ~ Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-11-2015.html .-
    ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .- 
    ~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  12  Νοεμβρίου  2015  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-12-2015.html .-
     ~ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-  
     ~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  13  Νοεμβρίου  2015   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-13-2015.html  .-  
    ~   Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι της  ενημέρωσης  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-14-2015.html .- 
    ~ Η Εφημερίδα  μας  Σ/Κ 14, 15-11-2015 , ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης   : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/11/14-15-11-2015-arfara-news.html .-
    ~Αθλητικό Σαββατοκύριακο  14  και  15  Νοεμβρίου  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/11/14-15-2015.html .-
    ~  ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/14-2015.html .- 
    ~Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  16  Νοεμβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-16-2015.html     
     ~ Ημερήσια  εκδρομή Ελευσίνα -Αθήνα 15//11/2015 :
    Δευτέρα 16 Νοεμβρίου  2015
     : 
    http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/11/15112015.html .-
    ~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA   NEWS     στο  αγιάζει της  ενημέρωσης  Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-17-2015.html .-   
    ~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/17-2015.html .-     
      ~Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  16  Νοεμβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-16-2015.html .-~
    ~ Ημερήσια  εκδρομή Ελευσίνα -Αθήνα 15//11/2015 :
    Δευτέρα 16 Νοεμβρίου  2015
     :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/11/15112015.html .-    

    ~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA   NEWS     στο  αγιάζει της  ενημέρωσης  Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2015 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/11/arfara-news-17-2015.html .-      
     Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NWES   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  18  Νοεμβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/11/arfara-nwes-18-2015.html .- 
    ~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  18  Νοεμβρίου  2015   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/11/18-2015.html .-
    ~                                             

    *** Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  

    1.
    STAMOS
    -ARFARA -GREECE
    ,
    2.
    Arfara-Messinias-
    asteras-arfaron
    ,
    3.
    Stamos
    Arfara Messinias Greece
    ,
    4.
    ARFARA - KALAMATAS
    ,
    5.
    ASTERAS ARFARON
    2011
    ,
    6.
    Arfara-Messinias 2
    ,
    7.
    stamos-dynami
    ,
    8.
    Arfara-Messinias
    ,
    9.
    Arfara-Messinias 1 -
    FOTOS
    ,
    10.
    vlasios ,
      
    ~  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4640 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,

    https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 565 /  -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
    https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.443  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
    *** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   527 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
    @stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
    ~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  483. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
    ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .                
    *** http://www.twitter.com/stamos01/  ,        
     

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου