Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 09 Μαϊου 2015

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  09  Μαϊου  2015  :
~

~

~

~
*** Λίγη θέληση χρειάζεται
Μια φωτογραφία με γερανό που σήκωνε αυτοκίνητο από θέση ΑμεΑ στη Γερμανία έκανε την προηγούμενη εβδομάδα το γύρο σελίδων στο διαδίκτυο. Η είδηση ήταν ότι ύστερα από πολύ καιρό στη Γερμανία χρειάσθηκε να βγει ο γερανός για μια τέτοια δουλειά. Το χειρότερο ήταν ότι το αυτοκίνητο είχε ελληνικές πινακίδες! Τις τελευταίες ημέρες έχει τύχει να συνομιλήσω αρκετά με μητέρα ατόμου που αυτή την περίοδο πρέπει να το μετακινεί με αναπηρικό καροτσάκι. Μου περιγράφει δυσκολίες που ούτε και η ίδια, όπως ομολογεί, είχε αντιληφθεί πριν της προκύψει η ανάγκη μετακίνησης του παιδιού της με καροτσάκι. Λεπτομέρειες που πραγματικά κανείς μας δεν μπορεί να φανταστεί, αν δε βρεθεί σε ανάλογη κατάσταση. Από τις ράμπες και τα πεζοδρόμια, τα αυτοκίνητα, τα καταστήματα… σχεδόν σε όλες τις δραστηριότητες. Κάλλιστα θα χαρακτήριζε, όπως μου είπε, την Καλαμάτα αφιλόξενη πόλη για τα ΑμεΑ, ακόμα και τώρα που υποτίθεται ότι έχουν γίνει κάποιες υποδομές. Μου έλεγε, επίσης, ότι με χαρά ενημερώθηκε πως στην περιοχή της Ανάστασης θα τοποθετηθεί από το Δήμο Καλαμάτας ειδική ράμπα για να μπορούν οι συνάνθρωποί μας με κινητικά προβλήματα να φτάνουν μέχρι την αρχή της θάλασσας και να κάνουν μπάνιο. Έσπευσε, αλλά διαπίστωσε ότι ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί. Ευχήθηκε αυτό να μη γίνει, όταν θα έχει τελειώσει το καλοκαίρι. Ο δήμαρχος το ανακοίνωσε επίσημα και πιστεύουμε ότι θα υλοποιηθεί. Όμως, πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για άλλα σημεία της παραλίας της Καλαμάτας, καθώς και να εντάξουν κάτι ανάλογο στο σχεδιασμό τους κι άλλοι Δήμοι. Το κόστος δε φαίνεται τόσο υπερβολικό, ώστε να μην μπορεί και ο πιο μικρός Δήμος να το εφαρμόσει. Η δυνατότητα να μπορούν να χαρούν και τα άτομα με κινητικά προβλήματα τη θάλασσα (που πραγματικά το χαίρονται, γιατί μέσα στο νερό αποκτούν απόλυτη ελευθερία κινήσεων) είναι πάγιο αίτημα όλων των Συλλόγων και Σωματείων ΑμεΑ και με καλή προσπάθεια όλοι οι Δήμοι μπορούν να το υλοποιήσουν.Βίκυ Βετουλάκη - 
~
***   Στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας θα μεταφερθούν οι παράτυποι μετανάστες (φωτογραφίες)         
      
  Εργασίες γίνονται αυτή τη στιγμή κάτω από τη βορεινή κερκίδα του σταδίου της παραλίας, αφού εκεί θα μεταφερθούν οι μετανάστες μόλις φτάσουν στο λιμάνι της Καλαμάτας και περάσουν τον καθιερωμένο έλεγχο.
Η κίνηση αυτή έχει προβληματίσει γονείς και προπονητές που χρησιμοποιούν το  συγκεκριμένο χώρο αφού όπως υποστηρίζουν εκεί κάνουν προπόνηση μεταξύ άλλων μικρά παιδιά.
 ~
*** 60χρονος παρέσυρε και εγκατέλειψε φοιτητές του ΤΕΙ Πελοποννήσου (φωτογραφία) 

Ένα ακόμα τροχαίο συνέβη χθες το απόγευμα στην Καλαμάτα, αυτή τη φορά στην Εθνική Οδό στο ύψος του ΤΕΙ. 60χρονος οδηγός αυτοκίνητου χτύπησε και εγκατέλειψε 2 φοιτητές 20 και 21 ετών οι οποίοι τραυματίστηκαν ελαφρά. Μετά από αναζήτηση της Αστυνομίας ο 60χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη στην Αιθαία. - 
~
***  Ο πλανήτης σε επιφυλακή! Η μητέρα των μαχών πλησιάζει! - Βίντεο Ντοκουμέντο
armageddon
-  Ετοιμάζονται οι στρατοί ανά τον κόσμο για τον Αρμαγεδώνα; Πόσο μακρία βρισκόμαστε από τη μητέρα των μαχών;
Μάθετε στο βίντεο που ακολουθεί:
Βίντεο , World Armies Preparing for Armageddon? Jade Helm Style Drills Now Global! It's HERE!  : https://youtu.be/HYP5pWC8UiA .-
Βίντεο 2 , JADE HELM: Preparing for Armageddon  : https://youtu.be/ZY8sz3H3pUA .-
~
***  Τη Δευτέρα συνεδριάζει το Eurogroup - Την Τρίτη η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ νέα δόση
kuvernhsh
-  Μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το αν θα καταφέρουν να κλείσουν τη συμφωνία με τους εταίρους.
 Τη Δευτέρα 11 Μαΐου συνεδριάζει το Eurogroup, από το οποίο το μάξιμουμ των προσδοκιών για το Μέγαρο Μαξίμου είναι μια θετική δήλωση. Με δεδομένο ότι οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει, ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία έως τις 11 Μαΐου.
Την Τρίτη, στις 12 Μαΐου, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη νέα δόση, ύψους 750 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που γεννώνται ανησυχίες για την αδυναμία αυτής της πληρωμής.
Την Τετάρτη 13 Μαΐου συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με σκοπό την απόφαση για παράταση της παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά χαλάρωση της ασφυκτικής πίεσης που έχει επιβληθεί από την Κεντρική Τράπεζα, την ίδια στιγμή όμως οι πληροφορίες θέλουν τους κεντρικούς τραπεζίτες να συναρτούν τις αποφάσεις τους από το κατά πόσο το Eurogroup θα αποφανθεί ότι Ελλάδα και δανειστές είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας.
~
***  Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ 1987
ellhnotourkikh
- Του Αντιστρατήγου ΕΛ.ΑΣ ε.α ΠΑΥΛΟΥ ΜΥΡΟΓΙΑΝΝΗ
Πρώην Διευθυντού Ασφαλείας, Αντιτρομοκρατίας,
Αντικατασκοπείας,
Της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών
-  Ένα εξάμηνο περίπου προ της κρίσεως του Μαρτίου του, η Κοινοπραξία Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου (NAPC), που ενεργούσε άντληση στην Θάσο, εξέδωσε προαγγελία διενέργειας ερευνών, για τα τέλη Μαρτίου του 1987, στην θαλάσσια περιοχή 10 ν.μ. ανατολικά της Θάσου, στην θέση Μπάμπουρας (ή «Λαδοξέρα»). Η ελληνική Κυβέρνηση, με μία πολιτικά λάθος αδέξια απόφαση, υποχρέωσε μέσω του Υπουργείου Βιομηχανίας Υπουργός Σ.Π. την Κοινοπραξία «να ακυρώσει το ερευνητικό της πρόγραμμα στην θέση Μπάμπουρας». Με δεδομένο ότι στην ίδια τοποθεσία είχαν πραγματοποιηθεί έρευνες και πριν το 1981, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε διαμαρτυρία εκ μέρους της Τουρκίας, υποστηρίζεται βασίμως ότι η απαγόρευση των ερευνών, με κυβερνητική παρέμβαση, θεωρήθηκε προφανώς, εκ μέρους της Τουρκίας, ως αδυναμία ασκήσεως των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και κατάλληλη ευκαιρία προωθήσεως των σχεδίων τους.
Στην συνάντηση Παπανδρέου Μητσοτάκη που έγινε στις 8.30 το πρωί του Σαββάτου της 28ης Μαρτίου 1987, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επισημαίνει στον Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου ότι «ήταν τραγικό λάθος της Κυβερνήσεως η απαγόρευση στην Εταιρία Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου (NAPC) να προχωρήσει σε γεωτρήσεις 10 ν.μ. ανατολικά της Θάσου», ήτοι σε περιοχή που είναι μεν έξω από τα χωρικά μας ύδατα, όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης , αλλά ουδέποτε οι Τούρκοι είχαν εγείρει απαιτήσεις ή είχαν αμφισβητήσει ότι πρόκειται για ελληνική υφαλοκρηπίδα. Επεσήμανε επίσης, στον Πρωθυπουργό , ότι ενώ η εκτέλεση της γεωτρήσεως δεν επρόκειτο να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα , «η απαγόρευση της θεωρήθηκε ως αδυναμία της ελληνικής Κυβερνήσεως και άνοιξε την όρεξη των Τούρκων».
Επίσης, ο Κων. Μητσοτάκης επεσήμανε στον Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου ότι «επιδίωξη των Τούρκων είναι να δεσμευθεί η Ελλάδα ότι θα περιορίσει το δικαίωμα ερευνών σε ολόκληρη την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, μόνον εντός των χωρικών της υδάτων , μέχρις ότου εξευρεθεί λύση στην οριστική οριοθέτηση της μεταξύ των δύο μερών. Πρόσθεσε δε, ακόμη, ότι τυχόν αποδοχή της τουρκικής θέσεως θα αποτελούσε πρωτοφανή και επικίνδυνη εθνική υποχώρηση». Φυσικά ο κ. Μητσοτάκης δεν γνώριζε, μέχρι εκείνη την ώρα, ότι ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου είχε ήδη δεσμευθεί απέναντι στην Τουρκία από την προηγούμενη, την 27η Μαρτίου 1987, όπως προκύπτει από την παράθεση των γεγονότων στην συνέχεια του παρόντος.
Πέμπτη, 19/3/1987
Φθάνουν στο ΓΕΕΘΑ οι πρώτες πληροφορίες ότι το τούρκικο ερευνητικό σκάφος
«Σισμίκ» εξήλθε στο Αιγαίο, συνοδευόμενο από το αντιτορπιλικό Adatepe και την κανονιοφόρο Akhisar και εκτέλεσε αρκετές έρευνες βυθού, εν στάσει, στην διαδρομή Λήμνος, Σαμοθράκη, Θάσος, ακρωτήρι Άθως. Την επόμενη το «Σισμίκ» και τα συνοδεύοντα πολεμικά πλοία επανήλθαν στα τούρκικα χωρικά ύδατα.
Τετάρτη , 25/3/1987
Ανακοινώνεται η εκ νέου έξοδος του «Σισμίκ» στο Αιγαίο για έρευνες. Από ελληνικής πλευράς, γίνονται συσκέψεις στο Πεντάγωνο και στην συνέχεια ο Πρωθυπουργός συγκαλεί μίνι ΚΥΣΕΑ στο Καστρί , στο οποίο συμμετέχουν ο ΥΠΕΞ Κάρολος Παπούλιας, ο ΥΕΘΑ Ιω. Χαραλαμπόπουλος και ο Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Ν. Κουρής. Τα ΜΜΕ παρουσιάζουν την εικόνα μιας εντεινόμενης κρίσεως. Τα σούπερ μάρκετ αδειάζουν από τρόφιμα, ενώ οι φήμες οργιάζουν.
Πέμπτη, 26/3/1987
Η κρίση με την Τουρκία κορυφώνεται. Η κοινή γνώμη είχε προετοιμασθεί από πολλές ημέρες, λόγω της φημολογούμενης εξόδου στο Αιγαίου του «Σισμίκ» για έρευνες. Τα γεγονότα της ημέρας που κορύφωσαν την κρίση, από τούρκικης πλευράς, ήταν τα εξής :
- Ο Οζάλ από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται για εγχείρηση στην καρδιά, δηλώνει : «Η Τουρκία είναι απολύτως αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στο Αιγαίο».
- Από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας ανακοινώνεται η έξοδος του «Σισμίκ», με σκοπό να πραγματοποιήσει έρευνες στο τμήμα εκείνο της ελληνικής υφαλοκρηπίδος που διεκδικούν οι Τούρκοι. Δηλαδή μέχρι τον 25ο μεσημβρινό και για τις περιοχές που είχαν παραχωρηθεί με την τουρκική εφημερίδα της Κυβερνήσεως της 1/11/1973- άδειες ερευνών και εκμεταλλεύσεως πετρελαίου ανατολικώς και νοτίως της Λήμνου, δυτικώς της Μυτιλήνης και πέριξ της Σαμοθράκης, όπως φαίνονται στον προαναφερόμενο χάρτη.
Τα ελληνικά ΜΜΕ εξακολουθούν να παρουσιάζουν την εικόνα μιας εντεινόμενης κρίσεως και την πιθανότητα συρράξεως με την Τουρκία σχεδόν αναπόφευκτη.
Παρασκευή, 27/3/1987
Ο Πρωθυπουργός συγκαλεί έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο. Προηγουμένως ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι ο ΥΕΘΑ Ιω. Χαραλαμπόπουλος θα ενημερώσει τους Αρχηγούς των κομμάτων για την κρίση. Η Νέα Δημοκρατία αντιδρά και ζητεί πολιτική ενημέρωση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, Κων. Μητσοτάκη από τον Πρωθυπουργό της χώρας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την απαίτηση της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως και επιμένει ότι «ενημέρωση θα κάνει ο ΥΕΘΑ». Είναι προφανές, όπως θα δούμε και στην συνέχεια, ότι ο Πρωθυπουργός αποφεύγει να ενημερώσει προσωπικά τους αρχηγούς των κομμάτων, φοβούμενος πιθανόν την αποκάλυψη λανθασμένων κυβερνητικών χειρισμών στην αντιμετώπιση της κρίσεως.
Στην ομιλία του προς το Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ , ο Πρωθυπουργός, ανεβάζοντας τους τόνους, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής «σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής με την είσοδο του Σισμίκ στο Αιγαίο, θα υπάρξει καταλυτική αλλαγή στον χώρο των Βαλκανίων και σε αυτό ακόμα τα αμυντικό σύστημα της Δύσεως». Ταυτόχρονα εκβάλει αντιαμερικάνικες κορώνες κατηγορώντας τις ΗΠΑ για ενθάρρυνση της Τουρκίας, καθώς επίσης απειλές για «απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων» από την Ελλάδα.
Η ομιλία του Πρωθυπουργού μεταδίδεται από όλα τα δελτία ειδήσεων των ΜΜΕ την Παρασκευή και το πρωινό του Σαββάτου. Εν τω μεταξύ, όμως, έχουν συμβεί σημαντικά γεγονότα, τα οποία ήλθαν αργότερα στην δημοσιότητα και αποδεικνύουν την πραγματική διάσταση της κρίσεως, τους χειρισμούς που έγιναν για εσωτερική κατανάλωση και το μέγεθος της εθνικής υποχωρήσεως που έκανε η Κυβέρνηση για να βγει από την κρίση και το αδιέξοδο που η ίδια με τις δηλώσεις και τις ενέργειες της σε μεγάλο βαθμό δημιούργησαν.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής, το μεσημέρι της Παρασκευής 27 Μαρτίου, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα Ακιμάν, καλείται στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου είχε συνάντηση με Αξιωματούχο του ελληνικού ΥΠΕΞ. Η συνάντηση επαναλαμβάνεται και το βράδυ της ίδιας ημέρας. Η Κυβέρνηση αρνείται να αποκαλύψει το λόγο της συναντήσεως του πρέσβη Ακιμάν με αξιωματούχο του ΥΠΕΞ και το περιεχόμενο της συνομιλίας των.
Όμως, την επόμενη, στις 18.00 απόγευμα του Σαββάτου (28/3/87), μεταδίδεται από την Άγκυρα δήλωση εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος είπε ότι : την προηγούμενη ημέρα (ήτοι Παρασκευή 27/3/87) αξιωματούχος του ελληνικού ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε την πρεσβεία μας στην Αθήνα, ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε έρευνες έξω από τα χωρικά της ύδατα, με την προϋπόθεση ότι το ίδιο θα κάνει και η Τουρκία».
Κυβερνητικός αξιωματούχος στην Αθήνα, σε σχετική ερώτηση, αρνήθηκε να διαψεύσει τους «ισχυρισμούς» του τουρκικού ΥΠΕΞ. Βασίμως λοιπόν εικάζεται ότι η ως άνω «διαβεβαίωση» της ελληνικής Κυβερνήσεως εδόθη στον τούρκο Πρεσβευτή Ακιμάν κατά την μεσημβρινή του επίσκεψη στο ΥΠΕΞ, κατά δε την βραδινή του επίσκεψη ούτος πιθανότατα μετέφερε την «ικανοποίηση» της Άγκυρας και την αποδοχή της προτάσεως της Αθήνας.
Ο στόχος της Άγκυρας φαίνεται ότι είχε επιτευχθεί. Η ελληνική Κυβέρνηση, με την πρότασή της προς την Άγκυρα, στην οποία καμία μνεία δεν έγινε για το Πρωτόκολλο της Βέρνης, είχε πλέον αυτοδεσμευθεί, και δεσμεύσει οριστικά την χώρα, να ΜΗΝ προβεί σε έρευνες πέραν των χωρικών της υδάτων σε ολόκληρη την ελληνική υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου. (Επαναφέρω στην μνήμη σας την δήλωση του πρώην Υπουργού Ενέργειας κ. Χατζηδάκη που έκανε στο CONTRA CHANNEL την 25/11/2010, ότι «η χώρα ΔΕΝ μπορεί να διεξαγάγει έρευνες στο Αιγαίο επειδή έχει δεσμευθεί από την κρίση του Μαρτίου του 1987 με υπογραφή του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου».)
Κι ενώ γνωρίζει, μετά τα παραπάνω, ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου ότι η κρίση έχει ξεπερασθεί μετά την «διαβεβαίωση της Κυβερνήσεως του για μη έρευνες στο Αιγαίο» και την αποδοχή της από την Άγκυρα-αφήνει τον Ελληνικό Λαό ανενημέρωτο, στην αγωνία του, ενώ ο ίδιος απολάμβανε προφανώς τα δελτία ειδήσεων των ΜΜΕ, που μέχρι της 11.00 το μεσημέρι του Σαββάτου (28/3/1987) συνέχιζαν να μεταδίδουν τις «ηρωικές κορώνες» που είχε εκφωνήσει με τον λόγο του στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο. Ομοίως αφήνει ανενημέρωτους, για τις εξελίξεις αυτές, όλους τους Αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολιτεύσεως, τους οποίους μόλις στις 21.15 το βράδυ της ιδίας ημέρας (Παρασκευή 27/3) καλεί προς ενημέρωση, στο Μέγαρο Μαξίμου, για το Σάββατο το πρωί της 28ης Μαρτίου, επειδή, όπως είπε, υπήρχαν «νέα δεδομένα».
Επίσης, την Παρασκευή το βράδυ (27/3/87), στις 23.50, ώρα Ελλάδος, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Τ. Οζάλ, από το Λονδίνο όπου θα διανυκτέρευε επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ στην χώρα του, σε ερώτηση δημοσιογράφου προφανέστατα «στημένη», μετά τα προεκτεθέντα- εάν επρόκειτο η χώρα του να προχωρήσει σε πόλεμο με την Ελλάδα για τις έρευνες στο Αιγαίο , δήλωσε ότι : «Το Σισμίκ θα περιορισθεί σε έρευνες μέσα στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας στο Αιγαίο, με την προϋπόθεση ότι το ίδιο θα κάνει και η Ελλάδα». Στην δήλωση Οζάλ η ελληνική Κυβέρνηση απάντησε : «Η Ελλάδα δεν προτίθεται να κάνει έρευνες στο Αιγαίο».
Σάββατο, 28/3/1987
Οι εφημερίδες του Σαββάτου προβάλλουν την «υποχώρηση» των Τούρκων στο Αιγαίο, δικαιολογημένα φυσικά, αφού δεν είχε γίνει ακόμη γνωστή η «διαβεβαίωση» του Έλληνα Αξιωματούχου του ΥΠΕΞ προς Ακιμάν και την τουρκική Κυβέρνηση. Η δήλωση αποκαλύψεως της «διαβεβαίωσης» του ελληνικού ΥΠΕΞ μεταδόθηκε από την Άγκυρα, όπως προαναφέρθηκε, στις 18.00 του Σαββάτου (28/3). Το δε ελληνικό ραδιόφωνο , όλο το πρωινό του Σαββάτου , αγνοεί την δήλωση Οζάλ της προηγούμενης ημέρας, από το Λονδίνο, και συνεχίζει να μεταδίδει, σχεδόν μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, τις «ηρωικές κορώνες» του Πρωθυπουργού στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο.
Κυριακή 29/3/1987
Ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, με δηλώσεις του καλεί την Κυβέρνηση να διαψεύσει ότι δεσμεύθηκε να περιορίσει το εθνικό κυριαρχικό δικαίωμα ερευνών στα έξι μίλια σε ολόκληρη την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου. Η Κυβέρνηση αποφεύγει την διάψευση και επιτίθεται υβριστικά κατά του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως. Ενώ το ΥΠΕΞ με μία ανώνυμη ανακοίνωση του έδινε μια διαστρεβλωμένη «ερμηνεία» στο περιεχόμενο του Πρωτοκόλλου της Βέρνης που δεν θα τολμούσαν ούτε οι Τούρκοι να μην επικαλεσθούν ότι δήθεν η Ελλάδα είναι δεσμευμένη από το 1976, με εκείνο το Πρωτόκολλο, Για ΜΗ έρευνες εκτός των χωρικών της υδάτων . Την πατρότητα εκείνης της ανώνυμης ανακοινώσεως ουδείς, μέχρι σήμερα, διπλωμάτης ή νομικός Έλληνας δέχθηκε να αναλάβει.
Δευτέρα 30/3/1987
Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει την θέση του κόμματος του απέναντι στην Τουρκία τονίζοντας :
Προκαταρκτικός όρος της κουβέντας που θα κάνω εγώ ως Πρωθυπουργός της χώρας με τους Τούρκους είναι ότι το τμήμα εκείνο της υφαλοκρηπίδας που ουδέποτε στο παρελθόν αμφισβητήθηκε από τους Τούρκους, έξω βέβαια από τα χωρικά μας ύδατα, θα το εκμεταλλευθούμε αμέσως. Αυτή είναι η εθνική θέση. Όλα τα υπόλοιπα είναι εθνική μειοδοσία.
Η ΝΔ ήταν ανέκαθεν υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία. Αλλά ενός διαλόγου χωρίς καμιά προηγούμενη δέσμευση. Γι'αυτό και το κόμμα μας δεν δέχεται την δέσμευση της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για περιορισμό των ερευνών στα χωρικά μας ύδατα.
Η ΝΔ δεν μπορεί να δεχθεί ότι αποτελεί πρόκληση προς οποιονδήποτε η αξιοποίηση του τμήματος εκείνου της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που ουδέποτε αμφισβητήθηκε από κανέναν, ούτε από τους Τούρκους.
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεσμεύθηκε απέναντι στην Τουρκία κάνοντας απαράδεκτες εθνικές υποχωρήσεις. Οι ιστορικές ευθύνες του τότε Πρωθυπουργού είναι μεγάλες.
Εν κατακλείδι καταλήγουμε ότι η Ελληνοτουρκική κρίση του 1987 ήταν εθνικά επικίνδυνο «ΘΕΑΤΡΟ». 
~
***  AΛΛΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑ… ΑΛΛΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ!!
symfwnia
του Χρήστου Χατζηαναστασίου
Ιδρυτή Ελλήνων Πολιτεία
   *Πτυχιούχου Πολιτικών Επιστημών  
    Παντείου Πανεπιστημίου
             Τα πρώτα 38αρια του φετινού καλοκαιριού είναι απόλυτα συνδεδεμένα με το θερμό καλοκαίρι της Ελληνικής κυβέρνησης η οποία έχει βάλει έναν ολόκληρο λαό να ζει με την αγωνία της επόμενης μέρας.
             Στην αρχή αυτής της ιστορίας υπήρξε η δήλωση Βαρουφάκη για «δημιουργική ασάφεια» στη συνέχεια ήρθαν οι θεσμοί και ένα βήμα πριν από την συμφωνία η οποία τελικά θα υπογραφεί, όλο το επιτελείο της κυβέρνησης έχει ανέβει στα κάγκελα  σε έναν επικοινωνιακό θόρυβο για να περάσει το μήνυμα στους πολίτες ότι πρέπει να πάμε σε ένα «ειλικρινή συμβιβασμό»!! Όχι κύριοι της κυβέρνησης οι λέξεις παίζουν πάντα καθοριστικό ρόλο. Καμία αγορά, κανένας επενδυτής, πολύ δε περισσότερο κανένα θύμα της μνημονιακής λαίλαπας δεν καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια για να περάσετε αυτό που εσείς θέλετε με επικοινωνιακά τερτίπια στο εκλογικό σώμα.
             Σε προηγούμενο άρθρο μου είχα κάνει αναφορά για το στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα, ένα στοίχημα το οποίο αποτυπώνει την πραγματική διάσταση και όχι το τέλος του κόσμου. Η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων έχει αρχίσει να πιστεύει πως κανένα από τα συστημικά κόμματα δεν μπορεί να κάνει πραγματική αντίσταση ή αν θέλετε διαπραγμάτευση καθώς οι δανειστές όλα αυτά τα χρόνια κατάφεραν να πετύχουν και κάτι άλλο πολύ πιο σημαντικό από ότι δείχνει. Πρώτον διασφάλισαν με εγγυήσεις τα δάνεια που έδωσαν στη χώρα και δεύτερον έχουν δημιουργήσει την ψευδαίσθηση στο λαό ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός ευρώ…
             Η «τεχνητή» κόντρα ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ δείχνει ότι υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι την τελική συμφωνία καθώς το Ελληνικό ζήτημα δεν είναι μόνο το πάρε – δώσε των χρημάτων. Η συμφωνία πρέπει να χτιστεί σε γερά θεμέλια και να διασφαλίσει τα ζωτικού κυρίως χώρου στοιχεία που θα κάνουν τους διαπραγματευτές της Ελληνικής πλευράς να έχουν ένα ισχυρότατο ατού στα χέρια τους.
             Η επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για πολιτική λύση και εντέλει για ένα «κούρεμα» του χρέους στο μέτρο που θα επαναφέρει αργά αλλά σταθερά την χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης είναι απολύτως σωστή. Ο τεχνοκράτης εκτός από αριθμούς και νούμερα δεν βλέπει το πρόβλημα της χώρας σε όλες του τις διαστάσεις.
             Συνεπώς λοιπόν δεν μπορεί οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού να παίξουν για άλλη μια φορά με τις λέξεις για να αποφύγουν της ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου καθώς αυτή προήλθε με εντολή του ίδιου του λαού.
             Οι δανειστές μιλάνε συμφωνία και όλα όσα ζητάνε είναι η συνέχεια του περιβόητου e-mail Χαρβούδελη, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση μιλάει για συμβιβασμό. Δηλαδή να πάρουμε ότι μας χρειάζεται να κρατηθούμε στην εξουσία αλλά να μην περάσουμε στον κόσμο το ίδιο μήνυμα, όπως και ο Σαμαράς που άλλα έλεγε το 2011 και άλλα έκανε όταν σχημάτισε την δική του κυβέρνηση.  Και εννοείται δεν μιλάμε μόνο για εκείνον τον κόσμο που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αλλά κυρίως για εκείνα τα μέλη που στηρίζουν τον βαθύ ΣΥΡΙΖΑ και που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να πάρουν τη ρετσινιά της κωλοτούμπας.
            Φυσικά το ίδιο πράγμα σκέφτεται και ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θα βάλλει την υπογραφή του για την συνέχιση της λιτότητας, της ύφεσης αλλά και την κατακόρυφη προς το αντίθετο πορεία των αριθμών που δείχνουν το αρνητικό σε όλα βιοτικό επίπεδο της χώρας. Η λέξη συμβιβασμός έχει τελικά να κάνει μόνο με την καταβολή χρημάτων από τους δανειστές προς τη χώρα όχι όμως και με νέο μνημόνιο κάτι που μόνο στα παραμυθία μπορεί να ισχύει.
             Το παράδειγμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό ώστε να μην γίνει ξανά το ίδιο λάθος.
             Οι Ευρωπαίοι πιθανότατα να έχουν καταλάβει τι ακριβώς θέλει να πετύχει η Κυβέρνηση Τσίπρα μαζί τους και για αυτό αμύνονται σθεναρά γιατί αν η Ελληνική πλευρά βγει νικήτρια από μια νέα συμφωνία αλλάζουν πολλές από τις ισορροπίες δυνάμεων μέσα στην ίδια την Ευρώζωνη.
             Το πολιτικό κέρδος μιας τέτοιας συμφωνίας θα είναι ένα νέο πακέτο με χρήματα που θα στείλει η Ευρώπη στην Ελλάδα, φυσικά με ένα νέο μνημόνιο,  αλλά όταν ένας λαός δεν μπορεί να κατανοήσει ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι μόνο οι μειώσεις μισθών, συντάξεων ή η περικοπή επιδομάτων, δεν θα απελευθερωθεί ποτέ από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος γιατί η προηγούμενες κυβερνήσεις από την πρώτη μέρα των μνημονίων επί της ουσίας δεν έκαναν καμία μεταρρύθμιση.
             Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας οφείλει να βγει δημόσια και να πει στον Ελληνικό λαό την αλήθεια και  εν ανάγκη να δημιουργήσει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με το λαό. Να πει στους Έλληνες ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον συμβιβασμό και την συμφωνία. Ποια θα είναι τα οφέλη για τους πολίτες και ποια για τη χώρα και αντί να ακούει πιθανόν τις συνιστώσες του για ρήξη ή δημοψήφισμα να καλέσει όλον τον Ελληνικό λαό να συμπορευτεί μαζί του… βάζοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ένα και μοναδικό όρο. Να ανοίξει ένας διάλογος υπερκομματικός να βγουν όλα του τα στελέχη στην επικράτεια και να ζητήσουν προτάσεις από τον ίδιο το λαό. Τα κόμματα παλεύουν μόνο για την δική τους επιβίωση και η πρόταση για Εθνικό σχέδιο σωτηρίας μπορεί να φέρει πραγματικά και ουσιαστικά αποτελέσματα μόνο με τη συμμετοχή του λαού και όχι αποκλειστικά με τους εντολείς του.
~
***  «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΣΑΦΕΙΑ»




money
- Του Γ. Σταραντζή
Δικηγόρου παρ' Αρείω Πάγω και Συμβουλίου Επικρατείας
Επιστημονικού Συνεργάτη «Αρχείου Νομολογίας»
Ο λαλίστατος υπουργός Οικονομικών αντί να χρησιμοποιεί ως εργαλεία της οικονομικής σκέψης του την απολυτότητα, τη σαφήνεια, τη διαύγεια των αριθμών και να βασίσει σ' αυτά κάθε κοστολόγηση προτεινόμενης μεταρρύθμισης, εισάγει παρείσακτους νεολογισμούς, που το νοηματικό τους εύρος είναι κοντά στο... χάος! Η οικονομική επιστήμη είναι η ευημερία και η πενία των αριθμών. «Δημιουργική ασάφεια» μπορεί να έχει ένας ζωγραφικός πίνακας του Πικάσο. «Δημιουργική φαντασία» μπορεί να έχει ένας ποιητής και το δημιούργημα του. Εκεί η φαντασία έχει το δικαίωμα να κάνει άλματα και να φθάνει στα ακραία όρια της ασάφειας και του αφηρημένου. Η οικονομική επιστήμη όμως δεσμεύεται από την απολυτότητα, τη σαφήνεια και τη διαύγεια της μαθηματικής επιστήμης, δηλαδή των αριθμών. Η πρόταση της πρέπει να είναι δομημένη και συγκροτημένη, όχι στην αχαλίνωτη φαντασία, αλλά στην τετράγωνη λογική, στην εδραιωμένη επιστημονική τεκμηρίωση, στη διαύγεια και στη σαφήνεια. Εάν ήμασταν σε... ατελιέ αφηρημένης ζωγραφικής, τότε ο νεολογισμός του υπουργού περί «δημιουργικής ασάφειας» ίσως ήταν επιτυχής, δόκιμος και έλεγε... κάτι.
Στα δημόσια οικονομικά, όμως όταν ολόκληρη η χώρα και οι εταίροι μας στην Ευρώπη περιμένουν συγκεκριμένες προτάσεις από τον υπουργό Οικονομικών για να απόφυγα η χώρα μας «τα βράχια», τότε η «δημιουργική ασάφεια» είναι χάος και ολοταχώς πορεία προς τα «βράχια» της χρεοκοπίας.
Ευτύχησα να έχω καθηγητές της οικονομικής επιστήμης στην Πάντειο, τον Αγγελο Αγγελόπουλο και στη Νομική Σχολή Αθηνών τον Ξ. Ζολώτα, που μας αποκάλυψαν την ομορφιά, τη λάμψη, τη μαγεία της οικονομικής επιστήμης από την οποία όμως έλειπε η... «δημιουργική ασάφεια». Τα πάντα ήταν φως καθαρό και διαυγές. Αν οι οικονομολόγοι απομακρύνονται από την πραγματικότητα και τη ζωή, αποξενώνονται από τον λαό και τη λογική του και αδυνατούν να παίξουν τον κοινωνικό τους ρόλο, τότε η επιστήμη τους δεν είναι ωφέλιμη και χρήσιμη, και μάλιστα σε κρίσιμες εθνικά ώρες, στο κοινωνικό σύνολο, αλλά καταντά στεγανό οικονομικό «ιερατείο», που θέλει Μαντείο Δελφών για αποκρυπτογράφηση των αφηρημένων σκέψεων. Καιροί, όμως, «ου μενετοί» για τη χώρα.
~
*** Δεν υπάρχουν χρήματα για το Καλό Νερό - Τσακώνα         
     
«Τα όνειρά μας σαν τα κάρβουνα σβηστά και η ζωή μας ένα πέλαγο μπροστά. Πάμε για ύπνο, Κατερίνα, πάμε ν’ αλλάξουμε ζωή, να δούμε όνειρα από κείνα που τελειώνουν το πρωί».
Στίχοι ενός εκ των δημοφιλέστερων τραγουδιών, κάποιες δεκαετίες πριν. Δυστυχώς, ταιριάζουν  απόλυτα και με την κατάσταση που επικρατεί στα διάφορα υπουργεία, με τους υπουργούς και τους αναπληρωτές υπουργούς, σχετικά με τους αυτοκινητόδρομους και ειδικότερα αυτούς που αφορούν στη Μεσσηνία.
Πριν από τις 25 Ιανουαρίου 2015 το στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ «όργωνε» Βουλή και πεζοδρόμια, κατηγορώντας την καταχρηστική πολιτική των παλαιότερων κυβερνήσεων υπέρ ενός καρτέλ μεγαλοεργολάβων (σ.σ. και πολύ καλά έκανε), ενώ ζητούσε και την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου του Μορέα και του Πάτρα- Πύργος- Καλό Νερό -Τσακώνα. Εξάλλου, είναι πρόδηλη η σημαντικότητα για την ανάπτυξη της περιοχής μας (υπάρχει, βέβαια, και ο σιδηρόδρομος, αλλά ας μη βάζουμε ακόμα δύσκολα στην κυβέρνηση των τριών περίπου μηνών).
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων διακυβέρνησης της χώρας από τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ... χάσαμε τη μπάλα. Ο ένας υπουργός (Γ. Σταθάκης) έλεγε ότι τα έργα θα ολοκληρωθούν, ορίζοντας και ημερομηνία διαγωνισμού, ο άλλος (Χρ. Σπίρτζης) έβαζε μια σειρά από αστερίσκους.
Η ουσία είναι ότι με το σταγονόμετρο προβλέπεται ότι θα βγουν το επόμενο διάστημα νέα δημόσια έργα, εξαιτίας, αφενός, της ρευστής οικονομικής και πολιτικής κατάστασης και, αφετέρου, της υπερδέσμευσης πόρων στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα (ΣΕΣ), που δημιουργούν σοβαρό έλλειμμα χρηματοδότησης.
Τελευταία, μαθαίνουμε ότι άμεσα, με βάση τους σχεδιασμούς του υπουργείου, προβλέπεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το Πάτρα-Πύργος, ένα έργο που «κόπηκε» από τον προγραμματισμό που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, εξαιτίας σοβαρής ανωριμότητας σε πολλά επίπεδα (νόμος Χατζηδάκη, μελέτες, χρηματοδότηση κ.ά.).
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός, ο σχετικός διαγωνισμός συνολικού ύψους 475 εκ. ευρώ θα προκηρυχθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο και θα σπάσει σε κομμάτια.
Ο κ. Σπίρτζης απέφυγε να αναφερθεί στις λεπτομέρειες του έργου, αρκέστηκε όμως να πει ότι απώτερος σκοπός είναι να μην καταλήξει στο χαρτοφυλάκιο του γνωστού κατασκευαστικού μονοπωλίου (σ.σ. τις έξι μεγάλες τεχνικές εταιρείες), αλλά να δοθεί χώρος για να αναλάβουν τμήματα του έργου και οι τοπικές εταιρείες και οι εργολάβοι μικρότερων τάξεων, από πλευράς εργοληπτικού πτυχίου.
Όπως αποκάλυψε, μόνο το υπουργείο Υποδομών έχει συμβασιοποιημένα έργα 18,5 δισ. με τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες, τη στιγμή που, όπως ανέφερε, υπάρχουν χιλιάδες μηχανικοί, πάνω από το 65% του τεχνικού κόσμου, οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειωδώς τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Μέχρι εδώ πάμε καλά. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα προγραμματισμένα έργα, η χρηματοδότηση είναι αβέβαιη. Και ποια είναι αυτά τα έργα; Ένα εξ αυτών και το Καλό Νερό - Τσακώνα, προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων ευρώ. Η δικαιολογία είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα.
Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, προειδοποιεί για στροφή στο μοντέλο δημοπράτησης, εκτιμώντας ότι τα 18,5 δισ. ευρώ που θα μοιραστούν οι ισχυρές τεχνικές εταιρείες από την πίτα των μεγάλων έργων, είναι πολλά και δημιουργούν συνθήκες άνισης κατανομής πλούτου στην αγορά.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη
~
***  Σπύρος Λυκούδης: «Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν» στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ          
     
Φτωχότατο και ανεπαρκέστατο χαρακτηρίζει το έργο της κυβέρνησης στις πρώτες 100 ημέρες της στην εξουσία ο στ΄ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Α΄ Αθήνας με το «Ποτάμι», Σπύρος Λυκούδης, σε συνέντευξή του στο «Θάρρος». Υπογραμμίζει, μάλιστα, πως, πέραν του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της «ακραίας φτώχειας», όλα τα άλλα νομοσχέδια δεν εξυπηρετούν παρά την πολιτική της πελατεία, τις κρατικές συντεχνίες.
Επιπροσθέτως, χαρακτηρίζει την κυβέρνηση αντι-μεταρρυθμιστική, υποστηρίζοντας πως όσες μεταρρυθμίσεις κι αν κάνει, θα τις κάνει υπό την πίεση των δανειστών μας, ενώ τονίζει πως η συνεχιζόμενη αποδοχή της από τους πολίτες έχει να κάνει «με την επικοινωνιακή επίδειξη μιας εικονικής “μαχητικότητας” στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας, τους οποίους παρουσιάζει ως τους σύγχρονους εχθρούς της χώρας και με τους οποίους βρίσκεται σε “πόλεμο”»!
Ο κ. Λυκούδης κάνει λόγο για φαντασιώσεις και ιδεοληψίες της κυβέρνησης, που μας οδήγησαν στο να περάσουμε εμείς το βρόχο στο λαιμό μας και τώρα παίζει ρωσική ρουλέτα, με το πιστόλι στο δικό της κρόταφο.
Στις μομφές ότι το «Ποτάμι» εξαντλείται μόνο σε κριτική, ο κ. Λυκούδης αναφέρει ότι το κόμμα του κάνει προτάσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα εκείνες στο νομοσχέδιο για την ανασύσταση της ΕΡΤ, οι οποίες ήταν καρπός πολύμηνης επεξεργασίας.
Όσον αφορά στον ίδιο και στην αμφισβήτηση των βεβαιοτήτων που αναφέρει στο βιογραφικό του, «δε σημαίνει τίποτε άλλο παρά μια συνεχή προσπάθεια αυτοκριτικής, ενδοσκόπησης και αυτογνωσίας».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
  -Συμπληρώθηκαν οι πρώτες 100 ημέρες της νέας κυβέρνησης που προέκυψαν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Ποια είναι η θέση σας για το έργο της;
Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και τις πολύ εύστοχες ερωτήσεις σας, στις οποίες θα προσπαθήσω να απαντήσω με ειλικρίνεια και αυτοσυγκράτηση. Διότι, παρά το γεγονός της χωρίς μέτρο κυβερνητικής προπαγάνδας και του διχαστικού της λόγου, η κρισιμότητα των καταστάσεων επιβάλλει σε όλους μας σύνεση και επιδίωξη συναίνεσης για το δημόσιο και εθνικό συμφέρον, χωρίς ασφαλώς παραίτηση από την αυστηρή κριτική.
Υπενθυμίζω ότι το «Ποτάμι» ασκεί αυστηρή, αυστηρότατη αλλά εποικοδομητική αντιπολίτευση, κι αυτό υπαγορεύεται τόσο από την πολιτική του φυσιογνωμία όσο και από τις συνθήκες. Θα έχετε παρατηρήσει ότι όσα άρθρα στα διάφορα νομοσχέδια πιστεύουμε ότι κινούνται, έστω και γενικά, προς τη σωστή κατεύθυνση, τα ψηφίζουμε, ανεξάρτητα από τη θέση μας στο νομοσχέδιο ως σύνολο.
Ως προς το συγκεκριμένο τώρα ερώτημά σας, θα έλεγα ότι το κυβερνητικό έργο στις πρώτες, «συμβολικές» για κάθε κυβέρνηση, 100 ημέρες, είναι φτωχότατο και ανεπαρκέστατο. Πέραν του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της «ακραίας φτώχειας», με την εμφανή πενιχρή κρατική φιλανθρωπία αντί της συνολικής, σφαιρικής θεώρησης και επίλυσης, διότι περί αυτού πρόκειται – σε αντιπαραβολή με άστοχες εξοπλιστικές δαπάνες, όλα τα άλλα νομοσχέδια δεν εξυπηρετούν παρά την πολιτική της πελατεία, τις κρατικές συντεχνίες. Δεν έχουμε δει τίποτα για το σοβαρότερο πρόβλημα της χώρας, τη μάστιγα της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων. Αντίθετα, βλέπουμε πορεία «όπισθεν ολοταχώς», όπως στο θέμα της Παιδείας, που μας πάει 50 χρόνια πίσω. Βλέπουμε την επάνοδο καταδικασμένων παλαιοκομματικών πρακτικών και οικοδόμησης κομματικού κράτους. Αυτή η κυβέρνηση είναι αντι-μεταρρυθμιστική κι όσες μεταρρυθμίσεις κάνει, θα τις κάνει υπό την πίεση των δανειστών μας, εάν και όταν επιτευχθεί η αναμενόμενη συμφωνία, πράγμα που εύχομαι να γίνει το συντομότερο δυνατό.
  -Πώς δικαιολογείται το γεγονός ότι, παρά τις παλινωδίες και τις «δημιουργικές ασάφειες», η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των πολιτών;
Με δεδομένη, μάλιστα, τη διγλωσσία που χρησιμοποιεί εντός και εκτός Ελλάδας για την Οικονομία και τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, την επερχόμενη κατάργηση της «Διαύγεια», την κατάργηση του «Καλλικράτη», τη συμφωνία Λαφαζάνη για αύξηση με έμμεσο τρόπο των αποδοχών των εργαζομένων στη ΔΕΗ, και παρά την κριτική που ασκείται τόσο από το «Ποτάμι» όσο και τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ;
Νομίζω ότι η αποδοχή που απολαμβάνει η κυβέρνηση και η οποία όμως έχει ταχύτατα περιοριστεί στα εκλογικά της ποσοστά, αν δεχτούμε τα αποτελέσματα των πιο πρόσφατων δημοσκοπήσεων, έχει να κάνει με την επικοινωνιακή επίδειξη μιας εικονικής «μαχητικότητας» στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας, τους οποίους παρουσιάζει ως τους σύγχρονους εχθρούς της χώρας και με τους οποίους βρίσκεται σε «πόλεμο»!
Πρόκειται περί μύθου, βέβαια, αλλά ακόμα αποτελεσματικού. Ωστόσο, σε όλα τα άλλα προβλήματα – παιδεία, μεταναστευτικό, ανεργία κ.τ.λ. - η κυβέρνηση βαθμολογείται από τους πολίτες κάτω από τη βάση, ενώ θα προσέξατε ότι η ανησυχία και η αβεβαιότητα έχει ξεπεράσει ως ποσοστό την ελπίδα, που ραγδαία εξατμίστηκε, παρά την επικοινωνιακή καταιγίδα.
Ένας δεύτερος λόγος, νομίζω, έγκειται στο γεγονός ότι οι πολίτες δε διακρίνουν κάποια αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση και εναλλακτική λύση, δε θέλουν να ξαναγυρίσουν στο παρελθόν. Το «Ποτάμι» δεν είναι ακόμα τόσο ισχυρό, ώστε να αποτελέσει από μόνο του την εναλλακτική λύση. Παραμένει, όμως, σταθερά τρίτο κόμμα και, μάλιστα, αυξάνει δημοσκοπικά τη δύναμή του, σε αντίθεση με όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Πρόκειται για πολύ ενθαρρυντικό γεγονός.
  -Όντας καθημερινά στη Βουλή, πώς σχολιάζετε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει με τροπολογίες μείζονα ζητήματα, αλλά και το πρωτοφανές εκρηκτικό κλίμα που δημιουργείτε εκεί; Πώς προκύπτει αυτή η ένταση;
Η ένταση προκύπτει τόσο από τις ιδιορρυθμίες του χαρακτήρα της προέδρου της Βουλής όσο και από τη γενικότερη κυβερνητική συμπεριφορά. Δεν είναι μόνο οι τροπολογίες που αναφέρετε, τις οποίες ως αντιπολίτευση το σημερινό κυβερνών κόμμα μετά βδελυγμίας καταδίκαζε και τώρα καταφεύγει στις ίδιες κραυγαλέα παλαιοκομματικές και καταδικαστέες πρακτικές. Είναι η γενικότερη κυβερνητική προσπάθεια να εμφανίσει τους πολιτικούς της αντιπάλους ως «πράκτορες» των δανειστών και άλλα απεχθή και ακατανόμαστα. Καλλιεργεί διχαστικό και εμφυλιοπολεμικό κλίμα, ενώ κόπτεται για συναίνεση. Πρόκειται για υποκρισία και αναίδεια. Διότι οι πραγματικοί «πράκτορες» βρίσκονται μέσα στο κόμμα του κ. Τσίπρα και δεν είναι άλλοι από αυτούς που υποστηρίζουν την επιστροφή σε μια φανταστική «γη της επαγγελίας», στη δραχμή. Οι νεότερες γενιές που παρασύρονται, δεν έχουν γνωρίσει, όπως η προγενέστερη αλλά και η δική μου γενιά, τη φτώχεια και εξαθλίωση.
Θα σας αναφέρω και το εξής περιστατικό. Ο Θεοδωράκης, σε μια αγόρευσή του στη Βουλή, αναφέρθηκε σε ένα απόσπασμα δηλώσεων για τις ολέθριες συνέπειες της επιστροφής της δραχμής. Ήταν σκληρά λόγια και ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. Εσιώπησαν, όμως, αιδημόνως όταν ο Σταύρος αποκάλυψε το συγγραφέα. Ήταν ο ίδιος ο Βαρουφάκης σε παλαιότερες δηλώσεις του! Μια ιδέα για το κλίμα που συνήθως επικρατεί.
  -Η θέση του προέδρου σας κ. Σταύρου Θεοδωράκη είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ «πάση θυσία». Για εσάς δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές», με δεδομένο ότι η πολιτική πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων γονάτισε την ελληνική κοινωνία;
Η δική μας «κόκκινη γραμμή» είναι πράγματι «πάση θυσία στο ευρώ». Αυτό δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι όλες οι απαιτήσεις των δανειστών μας μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Ωστόσο, δεν τις ξέρουμε. «Ξέρουμε» αυτές που μας λένε τα κυβερνητικά non papers ότι oι εταίροι μας απαιτούν. Αποκρύβεται το γεγονός ότι η κυβέρνηση με την αλλοπρόσαλλη διαπραγματευτική πολιτική της έχει φτάσει στο σημείο μηδέν. Όσο για το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», θα έχετε ασφαλώς παρατηρήσει, ουδείς λόγος γίνεται πλέον. Ας υπενθυμίσω ότι εμείς είχαμε από την προεκλογική ακόμη περίοδο προτείνει τη συγκρότηση Εθνικής Διαπραγματευτικής Ομάδας. Έτσι, θα γνωρίζαμε σήμερα την αλήθεια και τόσο η Βουλή όσο και η κοινή γνώμη θα ήταν πλήρως ενημερωμένη. Η κυβέρνηση προτιμά με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα να διαπραγματεύεται βασικά με τον εαυτό της και την εσωκομματική της αντιπολίτευση Διότι, περί αυτού πρόκειται. Όλα, όμως, έχουν ένα τέλος και η κρίση των πολιτών θα είναι αμείλικτη.
Σχετικά με την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, έχω κατ’ επανάληψη τοποθετηθεί δημόσια και στη Βουλή. Η δόση του αναγκαστικού φαρμάκου της λιτότητας ήταν λάθος. Το έχουν παραδεχτεί και οι δανειστές. Αποτέλεσμα, η κοινωνική δυστυχία, η αύξηση των ανισοτήτων, η τεράστια ανεργία, η μεγάλη πτώση του ΑΕΠ. Ωστόσο, η δημοσιονομική προσαρμογή, για να είμαστε αντικειμενικοί, έγινε, απότομα βεβαίως, βάναυσα, με τεράστιες θυσίες, με διατήρηση του συντεχνιακού πελατειακού κράτους, με μεταρρυθμίσεις υπό την πίεση των δανειστών μας, που άλλες έμειναν στη μέση, με άλλες που αναιρούνταν στην πράξη. Είχαν, όμως, φανεί και κάποια πρώτα ισχνά σημάδια ανάκαμψης. Οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβλεπαν ανάπτυξη 2.5% για το 2015. Οι πρόσφατες εαρινές μόνο 0.5% κι αυτό υπό την αίρεση της άρσης της αβεβαιότητας.
Οι φαντασιώσεις και οι ιδεοληψίες των κυβερνώντων μάς οδήγησαν στο να περάσουμε εμείς το βρόχο στο λαιμό μας. Η κυβέρνηση υπέγραψε στις 20 Φεβρουαρίου την επέκταση του μνημονίου χωρίς χρηματοδότηση κι άλλα πολλά. Μας «παραπλάνησαν», είπε. Αν είναι δυνατόν!! Τώρα παίζει ρωσική ρουλέτα, με το πιστόλι στο δικό της κρόταφο.
  -Πώς εννοεί το κόμμα σας τη δημιουργία μιας κυβέρνησης ευρύτερης συμμαχίας και τι μπορεί να επιτευχθεί μέσα απ’ αυτή προς όφελος της χώρας;
Προκύπτει, νομίζω, από τις παραπάνω απαντήσεις μου. Υπάρχει πρωθυπουργός, είπε πρόσφατα ο Σταύρος Θεοδωράκης, αλλά δεν υπάρχει κυβέρνηση. Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν. Δε θέλω να επεκταθώ. Αυτό που εννοούμε περί ευρύτερων συμμαχιών, είναι το οφθαλμοφανές γεγονός ότι οι φιλο-ευρωπαϊκές δυνάμεις μέσα στη Βουλή μπορούν να στηρίξουν έναν «έντιμο συμβιβασμό», ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τον στηρίξουν κάποιοι αντιευρωπαϊστές βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Διότι εμείς θεωρούμε έναν τέτοιο συμβιβασμό επωφελή για το συμφέρον της χώρας, ακόμη κι αν περιλαμβάνει ρυθμίσεις που δε θα μας είναι τόσο αρεστές. Πρέπει, όμως, να επιτευχθεί. Δεν έχουμε άλλο χρόνο, άλλα περιθώρια. Η οικονομία καταρρέει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλους μας, με ευθύνη της κυβέρνησης. Αυτή πρέπει να δώσει τη λύση.
  -Διαβάζοντας κατά καιρούς τις δηλώσεις του κ. Θεοδωράκη, αλλά και μελών από το «Ποτάμι», πέρα από εκκλήσεις για αξιοκρατία, διαφάνεια, δόσεις ρητορικής για τον παλαιοκομματισμό και τη διαφθορά, ταξική ουδετερότητα, βαλβίδα ασφαλείας του συστήματος, σας μέμφονται ότι δε λέτε κάτι καινούργιο. Ποιο είναι το σχόλιό σας επ’ αυτών;
Το «Ποτάμι» έχει σαφείς και επεξεργασμένες θέσεις σε όλα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Έχει το θάρρος και την ευθύνη της γνώμης και των απόψεών του. Κάθε άλλο παρά εκκλήσεις κάνει. Προτάσεις κάνει. Ο Σταύρος, οι αγορητές μας στη Βουλή είναι πολύ συγκεκριμένοι, μέχρι εξάντλησης. Περισσότερο δε γίνεται. Σας φέρω ως παράδειγμα τις προτάσεις του στο νομοσχέδιο για την ανασύσταση της ΕΡΤ, καρπό πολύμηνης επεξεργασίας. Ήταν ένα πλήρες, με την κυριολεξία του όρου, πολυσέλιδο αντι-νομοσχέδιο. Πολλές φορές αυτό που έχει σημασία δεν είναι κάτι το συνταρακτικά «καινούργιο», αλλά αυτό που λέμε «κοινός νους», αλλά κι αυτός βρίσκεται, δυστυχώς, εν ανεπαρκεία στη χώρα μας.
Κατά τα άλλα, ουδείς είναι στην πραγματικότητα «ταξικά ουδέτερος». Από διάφορα μέτρα, ρυθμίσεις κ.τ.λ., άλλοι ωφελούνται κι άλλοι μπορεί να βλάπτονται. Το θέμα είναι ποιους ωφελούν κάθε φορά ορισμένες ρυθμίσεις…
Γι’ αυτό είμαστε τόσο κάθετοι απέναντι στο πελατειακό και κομματικό κράτος και γι’ αυτό πάντα στρέφουμε την προσοχή μας στις κοινωνικές πτυχές, ώστε να προστατεύονται τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας μας. Γι’ αυτό φωνάζουμε για ανάπτυξη όπου ουδέν βλέπουμε, με την ανεργία να καλπάζει, με την ανασφάλιστη εργασία να οργιάζει. Ποια ελπίδα δίνουν σήμερα, άραγε, στην κοινωνία όλοι αυτοί οι περιβόητοι θιασώτες της «ταξικής ανάλυσης»;
Όσο τα περί «συστήματος» και τα συναφή που κυκλοφορούν σε διάφορα «καφενεία», θα σας πρότεινα να ρίξετε μια ματιά στην κάλυψη της πολιτικής δραστηριότητας του «Ποταμιού» από τα ΜΜΕ τον περασμένο χρόνο. Ήταν συνολικά μόλις 2%, σε σύγκριση με το ποσοστό που επέτυχε τόσο στις Ευρωεκλογές το Μάιο του 2014 όσο και στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, πάνω από 6%. Λέγονται για το «Ποτάμι» πολλά «εύκολα» πράγματα. Καλό θα ήταν όσοι τα εκστομίζουν να έχουν κάποια επαφή με την πραγματικότητα και να μην υιοθετούν άκριτα τη σκόπιμη προπαγάνδα.
  -Στο βιογραφικό σας σημείωμα γράφετε: «Έχω δυο χαρακτηριστικά που, καθώς δεν μπορούσα να απαλλαγώ από αυτά, τα αναβάθμισα σε ηθικές αρχές. Την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους και την αμφισβήτηση των βεβαιοτήτων». Θα θέλατε να μας το εξηγήσετε;
Θα προσπαθήσω. Η εμπιστοσύνη αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της συμβίωσης και συνύπαρξης. Αναφέρομαι και στο ευρύτερο και στο προσωπικό επίπεδο. Όλοι γνωρίζουμε τι μπορεί να συμβεί, όταν ένας τέτοιος δεσμός, μια τέτοια σχέση, παύει να υφίσταται. Είναι, όμως, κάτι που χτίζεται με πολύ κόπο και, δυστυχώς, εύκολα χάνεται. Δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε ως άτομα, ως μέλη της κοινωνίας, ως κράτη χωρίς ένα μίνιμουμ εμπιστοσύνης.
Όσο για την αμφισβήτηση των βεβαιοτήτων, δε σημαίνει τίποτε άλλο παρά μια συνεχή προσπάθεια αυτοκριτικής, ενδοσκόπησης και αυτογνωσίας. Αλλοίμονο, αν δεν αλλάζαμε εμείς πρώτα, αν δεν αμφισβητούσαμε τις προσωπικές αλλά και τις γενικότερες βεβαιότητες με τις οποίες κατακλυζόμαστε πανταχόθεν. Διότι, τότε, τίποτα δε θα άλλαζε στον κόσμο αυτό. Το πώς αλλάζουμε και με ποιες διαδικασίες αμφισβητούμε είναι μια άλλη, συναρπαστική, θα έλεγα, κουβέντα. Ευχαρίστως να την κάνουμε μιαν άλλη φορά.
  -Με δεδομένο ότι είστε από τους «μπαρουτοκαπνισμένους» της πολιτικής, με πολλά… ένσημα στην πλάτη, η συμμετοχή σας στο «Ποτάμι» τι το καινούργιο φέρνει;
Το «Ποτάμι» είναι ένας καινούργιος πολιτικός φορέας. Έχει μόλις ένα χρόνο ζωής. Κάλυψε ένα κενό στην πολιτική μας ζωή χάρις στη θαρραλέα πρωτοβουλία του Σταύρου Θεοδωράκη, με τον οποίο διατηρούσα φιλικές σχέσεις. Περιττό να προσθέσω ότι η προσωπική και πολιτική μας σχέση σήμερα που βρισκόμαστε στο ίδιο μετερίζι, είναι πέρα από άριστη. Το «Ποτάμι» έχει όλα τα προβλήματα μιας νέας πολιτικής κίνησης, αλλά και όλες τις δυνατότητες να αναπτυχθεί. Η πολιτική του ωρίμανση είναι ταχύτατη και δε νομίζω να διαφεύγει της προσοχής των προσεκτικών παρατηρητών. Είναι φρέσκο, με νέους ανθρώπους, με σπουδαίο επιστημονικό δυναμικό, με αξιόλογη, δραστήρια, σοβαρή και δυναμική κοινοβουλευτική ομάδα, με κοινωνική παρουσία, ιδιαίτερα στη νέα γενιά.
Όπως γνωρίζετε, εγώ προέρχομαι από την Ανανεωτική Αριστερά. Προσκομίζω, επομένως, το ειδικό, ας πούμε, «βάρος» της εμπειρίας μιας μακρόχρονης πολιτικής διαδρομής και των δικών μου πολιτικών απόψεων και θέσεων. Κυρίως, βέβαια, υπάρχει η σύμπτωση τόσο με τον Σταύρο όσο και με τους άλλους συναδέλφους και φίλους στο «Ποτάμι» στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, που τόσο ανάγκη έχει η χώρα και που με τόσο φανατισμό και εμμονή, θα έλεγα, υποστηρίζουμε όλοι μας. Κατά συνέπεια, επειδή σήμερα όλα τα κόμματα, εκτός ίσως από το ΚΚΕ, αποτελούν κόμματα πολιτικής κι όχι ιδεολογικής ενότητας, θα έλεγα, τελικά, ότι αυτό που έχει σημασία, είναι ότι τα «κέρδη», τρόπον τινά, είναι αμοιβαία. Διότι το νέο προκύπτει πάντα από συνθέσεις.
Και το νέο στην περίπτωσή μας είναι ένα πραγματικό λαϊκό, μεταρρυθμιστικό κίνημα, που έχει ως κύριο πολιτικό του στόχο να εγκαταστήσει σταθερά την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με τη δική μας ιδιοσυστασία αλλά με βάση τις ευρωπαϊκές αξίες. Μια Ελλάδα που μας αξίζει. Δημοκρατική, με κράτος δικαίου, ελεύθερη, κοινωνικά δίκαιη, ανταγωνιστική, ανοιχτή στις προκλήσεις της εποχής μας, όχι επαρχιώτικη και κλειστοφοβική. Μια Ελλάδα με στέρεο κοινωνικό κράτος, αναπτυξιακή, καινοτόμο, ισχυρή, σεβαστή σε φίλους και εχθρούς, πρωτοπόρα. Γι’ αυτό παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Δε χαριζόμαστε σε κανέναν.
  Ομιλία
Ο Σπύρος Λυκούδης βρέθηκε στην Καλαμάτα σήμερα το απόγευμα, στο πλαίσιο πανελλαδικών δράσεων που διοργανώνει το «Ποτάμι» αυτό το Σαββατοκύριακο, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης.
Η ομιλία ξεκίνησε στις 7.30 στο ξενοδοχείο Rex.
-Συνέντευξη στον Δημήτρη Γιατράκο
 ~
***   Συνελήφθη 46χρονος για διευκόλυνση ακολασίας άλλων          
      
Συνελήφθη, σήμερα (9.5.2015) και πρώτες πρωινές ώρες, στη Σκάλα Λακωνίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης, ένας (1) 46χρονος ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για διευκόλυνση ακολασίας άλλων.
Ειδικότερα, σήμερα και πρώτες πρωινές ώρες, ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση από το Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ιδιοκτησίας του 46χρονου, κατά την οποία προέκυψε ότι, μία (1) 48χρονη αλλοδαπή υπήκοος Αγίου Δομίνικου, εργαζόμενη στο κατάστημα, συνευρίσκονταν ερωτικά έναντι αμοιβής με τους πελάτες, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του καταστήματος.
Κατασχέθηκε, το χρηματικό ποσό των -300- ευρώ.
Ο συλληφθής θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπάρτης, ενώ σε βάρος της 48χρονης σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της Νομοθεσίας «Περί εκδιδόμενων με αμοιβή προσώπων».
Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης. 
~
***   Κοινή πορεία Δήμος και επαγγελματίες για τη χρήση του αιγιαλού          
     
Το θέμα της χρήσης του αιγιαλού την καλοκαιρινή περίοδο στην Καλαμάτα ήταν το θέμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, χθες, στο Δημαρχείο, ο Ανδρέας Ζαγάκος, εκπρόσωπος των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην οδό Ναυαρίνου και ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης.
Από την πλευρά του, ο κ. Ζαγάκος σημείωσε ότι η τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, αν και δεν είναι ξεκάθαρη, αφήνει το περιθώριο στους καταστηματάρχες να προχωρήσουν στον καλοκαιρινό τους σχεδιασμό. Γι' αυτό το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν είναι μέχρι το τέλος του μήνα να υποβάλουν τη σχετική αίτηση, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στο αρμόδιο γραφείο του Δήμου Καλαμάτας.
Σχολίασε ότι από τη στιγμή που έχουν την πολιτική στήριξη της Δημοτικής Αρχής, τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα, αλλά και οι συνάδελφοί του θα πρέπει να σεβαστούν το νόμο.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπούχαλης ξεκαθάρισε ότι η Δημοτική Αρχή, όπως φάνηκε και στη σύσκεψη την προηγούμενη ημέρα, είναι στο πλευρό των επαγγελματιών της παραλιακής ζώνης, αφού η επιχειρηματική της δραστηριότητα δίνει προστιθέμενη αξία σ’ αυτήν. «Για το λόγο αυτό θα σταθούμε στο πλευρό τους», είπε. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι είναι ενάντια σε κάθε αυθαίρετη κατασκευή που «βιαιοπραγεί» στην αισθητική της παραλίας.
Οι επαγγελματίες θα πρέπει να καταλαμβάνουν το χώρο που τους παραχωρείται και μόνο, αφήνοντας διάδρομο προς τη θάλασσα μεταξύ των καταστημάτων. Θα πρέπει, επίσης, να τηρείται και η απόσταση που πρέπει από την ακροθαλασσιά, ώστε να υπάρχει ελεύθερος χώρος για όποιον δεν επιθυμεί να καθίσει σε κάποιο κατάστημα.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη  
~
***  Ατελείωτες οι φρικτές αποκαλύψεις στη δίκη για το φόνο του αρχιμανδρίτη         
     
Δεν έχουν τελειωμό οι αποκαλύψεις και οι λεπτομέρειες για την κρυφή ερωτική ζωή του 54χρονου αρχιμανδρίτη Φωτίου Ζαχαρόπουλου, που το Φεβρουάριο του 2014 δολοφονήθηκε άγρια στο σπίτι του στη Χώρα του Δήμου Πύλου – Νέστορος.
Χθες, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας, ξεκίνησε από την αρχή η δίκη του 25χρονου Γεωργιανού, ο οποίος όμως αρνείται τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συναυτουργία, ληστεία τελεσθείσα κατά συναυτουργία με ιδιαίτερη σκληρότητα και οπλοφορία - οπλοχρησία από κοινού.
Σημειώνεται ότι ήδη έχει καταδικασθεί ένας 18χρονος – σήμερα- Έλληνας σε 15 χρόνια κάθειρξης, για απλή συνέργεια στη δολοφονία.
Η δίκη με κατηγορούμενο το Γεωργιανό, είχε αρχίσει τον Ιανουάριο, αλλά διεκόπη ύστερα από ένσταση των δικηγόρων υπεράσπισής του για πλαστογράφηση από αστυνομικούς της προανακριτικής του απολογίας και μέχρι δικαστικός γραφολόγος να εξετάσει τα καταγγελλόμενα.
Τελικά, στην πραγματογνωμοσύνη του ο δικαστικός γραφολόγος Κωνσταντίνος Κωτακίδης γνωμάτευσε πως η υπογραφή στην απολογία του κατηγορουμένου δεν έχει πλαστογραφηθεί και είναι δική του.
Χθες, για άλλη μια φορά, τα όσα ακούσθηκαν σόκαραν και τους πιο ψύχραιμους, με αναφορές σε υψηλή αποζημίωση που είχε δώσει ο αρχιμανδρίτης σε νεαρό επειδή είχε υποστεί τραυματισμό στα γεννητικά του όργανα, αλλά και σε περιπτώσεις ανηλίκων που είχαν καταλήξει στο νοσοκομείο για συρραφή…
 Ήθελε να πάει στα Ιεροσόλυμα…
Η διαδικασία χθες το πρωί ξεκίνησε με τον κατηγορούμενο να αρνείται πλήρως όλες τις κατηγορίες. Ως πρώτος μάρτυρας κατέθεσε θείος του αρχιμανδρίτη, που είπε ότι το θύμα έδινε λεφτά σε όποιον ζητούσε και ήξερε ότι έδινε χρήματα στον ανήλικο Έλληνα που έχει καταδικασθεί, διότι δεν ενδιαφέρονταν οι γονείς του.
Για τον κατηγορούμενο Γεωργιανό, είπε πως ήξερε ότι είναι καλό παιδί και δούλευε στην περιοχή.
Όπως περιέγραψε, εκείνο το πρωινό ο 54χρονος δεν πήγε στην εκκλησία και έτσι τον έψαξαν η γυναίκα του, που ήταν νεωκόρισσα και ο ψάλτης, και τον βρήκαν νεκρό.
Παραδέχθηκε ότι κυκλοφορούσαν φήμες πως είναι ομοφυλόφιλος και πως του το ανάφερε κάποια στιγμή, αλλά ο αρχιμανδρίτης τού είχε πει να μην ακούει τα λόγια του κόσμου.
Είπε ακόμα ότι περίπου ένα χρόνο πριν είχε πουλήσει ένα κτήμα του και ήθελε να πουλήσει όλη του την περιουσία για να πάει στα Ιεροσόλυμα να μείνει. Ωστόσο, επειδή τον είχαν κλέψει δύο φορές, όλοι ήξεραν ότι δεν κρατάει πολλά χρήματα στο σπίτι.
Ο θείος του ισχυρίσθηκε ότι τιμούσε το σχήμα του και δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από τη δικηγόρο υπεράσπισης. «Γνωρίζετε ότι υπάρχουν μαρτυρίες ότι παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για συρραφή, εξαιτίας σεξουαλικών πράξεων με τον παπά; Είναι αλήθεια ότι στο ντουλάπι βρέθηκαν ομοιώματα ανδρικών μορίων;», ήταν μερικές από τις ερωτήσεις.
Ο μάρτυρας απάντησε: «Τι είναι αυτά που με ρωτάτε; Αυτά είναι τα προσωπικά του καθενός. Γιατί δεν είναι άνθρωπος ο αρχιμανδρίτης;».
Αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας κατέθεσε πως κατά την έρευνα υπήρξαν μαρτυρίες για ιδιαίτερες σεξουαλικές προτιμήσεις του αρχιμανδρίτη και πως συνευρισκόταν με νεαρά άτομα κατόπιν αμοιβής.
Σύντομα έφτασαν στον ανήλικο και το Γεωργιανό, οι οποίοι στην αρχή είπαν ότι έψαχναν χρήματα για να έρθουν Καλαμάτα, πήγαν περίπου στις 8.30 το βράδυ στο σπίτι του αρχιμανδρίτη, αλλά τελικά δεν μπήκαν. Ο αστυνομικός, ωστόσο, κατέθεσε ότι μετά έπεσαν σε αντιφάσεις και, τελικά, ομολόγησαν. Ο ένας, όμως, κατηγορούσε τον άλλον για το ποιος τον χτύπησε και για το ποιος είχε σεξουαλική επαφή μαζί του. Επίσης, κατέθεσε ότι νεαρός Μολδαβός που περίμενε να μπει στο σπίτι του αρχιμανδρίτη, είδε τα δύο άτομα να μπαίνουν.
Ο αρχιμανδρίτης βρέθηκε γυμνός, ανάσκελα στο πάτωμα και η έρευνα απέδειξε ότι είχε χτυπηθεί πρώτα στο κεφάλι με σιδηρογροθιά, μετά με πλαστικό χερούλι κατσαρόλας και, τέλος, ως βρόγχος στο λαιμό του ήταν τυλιγμένο το πουκάμισό του.
Ο αστυνομικός είπε ότι το σπίτι του 54χρονου είχε καθαρισθεί και μύριζε χλωρίνη, ενώ στο σπίτι του ανηλίκου είχαν βρεθεί 2 σιδερογροθιές. Τα αντικείμενα που διαπίστωσαν ότι είχαν κλαπεί ήταν το κινητό του τηλέφωνο και τα κλειδιά του μοναστηριού, τα οποία βρέθηκαν πεταμένα σε διπλανό οικόπεδο.
Η δικηγόρος του κατηγορουμένου κατέθεσε αίτημα, αλλά απορρίφθηκε, να καταθέσει ως μάρτυρας και ο διοικητής Ασφαλείας, μιας και είχε χειρισθεί την υπόθεση, ενώ το δικαστήριο δεν έκρινε ότι απαιτείται ιατροδικαστική εξέταση του κατηγορουμένου, ώστε να αποδειχθεί ότι δεν είχε ποτέ ερωτικές επαφές με άντρες, όπως ζήτησε η υπεράσπιση.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο αστυνομικός είπε ότι στο σπίτι βρέθηκαν αρκετά ομοιώματα ανδρικών μορίων, ενώ δε βρέθηκαν αποτυπώματα του κατηγορουμένου και στα νύχια του θύματος υπήρχε γενετικό υλικό του ανηλίκου κι  άλλων 9 ατόμων κι όχι του Γεωργιανού.
  Αρνούνται να μιλήσουν
Από την πλευρά της, η νεωκόρισσα είπε ότι είχε ακούσει κουτσομπολιά ότι είναι ομοφυλόφιλος, αλλά η ίδια δεν ήξερε. Επίσης, είπε πως όταν είχε δίκιο, ήταν ένας εκρηκτικός χαρακτήρας.
Ο ιεροψάλτης του ναού που λειτουργούσε το θύμα, περιέγραψε πώς τον βρήκαν και τόνισε πως ως ιερέας ήταν καλός. «Όταν τον πείραζες, γινόταν κακός. Έβγαζε ένα διαφορετικό εαυτό», απάντησε σε ερωτήσεις.
Παραδέχτηκε ότι το θύμα είχε κλίση προς το ίδιο φύλο, ενώ στη συνέχεια αρνήθηκε έντονα να επαναλάβει όσα έχει πει στο δικαστήριο με τον ανήλικο στην Κυπαρισσία, αλλά και τον Ιανουάριο, λέγοντας: «Δε θέλω να τα ξαναπώ, δε θυμάμαι».
Αρνήθηκε, λοιπόν, να απαντήσει στις ερωτήσεις αν ο αρχιμανδρίτης τού είχε σχολιάσει ότι οι Αλβανοί «είναι σεξουαλικά προικισμένοι» και πως στο δικαστήριο με τον ανήλικο είχε πει χαρακτηριστικά: «Ήταν σαβούρα, πήγαινε με οποιονδήποτε».
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι τότε τα οικονομικά της εκκλησίας δεν πήγαιναν καλά, αλλά τώρα είναι μια χαρά.
  «Όλοι το ήξεραν»
Η χθεσινή συνεδρίαση έκλεισε με σοκαριστικές καταθέσεις δύο νεαρών. Ο πρώτος περιέγραψε ότι είχε εργασθεί αρκετές φορές στην εκκλησία και στο σπίτι του θύματος και πριν από περίπου 10 χρόνια, όταν ήταν περίπου 17 χρόνων, ο αρχιμανδρίτης έκανε άσεμνη χειρονομία, ενώ μία δεύτερη φορά του έκανε ερωτική πρόταση. Του το απέκλεισε, όμως, όπως είπε, και δεν τον ξαναενόχλησε.
Ο συγκεκριμένος, μάλιστα, είπε πως όλο το χωριό ήξερε ότι ήταν ομοφυλόφιλος και ο ίδιος δε φοβόταν να εκτεθεί.
Ως τελευταίος μάρτυρας κατέθεσε νεαρός Μολδαβός, ο οποίος είπε πως ήταν 15 χρόνων όταν τον εγκατέλειψαν οι γονείς του χωρίς λεφτά. Τότε Ρουμάνος του είπε ότι ο αρχιμανδρίτης ψάχνει νεαρούς και πληρώνει καλά. Μάλιστα, είπε ότι στον ίδιο είχε δώσει ακόμα και 800 ευρώ για μια ερωτική συνεύρεση.
«Μου έδινε αρκετά χρήματα. Και 1.000 ευρώ μού έδινε αν τα είχε», πρόσθεσε.
Το βράδυ εκείνο, όπως είπε, τον είχε καλέσει ο αρχιμανδρίτης στο σπίτι. Τελειώνοντας από τη δουλειά σε διπλανή περιοχή, με φίλο του πήγαν στη Χώρα. Έμειναν κάποια ώρα μαζί και μετά αυτός πήγε στο σπίτι του θύματος. Μάλιστα, ύστερα από αίτημα των δικηγόρων, τη Δευτέρα θα κληθεί να καταθέσει ο συγκεκριμένος φίλος του,  καθώς έχει αναφέρει στην κατάθεσή του πως ήταν όλη την ώρα μαζί.
Συνεχίζοντας ο Μολδαβός, είπε πως όταν έφτασε, είδε δύο άτομα να ανεβαίνουν τη σκάλα και ο αρχιμανδρίτης να τους ακολουθεί, έχοντας μάλιστα το χέρι του στον ώμο του τελευταίου. Ο τελευταίος, όπως είπε, γύρισε και ξεχώρισε πως ήταν ο ανήλικος, ενώ αυτός που προπορευόταν στη σκάλα φορούσε μαύρο μπουφάν, αλλά δεν τον είδε στο πρόσωπο.
Παρέμεινε για λίγο στο δρόμο, διότι εξήγησε ότι ο αρχιμανδρίτης τού είχε απαγορεύσει να πηγαίνει σπίτι, όταν είχε άλλους και έπειτα από λίγο έφυγε. Του έκανε, όμως, εντύπωση, όπως είπε, ότι 2-3 φορές αναβόσβησε το φως στην κρεβατοκάμαρά του.
Για αποτύπωμά του που βρέθηκε σε συρτάρι της κρεβατοκάμαρας, είπε πως πήγαινε και έπαιρνε τα σεξουαλικά βοηθήματα, ενώ θα μπορούσαν να έχουν βρει και σε άλλα μέρη του σπιτιού,  διότι ήταν εκεί μία- δυο ημέρες νωρίτερα.
Επίσης, ότι πολλοί νεαροί επισκέπτονταν το σπίτι του 54χρονου, είχε φέρει ακόμα και κάποιον από τη Γαλλία, ενώ είχε ακούσει πως ενός είχε δαγκώσει τα γεννητικά όργανα και για να μην πει τίποτα, του είχε δώσει 10.000 ευρώ.
Το δικαστήριο αποφάσισε τη συνέχιση της δίκης τη Δευτέρα 11 Μαΐου.
Της Βίκυς Βετουλάκη 
~
***  Δικηγόροι και συμβολαιογράφοι κατέθεσαν μήνυση κατά της διευθύντριας του Κτηματολογίου         
     
Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Καλαμάτας με κοινοποίηση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την εταιρεία του Εθνικού Κτηματολογίου και τον υπουργό Δικαιοσύνης, κατέθεσαν δικηγόροι και συμβολαιογράφοι κατά της διευθύντριας του Κτηματολογικού Γραφείου Καλαμάτας.
Τη μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Ναυπλίου (Εφετείων Ναυπλίου και Καλαμάτας), τα μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και 13 συμβολαιογράφοι με έδρα την Καλαμάτα.
Υπενθυμίζεται ότι οι δικηγόροι έχουν διαμαρτυρηθεί και παλαιότερα για το ίδιο θέμα, πραγματοποιώντας μάλιστα διαμαρτυρία έξω από το Κτηματολογικό Γραφείο.
  Μήνυση
Μεταξύ άλλων, στη μηνυτήρια αναφορά τους σημειώνουν:
«Θα θέλαμε, για ακόμα μία φορά, να σας ενημερώσουμε για το σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου Καλαμάτας, που μαστίζει εδώ και χρόνια πλέον τη νομική οικογένεια του Πρωτοδικείου Καλαμάτας (δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές κλπ.) αλλά και όλους τους συναλλασσόμενους με το Γραφείο αυτό, και να παρακαλέσουμε για την άμεση επίλυσή του και τις δέουσες ενέργειες.
Καθημερινά γινόμαστε δέκτες και μάρτυρες απαράδεκτων συμπεριφορών από τη διευθύντρια του Κτηματολογικού Γραφείου Καλαμάτας, η οποία έχει τη διεύθυνση και την ευθύνη της καλής και εύρυθμης λειτουργίας του Γραφείου. Το διευκρινίζουμε αυτό, γιατί κατά την προσφιλή της τακτική υποδεικνύει ως “φταίχτες” τις υπαλλήλους της και τον “ακήρυχτο πόλεμο” που επικρατεί στις σχέσεις τους.
Η τοπική κοινωνία της Καλαμάτας, και όχι μόνο, διότι έχει ενημερωθεί και ο ΕΚΧΑ, βοά για το συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο, όχι μόνο καταρρακώνει την επαγγελματική μας υπόσταση σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά συγκυρίες, αλλά μας θίγει και ως άτομα, επιστήμονες και προσωπικότητες».
  Καθημερινά προβλήματα
Και συνεχίζουν: «Η περιπτωσιολογία των καθημερινών προβλημάτων, που καλείται όποιος συναλλάσσεται με το Κτηματολογικό Γραφείο Καλαμάτας να αντιμετωπίσει, είναι από σοβαρή έως φαιδρή, και ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:
-Τα πιστοποιητικά των καταχωρίσεων των καταχωριστέων πράξεων εκδίδονται με καθυστέρηση ακόμα και μηνών. Εκκρεμεί η χορήγηση πιστοποιητικών καταχώρισης, π.χ. συμβολαίων, από το 2014.
-Παρατηρήθηκαν περιπτώσεις που δεν είχε ενημερωθεί η ηλεκτρονική βάση του Κτηματολογικού Γραφείου Καλαμάτας, την οποία συμβουλεύονται όλοι όσοι διενεργούν έλεγχο, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ασφάλεια των συναλλαγών.
-Τα λεγόμενα “πρόδηλα”, δηλαδή η διόρθωση λανθασμένων εγγραφών στα οικεία κτηματολογικά φύλλα, καθυστερεί σε πολλές περιπτώσεις από 6 μήνες έως και χρόνο, πάλι με αποτέλεσμα να ματαιώνονται πολλές φορές οι συναλλαγές.
-Υποβαλλόμαστε όλοι, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας και τις συναλλαγές στην πόλη μας, σε διάφορες εξευτελιστικές πρακτικές και τακτικές, που με τον καιρό τείνουν να πάρουν χαρακτήρα modus operandi για το συγκεκριμένο Γραφείο και είναι πλέον κοινός τόπος: Παρακαλάμε προφορικά, παραβάλλαμε εγγράφως με “σημειωματάκια”, επικαλούμαστε πραγματικούς και φανταστικούς λόγους που επειγόμαστε (δικαστήρια, κτηματολογικές αγωγές, επικείμενα συμβόλαια μεγάλης αξίας κλπ.) για να πείσουμε την κa προϊσταμένη να εκδώσει τα αιτούμενα πιστοποιητικά, καβγαδίζουμε και λογομαχούμε. Εννοείται ότι σε καθημερινή βάση δε λείπουν οι διαπληκτισμοί και οι φωνές και πολλές φορές το Κτηματολογικό Γραφείο θυμίζει πεδίο μάχης παρά Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης».
  «Απαράδεκτη συμπεριφορά»
Και καταλήγουν: «Τέλος, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες απαράδεκτων συμπεριφορών και σχολίων προς τις υπαλλήλους του Γραφείου, οι οποίες καλούνται να λογοδοτήσουν ενώπιόν μας, με προτροπή της προϊσταμένης τους, ότι αυτές φταίνε που δε διεκπεραιώνονται οι υποθέσεις μας, να μας ζητάνε συγγνώμη που είναι ανεπαρκείς, να “δικάζονται και να καταδικάζονται” με συνοπτικές διαδικασίες ως οι αποκλειστικές ένοχες όλης αυτής της διογκούμενης δυσαρέσκειας και της κακοδαιμονίας του Κτηματολογικού Γραφείου Καλαμάτας, να τις προτρέπει να παραιτηθούν, να τις παρατηρεί και να τις ψέγει “με τις ώρες” ενώπιον όλων των συναλλασσομένων, να μένει η δουλειά πίσω και ταυτόχρονα να εκδίδουν χειρόγραφες αποδείξεις με καρμπόν, ενώ υπάρχει υπολογιστής (!) και άλλα τέτοια τραγελαφικά, με ανάλογο σχολιασμό και καγχασμό φυσικά των παρισταμένων πολιτών, που πολλές φορές διασκεδάζουν και μας ρωτάνε πώς αντέχουμε.
Επειδή πολλές φορές μέχρι σήμερα και οι δικηγόροι της πόλης μας και οι συμβολαιογράφοι έχουν κινητοποιηθεί, αλλά δυστυχώς πάλι βρισκόμαστε στην ίδια αδιέξοδη κατάσταση και είναι πλέον προφανές πως η κα προϊσταμένη του Κτηματολογικού Γραφείου Καλαμάτας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο της και στα καθήκοντά της και, μάλιστα, δείχνει να μην αντιλαμβάνεται το είδος και το μέγεθος του προβλήματος, που η ίδια και μόνον έχει δημιουργήσει, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα».  Της Βίκυς Βετουλάκη  
~
***   Περάστε από το ταμείο του Δήμου Καλαμάτας πριν να είναι αργά         
     
Περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ από τη μη καταβολή εισφοράς σε χρήμα στη Βασιλέως Γεωργίου
Ισχύουν και για οφειλές προς Δήμους και Νομικά Πρόσωπα αυτών οι διατάξεις για εξόφληση οφειλών με ρύθμιση σε έως 100 δόσεις, όπως επισημαίνει η Δημοτική Αρχή μέσω δηλώσεων του δημάρχου και του αρμόδιου αντιδημάρχου Οικονομικών.
Πρόκειται για οφειλές που θα έχουν βεβαιωθεί ταμειακά και θα έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 26 Μαΐου 2015, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η προθεσμία υποβολής αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση. Μόνος περιορισμός είναι το ελάχιστο όριο της δόσης, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 20 ευρώ.
Μάλιστα, χθες, ο κ. Μπούχαλης, με δεδομένη την κινούμενη άμμο στην οποία κινείται η ελληνική οικονομία, ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος ξεκίνησε και θα εντείνει τους ελέγχους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην κεντρική πλατεία, στο Ιστορικό Κέντρο και στην παραλιακή ζώνη, σχετικά με το χώρο που καταλαμβάνουν. Προέτρεψε, δε, όσους οφείλουν στο Δήμο να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίνει ο σχετικός νόμος, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει η αρμόδια δημοτική υπηρεσία και σε αφαίρεση τραπεζοκαθισμάτων.
Χαρακτηριστικά σχολίασε ότι υπάρχουν καταστήματα στην κεντρική πλατεία που δεν έχουν καταβάλει ούτε ένα ευρώ τα τελευταία χρόνια κι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Αναφερόμενος αριθμητικά στο σχετικό χρέος, μίλησε για εκατομμύρια ανείσπρακτα ευρώ, που έρχονται από τα προηγούμενα χρόνια, ενώ μόνο ιδιοκτήτες της Βασιλέως Γεωργίου από την εισφορά σε χρήμα οφείλουν 2,5 εκατομμύρια ευρώ!
«Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Αν δεν υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του Δήμου, μπορεί να βρεθούμε και κατηγορούμενοι και για το λόγο δε θα διστάσουμε να προχωρήσουμε και σε πράξεις αναγκαστικής είσπραξης», πρόσθεσε. 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη 
~
***   Επιστημονική διημερίδα στις 16 και 17 Μαΐου στη Μεθώνη για τη Μεθώνη             
      
«Η Μεθώνη και η περιοχή της από την αρχαιότητα έως τα νεότερα χρόνια. Αρχαιολογικές και ιστορικές προσεγγίσεις» είναι το θέμα της επιστημονικής διημερίδας που διοργανώνουν στις 16 και 17 Μαΐου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης, το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης
Οι εργασίες της διημερίδας θα ξεκινήσουν στις 5.00 το απόγευμα με χαιρετισμούς και θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των: Ευαγγελίας Μαλαπάνη – Μαρίας Τσουλάκου (αρχαιολόγων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας), με θέμα «Πήδασος, Μεθώνη-Μεθώνη: Μια αρχαιολογική προσέγγιση της περιοχής από τους προϊστορικούς στους ρωμαϊκούς χρόνους». Francesco Camia, ιστορικού (εντεταλμένου ερευνητής Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ), με θέμα «Η Μεθώνη κατά τη ρωμαϊκή εποχή». Ευαγγελίας Μηλίτση-Κεχαγιά, αρχαιολόγου (διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας), με θέμα «Παλαιοχριστιανική τοπογραφία της ευρύτερης περιοχής της Μεθώνης». Ηλία Αναγνωστάκη, ιστορικού (κύριου ερευνητή, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ), με θέμα «Ένα μυστηριώδες στρατιωτικό δίδυμο στη Μεθώνη την εποχή του Ιουστινιανού».
Η δεύτερη συνεδρία θα ξεκινήσει στις 7.30 το απόγευμα με την ομιλία της Άννας Λαμπροπούλου, ιστορικού (διευθύντριας ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ), με θέμα «Εκκλησιαστική ιστορία της Μεθώνης κατά τους μεταβατικούς και μεσοβυζαντινούς χρόνους». Ακολουθούν οι ομιλίες των Μιχ. Κάππα, αρχαιολόγου (τμηματάρχη Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας), με θέμα «Σχόλια για τις αρχαίες και τις βυζαντινές φάσεις του κάστρου Μεθώνης». Ιωάννας Αγγελοπούλου, αρχαιολόγου (Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας), με θέμα «Το έργο αποκατάστασης-ανάδειξης του ΝΑ επιθαλάσσιου πύργου του κάστρου Μεθώνης και τα ανασκαφικά δεδομένα της αρχαιολογικής έρευνας». Μαρίας Γερολυμάτου, ιστορικού (διευθύντριας ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ), με θέμα «Όψεις της ζωής στη Μεθώνη τις παραμονές της άλωσης της Κωνσταντινούπολης».
Την Κυριακή, οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 9.00 το πρωί, ενώ θα μιλήσουν διαδοχικά οι:
Χαρ. Γάσπαρης, ιστορικός (διευθυντής ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ), με θέμα «Μεθώνη – Κρήτη: Ένα συνηθισμένο ταξίδι τον 14ο αιώνα». Μαρίνα Κουμανούδη, ιστορικός (εντεταλμένη ερευνήτρια, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ), με θέμα: «Οι Βλαστοί και οι καγκελαρίες της Μεθώνης και της Κορώνης. Μία οικογενειακή υπόθεση». Κων. Τσικνάκης, ιστορικός (ειδικός λειτουργικός επιστήμονας, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ), με θέμα: «Η Μεθώνη στη διάρκεια του τέταρτου βενετοτουρκικού πολέμου (1570-1573)». Αγγελική Πανοπούλου, ιστορικός (κύρια ερευνήτρια, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ), με θέμα «Το territorio της Μεθώνης την περίοδο της Β΄ Βενετοκρατίας. Προϊόντα και φορολογία». Δέσποινα Μιχάλαγα, ιστορικός (λέκτορας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), με θέμα «Η παρουσία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Μεθώνη και την περιοχή της κατά τη διάρκεια της Β΄ Βενετοκρατίας».
Γ. Νικολάου, ιστορικός (επίκουρος καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), με θέμα «Η Μεθώνη στα χρόνια του Καποδίστρια. Ιστορικά τεκμήρια», Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτ. Ελλάδος – Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης, με θέμα: «Νεότερα μνημεία της Μεθώνης. Tεκμήρια και προοπτικές». Παν. Γκιώνης, υδρογράφος (αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ερευνητής Εργαστηρίου Θαλ. Γεωλογίας και Φυσ. Ωκεανογραφίας Πανεπιστημίου Πατρών), με θέμα «Γεωπολιτιστική προσέγγιση στις θαλάσσιες ρότες της Μεθώνης».
Η ομιλία του κ. Γκιώνη είναι και η τελευταία της διημερίδας και θα ακολουθήσουν συζήτηση και ο απολογισμός της εκδήλωσης, ενώ οι εργασίες θα ολοκληρωθούν αργά το μεσημέρι με ξενάγηση στο Κάστρο Μεθώνης από τους αρχαιολόγους Ιωάννα Αγγελοπούλου και Μιχ. Κάππα
 ~
***   Σύρραξη στα Σκόπια- Νεκροί και τραυματίες! Σκηνικό πολέμου! (ΒΙΝΤΕΟ)
kumanovo 708
-   Εντείνεται η σύρραξη στα Σκόπια σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες!
Στο νοσοκομείο των Σκοπίων έχουν μεταφερθεί με ελικόπτερα πάνω από 20 τραυματίες αστυνομικοί από τις συγκρούσεις στην αλβανόφωνη περιοχή του Κουμάνοβο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν και νεκροί.
Στην αλβανόφωνη συνοικία επικρατούν σκηνές χάους, με πυροβολισμούς από διάφορες μεριές και πυρκαγιές σε σπίτια, ενώ ο πληθυσμός παρακολουθεί έντρομος τις εξελίξεις!
Σύμφωνα, με τη «Ζουρνάλ», οι ένοπλοι ετοιμάζονται για επίθεση μετά το περιστατικό με την αιχμαλωσία των αστυνομικών, που συνέβη πριν λίγες μέρες.
 - Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας δήλωσε "ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας ξεκίνησαν το πρωί μεγάλη επιχείρηση, για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας, η οποία εισήλθε στην ΠΓΔΜ από «γειτονική χώρα» με σκοπό επιθέσεις σε κρατικούς θεσμούς"
"τουλάχιστον 70 ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών" σημείωσε ο εκπρόσωπος και οι έλεγχοι σε σπίτια της συνοικίας για τον εντοπισμό συνεχίζονται με αμείωτη ένταση!
Πρόκειται για τα σοβαρότερα επεισόδια από την λήξη των συγκρούσεων μεταξύ Αλβανών του UCK και  του κρατιδίου απο  το 2001! Συρράξεις που παραλίγο να διαλύσουν τη χώρα.
 - Η αστυνομία, συνεχίζει την επιχείρηση με τεθωρακισμένα και ελικόπτερα και απαγόρευσε στους κατοίκους να βγαίνουν από τα σπίτια τους ενώ διεκόπη και η πρόσβαση δημοσιογράφων στο σημείο.
Video  , Macedonia-Scopia : At least 12 police officers injured in shootout with 70 armed people  : https://youtu.be/vxmn9MA78tc .-
~  
***  Μόσχα: Η μεγάλη παρέλαση για την 70η Επέτειο της Νίκης κατά του ναζισμού (ΒΙΝΤΕΟ)
stratos
- Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την 70η επέτειο της Νίκης κατά του ναζισμού διαδραματίζεται αυτή τη στιγμή στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Συμμετέχουν 16.500 στρατιώτες, 194 πολεμικά οχήματα και 143 αεροπλάνα και ελικόπτερα. Παρευρίσκονται 2 300 παλαίμαχοι του Β παγκοσμίου πολέμου.  Video , Le défilé du 70e anniversaire de la Victoire sur les nazis   : https://youtu.be/E7owLOf60wQ .-
~
*** Οι Αλβανοί θέτουν θέμα "παραβίασης" της υφαλοκρηπίδας τους στο Ιόνιο
albanoi
-  Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δεν ματαίωσε χωρίς λόγο την συνάντησή του με τον Πρέσβη της Αλβανίας . Τα Τίρανα υπακούν στους κανόνες της Τουρκίας και “παίζει” στο θέμα της ΑΟΖ και των ενεργειακών αποθεμάτων. Ακόμη και στο Ιόνιο.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας επεδωσε στον Έλληνα πρέσβη Λεωνίδα Ροκανά,ρηματική διακοίνωση με την οποία απαιτεί την τροποποίηση του προγράμματος ερευνών της Ελλάδας στο Ιόνιο για υδρογονάνθρακες! Αιτία; “Παραβιάζεται η αλβανική υφαλοκρηπίδα”.
-  Σύμφωνα με έγκυρες πηγές,που επικαλείται η εφημερίδα Καθημερινή το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών παρέδωσε και χάρτη στον Έλληνα πρέσβη προκειμένου να υποστηρίξει τη βασιμότητα των θέσεών του, που ωστόσο καταρρίπτονται από το διεθνές δίκαιο.
- Η ελληνική κυβέρνηση είναι έντονα ενοχλημένη από την κίνηση των Τιράνων, αλλά όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, η ενόχληση δεν παράγει πολιτικά αποτελέσματα αν δεν συνοδεύεται από πολιτικό σχέδιο.
Στοιχείο της ενόχλησης πάντως ήταν η ματαίωση της συνάντησης του κ. Νίκου Κοτζιά με τον Αλβανό πρέσβη στην Αθήνα κ. Ντερβίσι.
~
***
~


***  Αθλητική  ενημέρωση :
 Αυλαία με εύκολα ματς για «αιώνιους», στο Ρέθυμνο το ενδιαφέρον
~


~
***  Το πρόγραμμα της 26ης αγωνιστικής στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ έχει ως εξής:-  Ολοκληρώνεται το Σαββατοκύριακο η κανονική περίοδος της Α1 ανδρών στο μπάσκετ, με τη διεξαγωγή έξι αναμετρήσεων το Σάββατο (9/5) και μιάς την Κυριακή (10/5), στο πλαίσιο της 26ης και τελευταίας αγωνιστικής.
Σάββατο, 9 Μαϊου 2015
 

Κέρδισε τον ΑΓΟΡ, την 4η θέση και... το πλεονέκτημα ο Άρης
 ~   ΑΓΟ Ρεθύμνου-Άρης   66-69 .-^                     
  Διαιτητές: Γκόντας, Ψαριανός, Μητσόπουλος  (Μαγκανάς)
 Τα δεκάλεπτα: 20-17, 28-38, 44-54, 66-69
ΑΓΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ (Θανάσης Σκουρτόπουλος): Σχίζας, Κουμπούρας 2, Σάφτενααρ 8 (10ρ.), Κάουνσιλ 8 (1), Αλεν, Καλαμπόκης 18 (3), Φαγέ 15 (1τρ., 11ρ.), Σίνης, Χείλαρης 2, Κράβιτς 2, Χόλις 11 (1)
ΑΡΗΣ (Δημήτρης Πρίφτης): Πάσαλιτς 6 (2τρ., 9ασ.), Ριντ 2, Τόμας 11 (3), Χαρίσης 6, Βεζένκοφ 17 (1), Νέιμικ 12, Μούρτος 2, Σίμτσακ 2, Αντεγκμπόγε 11 (2)


«Αντίο» στην Α1 με ήττα από την Κηφισιά είπε ο Πανιώνιος
~   Πανιώνιος-ΑΕ Νέας Κηφισιάς 89-98 .-^       
  Τα δεκάλεπτα: 23-25, 45-48, 63-72, 89-98
Διαιτητές: Σχινάς, Καλδίρης, Δαρλαμήτσος (Παλάτος)
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Κρις Χουγκάζ): Γεωργιάδης 2, Πετρόπουλος 2, Βεργίνης 10, Οικονομόπουλος 5(1), Σίχεϊ 7, Σπυρόπουλος 11(1), Στρναντ 5(1), Μπιλλής 7(1), Σταμάτης 11(2), Ταμπς 29 (6), Μωραΐτης.
ΑΕ ΝΕΑΣ ΚΗΦΙΣΑΣ (Ηλίας Παπαθεοδώρου): Πόποβιτς 18(1), Κόβινγκτον, Πεσάκοβιτς 22(3), Μαυροειδής 11 (10 ριμπάουντ), Ψαθάς 19, Μελισσαράτος 10, Ντέιβις 14(2), Μπάρλος 4, Βασιλόπουλος


Ο Κόροιβος πανηγύρισε με είσοδο στα πλέι οφ τη νίκη επί του Κολοσσού

 ~  Κόροιβος Αμαλιάδας-Κολοσσός Ρόδου 81-73 .-^
Τα δεκάλεπτα: 18-20, 43-36, 62-53, 81-73
Διαιτητές: Πηλοϊδης, Τζαφλέρης, Γεωργιάδης   (Παπαδόπουλος Γ.)
ΚΟΡΟΙΒΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ (Χάρης Μαρκόπουλος): Μάγκετ 15 (4), Μάρσαλ 9 (1), Γιαννακίδης 8 (2), Αγγελόπουλος 3 (1), Παπαπέτρου, Μπάουερς 11 (1), Βασίλιεβιτς 13 (2), Κανονίδης 2, Ρούμπιο 19, Γαλιώτος 1, Μπατής, Βαρδακαστάνης.
ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ (Άρης Λυκογιάννης): Τολιόπουλος 4, Λαρεντζάκης 9, Μανωλόπουλος 3 (1), Σμιθ 4, Στεφανίδης 4, Λίντεν 12 (3), Σκοτ 11 (3), Τσάμης 20 (2), Χάγκινς 6, Ρόμπινσον.


Πέμπτη η ΑΕΚ με νίκη επί του ΚΑΟΔ που έμεινε εκτός πλέι οφ
 ~   ΚΑΟ Δράμας-ΑΕΚ 66-77 .- ^
 Τα δεκάλεπτα: 13-19, 26-43, 50-61, 66-77
Διαιτητές: Χριστοδούλου, Καρακατσούνης, Παναγιώτου   (Σιμητόπουλος)
ΚΑΟ ΔΡΑΜΑΣ (Κώστας Μέξας): Τρότερ 10, Χάρις 4, Γεωργάκης 2, Άτκινς 2, Όντομ 12 (2), Σπυριδωνίδης 2, Μισέλ 4, Ζάρας 15 (1), Λόου 5 (1), Χρυσικόπουλος 4, Τσαλδάρης 3, Παπαμακάριος 3 (1).
ΑΕΚ (Ντράγκαν Σάκοτα): Ουίλμπεκιν 5 (1), Παπαντωνίου 1, Ντελινινκάιτις 7 (1), Σάκοτα 10, Κασελάκης, Χέρστον 11 (1), Σαρικόπουλος 12, Αθηναίου 9 (1), Μιλόσεβιτς 14 (1), Ίνγκλις 8 (2).


«Κατοστάρης» ο ΠΑΟΚ απέναντι στα Τρίκαλα
 ~   ΠΑΟΚ-Τρίκαλα 105-73 .-^
  Τα δεκάλεπτα: 33-22, 63-37, 81-61, 105-73
Διαιτητές: Παντελίδης, Κωνσταντινόπουλος, Εφραιμίδης (Παπαγεωργίου)
ΠΑΟΚ (Σούλης Μαρκόπουλος): Λάνγκφορντ 8, Λιάπης 11 (3), Τσόχλας 7 (1), Δέδας 22 (6), Μαργαρίτης 2, Κώττας 8, Οντουμ 2, Βον 12, Σιναντίνοβιτς 9 (2), Χαριτόπουλος 10, Σαλούστρος 14 (3).
ΤΡΙΚΑΛΑ (Κώστας Παπάζογλου): Ινγκραμ 8 (1), Νικολόπουλος , Τρέισι 28 (3), Τσούπκοβιτς 13 (2), Σπανός 3, Καμαριώτης, Ματαλόν 9 (1), Βαρυτιμιάδης 9, Χουχούμης, Γιαννούλης, Λίντγκβιστ 3.


Ο Ολυμπιακός έτρεξε με... 100 προς το Final-4 της Μαδρίτης

 ~  Ολυμπιακός-Πανελευσινιακός 104-55 .-^
Μπίκας-Σκούτας-Λόρτος (Πολιτόπουλος)
Τα δεκάλεπτα: 32-18, 54-31, 73-48, 104-55



Κυριακή, 10 Μαϊου  2015
ΓΗΠΕΔΟ ΩΡΑ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ
ΟΑΚΑ 16:45 Παναθηναϊκός-Απόλλων Πατρών
Πουρσανίδης Γ.-Καραβίτης-Κοντίλης (Σταύρου)


 ~ Το πρόγραμμα της 26ης αγωνιστικής στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ έχει ως εξής:ΑΓΟ Ρεθύμνου-Άρης 66-69
Πανιώνιος-ΑΕ Νέας Κηφισιάς 89-98
Κόροιβος Αμαλιάδας-Κολοσσός Ρόδου 81-73
ΚΑΟ Δράμας-ΑΕΚ 66-77
ΠΑΟΚ-Τρίκαλα 105-73
Ολυμπιακός-Πανελευσινιακός 104-55
Παναθηναϊκός-Απόλλων Πατρών 10/5 (16:45)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 26 αγώνες)
1. Ολυμπιακός 51
2. Παναθηναϊκός 47 -25αγ.
3. ΠΑΟΚ 45
4. Άρης 42
5. ΑΕΚ 41
6. Ρέθυμνο 40
7. Κολοσσός Ρόδου 39
8. Κόροιβος Αμαλιάδας 37
9. ΚΑΟ Δράμας 36
10. Απόλλων Πατρών 35 -25αγ.
11. ΑΕ Νέας Κηφισιάς 35
12. Τρίκαλα 34
13. Πανελευσινιακός 32
14. Πανιώνιος 29


***  Κοντά στην τρίτη μεταγραφή!
lizon
-  Αν και υπάρχουν αρκετοί "μνηστήρες" για τον Ρουμπέν Λιζόν ο Παναθηναϊκός είναι το μεγάλο φαβορί για την απόκτησή του!
 Η Άλκμααρ αποσύρθηκε από το παιχνίδι της διεκδίκησης του Ολλανδού μπακ, που έχει συμβόλαιο για έναν ακόμη χρόνο με τον Άγιαξ.
 Μεγάλο ατού των «πράσινων» είναι η επιθυμία του ίδιου του παίκτη, που ξέρει καλά πως με τον παλιό γνώριμο Γιάννη Αναστασίου θα έχει βασικό ρόλο στην ομάδα σε αντίθεση με τον «Αίαντα», που φέτος τον είχε δώσει δανεικό.
~
*** Με Ομόνοια η αυλαία σήμερα στο Αρφαρά! Παραιτήθηκε η διοίκηση, ΓΣ την Κυριακή…

Με φιλικό ματς σήμερα στις 6 στο Δημοτικό Γήπεδο στο Αρφαρά, πέφτει η αυλαία για την ομάδα – θαύμα  φέτος του τοπικού Αστέρα.
-   Η Ομόνοια Καλαμάτας θα είναι ο «φιλικός» αντίπαλος της ομάδας του Στάθη Βανικιώτη, στις 6 το απόγευμα στο Αρφαρά, όπου θα έρθει και το φινάλε μια απίστευτης – συγκινητικής αν μη τι άλλο χρονιάς, η οποία είχε ως επιστέγασμά της  το «έπος του Διαβολιτσίου» (ΦΩΤΟ) και την ηρωική παραμονή των «κυανόλευκων» στην Α’ τοπική κατηγορία, αντί της Εράνης Φιλιατρών.
Παράλληλα, η διοίκηση του Γιώργου Μπούρα υπέβαλε και επίσημα, στο ΔΣ της περασμένης Κυριακής, την παραίτησή της και έτσι η αυριανή Κυριακάτικη Γενική Συνέλευση του συλλόγου  - στις 8 το βράδυ στο «Νιαρχαίικο Λιοτρίβι» είναι πολύ κρίσιμη για το μέλλον της ομάδας.
Ευχή όλων είναι οι ενδιαφερόμενοι και μη για την νέα διοίκηση παράγοντες του χωριού να τα βρουν μεταξύ τους έτσι ώστε να υπάρξει πια στο Αρφαρά ένα «οικουμενικό», δυνατό νέο διοικητικό σχήμα που θα οδηγήσει προς τα εμπρός την ομάδα και το κυριότερο δεν θα αλλοιώσει τον ξεχωριστό αυτό τοπικό της χαρακτήρα, μοναδικό σε όλη την Μεσσηνία.   
~
***   Γ΄ Εθνική  , Ανακοινώθηκαν την από την ΕΠΟ οι διαιτητές των αναμετρήσεων της 29ης αγωνιστικής του 3ου ομίλου.

Το πρόγραμμα και οι διαιτητές αναλυτικά:
Αχαϊκή - Ζακυνθιακός: Αστέρης, Σπηλιώτης, Γκότσης (Κορινθίας)
ΠΑΟ Βάρδας - Παναρκαδικός: Νικολόπουλος (Μεσσηνίας), Σταματάκος (Λακωνίας), Καρβούνης (Μεσσηνίας)
ΑΟ Λουτράκι - Μαύρη Θύελλα: Περράκης, Νιδριώτης, Τάμαλης (Αθηνών).
Και οι τρεις αγώνες θα ξεκινήσουν στις 17:00.
~ * Χωρία αγώνα και ιδρώτα κερδίζουν τους αγώνες :
Μανδραϊκός -Παναργειακός   0-3 .- α.α.
Αιολικός -Αστέρας Μαγούλας 3-0  α.α.
Πανελευσινιακός -Α.Ο. Κύμης    3-0  α.α.
Ερμής Κιβερίου-Βύζας Μεγάρων    0-3  α.α.
Λέγεται αυτό αξιόλογο πρωτάθλημα Γ΄ Εθνική στο ελληνικό ποδόσφαιρο  του 3ου ομίλου  ;??? ;  ΝΤΡΟΠΗ για  τους διοργανωτές και  για τις ομάδες -παράγοντες που συμμετέχουν ! Κάτι πρέπει να γίνει ! Κάτι πρέπει να αλλάξη !
 ~***  Αποχωρεί και ο Ερμής Κιβερίου! Γελάει πια ο κόσμος
Άλλη μια ομάδα δύο αγωνιστικές πριν πέσει η «καρό» σημαία του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας δηλώνει αδύναμη να συνεχίσει στο πρωτάθλημα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η ομάδα του Ερμή Κιβερίου -που αγωνιστικά έπεσε από την προηγούμενη εβδομάδα- έστειλε χαρτί στην ΕΠΟ την οποία ενημερώνει ότι η ομάδα δεν προτίθεται να κατέβει στο πρωτάθλημα τις δύο τελευταίε αγωνιστικές.{ Αποχώρησαν επίσης , Μανδραϊκός ,  Αστέρας Μαγούλα και Α.Ο. Κύμης } !!!!!!!!!!!!!!!
Αυτό σημαίνει ότι το εντός έδρας παιχνίδι για την 29η αγωνιστική με τον Βύζαντα Μεγάρων δεν θα γίνει.
Όπως επίσης για την 30η αγωνιστική ο Ζακυνθιακός θα πάρει τους τρεις βαθμούς χωρίς να κατέβει στο γήπεδο του Μαχαιράδου. Οι άνθρωποι της ομάδας της Αργολίδας επικαλούνται οικονομικά προβλήματα.
~
***  Ματαίωση αγώνων και αφαίρεση βαθμών για τον Πιερικό
Οδεύει προς Γ' εθνικήΜαταίωση αγώνων και αφαίρεση βαθμών για τον Πιερικό

-  Ολοταχώς προς την Γ' εθνική κατηγορία οδεύει ο Πιερικός. Ο ιστορικός σύλλογος, δεν θα δώσει τους -τουλάχιστον- δύο επόμενους αγώνες του για τα πλέι άουτ της Β' εθνικής, καθώς το Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ αποφάσισε την ματαίωση των αναμετρήσεων με Αιγινιακό και Τύρναβο, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ποδοσφαιριστές Ελευθεριάδη και Ιτσιο.
Παράλληλα, από την ομάδα της Κατερίνης, θα αφαιρεθούν και 4 βαθμοί, κάτι που σημαίνει ότι στην ειδική βαθμολογία, ο Πιερικός έχει -3 βαθμούς.
Εκ των πραγμάτων η κατάσταση στην ομάδα, λαμβάνει δραματικές διαστάσεις, καθώς θεωρείται αδύνατο να παραμείνει στην Β' εθνική κατηγορία, ακόμη και αν οι διοικούντες αποφασίσουν να κατέβει στους υπόλοιπους αγώνες, εάν κι εφόσον δεν υπάρξει νέα ποινή, που θα ισοδυναμεί με τον τυπικό υποβιβασμό της στην Γ' εθνική κατηγορία.
~
***  Σούπερ Λίγκα   34η αγωνιστική (τελευταία)
Κυριακή  10  Μαϊου  2015 :
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  Πειραιώς
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ -ΠΑΟΚ
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ -ΞΑΝΘΗ
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ -ΒΕΡΟΙΑ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ-   ΟΦΗ {έχουν αποχωρήσει και οι δυό από πρωτάθλημα}.-  ΝΤΡΟΠΗ ! Αυτό λέγεται αξιόλογο πρωτάθλημα;;
ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ
ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης -ΚΕΡΚΥΡΑ
ΚΑΛΟΝΗ -ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Αθηνών
~
Στο 90' η ΑΕΚ, εύκολα η Παναχαϊκή, «διπλό» η ΑΕΛ στον Βόλο
*** Τα αποτελέσματα της 3ης αγωνιστικής και η περιγραφή των αγώνων από το flnews.gr:  Στα πλέι οφ της Β' Εθνική
Ολυμπιακός Βόλου-Λάρισα 0-1
ΑΕΚ-Απόλλων Σμύρνης 2-1
Ηρακλής-Παναχαϊκή 2-0
Η βαθμολογία σε 3 τρείς αγώνες  :
Ηρακλής Θεσσαλονίκης  16   , ΑΕΚ  Αθηνών  16  ,
Α.Ε. Λάρισα 6  , Απόλλων Αθ.  4 , Ολυμπιακός Βόλου 1 , Παναχαϊκή .- 
~
***  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  Πειραιώς   10-18  .- ^
O Ολυμπιακός Κυπελλούχος στον πρώτο «αιώνιο» τελικό του πόλο
Τα οκτάλεπτα (με πρώτο τον τυπικά γηπεδούχο Παναθηναϊκό):
4-5, 3-6, 3-4, 0-3. -
Διαιτητές: Σκαλοχωρίτης, Μοίραλης
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Κώστας Λούδης): Καραμπέτσος, Κομάντινα, Σαρτζετάκης 1, Κόχειλας, Κουρλιάφτης 1, Θεοδωρόπουλος 1, Παπαδόγκωνας 4, Καλογεράκος, Αφρουδάκης 1, Δερμιτζάκης 1, Χαραλαμπόπουλος 1, Γερακούδης, Γρηγοριάδης, Σπυρόπουλος.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Θοδωρής Βλάχος): Δεληγιάννης, Μυλωνάκης 3, Δελακάς 3, Βλαχόπουλος 1, Φουντούλης 1, Ποντικέας, Ντόσκας 3, Μουρίκης, Κολόμβος 1, Μάγιαρακ 3, Γούνας 2, Γαλανίδης, Δερβίσης 1.
~*  Αυτός ήταν ο 37ος τελικός του Κυπέλλου, όπου οι «ερυθρόλευκοι» πήραν το 17ο τρόπαιό τους, έχοντας παίξει σε 23 τελικούς.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/5/2015
Ημιτελικοί

Παναθηναϊκός - Υδραϊκός 10-6
ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 5-16
ΣΑΒΒΑΤΟ 9/5/2015
ΤΕΛΙΚΟΣ

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 10-18
Η «χρυσή βίβλος» των τελικών
ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

1953 Εθνικός-Ολυμπιακός 5-4 (παρ., κ.α. 3-3)
1954 Εθνικός-Ολυμπιακός 12-0
1955 Εθνικός-Αρης Θεσ. 1-0 (αποχώρησε ο Άρης)
1956 Εθνικός-Ολυμπιακός 7-2
1957 Εθνικός-Ολυμπιακός 6-4 (παρ., κ.α. 4-4)
1958 Εθνικός-ΝΟ Πατρών 5-2
-----------------------------------------
1984 Εθνικός-Γλυφάδα 8-5
1985 Εθνικός-Άρης Θεσσαλονίκης 8-7
1986 Γλυφάδα-Βουλιαγμένη 5-4
1987 Γλυφάδα-Βουλιαγμένη 10-7
1988 Εθνικός-Βουλιαγμένη 8-6
1989 Γλυφάδα-Βουλιαγμένη 10-8 (παρ., κ.α. 7-7)
1990 Χίος-Γλυφάδα 8-5 (παρ., κ.α. 5-5)
1991 Εθνικός-Γλυφάδα 10-7
1992 Ολυμπιακός-ΝΟ Πατρών 9-8
1993 Ολυμπιακός-Γλυφάδα 8-4
1994 --Δεν έγινε--
1995 ΝΟ Πατρών-Βουλιαγμένη 13-12
1996 Βουλιαγμένη-ΝΟ Πατρών 11-8
1997 Ολυμπιακός-ΝΟ Πατρών 9-8
1998 Ολυμπιακός-ΝΟ Πατρών 10-8
1999 Βουλιαγμένη-Ολυμπιακός 8-7
2000 Εθνικός-Ολυμπιακός 12-11 (παρ., κ.α. 11-11)
2001 Ολυμπιακός-Βουλιαγμένη 9-7
2002 Ολυμπιακός-Βουλιαγμένη 10-9 (παρ., κ.α. 8-8)
2003 Ολυμπιακός-Χανιά 14-5
2004 Ολυμπιακός-Βουλιαγμένη 6-5
2005 Εθνικός-ΝΟ Πατρών 12-8
2006 Ολυμπιακός-Πανιώνιος 16-5
2007 Ολυμπιακός-Εθνικός 11-5
2008 Ολυμπιακός-Πανιώνιος 10-4
2009 Ολυμπιακός-Πανιώνιος 9-6
2010 Ολυμπιακός-Πανιώνιος 7-6 (παρ., κ.α. 5-5)
2011 Ολυμπιακός-Πανιώνιος 10-8
2012 Βουλιαγμένη-Χίος 6-4
2013 Ολυμπιακός-Βουλιαγμένη 6-5
2014 Ολυμπιακός-Βουλιαγμένη 11-10
2015 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 18-10

ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΠΑΙΑ ΤΕΛΙΚΟΙ
Ολυμπιακός 17 23
Εθνικός 12 13
Βουλιαγμένη 3 13
Γλυφάδα 3 7
ΝΟ Πατρών 1 7
Χίος 1 2
Πανιώνιος - 5
Αρης Θεσσαλονίκης - 2
Χανιά - 1
Παναθηναϊκός - 1
~
***  Τινάζει τη... μπάνκα για Μάρτιν, Κούπερ και Καϊμακόγλου (;)
Τριπλό «μπαμ» στον ΠΑΟΤινάζει τη... μπάνκα για Μάρτιν, Κούπερ και Καϊμακόγλου (;)

-  Τριπλό μεταγραφικό «χτύπημα» προσπαθεί να πετύχει η ΚΑΕ Παναθηναϊκός, καθώς, όπως προέκυψε τις τελευταίες ώρες, οι «πράσινοι» θέλουν να καλύψουν όλες τους τις ελλείψεις εν όψει της έναρξης των πλέι οφ της Α1. Έτσι, εκτός από τον Κένιον Μάρτιν που λογίζεται ως αντί-Γκιστ, οι «πράσινοι» έχουν καταθέσει προτάσεις συνεργασίας και στον Αμερικανό πλέι μέικερ Ντι-Τζέι Κούπερ (πρώην του ΠΑΟΚ), αλλά και στον Κώστα Καϊμακόγλου!
-  Θεωρητικά, οι δύο πρώτοι βρίσκονται πιο κοντά στην οριστική συμφωνία και στο «πράσινο στρατόπεδο» ελπίζουν πως είναι θέμα ωρών να πέσουν οι υπογραφές.
-  Όμως, η περίπτωση του διεθνή Έλληνα φόργουορντ έχει τις περισσότερες δυσκολίες, καθώς ενώ οι δύο πλευρές τα έχουν βρει στο οικονομικό, ο εκπρόσωπος του παίκτη, Νίκος Λώτσος, δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τους Κυπελλούχους Ελλάδας. Για την ακρίβεια, ο ατζέντης του είναι «persona non grata» στον Παναθηναϊκό, με τη διοίκηση να θέτει απαράβατο όρο στο διεθνή φόργουορντ να αλλάξει μάνατζερ!
-  Θυμίζουμε πως ο 37άχρονος Μάρτιν με την πολυετή θητεία στο NBA ακόμα και χωρίς ιδιαίτερη παρουσία με τους Καβαλίερς τη φετινή σεζόν, μπορεί να κάνει τη διαφορά στο ελληνικό πρωτάθλημα. Από την άλλη, ο Κούπερ που έλαβε εξαιρετικές κριτικές από την απόδοση του στον ΠΑΟΚ, προέρχεται από μια ακόμη εντυπωσιακό σεζόν στη ρωσική Ενισέι.
-  Εάν, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός καταφέρει να βάλει ξανά στο ρόστερ του και τον Καϊμακόγλου, έπειτα από 2,5 χρόνια, όταν και έφυγε για λογαριασμό της Ούνικς Καζάν, τότε θα μιλάμε για μια τριπλή μεταγραφική επιτυχία που αλλάζει τις ισορροπίες εν όψει πλέι οφ.
-  Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση για τον Καϊμακόγλου αφορά το υπόλοιπο της φετινής σεζόν και άλλα δύο χρόνια συνεργασίας και οικονομικές απολαβές που καλύπτουν την πλευρά του παίκτη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
~
***
~

 *** ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2015   
                 
 ~ARFARA NEWS , Το  αγιάζι της ενημέρωσης  , Κυριακή  26  Απριλίου  2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-26-2015.html .-                 
~ ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Δευτέρα  27  Απριλίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-27-2015.html .-                              
~ Αθλητικό Σαββατο-κύριακο 26 και  27 Απριλίου  2015 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/04/26-27-2015.html.                            
~ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Τρίτη  28  Απριλίου  2015  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-28-2015.html .-             
~ΑRFARA NEWS 2 , Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  28  Απριλίου  2015  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2015/04/rfara-news-2-28-2015.html .-                                
~ ARFARA NEWS  , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  , Τετάρτη  29  Απριλίου  2015 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-29-2015.html .-            
~  ARFARA  NEWS   Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  30  Απριλίου  2015 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-30-2015.html .-                    
~ΑΘΛΗΤΙΚΗ  εβδομαδιαία Ενημέρωση 25  Απριλίου έως 01  Μαϊου  2015  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/04/25-01-2015.html .-                           
~ 
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΪΟΥ  2015  :
~ ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι της ενημέρωσης Πρωτομαγιά  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-2015.html .-          
~ΑRFARA  NEWS  Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  02  Μαϊου  2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/05/rfara-news-02-2015.html .-   
 ~ ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι της ενημέρωσης , Κυριακή  03 Μαϊου  2015  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-03-2015.html .-      ~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  Σαββατο-Κύριακο  02  και 03 Μαϊου  2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/05/02-03-2015.html .-                       
~ ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  04  Μαϊου  2015  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-04-2015.html .-        
 ~  Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης   Δευτέρα 04 Μαΐου  2015:  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/05/04-2015_4.html .-                    
~ ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Τρίτη  05  Μαϊου  2015 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-05-2015.html.-  .-              
~Το  αγιάζι  της   ενημέρωσης  Τρίτη  05  Μαϊου  2015  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/05/05-2015.html .-                                
 ~ ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Τετάρτη  06  Μαϊου  2015 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-06-2015.html .-       
~ ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Πέμπτη  07  Μαϊου  2015  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-07-2015.html .-                 
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Πέμπτη  07  Μαϊου  2015  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/05/07-2015.html .-                     
 ~ ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Παρασκευή  08  Μαϊου  2015  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-08-2015.html .-                         
~  ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης , Σάββατο 09  Μαϊου   2015 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-09-2015.html .- 
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  09  Μαϊου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/05/09-2015.html .- 
~                                           

***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  ,
http://www.youtube.com/stamos01 ,   4159 video. - 4141.-    
Σταματης Σκουλικας ,                     
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2485 video.  2479.-                 https://plus.google.com/+stamatios01/posts  ,.-   
σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2485   video.-  2408.-                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- -
βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9124  βίντεο   .-

https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  , 4154/ 427 .-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 437 / -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.061+17/777 .–   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook , *** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   418 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas            @stamos01               http://messinia1234.com/?page_id=937                       
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                                                     
 ~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935 387 .-   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ  .- www.erroso.gr , .-  
http://arfara-messinias-stamos-2010   ,               ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009099756378 , 12/17.-                                    https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 73/140 .-
***
~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου